EKONOMİ - 20 Şubat 2023 Pazartesi 16:21

'Evim Yuvam Olsun' kampanyasında detaylar netleşti

A
A
A
'Evim Yuvam Olsun' kampanyasında detaylar netleşti

Emlak Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, "Hayırsever vatandaşlarımızın güvenilir bir uygulama ile evlerini bedelsiz ya da indirimli bir bedelle kiralayarak ihtiyaç sahiplerine sunabilecekleri Evim Yuvam Olsun uygulamasında detaylar netleşti" dedi.

Depremzedelerin barınma sorununun çözümüne katkı sağlamak üzere uygulamaya alınan “Evim Yuvam Olsun” kampanyasında detaylar netleşti. Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, “Hayırsever vatandaşlarımızın güvenilir bir uygulama ile evlerini bedelsiz ya da indirimli bir bedelle kiralayarak ihtiyaç sahiplerine sunabilecekleri Evim Yuvam Olsun uygulamasında detaylar netleşti. Evini kaybeden ve öncelikli ailelere, kendi evlerine kavuşana kadar barınma sorunlarının çözümüne katkı sağlamayı hedefleyen kampanyada devletimiz de garantörlük yapıyor. Sizlerin de kullanmadığınız bir eviniz varsa; ister bedelsiz tahsis ederek ister indirimli fiyatla kiraya vererek depremzede ailelere destek olabilirsiniz” dedi.

"Bedelsiz de süre en az 3 ay"

Boş veya kullanmadığı evini bedelsiz olarak depremzedelere açanların en az 3 ay süre ile bu kampanyaya destek verebileceğini belirten Özelmacıklı, “Başvurular, evin bulunduğu ilçenin Kaymakamlığı tarafından yerinde inceleniyor. Kaymakamlığın uygun bulduğu evler bedelsiz olarak Kampanyaya dahil ediliyor. Taraflar arasında Afetzede Konut Kullanım (Ariyet) Sözleşmesi yapılıyor. Belirlenen depremzede aile de eve Kaymakamlık tarafından yerleştiriliyor. Sözleşmeye aykırı hususların taraflarca iddia edilmesi ve tespiti halinde taraflara gerekli ihtarda bulunmayı ve gerektiğinde resen konutun tahliyesini sözleşmeye konu konutun bulunduğu yer Valiliği/Kaymakamlığı garanti etmiş oluyor. Ödünç veren isterlerse süreyi 12 aya kadar uzatılabilecek” dedi.

"Piyasa rayiç bedelinin asgari yüzde 50 altında olmalı"

Kampanya kapsamında sahip olduğu konutu asgari 12 ay süreyle piyasa rayiç bedelinin asgari yüzde 50 altında ve en az 1 yıl süre ile kiraya verme uygulamasının da olduğunu ifade eden Özelmacıklı, “Depremzedelerin kullanımı için bu koşullarda alınan başvurularda istenen kira bedelinin, evin gerçek ederinin belirgin bir şekilde altında olması bekleniyor. Kaymakamlıklar evin uygunluğunu ve kira bedelinin indirimli olduğunu yerinde teyit ediyorlar. Kaymakamlığın uygun bulduğu evler Kampanyaya dahil ediliyor. Kaymakamlık ile ev sahibi arasında “Kira Sözleşmesi” imzalanıyor. Belirlenen depremzede konut tahsis edilen olarak adlandırılıyor ve aile eve Kaymakamlık tarafından yerleştiriliyor. Ev için belirlenen kira bedeli, AFAD hesabında toplanan kira bağışlarından karşılanıyor” dedi.

"Giderler için 2 bin TL, sigorta teminatı 25 bin TL"

Özelmacıklı, “Gerek kiralanan gerekse de bedelsiz yani ödünç verilen konutlar için su, elektrik, doğalgaz veya yakıt masrafları ile aidat giderleri toplamı için aylık 2 bin lira kadarlık kısmını kiracı yada garantör olan Kaymakamlık karşılayacak. Üstündeki tutar ise ödünç alan yada konut tahsis edilen tarafından karşılanacak. Ayrıca depremzede ailelerin kullanımları nedeniyle evde bulunan eşyalar ile bina ve binanın ayrılmaz bütünleyici parçaları veya sabit tesisatı risklerine karşı bir zarar oluşması ihtimaline karşın Türkiye Sigorta üzerinden bir güvence sunuyor. Depremzedelerin kullanımına bedelsiz veya kiralama yoluyla açılan evler, “Tek Yürek Bina ve Eşya Sigortası” kapsamında 25 bin TL'yi bir yıl süre ile teminat altına alınıyor ve sigorta primleri Türkiye Sigorta tarafından karşılanıyor” dedi.

"Devletin destekleri önemli"

Devletin destekleri ve öncelik verilecek aileler hakkında da bilgiler veren Özelmacıklı, “Kampanya kapsamına dahil edilen evlere yerleştirilecek depremzede aileler AFAD ve İçişleri Bakanlığı birimleri tarafından belirleniyor. Evlere yerleştirme yapılırken engelli, yaşlı, düzenli tedavi gerektiren kronik hastalığı bulunan vb. dezavantajlı bireylerin bulunduğu aileler ile depremde aile fertlerini kaybetmiş çocuklu ailelere öncelik veriliyor. Ayrıca devletimiz tarafından deprem bölgesindeki vatandaşlarımıza 10 bin TL Hane Başı nakdi Destek ödemesi yapılmaktadır. Gene ister kiracı ister ev sahibi olsun konutları yıkık, acil yıkılacak, ağır veya orta hasarlı tespit edilen afetzedelere 15 bin TL taşınma yardımı, ev sahiplerine aylık 5 bin TL, kiracılara aylık 2 bin TL barınma yardımı yapılacaktır. Bunun için de vatandaşlarımız başvurularını e-Devlet üzerinden “Afetzete Barınma Desteği” sayfasından yapabilmektedirler” dedi.

"Altın Emlak olarak kampanyaya destek veriyoruz"

Türkiye genelinde 100’ü aşkın temsilcilikleri ile bu kampanyaya destek verdiklerini ifade eden Özelmacıklı, “Türkiye’nin en büyük emlak listeleme platformlarından üçü kampanyaya destek oldular. Bizler de temsilcilerimiz aracılığı ile sahip olduğumuz mal sahibi havuzlarını bu kampanyaya yönlendiriyoruz. Evini depremzedelere açmak isteyenler, evimyuvanolsun.org/ platformu üzerinden bu portallardan birine başvuru yaparak, kampanyaya katılabilmektedir. Bu platformlarda doldurulan başvuru formları, kurulan entegrasyon ile İçişleri Bakanlığının sistemlerine iletilmektedir” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Bulundurma ruhsatlı tabanca üzerinde çıktı, “Bu seferlik affedin” dedi Aksaray’da bulundurma ruhsatlı tabancayla polise yakalanan sürücü adli işlemden kurtulmak için, “Bu seferlik affedin” diyerek ekiplere uzun süre dil dökerken, polis merkezine götürülmek istenen sürücü polis aracında yeri de beğenmedi. Olay, Büyük Bölcek Mahallesi Kültür Park Caddesi’nde yaşandı. Edinilen bilgiye göre, cadde üzerinde asayiş uygulaması yapan İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesi ekipleri şüphe üzerine 68 ADH 034 plakalı kamyoneti durdurdu. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen sürücü A.G.’nin (22) aracında Aksaray Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde arama yapan bekçi ve polis ekipleri araç içinde bir adet tabanca buldu. Bulunan tabancanın ruhsatlı olduğunu belirten A.G. cüzdanından ruhsat çıkartarak ekiplere “Silah Bulundurma Ruhsatı” uzattı. Tabancanın ruhsatlı olduğunu, ancak taşıma değil bulundurma ruhsatı olduğunu belirleyen ekipler sürücüye bulundurma ruhsatlı tabancanın taşınamayacağını belirterek adli işlem yapmak istedi. Bu sırada işlem yapılmamasını isteyen sürücü A.G. polis ekiplerine uzun süre dil döktü. Tabancayı yağlamak için aldığını ifade eden sürücü A.G., “Komiserim dükkandan daha yeni çıktım. Temizledim silahımı, üzerinde yağ duruyor. Dükkanda temizliyorum silahı. Çünkü yağ falan hepsi dükkanda. Komiserim yapmayın, bu seferlik affedin bir daha olmasın. Sizde haklısınız, hiç itirazım yok. Sicilime bakabilirsiniz, silaha da bakabilirsiniz. Sadece tek sıkıntım temizledim eve götürüyorum” dedi. Uzun süre dil dökse de işlemden kurtulamayan sürücü ifadesi alınıp adli işlem yapılmak üzere polis merkezine götürülmek üzere polis otosuna davet edildi. Polis otosunda bindirileceği yeri beğenmeyen sürücü bu kez de yerini değiştirmek için uzun süre dil döktü. Bundan da kurtulamayan sürücü polis otosunun arkasına bindirilerek adli işlemler yapılarak ifadesi alınmak üzere polis merkezine götürüldü. Olayla ilgili Aksaray Cumhuriyet Başsavcılığınca tahkikat başlatıldı.
Ankara Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan atama kararları Resmi Gazete’de Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan atama kararları Resmi Gazete’de yayımlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzası ile yayımlanan karar ile birlikte Angola Cumhuriyet nezdinde Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliğine 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 2, 3 ve 4’üncü maddeleri gereğince Mustafa Çelik atandı. Resmi Gazete’de yayımlanan atama kararları ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Kadın Statüsü Genel Müdürü Gülser Ustaoğlu, 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 4’üncü maddesi gereğince görevden alındı. Bakanlıkta açık bulunan Şehit Yakınları ve Gaziler Genel Müdürlüğüne Muharrem Kurt, Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğüne ise Özge Aydiş Toy atandı. Yine Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığında Samsun İl Müdürü Tekin Balcı ve Rize İl Müdürü İdris Altuntaş görevden alındı. Amasya İl Müdürlüğüne Mersin İl Müdürü Veysel Topkaya, Bitlis İl Müdürlüğüne Vefa Akdoğan, Çorum İl Müdürlüğüne Sahit Aydın, Elazığ İl Müdürlüğüne Ömer Faruk Ergün, Hakkari İl Müdürlüğüne Abdulhalim Ünalan, Kahramanmaraş İl Müdürlüğüne Müslüm Ferdi Bozkurt, Kastamonu İl Müdürlüğüne Harun Köksalan, Malatya İl Müdürlüğüne Ali Sait Çeçen, Manisa İl Müdürlüğüne Mustafa Kılıç, Mersin İl Müdürlüğüne Naci Yılmaz, Muğla İl Müdürlüğüne Isparta İl Müdürü Yakup Kütük, Muş İl Müdürlüğüne Ahmet Kırtay, Ordu İl Müdürlüğüne Sivas İl Müdürü Harun Tan, Sivas İl Müdürlüğüne Özgür Kırmızıtaş, Samsun İl Müdürlüğüne Bayburt İl Müdürü Kemal Gümrükçü, Şırnak İl Müdürlüğüne Salih Kaya, Tokat İl Müdürlüğüne Kıymet Boztaş, Yozgat İl Müdürlüğüne Arif Topal, Zonguldak İl Müdürlüğüne ise Mehmet Türkmen Köse atandı. Görevden almalar ve atamalar 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 2 ve 3’üncü maddeleri gereğince gerçekleştirildi. Resmi Gazete’de yer alan karar ile birlikte Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında Hukuk Hizmetleri Genel Müdürü Şükran Doğan, Uluslararası İşgücü Genel Müdür Yardımcısı Metehan Özcan ve Sosyal Güvenlik Kurumu Yönetim Kurulu Üyesi Abdulkadir Bülent Aytaç görevden alındı. Çalışma Genel Müdürlüğüne aynı yer Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Baş, Uluslararası İşgücü Genel Müdürlüğüne Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Genel Müdür Yardımcısı Ali Aybey, Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğüne Oğuz Tuncay, Rehberlik ve Teftiş Başkanlığına İş Başmüfettişi Bekir Aktürk, Strateji Geliştirme Başkanlığında İbrahim Esenkar, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Rehberlik ve Teftiş Başkanlığına Ticaret Başmüfettişi Bülent Uğur Ecevit, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcılığına Engin Akyol ve Mustafa Işık, Sosyal Güvenlik Kurumu Yönetim Kurulu Üyeliğine Murat Doğanay, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Emeklilik Hizmetleri Genel Müdür Yardımcılığına Necmettin Öz, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Sigorta Primleri Genel Müdür Yardımcılığına ise Mürsel Baki atandı. Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğünde açık bulunan Yönetim Kurulu üyeliklerine ise Hasan Davulcu ve Ersin Dilber atandı.