EKONOMİ - 08 Eylül 2009 Salı 10:45

Doğu'da konut satışları patladı

A
A
A
Doğu'da konut satışları patladı

İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) tarafından yayınlanan Türkiye'nin ilk detaylı aylık inşaat sektörü değerlendirme raporunun Eylül sayısında konut satışları verisi ele alınarak, teşviklerle birlikte konut yatırımlarının doğuya yöneldiği ve konut satışlarının %100'ü aşan oranlarda artış gösterdiği bildirildi.

İMSAD Aylık İnşaat Sektörü Değerlendirme Raporu'nda; bölgesel olarak bakıldığında İstanbul'da konut satışlarının Türkiye ortalamasının üzerinde %118,12 artış kaydettiği belirtildi. Ankara ile birlikte en fazla konut satışının yaşandığı İstanbul'daki yoğunlaşmada toplu konut projelerinin etkili olduğu kaydedildi.

Bununla birlikte rapor ayrıca konut projelerinin açıklanan teşviklerle birlikte doğuya doğru kaydığını vurguladı. Ağrı, Kars, Iğdır ve Ardahan'ı kapsayan TRA2 bölgesinde konut satışlarının %231,48'lik yükseliş kaydettiğini belirten rapor yine Mardin, Batman, Şırnak ve Siirt'i kapsayan TRC3'teki %156,75'lik artış ile Şanlıurfa ve Diyarbakır'ı kapsayan TRC2'de konut satışlarında yaşanan %123,08'lik yükselişin dikkat çektiğini ifade etti.

Raporda şu ifadelere yer verildi:

"Oluşan bu rakamlar doğuya kaymasını beklediğimiz yatırım fırsatlarının beklenenden hızlı bir yönelim gerçekleştirdiğini göstermektedir.

İnşaat sektörünün istihdam üzerindeki etkisi ise bir başka çarpıcı noktadır. Nisan ayından beri hızla toparlanan işsizlik oranında inşaat sektörünün önemli bir payı bulunmaktadır. Nisan ayında bir önceki aya göre %8,95'lik artış kaydeden inşaat sektörü istihdamı Mayıs ayında %17,11 yükseliş kaydederek 1 milyon 355 bin düzeyine ulaşmıştır.

Konut satışlarında Nisan-Mayıs-Haziran dönemini kapsayan sert artışa karşın daha yakın bir dönem hakkında bilgi veren tüketici güveninde Temmuz ayında konut alma/inşaa ettirme ihtimalinin %16,45'lik gerileme kaydettiği görülmektedir. Dolayısıyla istihdama ciddi katkılar sağlayan inşaat sektörüne KDV ve harç indirimi gibi hızlandırıcı destekler sağlanmalıdır.

Bu noktada sektör için kritik bir kampanyaya dikkat çekmek gerekmektedir. İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği'nin de taraflarından biri olduğu, Halkbank ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin güçlerini bir araya getirdikleri 'Evini Yenile Türkiye' kampanyası sektördeki canlanmayı güçlendirebilecektir.

Nitekim, kampanya kapsamında, 100 bin tüketiciye Halkbank tarafından %0,33'ten başlayan faiz oranları ile kredi verilmesi ve yapı sektörüne 1 milyar TL'nin üzerinde iş hacmi yaratılması
hedeflenmektedir.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hatay Yağmurlu havalarda ıslanmak istemeyen depremzede Meriç’in sesini duyan sağlıkçı Havva’dan afetzede aileye sıcak yuva Hatay’da depremin ilk günlerinde enkaz altındaki vatandaşları yaşatmak amacıyla görev alan sağlıkçı Havva Aydanur Ertuğrul, yağmurlu havada bir daha ıslanmak istemeyen 9 yaşındaki Meriç Altunay ve ailesini sıcak yuvasına kavuşturmayı başardı. Kahramanmaraş merkezli depremlerde Hatay yerle bir olmuş, 25 bine yakın insan vefat etmişti. Afetin ilk saatlerinden itibaren Türkiye’nin dört bir yanından kurtarma ekipleri ve sağlık çalışanları bölgeye yardıma koşmuştu. Antalya İl Sağlık Müdürlüğü’nde görevli 38 yaşındaki Acil Tıp Teknisyeni Havva Aydanur Ertuğrul, asrın felaketinin ilk saatlerinden itibaren bölgedeki afetzede vatandaşları hayata tutundurmak için mücadele etti. Sağlık personeli Ertuğrul, depremin yaralarını sarmak için kurucusu olduğu Ülkem Kitap Okuyor Derneği aracılığıyla afet bölgesine 21 çadır okul açtı ve 7 bin 700’den fazla öğrenciye 100 binden fazla kitap ulaştırdı. ATT Ertuğrul, depreme Antakya ilçesi Karaali Mahallesi’nde yakalanan 9 yaşındaki Meriç Altunay ve ailesinin isteği üzerine afetzede aileye yuva yapabilmek için çalışma başlattı. Dernek aracılığıyla Altunay ailesine ev yaptırmayı başaran Ertuğrul, 2 odası ve 1 salonu olan evi Altunay ailesine teslim etti. "Yeterli maddi destek sağladığında yıl sonuna kadar 12 ev yapmayı istiyoruz" Ülkem Okuyor Derneği olarak 2’nci evi teslim ettiklerini ifade eden Ertuğrul, "Depremin 37’nci gününde çadır okul açmıştık. Bugün ev yaptığımız öğrencimiz de o çadır okula gelen ilk öğrencilerimizden biriydi. Talent ve Meriç okulu açtığımızda koşa koşa gelmişti. Bu enkazlar bir gün kalkıp Hatay normale dönecek dememize neden oldular. Biz 2 aydır ev yapıyoruz. Öğrencilerimiz ve depremzede çocuklarımızın yaşam koşullarını düzeltmeye dert edindik. Çadırda ve barakada yaşayan öğrencilerimize ev yaparak hak ettikleri yaşamları sürmelerini istiyoruz. Bu depremden en çok çocuklar etkilendi. 15 aydır baktıklarında enkaz görüyorlar. Çadırda yaşıyorlar. Deprem üzerine oyunlar kuruyorlar. O yüzden buradaki çocukların daha iyi yaşam koşullarından yaşamaları için emek veriyoruz. ‘Ülkem Okuyor Derneği’ olarak ev yapmaya devam edeceğiz. Haftaya 4 ve 5’inci evlerimizin temelini atacağız. Durmadan yorulmadan Hatay’daki son çocuğun yüzünü güldürene kadar güldürmeye devam edeceğiz. Yeterli maddi destek sağladığında yılsonuna kadar 12 ev yapmayı istiyoruz” dedi. "Yeni evim için çok heyecanlıyım ve çok mutluyum" Yeni evlerine kavuşan anne Esmeray Altunay, "Depremde evimiz yıkıldı. Çok kötü bir durumdaydık. Havva abla çocuklara mont ve ayakkabı getirmişti. Okula çağırdı. Oğlum Meriç’in doğum günüydü. O esnada Havva ablayı tanıdım. Eşimle beraber çadırdan suları dışarı atmaya çalışıyorduk. Ellerimiz, ayaklarımız ve çocuklar berbat bir haldeydi. Çocuklar sırılsıklamdı. Çocukların ayaklarında ne ayakkabı ne de çorap vardı. Yeni evim için çok heyecanlıyım. Çok mutluyum" ifadelerini kullandı.