DÜNYA - 08 Temmuz 2022 Cuma 08:49

Eski Japonya Başbakanı Abe, uğradığı suikast sonucu hayatını kaybetti

A
A
A
Eski Japonya Başbakanı Abe, uğradığı suikast sonucu hayatını kaybetti

Eski Japonya Başbakanı Shinzo Abe, seçim konuşması yaptığı Nara şehrinde uğradığı silahlı saldırının ardından hayatını kaybetti. Saldırının nedeninin belirlenmesine yönelik zanlının evinde başlatılan çalışmalar sürüyor.

Japonya'da seçim konuşması yaptığı Nara kentinde silahlı saldırıya uğrayan ve hastaneye kaldırılan Eski Japonya Başbakanı Shinzo Abe, 67 yaşında hayatını kaybetti. Daha önce Japonya Öz Savunma Kuvvetleri (SDF) bünyesinde çalışan 41 yaşındaki Yamagami Tetsuya'nın el yapımı olduğu öğrenilen silahından çıkan 2 kurşunla ağır yaralanan Abe, yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Japonya Başbakanı Fumio Kishida saldırı hakkında, "Demokrasinin temeli olan seçim döneminde yapılan bu alçakça eylemi en güçlü şekilde kınıyorum" ifadelerini kullanırken, Abe'nin ölümü Japonya kamuoyunda da derin bir şok etkisine yol açtı. Saldırının nedenini öğrenmeye çalışan Japon polisi, zanlının Nara'daki evinde arama başlattı.

Eski Japonya Başbakanı Abe, uğradığı suikast sonucu hayatını kaybetti

En uzun süre görev yapan başbakandı

İlk kez 2006'da başbakanlık koltuğuna oturan Abe, sağlık sorunlarını gerekçe göstererek 1 yıl sonra istifa etmiş, Aralık 2012'de başbakanlığa geri dönmesinin ardından 2019 yılında görevinde 2 bin 887 güne ulaşarak Japonya'nın en uzun süre görevde kalan başbakanı unvanını elde etmişti. Aralık 2012'de göreve dönen Abe, ekonomi ve çalışma tarzı reformları üzerine çalışmıştı. Abe, çocuk bakımı konusunda devlet desteğini teşvik etmek için de çaba harcamıştı. Görev süresi boyunca askeri harcamaları artıran ve 2. Dünya Savaşı sonrası pasifist Japonya anayasasını değiştirme hedefinden vazgeçmeyen Abe, Kuzey Kore tarafından kaçırılan Japon vatandaşlarının ülkeye dönüşü için yürüttüğü çalışmalarla da gündeme gelmişti.

Abe'nin ABD-İran krizindeki arabuluculuğu

Görevi süresince füze programı ve kaçırılan Japon vatandaşları sorununun çözümü için Kuzey Kore yönetimi ile görüşmeye hazır olduğunu sıkça dile getiren Abe'nin adı, güçlü Tahran-Tokyo ilişkileri nedeniyle İran ile ABD arasındaki "nükleer" krizde arabuluculuk rolünü üstlenebilecek isim olarak da gündeme gelmişti. Abe, 2019'da İran'a gerçekleştirdiği ziyaretle ilk kez başbakan olarak ülkeyi ziyaret eden Japon olmuştu. Ancak Abe’nin ilk İran ziyareti, İran-Irak arasında arabulucu olmak için çabalayan Japonya Dışişleri Bakanı babasıyla Tahran’a gelişiydi.

Abe başbakan unvanıyla 2019'da geldiği İran'da Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’yle görüşmüş, ABD ile İran arasında artan gerilimden endişe duyduğunu belirterek, "Bugün bölgede askeri çatışma riski artmıştır ve her ne pahasına olursa olsun bu çatışmayı önlememiz gerek. Japonya barışın sağlanması adına üzerine düşen her şeyi yapmaya hazırdır" ifadelerini kullanmıştı. Abe, Orta Doğu'da barışın inşa edilmesi için Tahran'ın yapıcı bir rol üstlenmesi gerektiğini vurgulamıştı. Ruhani ise ABD ile bir müzakerenin ancak uygulanan yaptırımların kalkmasıyla mümkün olabileceğini söylemişti.

Abe ayrıca kritik ziyaretinde İran Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney ile görüşmüştü. Abe, Hamaney'e ABD Başkanı Trump’tan mesaj getirdiğini söylemiş, ancak Hamaney Trump’tan mesaj almak istemediğini belirterek, "Trump’ı mesaj alışverişinde bulunmaya layık bir insan olarak görmüyorum. Ona verecek bir cevabım yok ve onu yanıtlamayacağım" demişti. Abe, Trump’ın mektubunu elinde tutmakla yetinmişti.

Eski Japonya Başbakanı Abe, uğradığı suikast sonucu hayatını kaybetti

Yolsuzluk skandalı

Abe, çeşitli yolsuzluk iddiaları ile de kamuoyunun dikkatini çekmişti. Japonya'da devlete ait bir arazinin Başbakan Shinzo Abe'nin eşi Akie Abe ile bağlantılı bir özel okul işletmesine çok ucuza verildiği yönündeki iddialarla muhalefetin tepkisini çeken Abe, ayrıca yüzlerce davetlinin katıldığı bir partiye kendi siyasi taraftarlarını davet ederek yurttaşların vergilerini israf etmekle eleştirilmişti.

Sağlık sorunları nedeniyle istifa etmişti

Japon ekonomisini canlandırma ile deflasyonu önlemeyi amaçlayan ve "Abenomics" olarak bilinen bir dizi politikayla uzun yıllar halkın desteğini kazanan Abe, son olarak Covid-19 salgınında yeteri kadar sorumluluk almamakla eleştirilmişti. Salgın süresince zaman zaman gözlerden uzak kalmayı tercih eden Abe'nin bu davranışı, sağlık sorunları yaşadığı ve başbakanlık görevlerini yürütmekte zorlandığı iddialarını güçlendirmişti. Abe, görev süresi boyunca kontrol altında tutabildiği ülseratif kolit rahatsızlığının yeniden kötüleşmeye başladığını ifade ederek 28 Ağustos 2020'de istifa etme kararı aldığını kamuoyuna duyurmuştu. Başbakanlık görevini bırakmasının ardından iktidardaki Liberal Demokrat Parti'de (LDP) siyaset yapmayı sürdüren Abe, bugün Nara'da Pazar günü yapılacak üst meclis seçimlerinde yarışacak bir LDP adayını desteklemek üzere bulunuyordu.

Dünya liderleri saldırıyı kınadı

Eski Japonya Başbakanı Shinzo Abe'nin silahlı saldırıya uğraması dünya gündeminde geniş yankı uyandırdı. Birçok ülke lideri gönderdiği mesajlarla saldırıyı kınadı. Tayvan lideri Tsai Ing-wen, resmi Facebook hesabından saldırıyı kınayarak Abe için, "Tayvan-Japonya ilişkilerinin gelişmesine katkı sağlamak için hiçbir çabadan kaçınmadı. Abe sadece benim için çok iyi bir arkadaş değil, aynı zamanda Tayvan için de samimi bir dost" ifadelerini kullanırken, Singapur Başbakanı Lee Hsien Loong da Facebook üzerinden yaptığı açıklamada "anlamsız bir şiddet eylemi" olarak nitelediği saldırıyı öğrendiğinde "derin bir şok geçirdiğini" ifade etti. Saldırıyı kınayan Loong, "Abe, Singapur'un iyi bir arkadaşı. Tokyo'ya yaptığım ziyarette, Mayıs ayında onu öğle yemeğine davet etmiştim" ifadelerini kullandı.

Dünyanın dört bir yanından mesaj yağdı

Avustralya Başbakanı Anthony Albanese ise Twitter'da yaptığı paylaşımda Shinzo Abe'nin vurulduğuna dair şoke edici haberler geldiğini belirterek, "Kalbimiz, Abe'nin ailesi ve Japon halkıyla birlikte" dedi. Hindistan Başbakanı Narendra Modi de Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Sevgili arkadaşım Shinzo Abe'ye yapılan saldırıdan derin üzüntü duyduk. Kalbimiz onunla, ailesiyle ve Japonya halkıyla birlikte" ifadelerini kullandı.

Eski Japonya Başbakanı Abe, uğradığı suikast sonucu hayatını kaybetti

G20 dışişleri bakanlarından da mesaj geldi

G20 grubunun dışişleri bakanlarının Endonezya'da gerçekleştirilen toplantısında bulunan Güney Kore Dışişleri Bakanı Park Jin, Japon mevkidaşı Yoshimasa Hayashi'ye üzüntülerini iletti. Endonezya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Endonezya Dışişleri Bakanı Retno Marsudi'nin de Hayashi ile "en derin üzüntülerini" paylaştığı kaydedildi.

Burak Ersoy
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Başkan Büyükkılıç’tan Kayseri’de birlik ve istişare mesajı Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, sivil toplum kuruluşları, iş dünyası ve yargı temsilcilerinden oluşan konuklarını makamında kabul etti. Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, kent yaşamına değer katan kurum ve temsilcileri makamında ağırlamaya devam ediyor. Bu kapsamda Başkan Büyükkılıç, Avrupa Kayserili İşverenler Birliği (AKİB) Kurucu Genel İkinci Başkanı Yeşim Akpınar ve AKİB Yönetim Kurulu üyelerini belediyede misafir etti. Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Başkan Büyükkılıç, Kayseri’nin ulusal ve uluslararası alanda daha güçlü bir konuma ulaşmasında iş dünyasıyla kurulan iş birliklerinin önemine dikkat çekerek konuklarına teşekkür etti. Başkan Büyükkılıç ayrıca, Kayseri Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı Tolgahan Öztoprak’ı da makamında kabul etti. Nazik ziyaretlerinden dolayı Başsavcı Öztoprak’a teşekkür eden Büyükkılıç, yargı camiasına çalışmalarında kolaylıklar diledi. Öte yandan Tomarza Pusatlı Mahallesi Muhtarı Halil Tanırgan ve beraberindeki heyet ile Hobi Bahçeleri Dernek Başkanı Serdar Toker ve dernek yönetimi de Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç’ı ziyaret etti. Gerçekleşen görüşmelerde yerel yönetim, mahalleler ve sivil toplum kuruluşları arasındaki iş birliğinin önemi vurgulandı. Ziyaretlerden duyduğu memnuniyeti ifade eden Başkan Dr. Memduh Büyükkılıç, "Kayseri’yi hep birlikte, ortak akıl ve istişare kültürüyle yönetmeye devam ediyoruz. Şehrimize katkı sunan tüm kurum ve temsilcilerimize nazik ziyaretleri için teşekkür ediyorum" dedi.
İstanbul Çocuklar istedi, Başkan Vekili Karadeniz yeni parkın talimatını verdi Gaziosmanpaşa Belediye Başkan Vekili Eray Karadeniz, çocukların isteği üzerine Karadeniz Mahallesi’ne modern park kazandırılması için talimat verdi. 1220 Sokak’ta yapılacak parkta; basketbol ve futbol sahası, çocuk oyun alanı, seyir amfisi, piknik alanları ile geniş yeşil alanlar yer alacak. Karadeniz Mahallesi ziyareti sırasında Gaziosmanpaşa Belediye Başkan Vekili Eray Karadeniz’in sohbet ettiği çocuklar, oyun oynadıkları alana bir park ve futbol sahası yapılmasını istemişti. Bunun üzerine 1220 Sokak’taki atıl alanda ekibiyle birlikte incelemelerde bulunan Başkan Vekili Karadeniz, buraya çok fonksiyonlu bir park kazandırılması için çalışma başlattı. 1220 Sokak Parkı tamamlandığında mahalle sakinleri, içerisinde basketbol ve futbol sahası, çocuk oyun alanı, seyir amfisi ile piknik alanları bulunan modern bir parka kavuşacak. Gerçekleştirilecek olan peyzaj ve ağaçlandırma çalışmaları ile yeşil bir görünüme sahip olacak parkın caddeye bakan tarafına da gürültü engelleyici ses bariyeri yapılacak. "Bu alanı, çok güzel bir şekilde Karadeniz Mahallesi’nin hizmetine sunmuş olacağız" Mahalleye kazandırılacak olan yeni park ile ilgili açıklamalar yapan Başkan Vekili Karadeniz, "Burası hemen TEM’in kenarında bulunan atıl bir alan. Biz bu atıl alanı güzel bir parka çevireceğiz. Yürüyüş parkuru ve ağaçlandırma çalışması da yapacağız. Işıklandırmayla ve güvenlik kamerasıyla burada güvenliği artırmış olacağız. Çocuklarımızın istediği halı sahayı da yaptığımız zaman bu alanı, çok güzel bir şekilde Karadeniz Mahallesi’nin hizmetine sunmuş olacağız" dedi.
Denizli Fidanlar çınarlarla buluşuyor, nesiller arası gönül köprüsü kuruluyor Denizli’nin Çal ilçesinde "Fidanlar Çınarlarla Buluşuyor" Projesi kapsamında öğrenciler ile asırlık çınarlar aynı çatı altında bir araya geldi, nesiller arasında gönül bağı güçlendi. 2025 Aile Yılı kapsamında Denizli’nin Çal ilçesinde hayata geçirilen "Fidanlar Çınarlarla Buluşuyor" Projesi, gençlerle büyükleri aynı yürekte buluşturdu. Çal Kaymakamlığı öncülüğünde yürütülen proje, kuşaklar arasında unutulmaya yüz tutan bağları yeniden canlandırdı. Kaymakamlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ile İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü koordinesinde gerçekleştirilen proje kapsamında, Proje Koordinatörü Tuğçe Ertürk eşliğinde Çal Anadolu Lisesi öğrencileri, ilçenin kıymetli çınarlarından Zühra Dağlar’ı evinde ziyaret etti. Gençlerle büyüklerin aynı sofrada buluştuğu ziyarette; hatıralar paylaşıldı, geçmişten geleceğe uzanan hikâyeler dinlendi. Samimi sohbetlerin yaşandığı buluşma, duygu dolu anlara sahne oldu. Hayat tecrübeleriyle öğrencilere ilham veren Zühra Dağlar’ın anlattıkları, gençlerin hafızasında iz bırakırken; ziyaret boyunca hem yüzler güldü hem de nesiller arası gönül bağı daha da güçlendi. Geçmişin birikimiyle geleceğin umudunu bir araya getiren "Fidanlar Çınarlarla Buluşuyor" Projesi, toplumsal dayanışmanın ve aile değerlerinin yaşatılmasına örnek bir çalışma olarak gönüllere dokunuyor.