EKONOMİ - 28 Aralık 2021 Salı 16:35

Fatih Birol: '2021 itibariyle dünyada otomobil satışlarındaki elektrikli araçların oranı yüzde 10’a yaklaştı'

A
A
A
Fatih Birol: '2021 itibariyle dünyada otomobil satışlarındaki elektrikli araçların oranı yüzde 10’a yaklaştı'

Türkiye’de ve dünyada elektrikli araçların geleceğinin ele alındığı ‘Türkiye Elektrikli Araçlar Görünümü’ konferansı Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi (IICEC) ev sahipliğinde düzenlendi.

Elektrikli araçlar son dönemde dünya ve Türkiye’nin gündeminde oldukça fazla yer alıyor. Türkiye’de bu gelişen teknolojide söz sahibi olmak için çalışmalarını sürdürüyor. Elektrikli araçların dünyada ve Türkiye’deki durumu ile ilgili bilgi vermek amacıyla Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi (IICEC) ev sahipliğinde ‘Türkiye Elektrikli Araçlar Görünümü’ konferansı düzenlendi. Konferansta dünyada yaşanan gelişmeler, Türkiye’de e-mobilite ekosisteminin gelişimi, elektrikli araçların Türkiye’nin enerji dengelerine ve çevre performansına katkısı gibi konular ele alındı.

Konferansın açılış konuşmasını gerçekleştiren Uluslararası Enerji Ajansı (İEA) Başkanı Dr. Fatih Birol, ‘’Dünyada iklim değişikliğine neden olan gazların yüzde 80’i tek başına enerji sektöründen kaynaklanıyor. İklim sorununu çözmenin ana yolu enerji sektörünü temiz bir hale getirmekten geçiyor. Dünya ekonomisinin yüzde 90’ı ülkelerin iklimle ilgili yaptığı taahhütler ile kapsanmış vaziyette. Birçok ülke emisyonlarını belirli tarihlerde emisyonlarını sıfıra getirmek için taahhütte bulundular. Yenilenebilir enerji kaynakları alanlarında adımlar atılıyor’’ dedi.

"2021 itibariyle dünyada otomobil satışlarındaki elektrikli araçların oranı yüzde 10’a yaklaştı"
Elektrikli araçlar ile ilgili bilgiler de paylaşan Birol, ‘’2018-2019 yılında dünyada satılan her yüz arabanın sadece 2 tanesi elektrikliydi. 2021 itibariyle bu rakamın yüzde 10’a yaklaştığını görüyoruz. Bu büyüme önemli bir gelişme. Çin bu konuda çok önemli gelişme gösteriyor. Elektrikli araçların desteklenme nedeninin çeşitli sebepleri var; elektrikli araçlar çevre dostu olması nedeniyle talep gösteriliyor, bununun yanında Petrole olan bağımlılığı azaltmak için elektrikli araçlara yönelim oluyor. Ekonomik rekabet açısından da elektrikli araçlara yönelim var, ülkeler bu teknolojilerde söz sahibi olmak istiyor’’ diye konuştu.

"2030 yılından sonra içten yanmalı otomobillerin payının yüzde 50’nin altına düşmesi öngörülüyor"
TOGG CEO’su Gürcan Karakaş "Yeni bir teknolojinin ortaya çıkma aşamasında devletlerin bunu görüp desteklemesiyle birkaç adım ileriden başlama fırsatı oluyor. Elektrikli araçlar teknolojisine de en erken Çin başladı. Ülkemizde de devletimizin desteğiyle bizde elektrifikasyon geçiş yaptık. Sektörün cirosu ve karlılığı büyümeye devam ediyor. Karlılığın büyümesinde ciddi değişimler söz konusu. 2035’te yeni nesil araçlar toplam karlılığın yüzde 40’ını alabilir. 2030 yılından sonra içten yanmalı otomobillerin payının yüzde 50’nin altına düşmesi öngörülüyor. Otomobilden fazlasını yapmak için çalışıyoruz. Tasarladığımız aracı hem bataryanın etrafında hem de akıllı bir cihaz olarak tasarlamamız gerekiyor" sözlerini ifade etti.

"Otomotiv sanayisi sektörünün ihracattaki payı 26 milyar dolar"
Otomotiv sektörünün Türkiye için öneminden bahseden Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Başkanı Haydar Yenigün ise ‘’Otomotiv sektörü artı değerler oluşturuyor, sektör milli gelirin yüzde 5’inden fazlasını üretiyor. Otomotiv sanayisi sektörünün ihracattaki payı 26 milyar dolar. Toplam ihracatın yüzde 15’ine denk geliyor. Pandeminin getirdiği olumsuz etkiler sonucu 32-33 milyar dolarlık hedefimizde bir miktar düşüş oldu. Otomotiv sanayi sektörü 6.8 milyar dolar dış ticaret fazlası veriyor. Sektör 53 bin kişilik doğrudan istihdam sağlıyor, paydaşları da katarsak bu rakam 500 bini aşıyor’’ şeklinde konuştu.

Konferansta IICEC tarafından Türkiye’de bir ilk olarak gerçekleştirilen “Türkiye Elektrikli Araçlar Görünümü” raporunun lansman sunumunu, IICEC Direktörü Bora Şekip Güray yaptı.

"Elektriğin petrolü ikamesiyle petrol faturasında 2,5 milyar dolar azaltım sağlanabiliyor"
Lansman raporunu açıklayan Güray, "2030 yılında elektrikli araçların yeni satışlarda üçte birin üzerinde paya ve toplam elektrikli araç parkının 2 milyona ulaştığı Yüksek Büyüme Senaryosunda, elektriğin petrolü ikamesiyle petrol faturasında 2,5 milyar dolar azaltım sağlanabiliyor. Petrol tüketiminde temiz elektrik ile sağlanan azaltım, Türkiye’nin büyük oranda ithalatçı olduğu petrol arzında fiyat dalgalanmalarından kaynaklı riskleri azaltırken enerji güvenliğini güçlendirme hedeflerini de destekliyor. Türkiye emisyon envanterinde elektrik sektöründen sonra ikinci sırada gelen karayolu ulaşımının emisyonları Yüksek Büyüme Senaryosunda 2030 yılından önce düşmeye başlayarak, net-sıfır emisyona sahip bir enerji geleceği vizyonunu ve temiz enerji dönüşümü perspektifini destekliyor" bilgilerini paylaştı.

E-mobilite ekosisteminin paydaşları için önerileri de paylaşan Güray, "2053 net-sıfır hedefi ve temiz enerji dönüşümü ekseninde, somut, gerçekçi ve ulaşılabilir politika hedeflerinin belirlenmesi, yönlendirici ve destekleyici mekanizmaların uygulanması, bu dönüşümün sürdürülebilirliğinin, yeşil enerji kaynaklarının gelişimi yoluyla güvence altına alınması, çevreyi ve teknolojiyi eksenine alan, bütüncül bir E-mobilite ekosisteminin, kamu, özel sektör, akademi iş birlikleri ve eşgüdüm içerisinde, azami toplumsal fayda ekseninde geliştirilmesi, dijitalleşme, akıllı sistemler, enerji depolama gibi yüksek değer önermesi sunan teknolojilerde Ar-Ge ve yerli üretime hız verilmesi, Bireysel ve kurumsal girişimcilik ekosisteminin ve insan kaynakları potansiyelinin, bölgesel ve küresel aktör olarak konumlanmayı destekleyecek şekilde güçlendirilmesi" olarak sıraladı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Genç kız, peşine düşen adamdan attığı tokat sayesinde kurtuldu SAMSUN (İHA) – Samsun’da bankadan para çektiği andan itibaren kendisini takip ve taciz ettiğini iddia ettiği yaşlı adama attığı tokat sayesinde kurtulan genç kız, uzun süre olayın şokunu üstünden atamadı. Olay; İlkadım ilçesi Bankalar Caddesi üzerinde saat 14.20 sıralarında meydana geldi. Edinilen bilgiye göre ailesiyle birlikte alışverişe çıkan nişanlı bir genç kızın peşine bankadan para çektiği esnada yaşlı bir adam takıldı. Genç kız kendisine sözlü tacizde bulunan adama kulak asmayarak babaannesinin koluna girip, bölgeden uzaklaşmaya çalıştı. Yaşlı adamın kendisini tutmasıyla panik yaşayan ve refleks olarak tokat atan genç kız, çığlık atmaya başladı. Yaşlı adam, yediği tokadın etkisi ve çığlık sesiyle birlikte koşarak olay yerinden kaçtı. Tacizde bulunduğu iddia edilen adamın peşine olayın görgü tanıkları koşsa da kaçan adamı yakalayamadı. Genç kız, yaşadığı olayın ardından panik yaşarken, durumu olay yerine gelen akrabaları ve polislere anlattı. Çok korktuğunu belirten genç kız, "Bankadan para çektim. Ben para çekerken o da yanımda para çekiyordu. Orada bana baktı. Sonra sokağın köşesinde durup, bizi bekledi. Burada bana ‘Numaranı ver’ diye bir şeyler geveledi. Ben duymamazlıktan gelip babaannemin koluna girdim. Orada beni çekti. Ben de ona bir tane vurunca kaçmaya başladı" dedi. Polis, olayın ardından bölgede incelemede bulundu.
Bursa Atatürk Kültür Parkı aydınlatılıyor Karacabey Belediyesi, vatandaşların yoğun şekilde kullandığı Atatürk Kültür Parkı’nda kapsamlı bir aydınlatma çalışması başlattı. Modern ve yerli üretim aydınlatma sistemleriyle donatılacak parkta, özellikle akşam saatlerinde güvenlik ve konfor artacak. Belediye Başkanı Fatih Karabatı, çalışmanın vatandaş talepleri doğrultusunda şekillendiğini vurgularken, parkın her saat kullanılabilir ve huzurlu bir yaşam alanı haline geleceğini belirtti. Karacabey Belediyesi, ilçe halkının en sık kullandığı sosyal alanlardan biri olan Atatürk Kültür Parkı’nda kapsamlı bir aydınlatma çalışması başlattı. Özellikle akşam saatlerinde vatandaşların güvenliğini ve konforunu artırmak amacıyla yürüyüş yollarının tamamı modern ve verimli aydınlatma sistemleriyle donatılacak. Çalışmalara altyapı hazırlıklarıyla başlayan Belediye Destek Hizmetler Müdürlüğü ekipleri, ilk olarak en fazla şikayet gelen bölgeden işe koyuldu. Vatandaşlardan gelen geri bildirimleri dikkate alarak öncelik sıralaması yapan ekipler, bu sayede hizmetin en çok ihtiyaç duyulan noktalara ulaşmasını hedefliyor. Aydınlatma direklerini kendi imkanlarıyla üreten Karacabey Belediyesi, bu sayede hem maliyeti düşürüyor hem de üretim sürecini kontrol altında tutarak verimliliği artırıyor. "Minimum maliyetle maksimum iş" prensibini esas alan Belediye, yerli üretimle kaynakları daha etkin kullanmayı amaçlıyor. Kablolama ve montaj çalışmalarının da kısa süre içinde başlayacağı belirtilirken, tüm park genelinde estetik ve çevreyle uyumlu bir aydınlatma sisteminin kurulacağı vurgulandı. Karabatı: "Atatürk Kültür Parkı’nda huzur ve güvenliği ön planda tutuyoruz" Karacabey Belediye Başkanı Fatih Karabatı, Atatürk Kültür Parkı’nda başlatılan aydınlatma çalışmalarını yerinde inceledi ve devam eden süreçle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Başkan Karabatı, parkın sadece gündüz değil, akşam saatlerinde de aktif kullanılabilmesi adına bu çalışmanın büyük önem taşıdığını vurguladı. "Karacabeyli hemşehrilerimizin huzur içinde vakit geçirebileceği alanları çoğaltmak ve mevcut sosyal yaşam alanlarını daha güvenli ve kullanışlı hale getirmek için var gücümüzle çalışıyoruz" diyen Başkan Karabatı, özellikle vatandaşlardan gelen taleplerin dikkate alındığını ifade etti. Karabatı, Atatürk Kültür Parkı’nın ilçe için sadece bir yeşil alan değil, aynı zamanda bir yaşam merkezi olduğuna dikkat çekerek, "Atatürk Kültür Parkı, özellikle Kent Kafe’nin de hizmete acımasıyla adeta ilçemizin göz bebeği konumuna geldi. Vatandaşlarımızın günün her saatinde buradan faydalanmasını istiyoruz. Özellikle akşam saatlerinde yürüyüş yapan, spor yapan ya da sadece temiz hava almak için gelen hemşehrilerimizden ciddi oranda aydınlatma talepleri alıyorduk. Bu geri bildirimleri önceliğimize alarak park genelinde kapsamlı bir aydınlatma projesine başladık." diye konuştu. Öte yandan, aydınlatma çalışmalarının tamamlanmasıyla birlikte Atatürk Kültür Parkı’nın günün her saatinde daha güvenli, daha canlı ve daha kullanışlı bir alan haline gelmesi hedefleniyor.