SPOR - 20 Eylül 2021 Pazartesi 21:28

Filenin Sultanları ve Filenin Efeleri, TSYD’de buluştu

A
A
A
Filenin Sultanları ve Filenin Efeleri, TSYD’de buluştu

Avrupa 3.’sü Filenin Sultanları ve Avrupa Şampiyonası’nda son 16’ya kalan Filenin Efeleri, TSYD’de bir araya geldi. Fenerbahçe Başkanı Ali Koç ve Galatasaray Başkanı Burak Elmas da voleybolcuları yalnız bırakmadı.

Avrupa 3.’sü olarak bronz madalyayı kazanan Filenin Sultanları ve Avrupa Şampiyonası’nda son 16’ya kalmayı başaran Filenin Efeleri, TSYD’de buluştu. Türkiye Voleybol Federasyonu ve TSYD’nin ortak düzenlediği ‘Şimdi Voleybol Zamanı’ gecesine, Türkiye Spor Yazarları Derneği Başkanı Oğuz Tongsir ev sahipliği yaptı. TSYD’nin Levent’te bulunan merkezinde gerçekleşen organizasyona Fenerbahçe Başkanı Ali Koç ile Galatasaray Başkanı Burak Elmas da katıldı. Organizasyonda Türkiye Voleybol Federasyonu Başkanı Mehmet Akif Üstündağ, Türkiye Kadın Milli Voleybol Takımı Başantrenörü Giovanni Guidetti, Türkiye Erkek Milli Voleybol Takımı Başantrenörü Nedim Özbey, Türkiye Kadın Milli Voleybol Takımı Kaptanı Eda Erdem Dündar ve Türkiye Erkek Milli Voleybol Takımı Kaptanı Murat Yenipazar açıklamalarda bulundu.

Üstündağ: “2022 Dünya Şampiyonası’nda hem erkek hem de kadın takımımız yer alacak”

Kulüplere teşekkür ederek sözlerine başlayan Türkiye Voleybol Federasyonu Başkanı Mehmet Akif Üstündağ, “Avrupa Şampiyonası, Milletler Ligi Dünya Şampiyonası, Olimpiyat Elemeleri ve Olimpiyatlara katılırken, bizlerin yanında olan kulüp başkanlarımız ve kulüp yöneticilerimiz var. Biz federasyonuz ama bunun gerçek paydaşları var. Buna gerçekten değer sağlan unsurlar var. Biz bu başarıya, kendi becerimiz ve çalışmalarımızla değil, kulüplerimizin bizlerle olmasıyla ulaştık. Emeği geçen bütün kulüplere sonsuz teşekkürlerimi iletiyorum. Güzel günler ve güzel olaylar yaşadık. Voleybol maçlarını seyretmeyen hiçbir vatandaşımız kalmadı. Türkiye’de kadın voleybolunun dünyada ve Avrupa’da nerede olduğunun ve erkek voleybolunun da nerede olacağının altını çizmiştik. Erkek takımımız 1998 yılından bu yana Dünya Şampiyonası’na katılamıyordu. Şimdi direkt olarak katılacağız. 2022 Dünya Şampiyonası’nda şimdi hem erkek hem de kadın takımımız yer alacak” ifadelerini kullandı.

Filenin Sultanları ve Filenin Efeleri, TSYD’de buluştu

Üstündağ ayrıca 14-19 Aralık tarihleri arasında Ankara’da dünyanın en önemli kulüplerinin katılacağı Dünya Voleybol Şampiyonası’nın gerçekleşeceğini ifade etti. Türkiye’de ilk kez yapılacak olan bu organizasyonda VakıfBank ve Fenerbahçe de mücadele edecek.

Giovanni Guidetti: “Gösterilen sevgi inanılmazdı”

Başkan Mehmet Akif Üstündağ’ın ardından konuşan Kadın Voleybol Milli Takımı Başantrenörü Giovanni Guidetti, “Bravo başkan, teşekkürler. Başkandan sonra konuşmak çok zor. Şu anda Türkiye’de olanlar benim için de inanılmaz şeyler. Kırmızı ışıkta en az 3 kez başıma geldi. Trafikte beklerken arkamdaki araç kornaya basıp kalp işaretini yaptı ve sevgilerini gönderdi. Bu benim için inanılmaz bir şey. Şu anda yaşamış olduğum şey gösteriyor ki, voleybol bu ülkede heyecan verici boyutta. Bu da gurur duymam için yeterli bir durum. Bu gösterilen sevgi ya da gurur, aldığımız bir eksik ya da fazla madalyadan dolayı olmadı. Milli takımın sahada gösterdiği enerjiden kaynaklandı. Bu yaz oynadığımız bütün maçları kazanmadık fakat her maçta mücadele edip son topa kadar her şeyimizi ortaya koyduk. Bu sene milli takımımızda görev alan bütün oyuncularıma çok teşekkür ediyorum. Kişisel olarak söyleyebilirim ki, benim yaşadığım en zor, en stres dolu, en uzun yazdı. Oyuncularım ve bütün takımım, ilk antrenmandan, son Hollanda maçının son sayısına kadar her şeylerini ortaya koydular ve bu harikaydı. İçtenlikle söyleyebilirim ki, bu sene sahip olabileceğimiz pastanın üzerindeki çileği kaçırdık ama bütün pastalara sahibiz. Bütün oyuncularıma performanslarından dolayı çok teşekkür ederim. Bu organizasyonda başkanıma ve federasyonuma çok teşekkür ediyorum. Bütün yaz boyunca harika şekilde hazırlandık” diye konuştu.

Nedim Özbey: “İstiklal Marşı’nı Avrupa’ya dinlettik”

Erkek Voleybol Milli Takımı Başantrenörü Nedim Özbey de uzun yıllar voleybola hizmet ettiğini hatırlatarak, “Erkek voleybolunda özlenen noktaya gelmek için 2019’da tekrar göreve geldim. Erkek voleybolu, kadın voleybolunun çıktığı noktaya gelememişti. Makas çok açılmıştı. Kızlarımız 2002’den beri çok iyi bir çıkıştaydı. Biz de yeni gençlerle hedefe ulaşmayı düşündük. Golden League’de 2 kez üst üste namağlup şampiyon olduk. Burada şampiyon olarak İstiklal Marşı’nı bütün Avrupa’ya dinlettik. 1998 yılında Dünya Şampiyonası’na ben gitmiştim. Kısmet olursa yeni gideceğiz. Kısa sürede Avrupa’da her takımla aynı seviyede oynayabilecek kapasitede olduğumuzu gösterdik” dedi. Erkek Voleybol Milli Takımı Kaptanı Murat Yenipazar da “Çok uzun bir yaz dönemi, çok uzun bir kamp dönemi. Biz sadece bir kıvılcım yaktık, bu kıvılcımın Olimpiyat Ateşi’ne dönmesi için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz” açıklamasını yaptı.

Eda Erdem: “Sevgiyi görmek mükemmel bir duygu”

Avrupa Şampiyonası’nda 3. olan Kadın Voleybol Milli Takımı Kaptanı Eda Erdem Dündar da gerçekleşen organizasyonda bulunmaktan dolayı inanılmaz mutlu ve gururlu olduğunu ifade ederek, “Bu yaz 3 önemli turnuvada sahaya yüzde 100’ümüzü koyduk. Ama arkamızdan kitleleri sürüklediğimiz daha sonra fark ettik. Biz rengarenk bir takımız. Herkesin sevdiği şeyler farklı ama günün sonunda bu işi tutkuyla yapıyoruz. Başarı tamamen herkes istediğinde olur. Biz bir olmayı başardık. Bunun arkasında aile olmak yatıyor. Federasyon başkanımız baba gibi, ne istesek yapılıyor, çok iyi bir teknik ekibimiz var. Hocamız son maçtan önce ‘Kızlar 18 haftadır bir aradasınız, farkındasınız değil mi?’ dedi. Çok güzel bir aile olduğumuzu gösteriyor bu durum. Artık aileler geliyor ve ‘Çocuğum spora gitmek istemiyordu, artık sizi gördüğü için kendisi spor yapmak istiyor’ diyor. Bunu duymak müthiş bir duygu” dedi.

Avrupa Şampiyonası’nda 4 kez üst üste en iyiler arasına giren Eda Erdem Dündar’a çiçek takdim edilirken, doğum günü olan Kadın Milli Takımı Başantrenörü Giovanni Guidetti için de pasta kesildi. Öte yandan Türkiye Voleybol Federasyonu Başkanı Mehmet Akif Üstündağ, 26 Ekim’de gerçekleşecek olan genel kurulda yeniden aday olduğunu açıkladı.

Bozhan Memiş - Uygar Aydın - Mehmet Şirin Topaloğlu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir Uzman jinekologdan kadınlar için önemli uyarı: "Normal saymayın" Jinekolog Elifnur Özak, menopoz sonrası görülen vajinal kanamalara dikkat çekti. Bu dönemde görülen kanamaların genellikle iyi huylu nedenlere bağlı olduğunu belirten Uzm. Dr. Özak, “Ancak bazı kötü huylu hastalıklar ve kanserler kendilerini vajinal kanamalar ile belli edebilirler. Menopoza girildikten sonra, artık vajinal kanamalar ‘normalimiz’ olmaktan çıkar, göz ardı edilmemelidir.” diyerek kadınları uyardı. Acıbadem Kent Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Elifnur Özak, menopozun kadınların doğal yaşam döngüsünün bir parçası olduğunu hatırlattı. Adet kanamasının kesilmesine menopoz denildiğini, tıbbi açıdan ise menopozun yumurta ve hormon üretiminin sona ermesi anlamına geldiğini vurgulayan Uzm. Dr. Özak, kadınların bu yeni dönemi için, "Kadınlarda ortalama 40’lı yaşlardan itibaren reprodüktif çağın menopozal kısımları başlar. Adetlerimiz, belirgin bir problem olmadığı sürece, bir anda kesilmez, yavaş yavaş araları açılarak gider. 2 ayda bir, 3 ayda bir, 6 ayda bir... ’Pre- menopoz’ dediğimiz bu menopoz öncesi dönemde kadınlarda “vazomotor semptom” olarak bilinen sıcak basmalarıyla, ani ve yoğun terlemelerle, ani sinirlilik haliyle, geceleri uyku problemleriyle, vajinal kurulukla sıklıkla karşılaşırız. Bunlar, vücutta azalan östrojen düzeylerinin bedenimizde oluşturduğu sonuçlardır. Premenopozal dönemdeki bu sorunların hemen hepsinin tedavisi mümkündür. Ne zaman ki bir sene hiç adet görülmez, ancak o şekilde ‘menopoza girdim’ diyebiliriz. Bu dönem de ortalama 45-55 yaşları arasına denk gelmektedir" bilgilendirmesinde bulundu. Normal kabul etmeyin, sebebini öğrenin Menopoz sonrasında vajinal kanamalar görülebildiğini, bunların pek çok kadın tarafından “normal” kabul edilip, doktor kontrolüne gerek duymadığını belirten Uzm. Dr. Özak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kadınlar özellikle doğurganlık süreçlerinde, hamilelik öncesinde ve hamilelikte kadın hastalıkları ve doğum uzmanı kontrolünde olmayı önemserler. Menopoza girdikten sonra ise artık jinekologla işlerinin bittiğini düşünürler, muayenelerini ihmal ederler. Menopoza girdikten sonra kanama sorunu yaşadıklarında bunu göz ardı ederler. Oysa bu dönemdeki kanamalar masum olmayabilir. Menopoz sonrası vajinal kanamalar genellikle iyi huylu sebeplere bağlı olsalar da bazı kötü huylu hastalıklar ve kanserler kendilerini vajinal kanamalar ile belli edebilirler. Menopoz sonrası kanama durumunda, jinekolojik muayene ve bu muayene sonuçlarına bağlı olarak rahim içinden (endometriyum) örnekleme yapmak, biyopsi alarak kötü huylu bir hastalık olup olmadığını değerlendirmek gerekebilir. Endometriyum kanserleri erken dönemde kendisini kanama ile belli ettiği için, çoğu zaman bu kanamalar sayesinde erken evrelerde yakalanır ve pek çok hastada kemoterapi ihtiyacı dahi olmadan, sadece ameliyatla cerrahi olarak tedavi edilebilir. Kötü rüya görmemek için bu kanamaların nedenlerinin belirlenmesi gerekir."
İzmir Üretken yapay zeka teknolojisi, en çok fotoğrafçılığı etkiliyor İki yıl önce hayatımıza hızlı bir giriş yapan üretken yapay zeka teknolojisi fotoğraf sanatı başta olmak üzere grafiksel anlamda çeşitli görseller üreten sektörler üzerinde etkisini giderek arttırıyor. Özellikle reklam tanıtım sektöründe obje, ürün veya bir olayın fotoğraflarını üretmek stüdyo ortamı yerine bilgisayarın başında birkaç satırlık komut yazarak sanayiler içinde gerçekleştiriliyor. İzmir Ekonomi Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Müdürü Öğretim Görevlisi Emre Küheylan üretken yapay zeka teknolojisinin prodüksiyon maliyetlerini düşürmesi gibi faydasının yanında gerçeklikten uzaklaşma ve manipülasyon gibi tehlikeleri de beraberinde getirdiğini söylüyor. “Yapay zeka prodüksiyon maliyetlerini düşürüyor, üretim süreçlerini hızlandırıyor” Aynı zamanda reklam ajanslarının en çok başvurduğu stok fotoğraf ajansları ve buralara görsel üreten fotoğrafçıları ekonomik anlamda olumsuz etkilediğini söyleyen Meslek Yüksekokulu Müdürü Öğretim Görevlisi Emre Küheylan; “Üretken yapay zeka ile buluşmamız 2022 yılının ortaları gibi çok yakın bir zamanda oldu. Üretken yapay zeka ile üretilen ilk fotoğraflar ve grafikler gerçeklik bakımından önceleri hatalar barındırıyor kollar, eller gibi farklı uzuvların canlandırılmasında bozukluklara rastlayabiliyorduk. Ancak çok kısa bir sürede üretken yapay zeka programlarının yeni sürümleri piyasaya sürüldükçe bu hatlarında hızlıca giderildiğini çok daha gerçekçi görüntülerin üretilebildiğini gördük. Şu anda işin uzmanları dışında kimsenin neredeyse gerçekle ayırt edemeyeceği kusursuz görseller üretilmeye başlandı. Özellikle fotoğraflar gerçeklik açısından kusursuza yaklaşmış durumdalar. Üretilen bir insan fotoğrafının gerçek mi yapay mı olduğunu anlamak oldukça güçleşti. Yapay zeka ile üretilen gerçekliği yüksek fotoğraflar sosyal medya hesaplarını yönetenleri, haber sitelerini ve çeşitli reklam şirketlerini önemli bir prodüksiyon maliyetlerinden kurtarırken üretim süreçlerini hızlandırdı. Ancak işin gerçeklik açısından baktığımızda özellikle işleri gerçeği aktarmak olan haber, medya siteleri ve yüksek takipçili sosyal medya hesaplarını yeni tehlikeler bekliyor. Bu teknoloji kişileri ve toplumları ciddi şekilde manipüle etmede kullanabiliyor. Bu da beraberinde sayısız hukuk davlarını beraberinde getiriyor. Bu yolla üretilen görsellerin altına mutlaka uyarıcı yazıların konulması ya da uzmanlar tarafından gözden geçirilmeleri gerekiyor.” dedi. Ekonomi Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Müdürü Öğretim Görevlisi Emre Küheylan, bilgisayarının başında uygulamalı olarak yapay zeka yazılımlarıyla “orman yangınından kaçan geyik” ve “çölde gezen kutup ayısı” gibi örnek görsellerin komut satırı yazarak nasıl oluşturulduğunu paylaştı.