GÜNDEM - 07 Kasım 2019 Perşembe 04:38

Erken yaşta evlilik mağdurlarına çözüm

A
A
A
Erken yaşta evlilik mağdurlarına çözüm

İkinci Yargı Paketinde erken yaşta evlilik hapsinde formül bulundu. Yaş farkı 10 yılın altında olan ceza indiriminden yararlanacak. Zorla yaptırılan evlilikler ise kapsam dışı tutulacak.

AK Parti, Türkiye’de uzun süredir tartışma konusu olan 18 yaş altı evlilikler nedeniyle mağduriyet yaşayan ailelerle ilgili önemli bir adım atmaya hazırlanıyor. İkinci Yargı Paketi ile getirilmesi beklenen ve ceza infaz sürelerini kısaltan düzenlemeye, erken yaşta yapılan evlilikler sebebiyle hapiste olan eşlerin de dahil edilmesi planlanıyor. AK Parti hukukçularının ve Adalet Bakanlığının üzerinde çalıştığı ikinci Yargı Paketinde terör, cinsel suçlar, uyuşturucu ve mükerrer suçlar hariç olmak üzere ceza infaz sürelerinin kısaltılması öngörülüyor. Bu düzenleme yasalaşırsa; belli suçlar hariç, alınan cezanın yarısı infaz edilecek. Bu süreyi dolduran hükümlüler tahliye edilecek. Yargı Paketinin hazırlıkları sırasında, erken yaşta evlilikler nedeniyle hapis cezası alanların durumu da gündeme geldi. Edinilen bilgilere göre Cumhurbaşkanı Erdoğan, muhalefetin de desteklemesi durumunda, ‘Bu meselenin çözülmesi’ talimatını verdi. AK Parti kurmayları, “Bu durumda olanların büyük bölümü Roman vatandaşlarımız. Ancak, muhalefetin desteği olmazsa, Meclis gündemine getirilmemesi düşüncesi var” derken, paketteki taslak düzenlemeye göre, kadın ile erkek arasındaki yaş farkının 10 yılın üzerinde olmaması ve evliliklerinin resmen devam etmesi şartıyla, ceza indirimi öngörülüyor. AK Parti kaynakları, cezaevinde, yaş farkı 10 yılın üzerinde olan 40-45 kişinin bulunduğunu, diğerlerinin yaş farkının ise 10 yılın altında olduğu bilgisini verdi. Erken yaşta evlilikler sebebiyle alınan hapis cezasının infaz süresinin kısaltılması ile 7 bin civarında kişinin mağduriyetinin giderileceği belirtiliyor.

2’inci Yargı Paketinde yer alan infaz sürelerini kısaltan düzenleme kapsamına girecek erken evlilik mağdurları için taraflardan birinin reşit olmaması ve evliliklerinin resmi olarak devam etmesi şartı aranacak. Bu kriterlerin dışındakiler kapsamına alınmayacak. Cebir, şiddet, tecavüz yoluyla veya zorla yaptırılan evlilikler ise bu düzenlemenin dışında tutulacak.

Erken evliliklerle yönelik af düzenlemesi 2016 yılında gündeme gelmiş, kamuoyundan gelen tepkiler ve son anda muhalefetin itiraz etmesi nedeniyle gündemden kaldırılmıştı. Ancak, aradan geçen süre içinde erken yaşta yapılan evlilikler nedeniyle eşleri cezaevinde olan ailelerin mağduriyetleri artarak devam etti. AK Parti kaynakları, “İki taraf da rıza ile evlenmiş, aradan geçmiş 5-6 yıl, çocukları olmuş. Adam şimdi hapse atılıyor. Kadın ve çocuklar mağdur oluyor” değerlendirmesi yaptı.

CHP HEP ENGELLEDİ
Kanayan yara haline gelen erken yaşta evlilikler için Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu bir araştırma raporu hazırladı. CHP’li milletvekillerinin de görev yaptığı komisyon kocası hapse atılan kadınları dinledi. CHP Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal, 2016 yılında düzenleme yapılması gerektiğini TBMM’de gündeme taşıdı. AK Parti, düzenlemeyi gündemine aldı. Ancak CHP’liler “AKP tecavüzcülere af getiriyor” diyerek ortalığı karıştırdı. Düzenleme rafa kaldırıldı. Üstüne bir de erken yaşta evlenen kocaya hapis cezası 18 yıla çıkarıldı. Geçen yıl Kasım ayında bu sefer CHP İzmir Milletvekili Atilla Sertel, küçük yaşta evlendiği için eşleri hapse atılan ve çocuklarıyla bir başına kalan kadınlarla Meclis’te basın toplantısı yapıp yeni düzenlemeye ihtiyaç olduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı da ‘tam mutabakat’ istedi. Fakat CHP’ye güvenemeyen hükümet gerekli adımı atamadı. Meselenin ikinci yargı paketinde tekrar tartışılması bekleniyor.

Türkiye Gazetesi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Galatasaray’da 4 değişiklik Galatasaray Teknik Direktörü Okan Buruk, son oynadıkları kupadaki Başakşehir maçının 11’ine göre Kasımpaşa karşılaşmasında 4 değişiklik yaptı. Trendyol Süper Lig’in 17. haftasında Galatasaray evinde Kasımpaşa ile mücadele ediyor. Galatasaray Teknik Direktörü Okan Buruk son oynadıkları Ziraat Türkiye Kupası’ndaki RAMS Başakşehir maçının 11’ine göre Paşa karşısında 4 değişiklik yaptı. Buruk; Arda Ünyay, Gabriel Sara, Gökdeniz Gürpüz ve Ahmed Kutucu’nun yerine Davinson Sanchez, Lucas Torreira, Yunus Akgün ve Barış Alper Yılmaz’a görev verdi. Galatasaray’ın 11’i Sarı-kırmızılılar mücadeleye; Günay Güvenç, Roland Sallai, Abdülkerim Bardakcı, Davinson Sanchez, Kazımcan Karataş, Lucas Torreira, İlkay Gündoğan, Yunus Akgün, Leroy Sane, Barış Alper Yılmaz ve Mauro Icardi 11’i ile başladı. Yedeklerde ise Batuhan Şen, Gabriel Sara, Ahmed Kutucu, Kaan Ayhan, Yusuf Demir, Gökdeniz Gürpüz, Yusuf Dağhan Kahraman, Ege Araç, Cihan Akgün ve Arda Ünyay bekledi. Taraftarlardan Mauro Icardi’ye destek Galatasaraylı taraftarlar, ısınma sırasında Arjantinli futbolcu Mauro Icardi’ye ayrı destekte bulundu. Sarı-kırmızılı taraftarlar, bütün futbolcuları tribüne tek tek çağırırken, Icardi’yi ise iki kere davet etti. 32 yaşındaki futbolcu, taraftarların isteğini kırmayarak iki defa onların yanına gitti ve üçlü çektirdi. Galatasaraylı taraftarlar ayrıca Mauro Icardi için, ’Bir oyuncudan daha fazlası, ruhumuzun parçası’ pankartı da açtı.
Erzincan Erzincan’da Üç Aylar başlangıcında Terzibaba Külliyesi’nde sabah namazı programı düzenlendi Erzincan’da Üç Aylar’ın başlaması dolayısıyla İl Müftülüğü tarafından Terzibaba Külliyesi’nde özel bir sabah namazı programı düzenlendi. Programa vatandaşlar yoğun ilgi gösterirken, manevi bir atmosferde geçmesi dikkat çekti. Sabah namazının hep birlikte kılınmasının ardından Kur’an-ı Kerim tilaveti yapıldı ve dualar edildi. İl Müftülüğü yetkilileri, programın Üç Aylar’ın ruhuna uygun şekilde düzenlendiğini belirterek, vatandaşların bu dönemi ibadet ve dua ile değerlendirmelerinin önemine değindi. Programa katılan vatandaşlar, bu tür dini etkinliklerin toplumsal birlik ve dayanışmayı güçlendirdiğini ifade ederek, manevi duyguların pekişmesine vesile olduğunu söylediler. İl Müftülüğü yetkilileri, ilerleyen günlerde Üç Aylar boyunca çeşitli dini sohbet, mevlit ve programların da düzenleneceğini duyurdu. Erzincan’da düzenlenen sabah namazı programı, hem bireysel hem de toplu ibadet imkanını sunarak, vatandaşlara ruhani bir deneyim yaşattı. Etkinlik, yerel halkın dini değerler ve toplumsal bağlılık açısından bir araya gelmesini sağladı ve özellikle aileler ile gençlerin yoğun katılımıyla dikkat çekti. İl Müftülüğü, Üç Aylar boyunca bu tür programların devam edeceğini belirterek, vatandaşları dini faaliyetlere katılmaya davet etti. Bu sayede hem manevi kazanımlar sağlanacak hem de toplumda birlik ve beraberlik duygusu pekiştirilecek.