SAĞLIK - 18 Ocak 2017 Çarşamba 12:55

Felç geçiren kadın üç saatte normale döndü

A
A
A
Felç geçiren kadın üç saatte normale döndü

Konya’da, evinde yatmak isterken bir anda felç geçiren kadın, götürüldüğü hastanede uygulanan özel bir tedavi ile üç saat içerisinde normale döndü.

Konya’da yaşayan 70 yaşındaki Zemine Yıldız evinde yatmak isterken hareketlerinde bir tuhaflık olduğunu ve vücudunu kontrol edemediğini fark etti. Bir süre sonra bilincini kaybeden Zemine Yıldız’ın sağ tarafına felç indi. Yakınları tarafından zaman kaybedilmeden Medova Hastanesine getirilen ve hastaneye geldiğinde konuşamaz, hareket edemez durumda olan Zemine Yıldız damardan uygulanan trombolitik (damar açıcı) tedavi ile üç saat içerisinde kendine gelerek normale döndü.

Felç inme anını anlatan Zemine Yıldız, “Yattığım zaman kendimi toparlayamadım. Sonra bilincimi kaybettim. Ağlamışım, çocuklar fark etti. Hemen hastaneye getirmişler. Sonrasını biraz hatırlıyorum. Hemşire bana dokunarak kalkmamı söylüyordu. Tekrar uyandığımda hem vücudum hem de dilim açılmıştı. Herkese teşekkür ediyorum. Şu an hiçbir sorunum yok. Gayet iyiyim, yürüyebiliyorum” dedi.
Tedaviyi gerçekleştiren Nöroloji Uzmanı Dr. Aysun Hatice Akça Karpuzoğlu ise hastanın kendilerine geldiğinde hiç konuşamadığını ve sağ tarafının felçli olduğunu belirterek, hastanın hastaneye çok hızlı getirilmesinin, damar açıcı bu özel tedaviyi uygulayabilme şansını arttırdığını söyledi. Kardiyolojik incelemelerin ve diğer tüm tetkiklerin hızlıca yapılmasının ardından, yoğun bakım şartlarında ameliyatsız, damardan uygulanan özel bir tedavi yöntemiyle hastanın hızlıca iyileştiğini ve üç saat gibi kısa bir sürede normale döndüğünü belirten Dr. Aysun Hatice Akça Karpuzoğlu, erken müdahalenin önemine dikkat çekti.
Dr. Aysu Hatice Akça Karpuzoğlu, “Hastanın tetkiklerinde beyninin sol tarafındaki konuşma merkezinde bir damar tıkanıklığı olduğu tespit ettik. Buna bağlı konuşamama ve sağ tarafında felci vardı. Çok hızlı bir şekilde diğer tetkikleri ve kardiyolojik değerlendirmesi yapıldı. Hastamıza damardan, beyindeki damarı açıcı tedavimizi uyguladık. Trombolitik (damar açıcı) tedavi, her hasta grubuna uygulanan bir tedavi değil. Hastaneye hızlı bir şekilde müracaat etmiş, tahlil ve tetkik sonuçları tedaviye uygun olan seçilmiş bir hasta grubuna uygulanabiliyor. Tedaviyi uyguladıktan sonra yaklaşık yarım saat içerisinde hastada konuşma ve güçte düzelme başladı. Üç-dört saat içerisinde de konuşması tam olarak düzene girdi ve hasta yürüyebilir, kolunu, bacağını kullanabilir hale geldi. Damar tıkanıklığına bağlı felçlerde, erken müdahale ile Trombolitik tedavi ile tama yakın düzelme elde edebiliyoruz” diye konuştu.

"Beyin felci, damar tıkanıklığı ya da kanama olduğunda ortaya çıkar"
Erken müdahale için hasta ve yakınlarının beyin felcini fark etmelerinin önemine değinen ve beyin felcinin belirtilerine de dikkat çeken Nöroloji Uzmanı Dr. Aysun Hatice Akça Karpuzoğlu, “Eğer ani bir şekilde bir tarafta kısmi felç, güç kaybı, konuşma ve dengede bozulma durumu olursa bu durum beyin felci kaynaklı olabilir. Beyin felci iki durumda ortaya çıkar, damar tıkanıklığı ya da kanama olduğunda. Bizim hastamızda kanama vardı. Damar açıcı tedaviyi, damar tıkanıklığı durumlarında uygulayabiliyoruz. Bu hasta grubu özeldir. Çünkü tansiyon ve şeker gibi değerlerinin iyi olması, kalp açısından bir sıkıntısı olmaması, yakın zamanda bir kalp krizi ya da mide kanaması geçirmemiş olması lazım. Beyin MR’larının hızlıca çekilerek, bu MR’larda damar tıkanıklığını görmemiz lazım. Bu hasta grubunda çok hızlı hareket edilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Erken müdahale ile tedavi edilen beyin felçlerinde, hastanın hem vücut fonksiyonlarının erken düzeldiğini, hem de rehabilitasyon ve günlük yaşama dönebilme sürecinin kısalarak iş gücü kaybının önlendiğini ifade eden Karpuzoğlu, “Hastamız, konuşma kabiliyetini yitirmiş ve sağ tarafı tamamen felçli, elini dahi kaldıramayacak bir şekilde gelmişti. Üç saat içerisinde düzeldi. Şu anda konuşabiliyor, derdini sıkıntılarını anlatabiliyor. Yürüyebiliyor ve kolunu bacağını rahatlıkla oynatabiliyor. Bu tedavi uygun hastaya, uygun hastane şartlarında ve multidisipliner bir çalışma ile yapılmalıdır” şeklinde konuştu.

Barış Gök - İsmail Bulut 

 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hakkari Erbakan: “Hakkari’de bir belediye almak, diğer illerimizden 10 belediye almakla eş değer” Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, bir takım ziyaretlerde bulunmak üzere Hakkari’nin Yüksekova ilçesine geldi. Parti binasında açıklama yapan Erbakan, “Hakkari’de bir belediye almak, diğer illerimizden 10 belediye almakla eş değer” dedi. Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, bir takım ziyaretler gerçekleştirmek için Hakkari’ye geldi. Havayolu ile Yüksekova ilçesine gelen Erbakan, ilk olarak Cengiz Topel Caddesi üzerinde bulunan parti teşkilatına geçti. Burada parti teşkilatıyla bir araya gelen Erbakan, daha sonra beraberindekilerle karayolu ile Derecik ilçesine geçti. Yeniden Refah Partisi Yüksekova İlçe Teşkilatında konuşan Fatih Erbakan, “Burada bizlere ev sahipliği yapan değerli Hakkâri il başkanımız, değerli Yüksekova ilçe başkanımız ve Hakkari il teşkilatımıza en içten dileklerimizle teşekkür ediyoruz. Hakkari’de, Yüksekova’da bulunmakta büyük bir bahtiyarlık duyuyoruz. Çünkü burası Selahaddin Eyyubi hazretlerinin komandolarının şehridir, bölgesidir. Anadolu’nun her zaman söylediğimiz gibi, Anadolu’nun diğer bölgelerinden, batısından asırlar önce İslam’la müşerref olmuş topraklardır. Bu bakımda inancımızla, değerlerimizle, İslam’la yoğurulmuş alimler, evliyalar yetiştirmiş yer de bizleri bahtiyar ediyor. Biz de şimdi Derecik Belediye Başkanlığımızı ziyaret edeceğiz. Seçimlerde Derecik Belediyesini kazandık. Hakkari merkezinde yüzde 8,5 oy aldık. Hakkari’de bir belediye almak, diğer illerimizden 10 belediye almakla eş değer. Hakkari merkezde yüzde 8,5 oy almak, Erzurum’da, Kayseri’de ve Konya’da yüzde 30 oy almakla eş değer. Bu bakımdan bir teşekkür ziyaretini de aslında gerçekleştiriyoruz. Buranın zor şartlarına rağmen, imkansızlıklara rağmen seçimde Hakkari teşkilatımız büyük bir başarı gösterdi, Derecik Belediyesini aldık. Türkiye genelinde ise 3’üncü parti olduk. Oylarımızı yüzde yüzün üzerinde önceki seçime göre artırdık. Bununla beraber 63 belediyeyi kazandık. Milletimiz Refah dedi, biz de milletimizin teveccühüne layık olmak için çalışacağız. İnşallah Derecik Belediyesinde ve diğer belediyelerimizde de en güzel hizmetleri sunacağız” dedi. Genel Başkan Erbakan’a, Başkan Yardımcıları Nureddin Gül, Mehmet Kaderli, MYK üyeleri Sadık Çat, Zülküf Şeker, Derecik Belediye Başkanı Hasan Dinç, Yüksekova İlçe Başkanı Necmettin Salim eşlik etti.
İstanbul Trendyol 1. Lig: Ümraniyespor: 2 - Erzurumspor FK: 0 Trendyol 1. Lig’in 33. haftasında Ümraniyespor, konuk ettiği Erzurumspor FK’yı 2-0 mağlup etti. Maçtan dakikalar 19. dakikada kazanılan serbest vuruşta topun başına geçen Eren Tozlu’nun yaptığı vuruşta meşin yuvarlak kaleci Übeyd Adıyaman’da kaldı. 55. dakikada rakibini geçerek sol taraftan topla birlikte ceza sahasına giren Titebah’ın içeri çevirdiği topa altıpas içerisinde Emre Demir’in yaptığı tek vuruşta meşin yuvarlak filelerle buluştu. 1-0 64. dakikada sağ taraftan Orhan Ovacıklı’nın yaptığı ortada altıpas çizgisinin sol tarafında Mustafa Yumlu’nun yaptığı vuruşta savunmada Cofie’nin sonda müdahalesiyle meşin yuvarlak ona çarpıp oyuna döndü. 89. dakikada Tiago Çukur’un pasında ceza sahası içi sol çaprazda topla buluşan İlhami Siraçhan Nas, sağa çekip rakibini geçtikten sonra uzak köşeye yaptığı vuruşta meşin yuvarlağı ağlara gönderdi. 2-0 Hakemler: Süleyman Bahadır, Hüseyin Kıvanç Durmaz, Sabri Öğe Ümraniyespor: Übeyd Adıyaman, Uğur Kaan Yıldız, Cavare, Mustafa Eser, Emre Kaplan, Titebah (Muhammed Mert dk. 65), Serkan Göksu, Cofie (Diniyev dk. 85), Emre Demir (İlhami Siraçhan Nas dk. 69), Tiago Çukur, Emrecan Bulut (Bouali dk. 86) Yedekler: Abdulsamed Damlu, Melih Okutan, Saponjic, Onur Ayık, Kosoko, Batuhan Arıcı Teknik Direktör: Orhan Gençer Erzurumspor FK: Göktuğ Bakırbaş, Gürkan Varlık (Celal Hanalp dk. 46), Orhan Ovacıklı, Mustafa Yumlu, Yakup Kırtay, Ufuk Budak, Özgür Sert (Furkan Özhan dk. 57), Estrela, Sefa Akgün (Alican Özfesli dk. 73), Eren Tozlu, Rosheuvel (Süleyman Koç dk. 58) Yedekler: Rıdvan Yağcı, Alperen Karaca, Hüseyin Mevlütoğlu, Muhammed Yavaş, Cengizhan Bayrak, Eren Özdemir Teknik Direktör: Hakan Kutlu Goller: Emre Demir (dk. 55), İlhami Siraçhan Nas (dk. 89) (Ümraniyespor) Sarı kartlar: Emre Demir, Emre Kaplan (Ümraniyespor)