GÜNDEM - 02 Haziran 2021 Çarşamba 08:20

Filyos Limanı, doğalgaz ve ticarette yeni üs olacak

A
A
A
Filyos Limanı, doğalgaz ve ticarette yeni üs olacak

Türkiye'nin üçüncü büyük limanı olma özelliği taşıyan Filyos Limanı'nda sona gelindi. Lojistik üs olan Filyos Limanı, Kanuni ve Fatih Sondaj Gemilerinin yanı sıra sismik arama ve tarama gemilerine de ev sahipliği yapıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 4 Haziran günü Zonguldak ziyaretinde petrol ve doğalgaz aramalarıyla ilgili yeni bir müjde açıklayacak.

Sultan 2. Abdülhamid Han döneminde yük gemilerinin yükleme ve boşaltma yapabileceği uluslararası ticaret ve sanayi alanı oluşturulması için geliştirilen 150 yıllık proje gerçeğe dönüştü. 2014 yılında yatırım programına alınan bölgede 2016 yılında çalışmalara başlanıldı. Sanayicilerin fabrikalar kurarak 10 bin kişilik istihdam hedeflenen Filyos'ta, limanın da tamamlanmasının ardından yıllık 750 milyon dolar ihracat hedefleniyor.
Tosyalı Holding'in bölgenin alt ve üstyapı ile idaresinden sorumlu yönetici olarak atandığı Filyos Endüstri Bölgesi'nde hummalı çalışmalar titizlikle sürdürülüyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yeni müjde

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 4 Haziran 2021 günü Zonguldak'a gelerek 1.5 yılda yapımı tamamlanan Uzunmehmet Camii'nin ibadete açılış programına katılacak. Erdoğan, geçen günlerde Filyos Limanı'ndan demir alan ve açılan kuyularda sondaj faaliyetlerini sürdüren Kanuni Sondaj Gemisi ile bağlantı kuracak. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Zonguldak ziyaretinde petrol ve doğalgaz aramalarıyla ilgili yeni bir müjde açıklaması bekleniyor.

Öte yandan Fatih ve Kanuni Sondaj Gemileri'ne lojistik üs olan Filyos Limanı'nda da çalışmalarda sona gelindi. 3 bin metre rıhtım boyu, 2 bin 450 metre mendirek ve 25 milyon ton kapasitesi bulunan Filyos Limanı, Karadeniz'de bulunan doğalgaz rezervinin karaya çıkartılması için de büyük önem taşıyor. Doğalgaz arama ve tarama çalışmalarının adeta merkezi haline gelen Filyos Limanı, doğu-batı ve kuzey-güney aksında da Türkiye'nin dünyaya açılan üçüncü büyük limanı olma özelliği taşıyor.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı da (TPAO) Karadeniz'de keşfedilen doğalgaz rezervinin karaya çıkartılması için bölgedeki rafineri kurma çalışmaları ise sürüyor. Limanın bir bölümü TPAO'ya ayrılırken, doğalgaz rezervinin karaya çıkartılması konusundaki çalışmaların kapsamı da genişletiliyor. Öte yandan karaya çıkartılması planlanan doğalgaz, bölgedeki çalışmalarının sürdüğü rafineriye ulaştırılacak. Gazın; buradan da dağıtılması bekleniyor.

"Filyos Liman altyapısı yüzde 99.5'e ulaştı"

Geçen Şubat ayında Filyos Limanı'na gelen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Filyos Liman altyapısının yüzde 99.5'e ulaştığını açıkladı. Karaismailoğlu, "Proje genelinde altyapı gerçekleşme oranı yüzde 99.5’e ulaşan limanımız, 14 metre derinliğindeki rıhtım ile 70 bin detveyt tonluk Genel Kargo gemileri ile 8 bin TEU’luk Konteyner gemilerine, 19 metre derinliğindeki rıhtım ile 180 bin detveyt tonluk Kuru Yük gemileri ile 14 bin TEU’luk Konteyner gemilerine hizmet verecektir. Aynı anda, farklı boyutlarda 13 geminin elleçlenmesi yapılabilecektir" ifadelerine yer verdi.

Kanuni Türkali'de, Fatih Amasra'da sondajını sürdürüyor

Karadeniz'de gerçekleştirilecek hidrokarbon rezervlerini sondajla çıkartmak için Kasım ayında Filyos Limanı'na ulaşan Kanuni Sondaj Gemisi geçen 4 Mayıs günü Sakarya Gaz Sahası'na hareket etti. Türkiye'nin üçüncü sondaj gemisi olarak Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı envanterine katılan 'Kanuni' sondaj gemisi, 227 metre uzunluğa, 42 metre genişliğe sahip ve 11 bin 400 metre derinliğe kadar sondaj yapabiliyor. 405 milyar metreküplük doğalgaz rezervinin karaya çıkartılması için Sakarya Gaz Sahası'nda ilk etapta 10 adet kuyunun sondajının tamamlanması bekleniyor.

Fatih Sondaj Gemisi'nin sondajını tamamladığı Sakarya Gaz Sahası'ndaki 10 kuyunun tamamlama ve test işlemleri Kanuni Sondaj Gemisi ile birlikte ikmal edilecek. Türkali-1 ve Türkali-2 kuyuları kuyu testleri için hazırlandı Fatih Sondaj Gemisi'nin sondajını tamamladığı Sakarya Gaz Sahası'nda açılmış olan ve açılacak olan 10 kuyunun kuyu tamamlama ve test işlemleri Kanuni Sondaj Gemisi ile beraber ikmal edilecek.
Geçen 6 Nisan günü Filyos Limanı'ndan demir alan Fatih Sondaj Gemisi de Kuzey Sakarya Gaz Sahası'ndaki yeni arama kuyusuna giderek Amasra-1 kuyusunda yeni keşifler için başladığı sondaj çalışmalarını sürdürüyor.

Onur Altındağ
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Eski MHP İlçe Başkanı Nihat Atlı, ölümünün 1. yıl dönümünde kabri başında anıldı Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP) eski Kozan İlçe Başkanı Nihat Atlı, vefatının birinci yıl dönümünde Kozan Mezarlığı’nda düzenlenen törenle anıldı. Törende MHP Kozan İlçe Başkanı Şerif Köşeli ve beraberindekiler merhum Atlı’nın mezarına kırmızı güller bıraktı, ardından Kur’an-ı Kerim okunarak dualar edildi. Kozan Belediye Başkan Yardımcısı Alev Ataş, merhum Nihat Atlı’nın herkesin hayatına çok güzel dokunuşlar yapan birisi olduğunu söyleyerek, "Nihat Başkanımıza Allah rahmet eylesin, nur içinde yatsın. Ben kendi adıma çok mutluyum. İyi ki böyle bir adam hayatımızdan gelip geçti. Hepimizin başı sağ olsun" dedi. MHP Kozan İlçe Başkanı Şerif Köşeli ise uzun yıllar aynı yolda yürüdüğü bir insanı bir anda kaybetmenin çok büyük bir acı olduğunu belirterek, "Büyük bir üzüntü yaşıyorum. Ama yapacak bir şey yok, takdir-i ilahi. Ruhu şad, mekanı cennet olsun. Ayrıca İstanbul’da da yine yakın dostlarımız büyük bir camide lokma dağıtımı yaptılar. Biliyorsunuz, Nihat Başkanımız tüm okullarda ve eğitim kurumlarında elinden geldiği kadar destek oluyordu. Robotik kodlamalar, çok amaçlı sınıflar gibi projelere destek veriyordu. Önceki günlerde de Suat Ocak İlköğretim Okulu’nda bir sınıf açılışı yaptık. Bu ideallerini, eğitimle ilgili hedeflerini de yine yapmaya devam edeceğiz" diye konuştu.
İzmir Babaya ‘yardım ve yataklık’ suçlamasıyla verilen cezayı Yargıtay bozdu İzmir’in Ödemiş ilçesinde okul müdürü Ayhan Kökmen’in, makamında pompalı tüfekle vurularak öldürülmesi olayında, ‘cinayete yardım ve ruhsatsız silah bulundurmak’ gerekçesiyle yargılandığı davada 20 yıl 4 ay hapis cezası alan tutuklu sanık B.Y., Yargıtay’ın bozma kararının ardından bu kez ‘azmettiren kişi’ suçundan ‘ağırlaştırılmış müebbet’ istemiyle yargılanacak. İzmir’in Ödemiş ilçesinde 7 yıl önce yaşanan olayda, okul müdürü Ayhan Kökmen’in makamında pompalı tüfekle vurularak öldürülmesinde tutuklanan B.Y., Ödemiş 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından ‘cinayete yardım ve ruhsatsız silah bulundurmak’ suçlarından 20 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Sanık B.Y. hakkında yapılan ‘yardım etmediği, azmettiren kişi olduğu’ iddiaları üzerine durum temyiz edildi ve Yargıtay 1. Ceza Dairesi tarafından 7 Şubat 2024 tarihinde karar bozuldu. Yargıtay bozma kararında B.Y.’nin ‘yardım eden sıfatında olmadığı, aksine azmettiren kişi’ olduğu belirlendi ve sanığın yeniden yargılanması istendi. “Mahkeme karara uyarsa ‘ağırlaştırılmış müebbet’ cezası verilecek” Yeniden yargılama süreciyle ilgili açıklamalarda bulunan Avukat Süleyman Coşkun, B.Y.’nin ilk duruşmada ‘yardım eden’ sıfatıyla yargılandığı için 19 yıl ceza aldığını, yerel mahkemenin bu kişinin olaydaki rolünün 2 çocuğa yardım etmek olduğunu hükmettiğini ifade etti. Avukat Coşkun, “Biz de kişinin ’yardım etmediği, azmettiren kişinin B.Y.’ olduğunu iddia etmiştik. Bu durum temyiz edildi. Yargıtay bozma kararında, bizim iddia ettiğimiz gibi ‘yardım eden sıfatında olmadığı, aksine azmettiren kişi’ olduğunu, belirliyor. Dosyayı bozup yerel mahkeme geri gönderiyor. Mahkemenin karara uyma ihtimali var. Uyma kararı verilirse ağırlaştırılmış müebbet olacak. Zayıf da olsa bozmaya uymama ihtimali de var. Mahkeme direnirse bu sefer ceza Yargıtay ceza genel kuruluna gidecek” ifadelerine yer verdi. Önceki kararda iyi hal indiriminin uygulanmadığını belirten Coşkun, bu sefer de iyi hal indiriminin uygulanmamasını beklediklerini vurguladı. Öte yandan, duruşmanın tekrar 11 Haziran’da olacağı öğrenildi.