GÜNDEM - 25 Kasım 2018 Pazar 11:41

Duygu ve kelimelerin yerini emojiler aldı

A
A
A
Duygu ve kelimelerin yerini emojiler aldı

Teknolojinin gelişmesi ve özellikle sosyal medyanın sıkça kullanılmaya başlanmasıyla ortaya çıkan emojiler, günlük hayatta kelimelerin yanı sıra duyguların da yerini almaya başladı.

Teknolojiyle birlikte hayatımıza pek çok yenilik de girmeye başladı. Özellikle 2000'li yıllardan sonra evrensel bir dil olarak gelişen ve sıkça kullanılmaya başlanan emojiler, yaşamın ayrılmaz bir parçası haline geldi. Gülen yüzden korkan ifadeye, arabadan üç maymuna kadar 3 bine yakın görselden oluşan emojiler, duyguların da karşı tarafa doğru aktarılması noktasında kullanıcıların imdadına yetişir oldu. Kelimelerle ifade edilemeyen şeyler emojilerle anlatılmaya başlanırken, yapılan bir araştırmada da erkeklerin kadınlara göre daha fazla bu tasarımları kullandığını ortaya çıkardı. En çok kullanılan emojiler ise kalp, tamam anlamındaki el işareti ve gözlerden yaş gelerek gülme olarak ön plana çıkıyor.

"Erkekler daha fazla emoji kullanıyor" 

İnsanların artık iletişimlerini sanal ortamlarda kurduklarına dikkat çeken Acıbadem Eskişehir Hastanesi Uzman Psikoloğu Aslı Özsoy, konuyla alakalı "İnsanlar, emojilerle aslında duygu ve düşüncelerini daha rahat anlatabildiklerini, kendilerini daha rahat ifade edebildiklerini belirtiyor. Genel olarak erkekler kadınlara göre daha fazla emoji kullanımı yapıyorlar. Emojiler, eğlence olarak görülebiliyor, karşıdaki insanı daha iyi anlama veya anlaşma şeklinde olabiliyor. Genel olarak emojileri karşısındakine kendisini daha iyi ifade etmek için kullanıyor. Kullanmadıklarında yanlış mı anlaşılıyorum ya da karşı taraf bunu eksik mi anlattı gibi algılar olabiliyor. Bu yüzden emojiler artık günümüzde sık sık kullanılıyor. Kültürel farklılıklar da olabilir kullanımda, bu tamamen bizim algımızla alakalı. Örneğin bizde dua etme işareti olarak kullanılan emoji, pek çok yerde karşılıklı iki elin çarpması olarak kullanılıyor" ifadelerini kullandı.  

Kadir Arslan

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Aksaray’da mandıra çöktü: 750 küçükbaş hayvan göçük altında kaldı Aksaray’da şiddetli yağış nedeniyle mandıra çöktü. 750 küçükbaş hayvanın göçük altında kaldığı mandıra enkazında kurtarma çalışması başlatıldı. Aksaray’da 3 gündür aralıklarla devam eden şiddetli yağış birçok olumsuzlukları da beraberinde getirirken, sel ve su baskınlarının ardından bugün de içerisinde 750 küçükbaş hayvanın bulunduğu bir mandıra çöktü. Aksaray’ın merkeze bağlı Yeşilova beldesinde yaşanan göçük nedeniyle vatandaşların 112 Acil Çağrı Merkezine haber vermesi üzerine olay yerine İl Afet Acil Durum (AFAD), Aksaray Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ve jandarma ekipleri sevk edildi. Kısa sürede olay yerine intikal eden ekipler iş makinelerinin de desteğiyle kurtarma çalışması başlattı. Mandıra enkazında kurtarma çalışmaları halen devam ederken İl Afet Acil Durum Müdürü Kadir Çelik, “Yeşilova beldemizde aşırı yağışlar sonucu bir ahırın çöktüğü ihbarı üzerine iki ekiple olay yerine geldik. Şu anda telef olan hayvanlar var. Toplam hayvan sayısının 750 olduğu söyleniyor. Kurtarma çalışmaları devam ediyor. Kurtarma operasyonumuz bittikten sonra net sayı belli olacak” dedi. Yeşilova Köseli Mahalle Muhtarı Kemal İlgün ise “Bölgede 3 gündür yağış devam etmekte. Bizim burada mandıramızın çökmesinden dolayı 750’ye yakın küçükbaş hayvanımız göçük altında kaldı. Ağıl altında kalan hayvanlardan ne kadar zayiat verdiğini bilmiyoruz. Zayiat sabah sayımında çıkacak. Allah izin verirse burayı kurtarmaya çalışıyoruz. Yağışlardan dolayı mandıra çöktü” diye konuştu.