ASAYİŞ - 03 Şubat 2018 Cumartesi 03:15

FETÖ’nün bankası hesaplarını kapatmak isteyen işadamını böyle tehdit etmiş

A
A
A
FETÖ’nün bankası hesaplarını kapatmak isteyen işadamını böyle tehdit etmiş

Aydın 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam eden FETÖ/PDY davasında ilk kez hakim karşısına çıkan Tuğba Kuruyemiş’in sahibi Ahmet Tonkul hakkındaki iddialara ilişkin savunma yaptı. Duruşmaya klasörlerle gelen Tuğba Kuruyemiş’in sahibi Ahmet Tonkul, yaklaşık bir saatlik savunmasına 2012 yılından 2017 yılına kadar tüm hesaplarını dokümanlarla mahkeme heyetine sunarak, 17-25 Aralık sürecinin hemen akabinde Bank Asya’daki hesabını kapatmak istediğinde banka tarafından yaklaşık 1 milyon TL’lik POS cihazı

FETÖ/PDY davası kapsamında Eylül 2016’da tutuklanıp Kasım 2016’da tahliye edilen ve tutuksuz olarak yargılanan Tuğba Kuruyemiş’in sahibi Ahmet Tonkul, savunmasında 17-25 Aralık sürecinden sonra Bank Asya ile ilişkisinin devam ettiğine ilişkin verdiği savunmada bankanın oyunlarını ve kendisini nasıl tehdit ettiğini anlattı. Tonkul “Diğer bankalarla olduğu gibi Bank Asya ile de 2012, 2013 ve 2014 yıllarını kapsayan 3 yıllık bir anlaşmamız vardı. Bu anlaşma uyarınca fabrikamızdaki işçilerin maaş ödemeleri Bank Asya üzerinden yapılacak ve şirket ortaklarının şahsi mevduatları da Bank Asya’ya yatırılacaktı. Bunun karşılığında banka POS cihazından yapılan işlemlerin parasını ertesi gün şirket hesabına yatacak, POS cihazlarından banka komisyon, EFT ve havalelerden masraf almayacaktı. 2012 yılında bu anlaşma yürürlüğe girdi. Bu arada da başka bankalarla çalışmalarımız devam ediyordu. İşçi maaşlarının ödenmesinin ve diğer bankacılık işlemlerimizin üçte biri Bank Asya’da geri kalan üçte ikisi de diğer bankalardaydı. 17-25 Aralık sonrası şirket ve şahsi hesaplarımızı kapatmak istediğimizde Bank Asya çok büyük tepki gösterdi. Anlaşma gereği 3 yıl devam etmemiz gerektiği aksi takdirde bizden geçmiş döneme ilişkin POS komisyonu, havale ve EFT masrafı olarak 1 milyon lira civarında para alacaklarını söylediler. Bu nedenle Bank Asya ile bankacılık faaliyetlerimizi tamamen kesemedik. 18 Mart 2014 tarihinde zorluk çıkarmalarına rağmen 1 milyon 900 bin TL paramızı Bank Asya’dan alıp Halk Bankası Aydın şubesine yatırdık” diyerek ilgili işlemlerin dekontlarını içeren belgelerin dosyalarda mevcut olduğunu söyledi.

“Bizden habersiz katılım hesabı açmışlar ertesi iş günü kapattırdık”

Bank Asya’daki 1 milyon 900 bin lira parayı 17-25 Aralık sürecinde FETÖ’nün ‘Bank Asya’ya para yatırın’ çağrısını yaptığı dönemde ihtiyaçtan dolayı değil 17-25 Aralık sürecinde devletin yanında olmak için çekip Halk Bankası’na yatırdığını ifade eden Ahmet Tonkul, bankanın kendilerinden habersiz nasıl katılım hesabı açtığını da anlattı. İşadamı Ahmet Tonkul, iddianamede yer alan katılım hesabına ilişkin, “15 Ağustos 2014 Cuma gün bizim bilgimiz dışında Bank Asya bizim adımıza katılım hesabı açmış. Mesai bitiminde olduğu için muhasebemiz pazartesi günü bunu fark etti. Ve fark ettiğimiz 18 Ağustos Pazartesi günü bu hesabı kapattırdık” ifadelerine yer verdi. 

1980 yılından bu yana kuruyemiş işi ile uğraştığını kaydeden Tuğba Kuruyemiş Firmasının sahibi Ahmet Tonkul, FETÖ ile hiçbir bağlantısının olmadığını ve firmasının önemli miktarda reklam bütçesi olmasına rağmen FETÖ’nün yayın organlarına reklam dahi vermediğini söyledi. Ülkenin değişik illerinde mağazaları olmasına rağmen Türkçe olimpiyatlarına da hiç sponsor olmadığını ve 30 Mart yerel seçimlerinde FETÖ’nün ‘AK Partiye oy vermeyin’ diye propaganda yaptığı dönemde AK Parti Adayı Mustafa Savaş’ı fabrikasında ağırlayıp yüzlerce çalışanı ile tanıştırdığını ifade eden Tonkul, firma olarak ihtiyaç sahiplerine yaptığı yardımı FETÖ aracılığı ile değil bizzat kendilerinin yaptığını, son 7 yılda 1 milyon 150 bin TL’yi aşan miktarda sigorta yaptırdığını bunun 1 TL’sini bile FETÖ’nün sigorta kuruluşuna yaptırmadığını söyledi.


“Her zaman devletimin yanında oldum”

Bir gizli tanığın 15 Temmuz ve hemen öncesinde Aydın’da bir yerde düzenlenen toplantıya katıldığına ilişkin iddialara da cevap veren işadamı Tonkul, darbe gecesi şehir dışında olduğunu belirterek kalkışmayı da sokaklarda ve meydanlarda çalışanları ile karşı durduklarını ifade etti. Firmasında yaklaşık 1000 çalışanı olduğunu ve hiçbir çalışanının FETÖ soruşturmasında adının geçmediğini belirten Tuğba Kuruyemiş Firması’nın sahibi Ahmet Tonkul, her zaman devletin yanında olduklarını belirterek sürekli istihdam oluşturma ve milli ekonomiye katkı sağlama gayreti içersinde olduğunu söyledi. Tonkul ASİAD üyeliği ile ilgili iddiaya da “Ben bu derneğe üye olmadım. Dernek binasına hiç gitmedim, dernek binasının yerini dahi bilmiyorum. Derneğe üyelik için herhangi bir form imzalamadım, herhangi bir şekilde yardım ve aidat ödemesi yapmadım. Gelecek kayıtlarda derneğe üye görünmem halinde derneğe üyelik giriş formalarının ve aidat-bağış belgelerinin celbiyle belgelerdeki imzaların benim olup olmadığının belirlenmesini talep ediyorum” diyerek iddianamede yer alan yurt dışı gezilerinin tamamını da 17-25 Aralık sürecinden önce ticari amaçlı olduğunu söyledi.
Duruşmaya tutuklu bulundukları cezaevinden SEGBİS (Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi) ile katılan Mustafa Ancın ve Abdülkerim Tikbaş, Ahmet Tonkul’un cemaat içerisinde ve herhangi bir toplantıda görmediklerini söylediler.
Duruşma evrakların tamamlanması ve eksiklerin giderilmesi için ileri bir tarihe ertelendi.  

İBRAHİM KILINÇ
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Meclis üyesini sıkıştırıp, aracı yumrukladı… O anlar kamerada Bursa’da Osmangazi Belediyesi Meclis Üyesi Özlem Bodur, trafikte yol verme tartışması sonrası saldırıya uğradı. İddiaya göre yol vermediği gerekçesiyle öfkelenen şüpheli sürücü, Bodur’u takip ederek aracına saldırdı. O anlar kameraya yansırken, şüpheli çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Edinilen bilgiye göre, Hamitler Mahallesi Recep Tayyip Erdoğan Bulvarı üzerinde seyir halinde olan Özlem Bodur, yol verme meselesi nedeniyle tanımadığı bir sürücünün tepkisiyle karşılaştı. İddiaya göre şüpheli sürücü, bu nedenle trafikte Bodur’u sıkıştırarak sinkaflı el hareketlerinde bulundu. Sıkıştırma nedeniyle durmak zorunda kalan Bodur, bu sırada araçtan inen şahıs A.G.’nin saldırısına uğradı. Şüpheli önce aracın aynasını kırdı, ardından araca yumruk atıp olay yerinden uzaklaştı. O anlar kameraya yansırken, şüphelinin "Seninle görüşeceğiz, seni öldürürüm" şeklinde tehditlerde bulunduğu iddia edildi. Olay sonrası polis merkezine başvuran Osmangazi Belediyesi Meclis Üyesi Özlem Bodur, maddi zarar oluşmadığını ancak hakaret ve tehditlere maruz kaldığını belirterek şikâyetçi oldu. Yapılan araştırmada söz konusu aracın sahibinin A.G. olduğu tespit edildi. Şüpheli A.G.’nin ifadesinde suçlamaların bir kısmını kabul ettiği öğrenildi. Cumhuriyet savcısının talimatı doğrultusunda adliyeye sevk edilen şüpheli A.G., çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi. Öte yandan, olayın ardından AK Parti ve MHP’li milletvekillerinden ve Meclis üyelerinden Özlem Bodur’a destek mesajları geldi. Milletvekilleri, trafikte şiddetin kabul edilemez olduğunu vurgulayarak sürecin yakından takip edileceğini ifade etti.
Aydın Bir kişinin öldüğü kaçak define olayında 1 tutuklama Aydın’ın Efeler ilçesinde iddiaya göre define aramak için kaçak kazı yaparken girdiği tünelde mahsur kalan şahıs ekiplerin saatler süren arama çalışmasının ardından ölü olarak bulunurken, tünelin dışında bekleyen diğer şahıs ise jandarmadaki işlemlerinin ardından sevk edildiği adli makamlarca tutuklanarak cezaevine gönderildi. Olay, sabaha karşı Kalfaköy Mahallesi’nde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, define aramak için kaçak kazı yaptıkları iddia edilen şahıslardan biri açtıkları tünele girdi. Dışarıda kalan T.Y. (44) içerideki Sezer Ayhan (32) isimli arkadaşından uzun süre haber alamayınca durumu 112 Acil Çağrı Merkezi’ne bildirdi. İhbar üzerine bölgeye jandarma, AFAD, UMKE, Jandarma Arama Kurtarma Ekibi (JAK) yönlendirildi. Kısa sürede bölgeye gelen ekipler tünel içerisindeki Ayhan’a ulaşmak için çalışma başlattı. Yaklaşık 20 metre uzunluğundaki tünelin uzun ve dar olması ekiplerin çalışmalarını güçleştirirken, saatler süren kurtarma çalışmalarının ardından Ayhan ölü olarak bulundu. İzmir İl Afet Müdürlüğü’nden getirilen temiz hava besleme sistemi ile mahsur kaldığı tünelden ölü olarak çıkarılan Ayhan’ın cansız bedeni hastane morguna kaldırılırken, kesin ölüm nedeni yapılacak olan otopsinin ardından belli olacak. Tutuklandı Tünel dışında kalan T.Y. isimli şahıs jandarma ekipleri tarafından gözaltına alındı. Jandarmadaki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen T.Y. çıkartıldığı adli makamlarca tutuklanarak cezaevine gönderildi.
İstanbul Emre Belözoğlu: "Minimum 7-8 oyuncuyla beraber değişmesi gereken bir takımımız var" Kasımpaşa Teknik Direktörü Emre Belözoğlu, minimum 7-8 transfer yapılması gerektiğini söyledi. Trendyol Süper Lig’in 17. haftasında Kasımpaşa deplasmanda oynadığı Galatasaray’a 3-0’lık skorla yenildi. Mücadelenin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Kasımpaşa Teknik Direktörü Emre Belözoğlu, "Galatasaray’a karşı yapabileceğimiz net bir şekilde detaylandırdığımız yerler vardı. Oyunu tutmak adına bence elinden geldiğince uygulamaya çalışan bir oyuncu grubum var. Oyunu 1-0 tuttuk. Galatasaray geçiş yaparken, topu kaptırdığınızda geçişe geçişte güçlü bir takım. Set hücumunda güçlü bir takım. İki tarafı da çok iyi oynayabilen bir takım. Bunun hazırlığını yapmıştık. 1-0 giderken 65-70’te hamle yaptık. Hamlenin karşılığında da biraz daha cüretkar oynamaya çalıştık. Böyle olunca da biraz daha onların daha rahat alan bulmasını vesile oldu. Hücum anlamında isteklerimizi yapamadık. Defans anlamında belli alanlarda Galatasaray’ı sıkıştırdık. Oyuncularımın isteğini, arzusunu görebiliyorum. Devreyle beraber değişmemiz gerekiyor. Kasımpaşa ilk defa sahasında maç kazanmadan devreyi bitirdi. O yüzden takımımızda değişim kaçınılmaz gibi duruyor. Hemen yarından itibaren 3 gün antrenman yapacağız. 2 Ocak’ta kampa gideceğiz. Minimum 7-8 oyuncuyla beraber değişmesi gereken bir takımımız var. İnşallah bunu yaparız" diye konuştu. Gelmeden önce kadroyla ilgili ekibiyle değerlendirme yaptığını ifade eden Belözoğlu, "Buna rağmen en iyisini yapmak için buradayız. Kadroyu güçlendireceğimizi düşündüğümüz bir devre arası var. Bence Kasımpaşa’nın bunu yapması gerekiyor. Kerem (Demirbay) iyi bir oyuncu. İsmi geçen oyunculardan biri de o. Topu tutmada, yönlendirmede o benim istediğim oyunu ortaya çıkabilecek bu tarz oyunculara ihtiyaç var gibi görünüyor. Ceyhun Bey’le görüştük, başkanlarımızla görüştük. Takımın güçlenmesi adına bir şeyler yapabileceğimizi düşünüyorum. 17 maçın minimum 8-9 galibiyet çıkarabilecek bir takım inşa edeceğiz. Şikayet edecek durumda değilim. Şikayet etmemeliyim bu kadroya geldiysem. Bugün planlarımızın bazıları tuttu, bazıları tutmadı. Karşımıza güçlü bir takım vardı" şeklinde konuştu. "Elimde peynir, domates varken, kimse benden sucuklu ya da sosisli pizza beklememeli" Elindeki kadroyla iyi işler çıkarmaya çalıştığını vurgulayan Emre Belözoğlu, "Elindeki malzemeyle en iyi lezzeti çıkarabilecek oyunu yapmak durumundayım. Elimde peynir, domates varken, ben sadece peynirli domatesli en güzel pizzayı yapmalıyım. Kimse benden sucuklu ya da sosisli pizza beklememeli. Bu işin gerçeği budur. Teknik adamlar bir şeyleri konuşurken biraz daha gerçekçi yaklaşmalılar. Ben burada elimdeki mevcutla bile en iyi neyi yapabilirim, bunun derdindeyim. Ofansif anlamda kesinlikle değişmemiz gereken, gelişmemiz gereken yerler var" ifadelerini kullandı. Her çalıştırdığı takımın kendisine tecrübe olduğunu aktaran Belözoğlu, "Elimizdeki güce göre en lezzetlisini yapmak zorundasınız. Ankaragücü’yle yaşadığımız süreç tamamen bence hakemlerin organize ettiği bir süreçti. Antalyaspor, geçen sene bence yine ligin en sıkıntılı kadrolarından bir tanesiydi ama bence iyi iş çıkardık. Lige çok iyi başladık. 4 maçta 9 puan aldık. Camia mutsuz, 4 maçın 4’ünü de kazanmamız gerekiyor diyorlardı. Ben o yüzden bıraktım. Çünkü bazen ülkede gerçeklerle karşılaşmak istemeyen bir grupla karşı karşıya kalabiliyorsunuz. Gerçekçi bakacağız. Bunları tecrübe olarak görüyoruz. Teknik adamlık kariyerimde iyi de gitse kötü de gitse hedeflerimden vazgeçmeden yoluma devam edeceğim. Bu bir tecrübe. Hep böyle bakarım" diyerek sözlerini tamamladı.