GÜNDEM - 22 Aralık 2019 Pazar 09:36

Doğalgaz faturalarını yüzde 25 düşüren sistem

A
A
A
Doğalgaz faturalarını yüzde 25 düşüren sistem

Ev ve iş yerlerindeki kombilerin performansını arttırmak üzere geliştirilen yüzde 100 yerli Turbokom yoğuşma sistemi, yüzde 25’e varan yakıt tasarrufu sağlıyor.

Turbokom, kombinin yanması için dışarıdan aldığı soğuk havayı bacadan atılan atık gazın ısı ile ısıtarak yanma odasına sıcak gönderen harici bir yoğuşma sistemi. KOSGEB endüstriyel uygulama desteği ile 5 yıllık bir çalışmanın ürünü olan yoğuşma sisteminin Türkiye’nin dört bir yanında kullanılmaya başlandığını ifade eden Fikret Baş, “Yoğuşmasız kombilerden atılan gazlardaki ısının geri kazanımını sağlamak istedik. Yapmış olduğumuz test ve çalışmalar sonunda da böyle bir ürün ortaya çıktı. Ar-Ge çalışmalarımızın sonunda da bilim kurulundan geçen sistem üretime layık görüldü. Hermetik yoğuşmasız ve yarı yoğuşmalı kombiler için üretilen harici yoğuşma sistemini 2017 yılında seri üretmeye başladık. Sistem bacadan atılan atık gazın ısısını işleyerek kombinin yanma odasına geri çevirmektedir” dedi.

“Yakıt tasarrufunun yanı sıra çevre dostu”

Eski bacanın yerine takılan sistemin birçok kazanımları olduğunu ifade eden Baş, “Dışarıdan kombilere giren havanın derecesi düştükçe, kombilerin çalışması ve dolayısıyla doğalgaz yakıt giderleri artar. Turbokom sayesinde performanslı çalışan kombilerde bu giderler düşmektedir. Dışarı atacağı ısıyı kendi içinde kullanan sistem sayesinde yüzde 25'e varan yakıt tasarrufu sağlamaktadır. Atık havanın dışarıya çıkmasının asgariye indirilmesiyle doğaya daha az zarar vermektedir. Baca içinde hava ısınarak kombinin içerisine ulaştığından soğuk havalarda cihaz nem ve toz almadığı için kombinin ömrü uzar. Kombinin çalışma sistemini hiçbir şekilde etkilemez” diye konuştu.

“Kolay kurulum ve bakım gerektirmez”

Kombinin bacası çıkarılarak, dirseğe baca gibi takıldığını ifade eden Baş, “Montajı kolay ve basittir. Her tüketici montajını kendi yapabilir ya da kombi servisleri ile montajı tamamlayabilir. Turbokom, cihazların çalışma sistemini değiştirmez. Sadece performanslı ve ekonomik çalışmasını sağlar. Kombilere zararı yoktur. Kombileri nemden ve tozdan koruduğu için ömrünü uzatır, faydası vardır. Eşanşör sistemi baca donmalarının da önüne geçmektedir. Ürün satın alındıktan sonra 2 yıl garantilidir. Herhangi bir bakım ya da servis ihtiyacı bulunmamaktadır. Tamamen paslanmaz malzemelerden imal edilmiştir. Hatta havalar soğudukça yapılan tasarruf oranı artmaktadır” dedi.

“Kısa sürede kendini amorti ediyor”

Kullanıcılar tarafından büyük beğeni aldıklarını belirten Fikret Baş, “Sistem kullanılmaya başlandığında hem yakıttan hem de kombi bakımından tasarruf sağladığı için ürün kısa sürede kendini amorti ediyor. Kombinin de ömrünü uzatmaktadır. Bu sistem ayrıca merkezi sistem kombilerinde de yapılacak proje çalışmasının sonunda kullanılabilmektedir. Çünkü merkezi sistemlerin kazan hacimleri fark göstermektedir” şeklinde konuştu.

Abdullah Çibir

 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Bakan Yerlikaya: "KALKAN-23 operasyonlarında 63 göçmen kaçakçılığı organizatörü yakalandı" İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, göçmen kaçakçılığı organizatörleri ve düzensiz göçmenlere yönelik jandarma tarafından 4 ilde düzenlenen "KALKAN-23" operasyonlarında 63 göçmen kaçakçılığı organizatörünün yakalandığını bildirdi. Bakan Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Organizatörlerden 38’i tutuklandı. 14’ü hakkında adli kontrol kararı verildi. Aziz milletimizin bilmesini isterim ki, insan kaçakçılığı yaparak, ülkemizi düzensiz göçün hedefi ve transit geçiş yolu haline getirmeye çalışan organizatörlere asla fırsat vermeyeceğiz. Ülkemizin her bölgesinde kararlılıkla sürdürdüğümüz operasyonlarımız aralıksız devam edecek" ifadelerini kullandı. Bu kapsamda, Jandarma Genel Komutanlığı Göçmen Kaçakçılığı ve İnsan Ticareti ile Mücadele Daire Başkanlığı koordinesinde Muğla, Van, Çanakkale ve Şırnak’ta il jandarma komutanlıklarınca yapılan çalışmalar sonucu "KALKAN-23" operasyonlarının düzenlendiğini belirten Yerlikaya, şunları kaydetti: "Muğla İl Jandarma Komutanlığınca yapılan çalışmalar sonucu 29 göçmen kaçakçılığı organizatörü yakalandı. 18’i tutuklandı, 5‘i hakkında adli kontrol kararı verildi. Van İl Jandarma Komutanlığınca yapılan çalışmalar sonucu 14 göçmen kaçakçılığı organizatörü yakalandı. 9’u tutuklandı, 3’ü hakkında adli kontrol kararı verildi ve 125 düzensiz göçmen yakalandı. Çanakkale İl Jandarma Komutanlığınca yapılan çalışmalar sonucu 11 göçmen kaçakçılığı organizatörü yakalandı, 10’u tutuklandı. Şırnak İl Jandarma Komutanlığınca yapılan çalışmalar sonucu 9 göçmen kaçakçılığı organizatörü yakalandı. 1’i tutuklandı, 6’sı hakkında adli kontrol kararı verildi. Yakalanan düzensiz göçmenler, il göç idaresi müdürlüklerine teslim edildi ve sınır dışı işlemleri başlatıldı. Operasyonları gerçekleştiren kahraman jandarmamızı tebrik ediyorum. Allah ayağınıza taş değdirmesin. Milletimizin duası sizinle."
Adana Atık tekstil malzemeleri sanata dönüştü Atık kumaş, iplik, elyaf yeniden kullanarak ileri dönüşüm teknikleri ile tasarım ve sanat eserlerine dönüştürüldü. Çukurova Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü öğretim üyesi Doç. S. Tuğba Arabalı Koşar’ın yürütücülüğünü, Selçuk Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi öğretim üyesi Doç.Dr. Tülay Gümüşer ve Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Moda Giyim Tasarımı Bölümü öğretim üyesi Doç. Selda Kozbekçi Ayranpınar’ın araştırmacılığı yaptığı Çukurova Üniversitesi SBA-2021-14266 numaralı Bireysel Araştırma Projesi kapsamında gerçekleştirilen “III Denim Hikayesi Sürdürülebilir Tekstil Sanatı” sergisi Seyhan Belediyesi 100. Yıl Çırçır Sanat Merkezinde açıldı. Açılışını Çukurova Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Neslihan Boyan, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Ayşehan Deniz Abik’in yaptığı sergide 3 sanatçı akademisyenin sürdürülebilirlik çerçevesinde ürettikleri 21 eser yer aldı. Bu sergide, sürdürülebilir geçmişi yeniden keşfetmek ve daha sürdürülebilir bir geleceğin geliştirilmesine odaklanılmış, yöntem olarak ileri dönüşüm ele alındı. Bossa TAŞ.’nin işbirliği ile üretim tesisinden temin edilen atık kumaş, iplik, elyaf yeniden kullanarak ileri dönüşüm teknikleri ile tasarım ve sanat nesnelerine dönüştürüldü. Serginin amacı ise şöyle açıklandı: “Dünyanın giderek artan tekstil atıkları sorunuyla boğuştuğu günümüzde, denim kumaş üretim atıkları ile sanat nesneleri ortaya koyarak, denim kumaşın sanattaki yaşam döngüsünü aktarmak ve izleyicilerin sürdürülebilirlik bilincinin gelişmesini sağlamayı amaçlamaktadır. Sergideki eserler, hem estetik hem de işlevsel açıdan dikkat çekici olup, İzleyicilere atık malzemelerin dönüştürücü gücünü göstermektedir. Bu çalışmalar, çevresel sürdürülebilirlik ile sanatsal ifade arasındaki bağı güçlendirerek, izleyicilere hem fikri hem de duygusal bir deneyim sunmayı amaçlamaktadır. Eserleriyle sadece malzemelerin fiziksel dönüşümünü değil, aynı zamanda toplumsal bilinç ve duyarlılığı da artırmayı hedeflemektedir. Böylece, atık malzemeler yeni bir anlam ve değer kazanırken, sanat aracılığıyla sürdürülebilir bir gelecek için önemli mesajlar iletilmektedir.” Sergi, 100. Yıl Çırçır Sanat merkezinde 13 Haziran 2024 tarihine kadar sanatseverlere açık kalacak.