SAĞLIK - 24 Ekim 2014 Cuma 10:17

Dr. Binici: ‘Ani göğüs ve sırt ağrısı ihmale gelmez’

A
A
A
Dr. Binici: ‘Ani göğüs ve sırt ağrısı ihmale gelmez’

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Süleyman Binici, her göğüs ağrısının kalple alakalı olmayabileceğini ancak buna doktorun karar verebileceğini belirterek, “Her göğüs ağrısı ciddiye alınarak, hiç vakit geçirilmeden doktora gidilmeli” dedi.

Göğüs bölgesinde olan her ağrının kalple alakalı olmadığını belirten Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Süleyman Binici, göğüs kafesi içinde, kalp dışındaki organlardan veya komşu bölgelerden kaynaklanan ağrılarında kalpten kaynaklananlara benzer ağrılar yapabileceğini kaydetti. Dr. Binici, doğru teşhise ait en güvenilir ipuçlarının hastanın şikâyetlerinin hikayesinde saklı olduğunu belirterek

"Hasta, ‘Hızlı merdiven çıkarken veya ağır bir şey taşırken göğsüme bir sıkıntı geliyor, durunca geçiyor’ diyorsa, bu durumda tersi kanıtlanana kadar kalbi besleyen damarlarda darlık olduğu düşünülür. Göğüs ağrısı olan kişilerde, sıkıntıların ne zaman başladığı, ne kadar şiddetli olduğu, ilerleyip ilerlemediği, tetiği çeken etkenlerin neler olduğu çok önemlidir. Göğüste baskı, ağırlık, sıkışma hissi, sıkıntının boyna, çeneye, kollara veya sırta yayılması, kalp damarlarının daraldığı ya da tıkandığı durumlarda görülür” dedi.

KRİZ BELİRTİ VERMEDEN DE GELİR
Damarların daralmasına bağlı olan ağrıların 2-3 dakika süreceğine işaret eden Dr. Süleyman Binici, “Ağrı ve sıkıntıyla beraber nefes darlığı, mide bulantısı, terleme varsa şikayetlerin kalbe bağlı olma ihtimali yüksektir. Ancak, kalp krizi geçiren herkeste tipik bir ağrı şikayeti olması beklenmemelidir. Özellikle kadınlarda, yaşlılar ve şeker hastalarında hastalık kendini sadece karın ağrısı veya nefes darlığı hatta yalnız bulantı veya halsizlikle de gösterebilir” diye konuştu.

Kalbi besleyen damarların, anjiyo denilen koroner anjiyografi yöntemiyle görüntülenmesinin ana amacının stent veya baypas ameliyatına hazırlık olduğunu belirten Dr. Süleyman Binici, şunları söyledi: “Bu girişimlere gerek olup olmadığının kararı koroner kalp hastalığının niteliğine bağlıdır. Başka bir deyişle anjiyografi ancak bu yönde kuvvetli bir şüphe varsa yapılmalıdır. Anjiyo yapıp damarda darlık nerede, başka darlıklar da var mı diye bakıldıktan sonra ne yapılacağına karar verilir. Bazen ilaçla tedavi yeterli olsa da çoğu zaman darlıkların yerine yaygınlık durumuna göre stent takmak ya da baypas ameliyatı yapmak gerekir.”
Basit gibi görünen göğüs ağrılarının ölümcül bir hastalığın belirtisi olabileceğinin akıldan çıkarılmaması gerektiğini vurgulayan Dr. Süleyman Binici, konuşmasına şöyle devam etti:

“Bu durumdaki hastalar acil servise ne kadar çabuk ulaşırsa, hayatta kalma şansı o kadar yüksektir. Her dakikanın hayati önemi vardır. Bununla birlikte göğüs ağrısının ciddi bir nedene bağlı olmadığı zamanlar çoktur. Hasta buna kendi kendine karar vermemelidir. Göğüsün içinde bir saatli bomba olabileceği hatırlanmalı ve mutlaka bir kalp doktoruna gidilmelidir."
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir Açıldığında protokol camisi olacaktı, 7 yılda tamamlanamadı İzmir Konak’ta bulunan ve yapımına 2017’de başlanılan Nevvar Salih İşgören Ulu Cami’nin inşaatı aradan geçen 7 yılda tamamlanamadı. Ege Bölgesi’nin en büyük protokol camisi olması planlanan ibadethanenin inşaatı uzun süredir yerinde sayarken, bölge esnafı yetkililerin duruma el atarak bir an önce caminin tamamlanmasına destek olmalarını istedi. İzmir’in Konak ilçesi Mersinli bölgesinde 14 bin metrekarelik alanda yer alan Nevvar Salih İşgören Ulu Cami’nin yapımına, Nevvar Salih İşgören Vakfı tarafından 2017 yılında başlandı. 43 metre kubbe genişliğinin yanı sıra 92 metre uzunluğunda 4 minareye sahip, Osmanlı ve modern mimari izlerini taşıyan caminin 2022’de ibadete açılması hedefleniyordu. Ancak Ege Bölgesi’nin en büyük protokol camisi olması planlanan 15 bin kişi kapasiteli camide uzun süre önce inşaat çalışmaları durdu. Yapılan onca masrafın ve milli servetin ziyan olduğunu belirten bölge esnafı, yetkililerin duruma el atarak caminin tamamlanmasına destek olmaları gerektiğini söyledi. “Diyanet İşleri Başkanlığının bir an önce bu camiyi bitirmesini istiyoruz” Kaba inşaatı 2019 yılında tamamlanan camiyle ilgili görüşlerini dile getiren bölge esnaflarından 37 yaşındaki Zeynel Akçam, “Buranın 2017 yılında temeli atıldığında bölge esnafı olarak çok sevinmiştik. Neden çok sevindik; dibimizde bir cami olsun istedik. Burada bize en yakın cami 500 metre ileride. Biz çok uğraştık burası yapılsın 5 vakit namazımızı kılalım orada ama bir türlü nedense tamamlanamadı bu cami. Nevvar Salih İşgören Vakfı’nın projeyi bitirmiş olduğunu öğrendik sonradan. Esnaflar olarak Diyanet İşleri Başkanlığının bir an önce bu camiyi bitirmesini istiyoruz. Müslüman bir ülkede yaşayan vatandaşlar olarak bu camiyi böyle görünce vicdan azabı çekiyoruz. 2020 yılında Diyanet’e ‘bu cami neden tamamlanmıyor’ içerikli dilekçe yazdım, cevap gelmedi. Bölge esnafı olarak bu caminin bir an önce tamamlanmasını istiyorum” dedi. Caminin aynı zamanda bir yaşam alanı olarak tasarlanması, içerisinde sosyal donatı alanları, konferans salonları, kütüphaneler, etüt merkezleri gibi birçok bölümün olması planlanıyordu. 2017 yılında yapımına başlanılan ve 2022 yılında ibadete açılması planlanan Ulu Cami üzerinden geçen 7 yılda tamamlamadı.