GÜNDEM - 21 Kasım 2014 Cuma 09:57

Eren: 'Hocalı ve Anadolu toprakları Ermenilerin katliamının izlerini taşıyor'

A
A
A
Eren: 'Hocalı ve Anadolu toprakları Ermenilerin katliamının izlerini taşıyor'

Son yüzyılın en acımasız ve en kanlı vahşetlerinden biri olarak kabul edilen Hocalı katliamının uluslararası hukuki boyutu, Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği (EkoAvrasya), Soykırım Hakikatlerinin Tanıtılması Sosyal Birliği ve Avrasya Sivil Toplum İşbirliği Derneği'nin ortaklaşa düzenlediği çalıştayda masaya yatırıldı.

Ankara Rixos Otel’de yapılan Çalıştaya, TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Burhan Kuzu, Türkiye-Azerbaycan Parlamentosu Dostluk Grubu Başkanı ve Adana Milletvekili Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Türkiye Parlamenterler Birliği Başkanı Nevzat Pakdil, Avrasya Sivil Toplum İşbirliği Derneği Başkanı ve İstanbul Milletvekili Dr. İsmail Safi, İstanbul Milletvekili Oktay Ekşi’nin yanı sıra yurtiçi ve yurtdışından çok sayıda milletvekili, akademisyen ve gazeteci katıldı.

Moderatörlüğünü Doç. Dr. Kürşad Zorlu’nun yaptığı, Yüzyılın Vahşeti Hocalı’ya Uluslararası Hukuki Bakış Çalıştayı’na TOBB Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Toğrul İsmail ve Hocalıya Adalet Kampanyası Türkiye Temsilcisi Gözde Kılıç Yaşin sunumları ile katkı sağladı. Toplantıda Hocalı katliamını anlatan kısa film salonda bulunanları duygulandırdı.

Çalıştay'da konuşan Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği (EkoAvrasya) Başkanı Hikmet Eren, Hocalı katliamının asırlardır devam eden Haçlı saldırılarının bir benzeri ve devamı olduğunu belirterek, ‘’Ermeniler dünyanın gözü önünde 26 Şubat 1992 tarihinde 613 Müslüman soydaşımızı vahşice katletti. Bu da yetmedi Azerbaycan’ın topraklarının yüzde 20’sini işgal ederek, binlerce soydaşımızı öldürdüler. 2015 yılı asılsız Ermeni soykırımı iddialarının 100. yıldönümü… Bunun için Türkiye ve Azerbaycan gerek Amerika ve gerek Avrupa’da ortak diaspora faaliyetleri yürütmek durumundadır’’ diye konuştu.

Hikmet Eren, Hocalı dışında Anadolu topraklarının da Ermenilerin Müslüman Türklere yaptığı katliamın izlerini taşıdığını hatırlatarak şunları söyledi: "1980 ve 1990 yıllarında Erzurum Alaca köyü, Yeşilyayla ve Tımar köyünde yapılan kazılarda Ermenilerin Müslüman Türkleri katlettiği insanların toplu mezarlara bulunmuştur. Kars, Iğdır ve Van’da ortaya çıkarılan katliam mezarları da gözümüzün önündedir. Bu katliamları dünyanın dört bir tarafına anlatmak zorundayız. Bazen bu gerçekleri anlattığımız için bizi ‘Türk’ün Türk’e propaganda yapmakla’ eleştirenler oluyor. Evet. Türkiye’de 80 milyon kişi yaşıyor ama gençlerimizin yüzde kaçının bu toplu mezarlardan haberi var?’’

ALEKBEROV, HOCALI’YI ANLATTI
Çalıştay’da, Hocalı katliamının canlı tanıklarından ve aynı zamanda Soykırım Hakikatlerinin Tanıtılması Sosyal Birliği Başkanı Ceyhun Alekberov da söz aldı. Hocalı katliamının insanlık tarihinin en acı soykırımlardan biri olduğunu anlatan
Alekberov, şöyle konuştu: “Facianın dehşetini bizatihi yaşamış biri olarak, üzerinden 22 yıl geçse de Hocalı katliamının acısı tazedir ve öyle kalacaktır. Hocalı katliamı o günü yaşayan herkes gibi bende de derin izler bırakmıştır. Yüzlerce kadın ve çocuk gözümüzün önünde Ermeni çeteleri tarafından katledildi. Hocalı katliamı Ermeni faşistlerin düşündüğü gibi sadece Türk ve Müslümanlara karşı değil tüm insanlığa karşı işlenmiş toplu cinayetleridir. Hocalı katliamı bugün bir çok ülkenin parlamentosu tarafından gündeme almış ve soykırım olarak onaylanmıştır. Bunlardan Azerbaycan, Meksika, Pakistan, Kolombiya, Bosna, Çek Cumhuriyeti, Peru, Sudan, Honduras ve İslam İşbirliği Teşkilatı Parlamentolar Birliği Hocalı katliamını tanımıştır. Fakat biz Hocalı faciasını kardeş Türk Cumhuriyetleri parlamentolarının da onaylamasını arzu ederdik. Türkiye Cumhuriyeti başta olmak üzere kardeş Türk Cumhuriyetleri parlamentolarının bu soykırımı tanıma vaktinin geldiğini düşünüyorum.’’

LOBİCİLİĞİ GELİŞTİRMEMİZ GEREKİYOR
Avrasya Sivil Toplum İşbirliği Derneği Başkanı ve İstanbul Milletvekili Dr. İsmail Safi ise Hocalı vahşeti gibi bu tür önemli konuların devletlerin ve tarihçilerin meselesi olduğuna dikkati çekerek, ’’Ama bugünkü dünyaya baktığımızda bu tür tarihsel olaylar sivil toplum örgütlerinin de meselesidir. Çünkü aslında bu lobicilik faaliyeti alanına giriyor. Ama ne yazık ki Türkiye’de bu konunun yetersiz olduğuna şahit oluyoruz. İşte bu amaçla ‘’Biz bu konuda neler yapabiliriz?’’ noktasından hareketle 1 yıldır çalışma yapıyoruz. 10 üniversitede çalıştay ve konferanslar düzenledik. 2015 yılında da çalışmalarımıza devam edeceğiz ve etkinliklerimizi yurt dışına da taşıyacağız’’ şeklinde konuştu.

ÇALIŞTAY SONUÇ BİLDİRİSİ
Yüzyılın Vahşeti Hocalı’ya Uluslararası Hukuki Bakış Çalıştayı Sonuç Bildirgesi Moderatör Doç.Dr. Kürşad Zorlu tarafından açıklandı:

"1- Hocalı hadisesi açık bir soykırımdır

2- Hocalı soykırımı ve sözde Ermeni soykırımı iddialarına ilişkin bilimsel ve lobi faaliyetleri birlikte koordineli- eş zamanlı bir şekilde yürütülmelidir.

3- Türkiye-Ermenistan sınırı Karabağ’daki işgal sona ermeden asla açılamaz, açılmamalıdır.

4- Sözde Ermeni soykırımı iddiaları ve Ermenilerin yaptığı soykırımlara ilişkin diaspora-lobi ve kamu diplomasisi daha etkin bir biçimde devam ettirilmeli-yürütülmelidir."
Program sonunda katılımcılara teşekkür plaketi takdim edildi.
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa 1. Osmangazi Gençlik Yürüyüşü Haluk Levent’in katılımıyla gerçekleştirildi Osmangazi Belediyesi’nin düzenlediği 1. Osmangazi Gençlik Yürüyüşü, ünlü sanatçı Haluk Levent’in de katılımıyla yapıldı. Başkanlar ve Haluk Levent, vatandaşlarla beraber yürüdü. Osmangazi Belediyesi’nin düzenlemiş olduğu 1. Osmangazi Gençlik Yürüyüşü Fomara Meydanı’ndan başlayarak Osmangazi Meydanı’nda son buldu. Yürüyüşe Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, CHP Bursa İl Başkanı Nihat Yeşiltaş’ın yanı sıra ünlü şarkıcı Haluk Levent de katıldı. Yüzlerce vatandaşın eşlik ettiği yürüyüş, Osmangazi Meydanı’nda son buldu. Öte yandan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “Samsun’a ulaşan ulu önder Mustafa Kemal Atatürk, ve arkadaşları Türkiye Cumhuriyeti’nin meşalesini yakmıştır. Onun için onlara minnet borçluyuz. Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarına, şehitlerimize ve gazilerimize minnet borçluyuz. Onları şükranlar anıyoruz” dedi. Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın ise, “16 Mayıs 1919’da, 105 yıl önce Galata Limanı’ndan demir alan Bandırma vapuru, 105 yıl önce tam bugün Samsun’a ayak bastı. İçerisinde büyük önder Atatürk ve silah arkadaşları vardı. Kimsenin inanmadığı ama onların asla vazgeçmediği bağımsızlık ve özgürlük için başladığı yürüyüşün en son olarak ise 29 Ekim 1923’te Cumhuriyetin ilan edilmesiyle bugün özgür bir şekilde bugünleri kutluyoruz. Onları anıyoruz. Atatürk ve silah arkadaşlarını yad ediyoruz. 19 Mayıs Osmangazi’de de ilk defa 19.19’da başlayacak olan yürüyüşümüz ile yapacağız. Akşam da konser ile Bursalıları ve Osmangazilileri Haluk Levent ile buluşturacağız. Onlar o gün Bandırma Vapuru ile çıkmasalardı emin olun hiçbirimiz burada olamazdık. Bugünü de Cumhuriyetimize yakışır şekilde kutlayacağız” dedi.
Bursa Bursa Ülkü Ocaklarından 19 Mayıs yürüyüşü Bursa Ülkü Ocakları, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle yaklaşık bin kişinin katılımıyla yürüyüş düzenlendi. Bursa Ülkü Ocakları tarafından organize edilen19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı yürüyüşü 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’ndan başlayarak Heykel’de bulunan Mustafa Kemal anıtında yapılan basın açıklamasıyla son buldu. Yaklaşık bin kişinin katıldığı yürüyüşte Bursa Ülkü Ocakları Başkanı Mehmet Muhittin Saltık, Atatürk anıtına çelenk bırakı. Yürüyüşe Ülkü Ocakları Teşkilat üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Yürüyüş sonrası basın açıklaması yapan Bursa Ülkü Ocakları İl Başkanı Mehmet Muhittin Saltık, 19 Mayıs’ın sadece tarihi bir olayın başlangıcı olarak görülmemesi gerektiğini vurgulayarak, "19 Mayıs Türk’ün yeniden küllerinden doğuş günüdür. 19 Mayıs Türk’ün Anadolu’daki Ergenekon’udur. 19 Mayıs Türk gençliğinin parolasıdır. Bu paroladaki, geçmişte yaşanan sıkıntıların, çekilen çilelerin ülke geleceğine sunulan bir aynasıdır. Bu ayna ile Türk milleti, geleceğini, geçmişine bakarak daha sağlam bir şekilde kuracaktır. Aziz Türk milleti, 19 Mayıs’ta mukaddes vatanımızı işgal ve istilaya yeltenenlere yönelik, kudretini ispat eden ve bağımsızlığını, içinde bulunan durum ne kadar ağır olsa da, vazgeçilmez tarihi ve insani bir hak olarak gören büyük irade, Samsun’a ulaşarak ilk ve anlamlı milli hamlesini yapmıştır. 19 Mayıs’ın 1919 ’un bu özel yıl dönümde. Aziz milletimizin ve değerli gençlerimizin bayramını içtenlikle kutluyorum. Bu uğurda mücadele eden Mustafa Kemal Atatürk’ü ve silah arkadaşlarını rahmetle anıyorum” diye konuştu.