GÜNDEM - 22 Ocak 2021 Cuma 10:51

Elazığ depreminin ardından devlet desteği 7 milyara ulaştı

A
A
A
Elazığ depreminin ardından devlet desteği 7 milyara ulaştı

Elazığ’da meydana gelen 6.8'lik depremin yıl dönümüne günler kalırken, şu ana kadar depremzedelere 1 milyar lirası ayni ve nakdi yardım olmak üzere konutlar ve faizsiz kredilerle 7 milyar liralık destek sağlandığı bildirildi.

24 Ocak'ta meydana gelen 6.8'lik depremde Elazığ'da 37, Malatya'da 4 olmak üzere toplam 41 kişi hayatını kaybetti, iki şehirde 25 binden fazla konut ise hasar gördü. Depremin ilk anından itibaren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un koordinesinde Elazığ'da 20 binden fazla konutun inşa edilmesi için çalışma başlatıldı. Bu kapsamda tamamlanan yaklaşık 3 bin konut hak sahiplerine kura ile teslim edilirken, kısa bir süre içerisinde bu rakamın 8 bine ulaşacağı, 2021'in Haziran ayı sonundan itibaren ise tüm konutların tamamlanmasının planlandığı belirtildi. Şu ana kadar depremzedelere nakdi ve ayni olmak üzere yaklaşık 1 milyar, esnafa 1 milyar liradan fazla kredi desteği ile 20 bin konut için 5 milyar TL olmak üzere toplam 7 milyar TL'lik destek verildiği bildirildi.

Elazığ depreminin ardından devlet desteği 7 milyara ulaştı

Elazığ Valisi Erkaya Yırık, İHA muhabirine yaptığı açıklamada deprem sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatlarıyla tüm yardımların kente geldiğini ifade ederek, "Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 20 bin konutu planlayarak inşaatlarına başladı. AFAD, çalışmalarını yapmak suretiyle vatandaşlarımızın hak sahipliğini gerçekleştirdi. 14 bin 500 sayısında AFAD’dan rezerv alan hak sahibi vatandaşlarımız var. 20 bin konut belki de ihtiyacın çok üzerinde yapılan bir konut oldu. O süreçte vatandaşlarımızın depremden hemen sonra iaşe, ibate ve diğer yardımlarını, kira taşıma yardımlarını olmak üzere devletimiz karşıladı. Depremin birinci dakikasından itibaren Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere tüm bakanlarımız vatandaşlarımızı yalnız bırakmadı, her zaman yanlarında oldu. Bu süreçte kira yardımı başta, taşınma, eşya, iaşe yardımı olmak üzere konteyner ketlerde kalan vatandaşlarımıza yapılan diğer yardımlar olmak üzere 950 milyon TL’lik bir nakdi yardım yapıldı. Bununla birlikte özellikle esnaflarımızın mağduriyetini giderme anlamında Kredi Garanti Fonu başta, Esnaf Kefalet Kooperatifinin yapmış olduğu krediler olmak üzere 1 milyar liralık bir nakdi desteği de sağlamış olduk. 20 bin konutu düşündüğümüz zaman 250 bin liralık masrafı, maliyeti varsayarsak toplamda 5 milyar TL’lik bir inşaat maliyeti ortaya çıkıyor. Devletimiz 24 Ocak Elazığ Sivrice depreminden sonra ilimize 7 milyar TL’lik bir nakdi yardım aktarmış oldu. Allah devletimize zeval vermesin" dedi.

Elazığ depreminin ardından devlet desteği 7 milyara ulaştı

"20 bin konutun tamamı bu yaz teslim edilecek"
Vatandaşların yapılan desteğin her zaman karşılığını gösterdiğini ve memnun olduğunu ifade eden Vali Yırık, "Bilindiği üzere şu aşamaya kadar 20 bin konut inşaatı başlamıştı ve inşaatlar devam ediyor. Bu süreçte Yazıkonak, Bızmışen, Karşıyaka, Mustafapaşa, Abdullahpaşa, Aksaray ve Gümüşkavak’ta biten konutları vatandaşlarımıza kura çekmek suretiyle belirlemiş olduk. Vatandaşlarımızın çoğu bu kura çekimi sonrasında anahtarlarını teslim alarak konutlarına yerleşti. Hatta ziyaret de ettik, vatandaşlarımız yeni yapılan bu konutlardan son derece memnun. Dolayısıyla vatandaşlarımız görüştüğümüzde zaman zaman konutların eski konutlardan çok daha mukavemetli, konforlu ve çevre düzenlemesiyle birlikte gayet keyif alınacak bir mekana kavuştuklarını ifade ettiler. 3 bin civarında konutu kura ile belirledik ve vatandaşlarımıza teslim ettik. Bir ay dolmadan bu sayının 8 bine ulaşmasını bekliyoruz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile yapmış olduğumuz görüşmede TOKİ, bu konutların tamamını zannediyorum 2021 ortasından sonra teslim etmeye başlayacak” diye konuştu.

Kamil Can Kılıç - Rıdvan Yeşilırmak

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Dede Korkut hikayeleri Türklerde kadının konumunu ortaya koyuyor Çukurova Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Refiye Şenesen, “Türk Kültüründe Dede Korkut Kitabı” adlı konferansında Dede Korkut hikayelerindeki kadının konum ve önemine değindi. Prof. Dr. Şenesen, Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Merkezi’nde (ÇÜTAM) verdiği konferansta, Dede Korkut Hikayelerinde genel olarak Oğuzların birtakım mücadelelerinin yer aldığını ifade ederek, “Bu mücadelelerin ikisi Oğuzların kendi aralarında yaptıkları mücadelelerdir. Bunlardan birinde Dirse Han ve oğlu Boğaç Han arasında geçer. Bir başka mücadele ise İç Oğuz ve Taş Oğuz karşılaşır” dedi. Prof. Dr. Şenesen, şunları kaydetti: “Dede Korkut Hikayelerinde sağlam temellere oturtulmuş bir sosyal yapıyla karşılaşırız. Eski kültür hayatımızı ile ilgili zengin bilgiye bu hikayelerde rastlıyoruz. Hikayelerde toplumun başında hanlar hanı diye gösterilen Begil oğlu Emren Hikayesinde padişah olarak ifade edilen Bayındır Han vardır. Bayındır Han’ın hikayelerindeki rolü beylere akın izin vermek, divanı toplamak, yılda bir defa büyük bir ziyafet vermektir. Hikayelerde kahraman olarak görünmez.” Dede Korkut Hikayelerinde hemen hemen tüm hikayelerde kadının önemli bir yer tuttuğunu söyleyen Ç.Ü. Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Refiye Şenesen, “Kadın bir güzellik sembolü olmanın yanında sosyal hayat içinde erkeğin yanında onun eşi ve ortağı olarak yer alır. Kadın sosyal hayat içinde düşüncesi alınan, eş seçiminde özgür, vefa duygusu gelişmiş, anne, iffet sahibi, saygı duyulan biridir. Bu özelliklerinin yanı sıra ata biner, kılıç kullanır, ok atar ve erkeklerle yarışır” şeklinde konuştu. Konferans sonunda Prof. Dr. Refiye Şenesen’e teşekkür belgesi verilirken hatıra fotoğrafı çekimi de gerçekleştirildi.