SAĞLIK - 30 Mart 2015 Pazartesi 15:46

Diyabete karşı ay çekirdeği

A
A
A
Diyabete karşı ay çekirdeği

Ay çekirdeğinin düzenli olarak tüketilmesi, diyabetin önlenmesinde ve yönetiminde olumlu etki edebiliyor

Şekersiz şekerlemelerden, düşük karbonhidratlı makarna ve sonu gelmeyen tavuklu akşam yemeklerinden sıkıldınız mı? Diyabetli olmak, diyetinizin sıkıcı olması gerektiği anlamına gelmiyor. Aslında tam tersi olmalı. Çeşit, damak tadınızı cezbeder ve vitaminler, besin bileşenleri ve antioksidanları sağlıklı bir denge içerisinde tüketmenizi sağlar.Diyabet için standart bir beslenme şekli yoktur ve kişiye göre değişmektedir. Bu yüzden bir diyetisyenin tavsiyesine göre kişiye özel beslenme düzeni oluşturulmalıdır. Yine de, günlük kalori alımı genel olarak şu şekilde tavsiye edilmektedir:

- Günlük kalorinin yüzde 25-35’i yağlardan sağlanmalıdır. Doymamış yağlar, en sağlıklı yağ tipleridir.
- Karbonhidratlar günlük kalorinin yüzde 45-65’ini karşılamalıdır.
- Protein, günlük kalorinin yüzde 12-20’sini karşılamalıdır.
- Lifden zengin besinler daha az kalori içerir. Kabızlık gibi sindirim sistemi problemlerine iyi gelir, düşük glisemik indekse sahiptir, kan şekeri kontrolünü sağlar, kilo vermeyi kolaylaştırır ve diyabet riskini azaltır. Bu nedenle meyve, sebze, tam tahıl ve ay çekirdeği ürünleri gibi lif açısından zengin besinleri tüketebilirsiniz.

Neden Ay Çekirdeği
Ay çekirdeği lif içeriği zengin, önemli vitaminler ve minerallerle dolu, hafif bir atıştırmalıktır. Ay çekirdeğini eşsiz kılan besin bileşenleri arasında zengin lif ve çoklu doymamış yağ, bakır, E vitamini, selenyum, magnezyum ve cıva yer almaktadır.
Ay çekirdeğinin 28 gram danesinde yaklaşık 4 gram lif ve 6 gram protein vardır. En iyi özelliği ise, ay çekirdeğinin toplam yağ oranı yüksek olmasına rağmen, araştırmacıların diyabetle mücadelede en iyi yağ türü olduğunu belirttikleri “çoklu doymamış” yağ içermesidir. Diyabet açısından bu kadar olumlu besin bileşeninin varlığı ve birlikteliği, yaygın gıdalarda çok nadiren bulunabilir. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Başkan Tetik: “Hıdrellez Bayramımız kutlu olsun” Baharın getirdiği bereketin tüm dünyada daim olmasını ve hiçbir ülkenin yoklukla mücadele etmek zorunda kalmamasını dileyen Nazilli Belediye Başkanı Dr. Ertuğrul Tetik, Hıdrellez Bayramı dolayısı ile kutlama mesajı yayımladı. Tetik, mesajında dünyanın döngüsü ve devamlılığı için büyük önem arz eden, baharın sembolü, ekinlerin ve çiçeklerin gelişinin müjdeleyicisi Hıdırellez’in ülkede sevinç ve coşkuyla kutlanmakta olduğunu belirtti. Hızır ile İlyas Peygamber’in yeryüzünde buluştukları inancının da yaşatıldığını hatırlatan Belediye Başkanı Tetik, mesajının devamında “Halk inancına göre, Hızır ile İlyas peygamberler her yıl sadece bir kez Hıdrellezde buluşabiliyorlarmış. Hızır peygamberin karada, darda kalan kişilere yardımda bulunduğuna, onlara kılavuzluk ettiğine, aynı zamanda bolluk ve bereket getirdiğine, İlyas peygamberin de suların koruyucusu olduğuna inanıla gelmiş. Bununla birlikte 5-6 Mayıs tarihi de baharın başlangıcı olarak değerlendirilmiş. Zengin kültürümüzün bir parçası olan bu gün, geçmişle geleceğimiz arasında köprü vazifesi görmüş, kültürümüzü oluşturan örf, adet ve geleneklerimizin nesilden nesile aktarılarak günümüze kadar ulaşmasını sağlamıştır. Bolluk ve bereketin arttığı, bizlere baharı müjdeleyen Hıdırellez Bayramımızı en içten duygular ile kutlarken, tüm dua ve dileklerinizin kabul olmasını dilerim” ifadelerine yer verdi.
Bursa Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne gastronomi ödülü Bursa Büyükşehir Belediyesi, şehrin sahip olduğu zengin mutfak kültürünü turizme kazandırmak amacıyla yaptığı çalışmalar dolayısıyla Gastro Bursa Dergisi tarafından ödüle layık görüldü. Osmanlı saray mutfağının doğduğu şehir olan ve günümüz gastronomi lezzetlerinin önemli duraklarından olan Bursa’nın tescilli lezzetlerini dünyaya duyurmak amacıyla önemli çalışmalara imza atan Bursa Büyükşehir Belediyesi, sektörün bileşenlerine desteklerini de sürdürüyor. Gastro Bursa Dergisi tarafından düzenlenen ‘Dergiye Değer Katanlar’ töreninde, Bursa Büyükşehir Belediyesi de ödüle layık görüldü. Şehir yöneticileri, kamu kurumlarının yöneticileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, gastronomi turizmi bileşenleri ve sosyal medya fenomenlerinin katıldığı geceye, Büyükşehir Belediyesi adına Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Yıldız katıldı. Genel Sekreter Yardımcısı Yıldız, ödülünü Gastro Bursa Dergisi Genel Yayın Yönetmeni İhsan Önder Uçar’ın elinden aldı. “Marmara’da ilk sıradayız” Bursa’nın, Türkiye’nin köklü tarihini ve kültürel zenginliğini en iyi şekilde temsil eden şehirlerden biri olduğunu söyleyen Mehmet Yıldız, “Şehrimizin lezzetli yemekleri, tarih boyunca yaşanan göçler ve kültürel etkileşimlerle birleşerek benzersiz bir çeşitliliğe dönüşmüştür. Bursa kebabı, İnegöl köfte, Mustafakemalpaşa tatlısı, pideli köfte, cevizli lokum, tahinli pide, cendere baklavası, Bağdat hurma tatlısı ve kestane şekeri Bursa ile anılan lezzetlerden bazıları. Şehrimizde coğrafi işaretle tescil edilmiş 30 farklı kategoride ürün ve yemek bulunması, Bursa’mızın tarım ve gıda alanındaki zenginliğini ve kalitesini de gözler önüne sermektedir. Bir lokmanın içinde binlerce yılın hikâyesi gizlidir. Sahip olduğumuz coğrafi işaret sayısıyla Marmara Bölgesi’nde ilk sırada yer alıyoruz. Şehrin marka değerini yukarılara taşıyan çalışmalarımızı Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak devam ettireceğiz. Bursa’yı dünyanın önemli gastronomi merkezlerinden birisi hâline getirmek istiyoruz” dedi. Gastro Bursa Dergisi Genel Yayın Yönetmeni ve Araştırmacı-Yazar İhsan Önder Uçar ise, gastronomi turizmiyle ilgili bütün birleşenleri bir araya getirmek ve Bursa’daki gastronomi turizminin sıkıntılarının konuşulması amacıyla dergiyi kaleme aldıklarını ifade etti. Bursa mutfağının çok zengin olduğunu dile getiren Uçar, dergiyle Bursa gastronomisine ve gastronomi turizmine değer katmak istediklerini belirtti.