POLİTİKA - 28 Nisan 2022 Perşembe 19:19

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: 'Türkiye ve Panama iki önemli turizm ülkesi'

A
A
A
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: 'Türkiye ve Panama iki önemli turizm ülkesi'

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye ve Panama’nın iki önemli turizm ülkesi olduğunu belirterek, “Bugün imzalayacağımız turizm işbirliği anlaşması bu anlamda işbirliğimizi daha da güçlendirecek” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Uruguay, Brezilya, Ekvador ve Kolombiya’nın ardından Latin Amerika turunun beşinci durağı Panama’da temaslarına devam ediyor. Bakan Çavuşoğlu, Panama Dışişleri Bakanlığı’nda mevkidaşı Erika Mouynes ikili ve heyetlerarası görüşme gerçekleştirmesinin ardından Mouynes ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Panama’da olmaktan mutluluk duyduğunu ifade eden Bakan Çavuşoğlu, “Diplomatik, ekonomik ve ticari kapasitesi ile bölgesinde önemli bir rol oynayan Panama’yı değerli bir ortak olarak görüyoruz. Türkiye ve Panama ticaret ve lojistik için önemli bölgesel merkezlerdir. Son zamanlarda ülkelerimiz arasındaki sıklaşan temaslardan memnunuz” dedi.

“Ticari ve ekonomik ilişkilerimizi yoğunlaştırmak konusunda mutabık kaldık”

Panama Dışişleri Bakanı Mouynes’i Antalya Diplomasi Forumu’nda ağırlamaktan mutluluk duyacağını ifade eden Bakan Çavuşoğlu, “Bugün kendisiyle ikili işlerimize dair somut konuları ele aldık. Siyasi diyaloğumuzu, ticari ve ekonomik ilişkilerimizi yoğunlaştırmak konusunda mutabık kaldık. Özellikle siyasi istişare mekanizması kurulması konusunda da mutabık kaldık” dedi.

“Ticaretimiz geçen sene yüzde 50 arttı”

Mouynes ile Türkiye-Panama arasındaki ekonomi işbirliğini nasıl geliştirebileceğini ele aldıklarını aktaran Bakan Çavuşoğlu, “Ticaretimiz geçen sene yüzde 50 artarak, 323 milyon dolara ulaştı. Burada tabi bizim lehimize ciddi bir açık var. Bunu dengelemek için dün akşam çalışma yemeğinde kabineden bakan arkadaşlarımız bize katıldı. Bunları değerlendiriyoruz hem ticareti artıracağız, hem dengeli hala getireceğiz. Özellikle turizm, inşaat, enerji lojistik alanlarında ülkelerimiz arasında büyük bir potansiyel bulunuyor. Biraz sonra imzalayacağımız ticaret ve ekonomik işbirliği anlaşması ülkelerimiz arasında karma ekonomik komisyonunun ve iş konseyinin kurulmasını sağlayacak” dedi.

Türk firmalarının Panama’ya olan ilgisinin arttığına dikkat çeken Çavuşoğlu, “Son zamanlarda firmalarımızın Panama’ya olan ilgisinin arttığını görüyoruz. En sonra Expo fuarına 18 firmamız katıldı. Bizde firmalarımızı özellikle turizm, inşaat, enerji lojistik alanında Panama’da yatırım yapmaya teşvik ediyoruz” dedi.

“Türkiye ve Panama iki önemli turizm ülkesi, bugün imzalayacağımız turizm işbirliği anlaşması bu anlamda işbirliğimizi daha da güçlendirecek”

Eğitim, kültür, Türk dilinin Panama üniversitelerinde okutulması dahil bir çok alanda Türkiye-Panama arasındaki ilişkileri nasıl geliştirebileceklerini ve işbirliğini nasıl güçlendirebileceklerini ele aldıklarını aktaran Çavuşoğlu, “Bölgesel konuları da ele aldık. Mouynes Latin Amerika ve Karayip bölgelerindeki gelişmeler hakkında bilgi verdi, bende Ukrayna savaşı başta olmak üzere bölgemiz hakkında bilgiler verdik. Düzensiz göçlerle ilgili nasıl işbirliği yapabileceğimizi de konuştuk” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kırıkkale Kırıkkale’de "kız meselesi" nedeniyle çıkan kavgada 3 kişi yaralandı: 5 gözaltı Kırıkkale’de iki grup arasında "kız meselesi" nedeniyle çıkan tartışmanın silahlı kavgaya dönüşmesi sonucu 3 kişi yaralanırken, olayla ilgili 5 şüpheli gözaltına alındı. Olayın ardından firar eden 3 şüphelinin yakalanmasına yönelik çalışma başlatıldı. Olay, Sanayi Mahallesi Alparslan Türkeş Bulvarı üzerinde meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, O.D. (29), Y.K.K. (21), Y.Ö. (19) ile M.D. (19), T.C. (21), Y.K. (21), M.D. (17), M.K. (23), H.M.C. (23), U.K. (18) ve A.A.U. isimli şahıslar arasında "kız meselesi" nedeniyle tartışma çıktı. Kısa sürede büyüyen tartışmanın silahlı kavgaya dönüşmesi üzerine, O.D. tüfekle, Y.Ö. bıçakla, Y.K.K. ise darp edilerek yaralandı. İhbar üzerine olay yerine sevk edilen sağlık ekipleri, yaralılara ilk müdahaleyi olay yerinde yaptı. Yaralılar, ambulanslarla hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı. Hastanede tedavileri süren 3 yaralının da hayati tehlikesinin bulunmadığı öğrenildi. Saldırının ardından araçla kaçan şüpheliler, Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliği ekiplerince kısa sürede yakalanarak gözaltına alındı. Olayla bağlantılı olduğu belirlenen H.M.C., U.K. ve A.A.U. isimli firari şüphelilerin yakalanmasına yönelik çalışmaların sürdüğü bildirildi. Silahlı kavganın yaşandığı bölgede Olay Yeri İnceleme ekiplerince yapılan çalışmada, bir adet tabanca ile 4 adet kovan ele geçirildi. Şüphelilerin yakalandığı araçta ise bir adet av tüfeği ve sentetik ecza hapı bulundu. Şüpheliler hakkında "kasten yaralama", "mala zarar verme" ve "genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması" suçlarından adli işlem başlatılırken, her iki tarafın da çeşitli suçlardan sabıkalarının bulunduğu öğrenildi.