EĞİTİM - 02 Ağustos 2021 Pazartesi 12:17

Engeli başarısına engel olamadı, sıralamada dereceye girdi

A
A
A
Engeli başarısına engel olamadı, sıralamada dereceye girdi

Sivas’ta öğrenim gören 12. sınıf öğrencisi görme engelli Halit Şahin, YKS sınavında sözel alanda Türkiye bin 291.’si oldu.

Binlerce adayın beklediği Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçları geçtiğimiz gün açıklandı. 1 Milyon aday barajı geçemezken gün geçtikçe sınavda dereceye giren öğrenciler de kendilerini göstermeye başladı.

Sivas’ta da görme engelli Halit Şahin üniversite sınavında büyük bir başarı elde etti. Kent merkezinde bulunan Uluslararası Şehit Murat Ertekin Anadolu İmam Hatip Lisesi 12. Sınıf öğrencisi Şahin, Alan Yeterlilik Sınavı’nda(AYT) sözel bölümde Türkiye bin 291.’ si oldu.

Sınavını okuma- kodlama yöntemi ile yapan Halit Şahin, Türk Dili ve Edebiyatı dersinde 19 doğru 5 yanlış, Tarih-1 ve 2 dersinde 15 doğru 6 yanlış, Coğrafya-1 ve 2 dersinde 8 doğru 1 yanlış, Felsefe grubunda ise toplam 12 doğru 4 yanlış yaparak başarı elde etti.

Şahin, başarısının sebebinin ise öğretmenlerinin, arkadaşlarının ve ailesinin desteğiyle olduğunu söyledi.

Arkadaşları ve öğretmenleri destek oldu

Sınavda dereceye giren Halit Şahin, arkadaşlarının ve öğretmenlerinin desteği ile başarı gösterdiğini belirterek, “Buraya ilk geldiğimde endişeliydim yapabilir miyim, yapamaz mıyım diye. Ama okula çok çabuk alıştım. Arkadaşlarım ve öğretmenlerim çok ilgilendi benimle. Yabancılık çekmedim okulumda. Dokuzuncu sınıftayken Kuran-ı Kerim dersi aldık. Öğretmenlerim özel olarak beni götürüp getirdi kursa. Onunu sınıfta Selam hocamızdan bilgisayar dersi aldım. Üniversite sınavı hazırlıklarında sözel bölümü tercih ettim. Hocalarım bana anlamadığım yerlerde de yardımcı oldu. Kendi tekrarlarımı yaptım, not alarak ve testleri arkadaşlarımla beraber çözerek bu yerlere geldim. Hocalarımın ve arkadaşlarımın Allah işini rast getirsin. Onların sayesinde buralara geldim. Bu başarı dersleri severek çalışmamadan ve hocalarımın ve arkadaşlarımın benimle ilgilenmesiyle gayretim daha da arttı. Zorlandığım oldu. pandemi sürecinde derslerden uzak kaldık’’ dedi.

“Gurur duyuyorum’’

Halit Şahin’in babası Ahmet Şahin oğluyla gurur duyduğunu söyleyerek, “Çocuğumun başarısını öncelikle öğretmenlere borçluyuz. Hem bu okul, Bekir Karataş hocamız çok ilgilendi. Maddi manevi diyebilirim. Selam hocamız var Halit’e bilgisayar öğretti. Sonsuz teşekkür ediyorum. Gurur duyuyorum oğlumla. Halit’in görme engelli çocuklara örnek olmasını istiyorum. Hiçbir şey engel değil’’ diye konuştu.

Halit Şahin’in Öğretmeni Selman Deveci ise, “Halit’e biz aslında gönül gözüyle bakıp görmeyi ve gördüğünü idrak etmeyi öğrettik. Normalde görme engellilerin yapamayacağı hiçbir şey yoktur. Çok başarılıdırlar. Yeter ki insanlar destek versin. Halit bu güvenle hocalarının verdiği destekle, ailesinin verdiği destekle çok büyük yerlere geldi" şeklinde konuştu.

Demet Karakuş - Onur Erden
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep Menengiç kahvesi her mevsim beğeni topluyor Gaziantep’teki Tarihi Tahmis Kahvesi’nde hazırlanan Gaziantep’in tescilli içeceği menengiç kahvesi her mevsim yerli ve yabancı turistlerin beğenisini topluyor. Türkiye’nin güneydoğusunda yer alan ve tarihi dokusuyla ön plana çıkan Gaziantep’te, yaklaşık 400 yıllık bir geçmişe sahip olan tarihi tahmis kahvesi, her mevsim yaptığı menengiç kahvesiyle yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olmaya devam ediyor. Menengiç kahvesi kendine has aroması, lezzeti, rengi ve kokusuyla dikkat çekiyor. Diğer yandan içerisinde kafein bulunmaması kahve tiryakilerinin yanı sıra kafeinsiz içecek tercih edenlerin de ilgisini çekiyor. Gaziantep’e farklı bölgelerden ve dünyanın çeşitli şehirlerinden gelen turistler, şehrin tarihi ve kültürel zenginliklerini keşfetmenin yanı sıra bu eşsiz kahve lezzetini tatma fırsatını buluyorlar. Gaziantep’in turizm potansiyelini artıran bu tarihi içecek, şehrin gastronomi ve kültür turizmine olan katkısını da gözler önüne seriyor. “Menengiç kahvesinin 400 yıllık hatırası var” Tarihi Tahmis Kahvesinin geçmişini anlatan, Gaziantep’te tarihi ve lezzet yönünden en uğrak noktalarından biri olduğunu belirten işletme sahibi Mehmet Hilmi Bağcı, “Tarihi Tahmis kahvesi yaklaşık 400 yıllık geçmişe sahip bir mekan ve Osmanlı’nın ilk kahvelerinden biri diyebiliriz. Tahmis kahvesi, vazgeçilmez lezzetlerden olan menengiç kahvesi ile insanların dinlenme noktası. İnsanların gelip kahvelerini içtiği, sohbet ettiği tarihi bir yer. Menengiç kahvesi ise özel bir kahve, Gaziantep’e gelen misafirler muhakkak buraya gelerek kentimizin kültürel ve vazgeçilmez olan menengiç kahvesini içerler. Bir kahvenin 40 yıllık hatırı varsa burada yaptığımız menengiç kahvesinin 400 yıllık hatırası var” dedi. “Yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgisi var” Turistlerin yoğun ilgi gösterdiğini söyleyen Bağcı, menengiç kahvesinin sağlıklı olduğunu ifade etti. Bağcı, “Gaziantep’e gelen yerli ve yabancı turistler kentin çeşitli turistik yerlerini gezdikten sonra muhakkak buraya gelirler. Bizlerde onlara elimizden geldiğince güzel bir şekilde hizmet etmeye çalışıyoruz. Bizim hem fiyatımız uygun hem de sağlıklı bir ürün. Çocukların ve hanımların içmesinde hiçbir problem yok. Doğal bir malzemelerle ve yerli üretim kahvemizi yerli sunumlarla müşterilerimize sunuyoruz” ifadelerini kullandı. “Ben buraya ön yargılı bir şekilde gelmiştim” İstanbul’dan Gaziantep’e gezmeye gelen ve menengiç kahvesine ön yargılı bir şekilde yaklaştığını söyleyen Elif Borluk kahveyi içtikten sonra çok beğendiğini ve fikrinin değiştiğini söyledi. Borluk, “Bence menengiç kahvesi çok güzel. Ben buraya ön yargılı bir şekilde gelmiştim. Sade Türk kahvesi sevdiğim için içemem diye düşündüm ama bayağı güzeldi. Sütlü Türk kahvesine benziyor. İnternetten, sosyal medyalardan duyarak görerek geldik. Kuzenimle birlikte İstanbul’dan günübirlik bu lezzeti tatmak için geldik. Herkesin bu lezzeti tatması gerekiyor. herkese tavsiye ediyorum” diye konuştu.