SAĞLIK - 03 Aralık 2018 Pazartesi 13:35

'Dört aşamayla düz bir karına sahip olunabilir'

A
A
A
'Dört aşamayla düz bir karına sahip olunabilir'

Plastik ve Estetik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ali Cemal Yılmaz, deformiteleri için yapılabilecek karın estetiği ve aşamaları hakkında bilgi verdi.

‘Düz karın, beraberinde güzel bir bel kavisi her kadın ve erkeğin istediği bir vücut şeklidir’ şeklinde açıklama yapan Plastik ve Estetik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ali Cemal Yılmaz, karın bölgesi deformiteleri için yapılabilecek karın estetiği ve aşamaları hakkında bilgiler verdi. 

Yaşlanmanın, hamilelik gibi süreçlerin deride, deri altı yağ tabakasında, karın duvarı kaslarında ve karın içi yağlanmalarında istenmeyen değişimlere sebep olabildiğini, ideal karın estetiği için 4 aşamalı işlemlerin de yapılabileceğini anlatan Op. Dr. Ali Cemal Yılmaz, bu işlemlerin ayrı ayrı uygulanabildiği gibi, 4 aşamalı şekilde kombine olarak da uygulanabildiğini, en önemli belirleyici özelliğin, hastanın mevcut olan deformitesi ve istekleri olduğunu ifade etti.

Op. Dr. Ali Cemal Yılmaz, karın estetiği için uygulanabilen aşamaları sıraladı.

Liposuction (Cilt altı yağ tabakanın çıkarılması)
Genetiğe ve cinsiyete bağlı olarak diyet veya egzersize dirençli yağ tabakasında fazlalık görülebildiğini bazen de tam tersi yani yağ tabakasında bir atrofi (azalma, büzüşme) olabileceğinden bahseden Op. Dr. Yılmaz, ideal bir karın estetiğinde liposuction işleminin çoğu zaman kombinasyona dahil edildiğini belirtti.

Karın üst ve alt kısımlarına, kalça üstü ve göğüs bölgelerine liposuction uygulanmaz ise ideal bir karın şeklinin oluşamayacağını dile getiren Op. Dr. Yılmaz, Vaser liposuction ile vücut şekillendirme işlemlerinin daha konforlu yapılabildiğini ifade etti.

Göğüs bölgeleri gibi bağ dokusunun fazla olduğu yerlerde Vaser liposuction uygulamasının gerekli olduğunun altını çizen Op. Dr. Yılmaz, Lateral gerilimli karın germe operasyonunun, kombinasyonun olmazsa olmazıdır şeklinde açıklama yaparak Vaser liposuction ile kaburga altı ve orta hatta dik hafif hoş gölgelenmelerin yapılabildiğini belirtti.

Fazla derinin çıkarılması
Liposuction sonrası deride bir sıkılaşma olabildiğini, operasyon öncesi deride çizilen 10 cm’lik eşkenar üçgenin, liposuction sonrası 5cm’lik eşkenar üçgen olacak kadar sıkılaşabildiğini, fakat yaş, deri kalitesi ve genişlemiş (ekspande) derinin liposuction sonrası yeterli sıkışma ve germe yapamadığına dikkat çeken Op. Dr. Yılmaz, hastanın durumuna göre küçük bir deri çıkarılmasından (mini abdominoplasti) göbek deliğine kadar uzanan bir deri çıkarılmasının gerekebileceğini, bu durumda bikini çizgisine saklanan bir izin oluşabileceğini sözlerine ekledi.

Karın kaslarının onarımı
İster klasik karın germe veya Vaser liposuction yapılsın, derinin alttaki deri üzerine yapışarak şekilleneceğini vurgulayan Op. Dr. Yılmaz, eğer kişinin bombeli bir kas yapısı var ise ideal karın estetiğine ulaşmanın zor olabileceğini, sınırlı olsa da bikini çizgisinde iz oluşabileceğini belirtti.

Yeni göbek deliği oluşturulması
Çıkarılan derinin en önemli faktör olduğuna dikkat çeken Op. Dr. Ali Cemal Yılmaz, mantıken yan veya yukarıdan çekilen derinin göbek deliği ile aşağıya doğru geleceğini, bu durumda göbek deliğinin istenmeyen şekilde aşağıda duracağını ifade etti.

Bu sebeple yeni ve doğal bir göbek deliğinin oluşturulmasından bahseden Op. Dr. Yılmaz, hastaların çoğunlukla bu işlemlerin birini istediklerini, fakat karın estetiğinin bir bütün olduğunu, ideal karın şekline ulaşmak için hasta ile iletişim sonrası karar verilmesi gerektiğini ve önemli değil gerekli olanı yapmanın en doğru mantık olduğunu belirterek sözlerini noktaladı.  

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çanakkale 3 yıl sonra böbrek nakliyle sağlığına kavuştu Çanakkale’de, 3 yıl önce böbrek yetmezliğine yakalanan 41 yaşındaki Turan Cinislioğlu, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Organ Nakli Merkezinde gerçekleştirilen böbrek nakliyle tekrar sağlığına kavuştu. Çanakkale’de yaşayan Turan Cinislioğlu (41) 3 yıl önce hipertansiyona bağlı böbrek yetmezliği nedeniyle Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesine başvurdu. Diyalize girmeye başlayan Cinislioğlu, nakil için sıra bekledi. Cinislioğlu’na, Bursa’da trafik kazası sonucu hayatını kaybeden bir kadının ailesi tarafından bağışlanan böbreği başarılı bir şekilde nakledildi. Organ naklinin ardından sağlığına kavuşan Cinislioğlu’nun diyalize girme ihtiyacı kalmadı. ÇOMÜ Organ Nakil Merkezi Müdürü Prof. Dr. Cabir Alan, Turan Cinislioğlu’nun 3 yıl önce hipertansiyona bağlı böbrek yetmezliği tablosuyla hastanelerine başvurduğunu ve diyalize alındığını belirterek, "Ülkemiz şartlarında böbrek yetmezliğinin en önemli nedeni hipertansiyon ve diyabettir. Turan Beyde böbrek yetmezliği gelişince hem diyalize başladı hem organ nakli için sıraya girdi. 3 yıl önce merkezimize kayıt oldu. Bu süre zarfında biz kendisini 3 kere çağırdık ama uygun böbrek bulunmadı. 10 gün önce Bursa’da motosiklet kazası sonrası beyin ölümü gerçekleşen bir hastanın yakınları organlarını bağışlama kararı aldı. Organlardan bir tanesi de merkezimize uygun görüldü. Sağlık Bakanlığından gelen listede de Turan Bey ikinci sıradaydı. İlk hasta uygun olmadığı için. Turan Bey’in uygunluk testi de pozitif gelince kendisine böbreği naklettik. Ameliyatın onuncu günü idrar çıkışı 2 litrenin üzerinde. Böbrek fonksiyon değerleri de normale yaklaştı. Şu an itibarıyla Turan Bey’in artık diyalize girme ihtiyacı kalmadı. Günlük hayatını, iş hayatını eskisi gibi normal yoldan devam edebilecek" dedi. Organ naklinin ardından sağlığına kavuşan Turan Cinislioğlu, "Rahatsızlanarak ambulansla hastaneye geldiğim bir gün böbreğim alınmıştı. Cabir Hoca’yı tavsiye etmeleri üzerine Organ Nakli Merkezine başvurumu yaptım, bekliyordum. Ameliyattan korkuyordum ama ağrı sızı hissetmiyorum. Sağlığıma kavuştum Cabir Hoca’ya her gün dua ediyorum. Herkesi organ bağışçısı olmaya davet ediyorum. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesine, ÇOMÜ Hastanesine, Prof. Dr. Cabir Alan’a, hemşirelere tüm çalışanlara teşekkür ediyorum" diye konuştu.