EĞİTİM - 25 Ekim 2014 Cumartesi 20:04

Elif Şafak Yaratıcı Yazarlık Atölyesi’nde öğrencilerle buluştu

A
A
A
Elif Şafak Yaratıcı Yazarlık Atölyesi’nde öğrencilerle buluştu

Elif Şafak, Yaratıcı Yazarlık Semineri kapsamında Bahçeşehir Koleji öğrencileriyle bir araya geldi. Öğrenciler, 25 Ekim’in yazarın doğum günü olması sebebiyle kendisine özel sürprizler hazırladı.

Yaratıcı Yazarlık dersleriyle öğrencilerine edebiyatı sevdirmeyi amaçlayan ve gençlerin yazı ile ilişkilerini yaratıcı boyuta taşımalarına destek veren Bahçeşehir Koleji, Yaratıcı Yazarlık Seminerleri kapsamında Elif Şafak’ı öğrencileri ile buluşturdu. Bahçeşehir Koleji Çamlıca Kampüsü’nde gerçekleşen seminer, Elif Şafak’ın yazarlık yolculuğunu anlattığı konuşması ile başladı. Öğrenme ve merak duygusunu çok sevdiğini belirten Elif Şafak, “Genelde çocukken çok merak ediyoruz ama büyüdükçe bu duygumuz kayboluyor. Zaman içinde kabiliyetleri bastırıyoruz ve güzellikleri açığa çıkaramaz hale geliyoruz. Oysaki bunları ortaya çıkarmak çok önemli. Çocukların bu gibi etkinliklerde hayatın farklı alanlarında üretim yapan insanlarla daha sık buluşmaları gerekir. Çünkü çocuklar o kişileri gördükçe ‘ben de yapabilirim’ diye düşünür. Yurtdışındaki gençler sınıfta konuşmak konusunda bizden daha cesur. Bizim gençlerimiz daha tutuk davranıyor. Daha çok konuşmamız, farklı insanlardan fikirler almamız, okumamız ve okuduktan sonra karakterleri düşünmeye devam etmemiz gerekir. Bizler İstanbul’da yaşadığımız için şanslıyız. Bu şehir ve hayat insanlara ilham veriyor” diye konuştu. En sevdiği kitabının henüz yazmadığı kitap olduğunu belirten Elif Şafak, bir annenin çocukları arasında ayrım yapamadığı gibi bir yazarın da kitaplarını birbirinden ayıramayacağını söyledi. Çocukken Charles Dickens ve Gülten Dayıoğlu gibi yazarları okuduğunu da ifade eden Şafak, İhsan Oktay Anar’ın kitaplarını ise çıkar çıkmaz aldığını belirtti.

“EL YAZIMI BEĞENMEM”
Küçükken solak olduğunu ve hem anneannesinin hem de öğretmenlerinin telkinleriyle sağ eliyle yazmaya başladığını belirten Elif Şafak, farklılıkların önemine vurgu yaptı. Herkesin aynı olduğu bir yerde sanatın ortaya çıkmadığını söyleyen Şafak, “’Başkaları ne der’ korkusuyla yeteneklerimizi saklı tutmamalıyız. İnsanları eleştirirken yeteneklerini büyütmeliyiz. Anneannemin ve öğretmenlerimin telkinleriyle solak olmama rağmen sağ elimle yazmaya başladım ama bugün bile el yazımı beğenmem ve onunla bir bağlantı kuramam” dedi. Sosyal medyada kendisine ait olmayan sözlerin dolaştığını da söyleyen Şafak, kendi resmi hesapları tarafından yapılan paylaşımların dikkate alınması gerektiğini belirtti. 

Konuşmasının ardından öğrencilerin sorularını yanıtlayan Elif Şafak, ‘Kitaplarınızın korsan baskıları hakkında ne düşünüyorsunuz?’ sorusuna şöyle yanıt verdi: “Korsan kitap meselesi bir yanıyla güzel fakat diğer tarafıyla çok tehlikeli. Kitap almaya parası yetmeyen öğrenciler korsan kitap alıyor ama bu iş zamanla kocaman bir endüstriye dönüştü. İnsanlar sanattan ve sanatçıdan çalarak para kazanır hale geldi. Kitaplar pahalı olabiliyor ama çözüm korsan satın almak değil. İnsanlar okudukları kitapları birbirleriyle paylaşmalı ve kitaplar farklı kişilerde dolaşmalı. Türkiye’de insanlar çok kitap okunmuyor ama okuyan kesim çok güzel ve nitelikli okuyor. Kitaplar paylaşılıyor, konuşuluyor ve hatta imza günlerine anneanneler geliyor. Böyle olunca okurdan çok ilham alıyoruz.” 

Bahçeşehir Koleji’ne yaratıcı yazarlık etkinliği düzenlediği için teşekkür eden Elif Şafak, öğrencilerin sorularından çok etkilendiğini belirtti. Soru-cevap bölümünün ardından yaratıcı yazarlık atölye çalışması yapan Şafak, öğrencilerle beraber, ‘Aşk’, ‘Empati’, ‘Mutluluk’, ‘Yaşamak’, ‘Nefret’ ve ‘Tesadüf’ şeklinde 6 kelime belirledi. Öğrencilerin bu kelimelerden yola çıkarak hikaye yazmalarını isteyen Elif Şafak, hikayeleri merakla beklediğini söyledi. Daha sonra öğrenciler, Elif Şafak için yazdıkları mektupları kendisine iletti. Bir öğrencinin, Elif Şafak ile bir araya gelmenin kendileri için çok önemli olduğunu söylemesi üzerine Şafak duygu dolu anlar yaşadı ve gözyaşlarını tutamadı. Öğrenciler aynı zamanda 25 Ekim’in yazarın doğum günü olması sebebiyle kendisine özel sürprizler hazırladı ve sahnede hep birlikte pasta kestiler. Ardından Bahçeşehir Koleji Genel Müdürü Devrim Karaaslanlı, Elif Şafak’a teşekkür plaketi takdim etti. Programın son bölümünde ise Elif Şafak küçük okurları için kitaplarını imzaladı.  

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Büyükçekmece’de kontrolden çıkan araç tırın altına girdi: 1 ölü, 2 yaralı Büyükçekmece’de gece saatlerinde kontrolden çıkan otomobil, seyir halindeki tırın altına girdi. Kazada araç içerisinde sıkışan 1 kişi hayatını kaybederken tırın ve kaza yapan aracın sürücüleri ise yaralandı. Kaza, saat 01.45 sıralarında Büyükçekmece E5 Karayolu Edirne istikametinde gerçekleşti. İddiaya göre kontrolden çıkan E.M. (42) idaresindeki 35 KH 1721 plakalı otomobil, E5 üzerinde seyir halinde olan S.G. idaresindeki 76 DE 334 plakalı tıra arkadan çarparak tırın altına girdi. Kazayı görenlerin ihbarı üzerine olay yerine polis, itfaiye ve sağlık ekipleri intikal etti. Kazada tır sürücüsünün yaralandığı öğrenilirken tırın altına giren otomobilin sürücüsü E.M. ve yan koltukta bulunan Ahmet Andırın (58) araç içerisinde sıkıştı. İtfaiye ekiplerinin kurtarma çalışmaları sonucu sürücü E.M. bulunduğu yerden yaralı şekilde kurtarılarak ambulansla hastaneye kaldırıldı. Sağlık ekipleri yan koltuktaki Ahmet Andırın’ın ise olay yerinde hayatını kaybettiğini tespit etti. Olay yeri inceleme ekipleri ve nöbetçi savcının incelemelerini tamamlamalarının ardından Ahmet Andırın’ın cenazesi ceset torbasına koyularak ambulansla en yakındaki hastane morguna götürüldü. İtfaiye ekiplerinin çalışması sonucu tırın altına sıkışan araç bulunduğu yerden çıkarılırken polis ekipleri kazayla ilgili inceleme başlattı.
Ankara AJet’in Ankara-Erzincan seferi yapan uçağı bomba ihbarı nedeniyle Ankara’ya geri döndü AJet’in VF4150 numaralı Ankara-Erzincan seferini yapan uçağı bomba ihbarı nedeniyle Ankara Esenboğa Havalimanına geri döndü. Edinilen bilgilere göre AJet’in VF4150 numaralı Ankara-Erzincan seferini yapan Boeing 737 tipi uçakta bomba ihbarı yapıldı. Ankara Esenboğa Havalimanından saat 23.55’te kalkan uçak, ihbar nedeniyle yaklaşık 40 dakika sonra Ankara Esenboğa Havalimanına döndü. Yolcuları tahliye edilerek güvenli bölgeye alınan uçakta güvenlik güçleri tarafından arama yapıldı. Yarım saat süren incelemenin ardından ihbarın asılsız olduğu öğrenildi. Uçakta bulunan yolculardan Murat Bozdelen ise o anları, “AJet firmasından Erzincan için biletimizi aldık. Saat 23.55’te bindik. Biz 40 dakikada indiğimizi sandık. Bize bilgilendirme yapılmadı. İndikten sonra sadece, kadınlar ve çocuklar çıksın, dediler. Biz de internete girip öğrendik ki bomba ihbarı varmış. Sonra buraya geldik, mağdur olduk. Bana kalsa ben biletin parasını isterim ama öyle bir şey yapmıyorlar. 7 gün bekletiyorlarmış” şeklinde anlattı. Uçakta bulunan başka bir yolcu Ayhan Akkaya ise “Saat 12’ye beş kala bindik. Uçak Ankara’ya geri indi. Bize hiçbir şey söylenmedi. 2 saat uçağın içerisinde bekledik. Yetkililerden cevap alamadık. Biz neden beklediğimizi sorduk. Pilot bey bilgi verecek, dediler ama bilgi veren olmadı. Güvenlik güçleri silahları ile gelince biz tedirgin olduk zaten. İlk önce bayanları aldılar. Sonra bizi aldılar. Buraya getirdiler bizi ama burada da yetkili bulamıyoruz” dedi.