GÜNDEM - 17 Kasım 2018 Cumartesi 10:24

Engelli yaşlı adamın tek başına yaşam mücadelesi yürekleri burktu

A
A
A
Engelli yaşlı adamın tek başına yaşam mücadelesi yürekleri burktu

Şanlıurfa’nın Suruç İlçesinde 4 yıl önce şeker hastalığı nedeniyle sol bacağı kesilen yaşlı adam, tek başına yaşadığı evde plastik sandalye ile yürüyebiliyor. Komşularının yardımıyla geçimini sağlayan 67 yaşındaki adam, yetkililerden yardım bekliyor.

Şanlıurfa’nın Suruç İlçesine bağlı Aligör Mahallesinde yaşayan 67 yaşındaki Sadık Akyüz, hiç evlenmediği için tek başına yaşıyor. Yaklaşık 4 yıl önce şeker hastalığı nedeniyle sol bacağı tamamen kesilen yaşlı adam, tekerlekli sandalyeye mahkum oldu. Bir süre sonra bir felç geçiren yaşlı adamın kolları da tutmamaya başladı. Tekerlekli sandalyeyi kullanamadığı için evden de çıkamayan yaşlı adam kendince bir çözüm buldu. Plastik sandalyeyi kullanarak sokak kapısına kadar giden Akyüz, yoldan geçen insanları izliyor.

Soğuk ve tek gözlü bir odada yaşıyor
Yaşlılık, hastalıklar ve engelli durumu nedeniyle çalışamayan yaşlı adama, komşuları sahip çıkıyor. Komşularının verdiği yemeklerle karnı doyan, komşularının evde olmadığı zaman ise çoğunlukla aç kaldığı öğrenilen yaşlı adam, tek gözlü bir odada yaşıyor. Odanın her tarafından ise içeriye soğuk giriyor.

Bir bacağım kesildi, diğer bacağı ve kolları felç
Bacağı kesildikten sonra iki defa tansiyon vurduğu için felç kaldığını söyleyen Sadık Akyüz, ”Şeker hastalığı dolayısıyla bacağımı kestiler. İki defa tansiyon vurdu. İki senenin içerisinde 2 defa felç geçirdim. Ellerim de tutmuyor, kaşık da tutamıyorum. Parmaklarım çalışmıyor. Tekerlekli sandalyeyi de elim tutmadığı için kullanamıyorum. Bende o kuvvet yok. Komşularımın yardımıyla duruyorum. Beni tuvalete götürüp getiriyor” dedi.

"Biz evde olmasak aç kalıyor"
İmkanları olmadığı için yaşlı adama yeteri kadar bakamadıklarını söyleyen komşusu Abuzer Kankıkıç, “Fukaraya bakacak kimsesi yok. Daha önce maaşı vardı, maaşı da kestiler. Şu anda maaşı olsaydı en azından bakacak bir olurdu. Ondan dolayı kimse bakamıyor. Zavallı işte böyle duruyor. Biz de bakamıyoruz. Biz de mağduruz, biz de fakiriz. Çalışmasak aç kalacağız. Biz de ondan dolayı bakamıyoruz. Komşusuyuz ama buna bakacak birinin olması lazım. Biz sürekli bu fukaraya bakamayız. Bakacak biri olsaydı en azından tuvalete götürürdü, yemeğini yapardı, yemeğini verirdi ama bazen aç kalıyor. Biz evde olmadığımız zaman aç kalıyor. Çocukları da yok, kimsesi de yok. Şimdi kimsesi olmadığı için böyle duruyor. Evde tek başına ölüme gidecek. Tekerlekli sandalye var ama onu da tek başına kullanamıyor ama biri tutsa ancak sandalyeye oturtup öyle çıkartabiliriz. Ayağı olmadığı için bir yere de gidemiyor. Dışarıya hava almaya da gidemiyor” şeklinde konuştu.

Ağır engelli raporunun da iptal edildiğini iddia eden komşularından Murat Sungur, “Ben zaten 1 buçuk aydır Şanlıurfa’ya gidip geliyorum ama o raporu alamadım. Rapor Gaziantep’e gitmiş daha bize vermiyorlar. Ben de fakirim, peşine düşüyorum, gidip geliyorum ama daha alamadım. Garibandır, babamın hayrına ben bakıyorum. Para da almıyorum, bir şey de almıyorum. 5 aydır ben ona bakıyorum. Bakan yok, kimsesizdir, fakirdir. Ayağı tutmuyor diye gidip bir köyden tekerlekli sandalye getirdim. Sahibi vefat etmişti, ben gidip getirdim. Buna da binemiyor. Şarjlı bir motosiklet olsaydı çarşıya gidip gelirdi” ifadelerini kullandı.
Kendilerinin yaşlı adama baktığını söyleyen Mehmet Katıtaş, “ Bir abisi vardı, o da vefat etti. Şimdi yalnız kalmış, kimse bakmıyor. Bu adama biz bakmasak kimse de bakmıyor. Bu adam şimdi bu halde. Bir ayağı yok, bir ayağı da yarım tutuyor, sakattır. Onunla da ne tuvalete gidebiliyor ne de bir yere gidebiliyor. Bakıcısı da bizleriz, biz de bakmasak kimse bakmıyor” ifadelerine yer verdi.

Yaşlı adama elinden geldiği kadar yardım eden komşularından Emine Kankılıç ise, “Günah, bakacak kimsesi yok. Bir lokma ekmeği de biz veriyoruz. Evine halı, üzerine ise elbise lazım. Evinde çamaşır makinesi de yok. Evinde ona bakacak kimse yok” diye konuştu.  

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Eskişehir ESOGÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ömer Müftüoğlu, ‘Salih Amel’i anlattı Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ömer Müftüoğlu, Eskişehir’ de bir konferans salonun da ‘Salih Amel Nedir’ konulu söyleşi verdi. Eskişehir Mezunları ve Eskişehir’den Yetişenler Vakfı (ESVAK) Eskişehir Şubesi Başkanı Dt. Ozan Köroğlu tarafından söyleyişi organize edildi. ESOGÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ömer Müftüoğlu ‘Salih Amel Nedir’ konulu söyleşisiyle katılımcıların ilgisini topladı. Programa, Esvak Merkez Mütevelli Heyeti Üyeleri, Osmanlı Ocakları, Hamidiye Ocakları, Kızılelma Turan Derneği ve Anfibir Grubu Başkanları katıldı. ESOGÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ömer Müftüoğlu ‘Salih Amel Nedir’ konulu söyleşisinde yaptığı konuşmasında, "Salih Amel’, Kur’an da imanla birlikte ele alınan bir kavramdır. İman etmiş kişilerin özelliği olarak zikredilen bir kavramdır. Salah kökü Kur’an da hem onu yapan kişiyi nitelendiren hem de yapılan davranışları tanımlayan bir sıfat olarak karşımıza çıkar. Salih sıfatı, kişi için kullanırsa kendi halini düzelten ve karşısındakilerin örnek alabilecekleri düzeyde iyi yaşayan kişi anlamına gelir. ‘Salih Amel’in karşıt anlamlısı ‘su-İ amel’ yani kötü ameldir. Kendi istek ve hevasını insan öne çıkartınca bazı şeyler yanlış gider. Bunların düzenletilmesi için ‘Salih Amellere’ ihtiyaç vardır. İnsan hem iyilikler yapma kapasitesine sahiptir, hem de açgözlü tamahkârdır. Şeytana uyup Allah’ın koyduğu bu düzeni bozma potansiyeli vardır. Bu yüzden insanlık, peygamberlerle uyarılmıştır. Salih Amel’in ortaya çıkması için kişinin iman etmesi gereklidir. İman eden kişi, kayıtsız şartsız Allah’ın bize dair kararlarına uymalıdır. İman etmeden de iyi şeyler yapabilir ama, iman etmeyenlerin ürettikleri iyilikler ‘Salih Amel kapsamına girmez" dedi. Program sonunda, ESOGÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ömer Müftüoğlu’na plaket takdim edildi.
Ankara İYİ Parti’de devir teslim töreni yapıldı İYİ Parti’nin 5. Olağanüstü Kurultayı’nda Genel Başkan seçilen Müsavat Dervişoğlu, görevi Meral Akşener’den devraldı. Partisinin 5. Olağanüstü Kurultayı’nda Genel Başkan seçilen Müsavat Dervişoğlu, görevi devralmak için parti genel merkezine gitti. Dervişoğlu’nu kapıda İYİ Parti’nin kurucu Genel Başkanı Meral Akşener karşıladı. Dervişoğlu ve Akşener, daha sonra partilerin alkışları arasında devir teslim için makam katına çıktı. Dervişoğlu ve Akşener, burada karşılıklı sohbet etti. Dervişoğlu yaptığı konuşmada, “İYİ Parti’nin Türk demokrasisi için bir fidan dikmesiyle o fidan, kutlu bir çınara dönüştü. Güçlendi ve büyüdü. Mensuplarını ve yol arkadaşlarını hiçbir zaman utandırmadı. Ben bu devir teslim töreninde dikmiş olduğu fidanın aslında orman olduğunun müjdesini vermeye geldim. Şimdi ‘İyiler ormanı’ oluşturuyoruz Sivas’ta Ovacık bölgesinde. Bunun hatırası olarak 2017’de bir fidan bağışladık. Kabul buyurursanız teşekkür ederim” ifadelerini kullandı. İYİ Parti’nin nasıl bir yolculuk seyrettiğini çok iyi bildiğini ifade eden Dervişoğlu, “Devletimiz için de itibar yolculuğudur çıktımız yolculuk. Bu yolculuğun her adımında genel başkanımızın teri ve fedakarlıkları var. Türk milletinin huzurunda kendisine partimizi oluşturarak insanlarımıza yeni bir umut ışığı vermesi münasebetiyle şükranlarımı arz ediyorum. Sadece bir koltuk devralmıyorum. Bir ülküyü, hedefi ve idealleri teslim alıyorum. Onu da bir bayrak gibi teslim alıyorum. O bayrağı da arkadaşlarımla birlikte kutlu hedeflere götürmenin sözünü veriyorum” diye konuştu. Akşener ise yaptığı konuşmada, “Bu dostluk içerisindeki değişim Türkiye’ye ve gençlerimize örnek olacak. Kutuplaşan ve birbirine düşman hale getirilen ülkenin fertlerine ve milletimize rahatlama açısından örnek olacak. Ben çok mutluyum çünkü. O bayrak hepimizin emeği olan bir bayrak. Onu daha yükseğe çıkaracak” dedi. Devir teslim töreninin ardından Dervişoğlu, Akşener’i parti genel merkezi önünde uğurladı.