KENT HABERLERİ - 30 Haziran 2014 Pazartesi 15:48

Ender Saraç: Sahurda fazla miktarda hamur tüketmeyin

A
A
A
Ender Saraç: Sahurda fazla miktarda hamur tüketmeyin

Bağcılar Belediyesi’nin düzenlediği Ramazan programına katılan Sağlıklı Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Ender Saraç, “Sahurda fazla miktarda hamur tüketmeyin. Üç saat sonra acıkırsınız” dedi.

Sağlıklı Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Ender Saraç, Bağcılar Belediyesi’nin düzenlediği Ramazan programına konuk oldu. Ramazan ayında sahurda ve iftarda hangi gıdaların ne kadar tüketilmesi gerektiği ile ilgili önemli uyarılarda bulunan Ender Saraç, tarçın ve nanenin kan şekerini düzenlediğinin altını çizdi. Aşırı şeker ve hamur tüketiminin kansere yol açacağı belirten Saraç, iftar veya sahurdan sonra rezene çayı, maden suyu içilmesi, zemzem, tarçın, nane, dereotu, yeşil çay tüketilmesi, papatya ve melisa çayı tüketilmesi tavsiyesinde bulundu.

“SAHURDA HAMUR TÜKETMEYİN”

Ramazan ayının bir diyet ayı olmadığını anlatan Saraç, bilinçli oruç ibadetinin önemine dikkat çekti. Orucun beynin gelişmesine katkı sağladığını söyleyen Ender Saraç, “18 saat civarında oruç tutuyoruz. Sahur çok önemli. Sahurda fazla miktarda hamur tüketmeyin. Üç saat sonra acıkırsınız” dedi.

Yarım tatlı kaşığı tarçının harareti kestiğini ve kan şekerinin yükselmesine engel olduğunu da belirten Saraç, doğal organik beslenilmesi gerektiğinin de altını çizdi. Ender Saraç, “Yumurta hem tok tutar hem de enerji verir. Katı haşlanmış yumurta önemli. Üç yumurta beyazı ve bir yumurta sarısıyla iki kaşık çökelek peyniri ile yapılan omlet protein deposudur. Sahurda omleti yediniz, iki dilim pidenizi yediniz. Yanında da iki tane naneyi yapraklarıyla çiğneyin. Ağızdaki diş iltihaplarına iyi gelir. Sizi serinletir uzun süre susamanızı önler. Salataları da kabuklarıyla tüketin. O da sizi ferahlatır ve tok tutar. Yine vişne kompostosu da faydalıdır. Gül, naneli, limonlu şerbet de faydalı olur. Sahurda peyniri mutlaka tüketin. Kasları güçlendirir. Ergenlik çağında oruç tutanlar yoğurt ve peyniri bolca tüketmelidir” şeklinde konuştu.
Yulaf ezmesinin erkeklik hormonunu yükselttiğini, kolesterolü düşürdüğünü, bağırsakları da çalıştırdığını anlatan Ender Saraç, “Ramazan’da soğuk algınlığına yakalanmamak için kahve fincanı kadar her gün yulaf ezmesini yoğurt veya sütle karıştırıp yemek çok faydalı olur. Hayvansal gıdaların içerisinde magnezyum ve bitkisel şeker var. Doğal yolla sizin enerjinizi karşılar. Daha sonra bir kase bakliyat ve sebze çorbası için. Bir bardak su için. 10 dakika ara verin. Akşam namazını kılmak için en iyi zaman bu zamandır. Böylece iftardan ağır kalkmış olmazsınız” dedi.

“TATLIYI YEMEKTEN HEMEN SONRA TÜKETMEYİN”

10 dakika sonra iştahın yükseldiğini kan şekerinin yükselmeye başlayacağını anlatan Saraç, namaz sonrası veya dik oturduktan sonra az yağlı et, tavuk, balık gibi protein içerikli besin ile yeşillik tüketilmesini tavsiye etti. Ender Saraç, “Asla tatlıyı yemekten hemen sonra tüketmeyin. Hızlı yaşlanırsınız, göbek ve bel yağlanır. Kilo alırsınız. Size önerim, biraz sabredin 1,5-2 saat sonra tatlı tüketin. Aşırı yağlı tatlı yerine güllaç, muhallebi, fırında muhallebi tatlıları veya kavun karpuz tüketin” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Kaymakam Dalak’ı duygulandıran kara kalem portre Sarıgöl Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği’nin Kaymakam Halil Dalak’a gerçekleştirdiği ziyarette hediye edilen kara kalem portre, duygu dolu anlara sahne olurken, Sarıgöl’ün kültürel mirası bir kez daha gündeme taşındı. Sarıgöl Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği (SADER) Başkanı Salih Yapıcı ve yönetim kurulu üyeleri, Sarıgöl Kaymakamı Halil Dalak’ı makamında ziyaret etti. Ziyarette derneğin yürüttüğü kültürel ve tarihî çalışmalar hakkında bilgi verildi. Ziyaret sırasında, Sarıgöl İlçe Devlet Hastanesi’nde 30 yılı aşkın süre başhekim olarak görev yapan emekli Operatör Doktor Cengiz Başkaya tarafından çizilen Kaymakam Halil Dalak’a ait kara kalem portre, Dernek Başkanı Salih Yapıcı tarafından takdim edildi. Anlamlı hediye, ziyarette duygusal anların yaşanmasına neden oldu. Kaymakam Halil Dalak, kendisi için hazırlanan kara kalem portrenin makam odasında sürekli sergileneceğini belirterek, dernek yönetimine teşekkür etti. SADER Başkanı Salih Yapıcı ise yaptığı açıklamada, "Dernek olarak Sarıgöl ve çevresindeki tüm kültürel değerleri bağış yoluyla topluyor ve gelecek kuşaklara aktarıyoruz. Arşivimizde binlerce doküman bulunuyor ve bağışçılarımızın sayısı her geçen gün artıyor" dedi. Yapıcı, geçmişe ait binlerce eski fotoğrafın Sarıgöl Üzüm Festivali süresince etnografya müzesinde sergilendiğini belirterek, bu çalışmalarla geçmişten geleceğe ışık tutmanın mutluluğunu yaşadıklarını sözlerine ekledi.