SAĞLIK - 27 Temmuz 2014 Pazar 10:02

Dişleriniz için bayramda tatlı tüketimine dikkat

A
A
A
Dişleriniz için bayramda tatlı tüketimine dikkat

Yaklaşan Ramazan Bayramıyla birlikte tatlı tüketiminin artacak olması özellikle diş sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir.

Bayram sonrası tatsız sürprizlerle karşılaşılmaması için Türkiye Hastanesi Endodonti Uzmanı Uzm. Dr. Dt. Gökhan Yamaner, özellikle bayram günlerinde tüketilecek olan tatlılara, şekerlere ve asitli içeceklere dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.Tatlı tüketimine dikkat çeken Yamaner, “Tatlı gıda tüketildikten sonra başlayan batıcı yakıcı diş ağrıları, Ramazan ayı boyunca eksik bakım ve gün içerisinde tükrük akış hızındaki azalma nedeni ile dişlerin ara yüzünde aktif olmuş çürüklerin uyarıcı ağrısı olabilir” dedi.

Sahur sonrasında diş temizliğinin yapılamıyor olması nedeniyle dişlerin ara yüzünde temizlenmemiş gıdalar kaldığını da belirten Yamaner, “Bu temizlenmemiş gıdalar gün içinde dişlerde kaldığından dolayı dişlerin boyun bölgelerinde lezyonlar görülebilir” ifadesini kullandı. Bayram dolayısıyla insanların tatlı ve soğuk içeceklere rağbet göstereceğini ifade eden Yamaner, “Tükettiğiniz yiyecekler diş ağrılarına sebep oluyorsa bayram sonunda mutlaka bir diş hekimine gitmelisiniz” dedi. Diş ağrısının kesinlikle göz ardı edilmemesi gerektiğini söyleyen Yamaner, doktora gidilmediği takdirde çürüklerin ilerleyerek dişlerin kontak bölgelerinde kırılmalara yol açacağını ifade etti. Bayramda uygulanması gereken diş temizliğini anlatan Yamaner, “Bayram boyunca tüketeceğiniz tatlı, limonata gibi asitli ve soğuk gıdalardan sonra 20-30 dakika bekleyerek dişlerin temizlenmesi doğru temizlik yöntemidir” ifadelerini kullandı. Yamaner son olarak Ramazan boyunca oluşabilecek hipomineralize alanların çürüğe dönüşmemesi için asitli gıda tüketimine dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdi. 

İSTANBUL

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Batman “Dur” ihtarına uymayarak tarlaya kaçan otomobilden 19 bin adet uyuşturucu hap çıktı Batman’da polisin “Dur” ihtarına uymayan otomobil sürücüsü kaçtığı tarlada kaza yaparak durabildi. Otomobil ve şüphelilerin ikametlerinde yapılan aramada 19 bin adet uyuşturucu hap ekstasy ile 1 kilo 32 gram bonzai maddesi ele geçirildi. Edinilen bilgilere göre, aldıkları ihbarı değerlendiren Batman İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri Emniyet Müdürlüğü İHA Büro Amirliği ekipleriyle birlikte çalışma başlattı. Polis ekipleri, uyuşturucu madde ticareti yapan şahıslara yönelik yürütülen çalışmalar kapsamında Petrolkent Mahallesi Bostan Caddesinde bir otomobili durdurmak istedi. Polisin “dur” ihtarına uymayan otomobil sürücü bir süre karayolunda polisten kaçtıktan sonra tarlaya girdi. Buğday başakları arasına gizlendiler Girdikleri tarlada kaza yapan otomobildeki şüpheliler buğday başaklarının arasına saklanmaya çalıştı. İHA Büro ekiplerinin dronlu çalışması sonucu buğday başakları arasına uzanarak saklanan 4 şüphelinin yerini belirledi. Polis etraflarını çevirdiği 4 şüpheliyi kıskıvrak yakaladı. Otomobilde ve gözaltına alınan 4 şüphelinin ikametlerine yapılan aramalarda farklı renklerde toplam 19 bin adet uyuşturucu hap ecstasy ile 1 kilo 32 gram bonzai uyuşturucu maddesi ele geçirildi. Yakalanarak emniyete götürülen şüpheliler, emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. Şüpheliler, çıkarıldıkları mahkemece “Uyuşturucu Madde Ticareti” yapmak suçundan tutuklanarak cezaevine gönderildi.