KÜLTÜR SANAT - 23 Aralık 2020 Çarşamba 16:31

Fotoğrafçılığın Geleceği

A
A
A
Fotoğrafçılığın Geleceği

Fotoğraf sanatçısı Orhun Kalender fotoğrafçılıkta büyük atılımlar yapan Theorhun imzasıyla fotoğrafa başlama hikayesini ve fotoğrafçıılık sanatını aktardı.

Fotoğrafçı Orhun Kalender’den Fotoğraf Sanatı

Fotoğraf sanatının modernleştiği günümüzde, fotoğraf bir sanat mıdır yoksa değil midir tartışmaları geride kaldı. Bu dönemde yeni fotoğrafçılar çıkarken, bu sefer de kimler fotoğrafçı kimler değil düşüncesi yaygınlaşıyor. Ancak tıpkı genç sanatçı gibi fotoğraf alanında yeteneğini ve bilgisini kullananlar kendilerini göstermeyi her zaman başarıyor. Yeni nesil fotoğrafçılık alanında ilgileri üzerine çeken genç sanatçı, fotoğrafın hem zor hem de çalışma gerektirdiğini vurguladı.

İyi bir makine değil, iyi bilginin de önemli olduğu fotoğrafçılık alanında Londra’ya uzanan macerasından sonra geleceğin fotoğrafçıları arasında anılmaya başladı. Birçok festivalde yer alan sanatçı Londra’da anılan fenomen sanatçılardan biri oldu. Türkiye’de 50 ve üzeri DJ fotoğrafları çekerken, sanatın yaşama ve yaşam tarzına yansımaları hakkında bilgilerini yeni fotoğrafçılarla paylaştı. Geleceğin fotoğrafçısı olarak anılmasının yanı sıra İnstagram’da da fenomen olmanın verdiği etkiyle tanınırlığı artmaya devam ediyor.

Fenomen Fotoğrafçı Orhun Kalender

Ankara’dan dünyaya açılan fotoğrafçılık macerasında geleceğin en iyi fotoğrafçılarından biri olmanın verdiği en önemli etki öncellikle sosyal medya gibi platformda fark oluşturmak. Sanatın yansıdığı sosyal medya alanında insanlar sevdiği işleri paylaşmayı seviyor. Theorhun olarak, paylaşımlarının verdiği yetkiyle insanların gözünü alamadığı güzel fotoğraflar çekerek mesleğinin zorluklarından da bahsediyor. Dünyadaki festivallerde öğrendiklerini hayata geçirmeyi planlarken, Londra’da da adından söz ettiren sanatçı, Türkiye’nin en genç ve en iyi fotoğraf sanatçılarından biri olarak ileride de anılacağa benziyor.

Orhun Kalender (Theorhun) Kimdir?

Fotoğrafçılık ve editörlük yapan Orhun Kalender, sevilen sanatçılar arasında yerini alırken çalışmalarına devam etmektedir. Aslen Ankaralı olan sanatçı, Türkiye’den İngiltere’ye uzanan maceralarıyla, sosyal medya alanında da ilgi görmeye devam ediyor. Festivallerde ve DJ konseptlerinde adından söz ettiren sanatçı, son dönemin en sevilen fotoğraflarını instagram adresinde yayınlıyor. @madocofficial ve @postmalone üzerinden yayınlanan fotoğrafları, Londra’nın en iyi festivalleri arasında görülmektedir. Henüz 21 yaşında olan fotoğrafçı ilgileri üzerine çekmeye devam ederken çalışmalarını genişletiyo  

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sivas (Düzeltme) 58 yıldır gerçek kimliğini arıyor Sivas’ta yaşayan 58 yaşındaki Raziye Şimşek, doğduğu günden bu yana gerçek kimliğine kavuşamadı. Hikâyesiyle filmlere konu olacak olayın aydınlatılması için Şimşek’in biyolojik babasının mezarı açılarak DNA örneği alındı. Sivas kent merkezinde yaşayan Raziye Şimşek, 1 yaşında annesini kaybettikten sonra yaşadığı dramatik hayat hikâyesiyle duyanları derinden etkiliyor. Şimşek, annesinin vefatının ardından babası tarafından 1 yaşındayken yurda verildi. İddiaya göre, o dönemdeki yurt müdürü Şimşek’i kaydettirmeden resmi olmayan şekilde bir aileye verdi. Bu aile de sahte kayıtlarla Şimşek’i öz çocuklarıymış gibi nüfusa kaydettirdi. Şimşek, evlendikten sonra evlat edinen aile tarafından reddedilerek evlatlıktan düşürüldü. Evlat edinen ailenin çıkarttığı kimlik kartı numarası ve kendisinin çıkarttığı kimlik kartı numarası bulunan Şimşek, bu nedenle devlet kurumlarına gittiğinde birçok sorunla karşılaşıyor. Yaklaşık 3 yıldır bu durumun çözümü için mücadele eden Şimşek, “Ben bir yaşımdayken annem vefat etti. Bana bakan olmadığı için beni yurdun kapısının önüne bırakıyorlar. O dönemin yurt müdürü beni el altından yurda kaydetmeksizin beni büyüten aileye veriyor. Onlar da sahte kayıtla beni kendilerinin üzerine geçiriyorlar. 18, 19 yaşına gelip evlendiğimde beni üzerlerinden düşürüyorlar. Bunun zorluğunu hep yaşıyorum. Benim ablalarım bütün aile fertlerim beni kabul ediyor ama daha büyük aile bireylerimiz olmadığı için Hâkim Bey DNA testine karar verdi. 2,5 yıldır çok büyük zorluklarla uğraşıyorum. Hem maddi hem de manevi sıkıntılar yaşıyorum. Sürekli mahkemelere gidip geliyorum. Yaşadığım şeyleri tekrar tekrar yaşıyorum” dedi. Adına iki farklı kimlik numarası olduğunu ifade eden Şimşek, “Geçmiş yakamı bırakmıyor ki rahat edeyim. 1965 yılından bu yana bu hayatı yaşıyorum. Şuanda benim adıma iki farklı TC kimlik numarası var. Birisi onların üzerine diğeri de benim şuan kullandığım TC kimlik kartı numarası. Devlet kurumlarına gittiğim zaman problem oluyor. Hastanelere falan gittiğimde eşimin üzerine muayene olduğum için pek sorun yaşamadım ama yine de ben bu durumdan da rahatsız oluyorum. Her zaman elim yüreğimde. İnşallah son mahkeme olur, bu konudan dolayı hem maddi hem manevi çok yoruldum. 58 yaşındayım 25 yıl olmuştu ben unutalı. Ama ben 2,5 yıldır bu durumu mahkeme kapısında tekrar tekrar yaşıyorum, geçmiş yakamı bırakmıyor” şeklinde konuştu.
Trabzon Türk balıkçı tekneleri okyanusları mesken tuttu Türkiye’de bin 600 kadar endüstriyel balıkçı teknesi bulunurken bu tekneler yurt içi ve yurt dışı sularda avcılık yapıyor. Ülkemizde denizlerde 15 Nisan’da başlayan av yasağının ardından bazı balıkçı tekneleri ağırlıklı olarak Atlas ve Hint Okyanusu’na yönelerek avcılık yapıyor. Türkiye, Afrika ülkeleri başta olmak üzere 12 ülkeyle balıkçılık konusunda antlaşması yaparken, 15 ülke ile de antlaşma yapmak üzere müzakereler sürüyor. Türkiye’den yapılan uluslararası anlaşmalar kapsamında Türk balıkçı gemileri ağırlıklı olarak Atlas Okyanusu’nun Batı Afrika sahilleri olmak üzere Fas, Moritanya, Fildişi Sahili, Somali gibi ülkelerin sularında tıpkı Karadeniz, Ege, Marmara ve Akdeniz’de olduğu gibi farklı balık çeşitlerini avlıyor. Uluslararası sularda avlanan gemilerin çoğunluğunu Doğu Karadeniz’den giden balıkçı gemileri oluştururken, Türkiye şu ana kadar Afrika ülkeleri başta olmak üzere 12 ülkeyle balıkçılık konusunda antlaşması yaptı. 15 ülke ile anlaşma yapmak üzere müzakereler devam ediyor. Türkiye karasuları dışında onlarca balıkçı teknesi, 2 binin üzerindeki tayfası ile avlanma yaparken, son yıllarda ülkemizde gerek iklimsel değişiklik gerekse çevresel faktörlerden dolayı su ürünleri avcılığı üretiminde yaşanan dalgalanmalar endüstriyel balıkçılık yapan balıkçı teknelerinin zor duruma düşmesine neden oluyor. Hem balıkçıların avlanma miktarını nispi olarak artırmak hem yeni ürün alanları bulmak için son yıllarda Türkiye su ürünleri üretiminin olduğu ülkelerle beraber ikili balıkçılık antlaşmaları yaparak bu doğrultuda Atlas ve Hint Okyanusu’nun yolunu tuttu.
Kayseri ERÜ, THE 2024 Asya Üniversiteleri sıralamasında ilk 500’de Dünyanın en itibarlı üniversite derecelendirme organizasyonlarından birisi olan Times Higher Education (THE) 2024 Asya Üniversiteleri Sıralaması açıklandı. Açıklanan sıralamaya göre Erciyes Üniversitesi (ERÜ) en iyi 401-500 üniversite aralığında sıralanarak önemli bir başarı elde etti. THE 2024 Asya Üniversiteleri Sıralaması açıklandı. 2023 yılına ait kurumsal veriler dikkate alınarak gerçekleştirilen THE Asya 2024 sıralamasında Türkiye’den 75 üniversite sıralamaya girdi. Açıklanan sonuçlara göre, ERÜ en iyi 401-500 üniversite aralığında sıralanarak önemli bir başarı göstererek, devlet üniversiteleri arasında ise 13. sırada yer aldı. THE Sıralama Sistemi Asya üniversitelerini, dünya üniversiteleri sıralamasında kullandığı Öğretim, Araştırma Ortamı, Araştırma Kalitesi, Endüstri ve Uluslararası Görünürlük olmak üzere 5 ana başlıkta 18 göstergeye göre derecelendirmekte olup, toplam puan belirlenirken Araştırma Kalitesi yüzde 30, Araştırma Ortamı yüzde 28, Öğretim yüzde 24.5, Endüstri yüzde 10 ve Uluslararası Görünürlük ise yüzde 7.5 oranında ağırlığa sahip bulunmaktadır. Erciyes Üniversitesi’nin kuruluşundan itibaren her zaman kendinden söz ettiren ve her zaman üst derecelerde yer alan bir Üniversite olduğuna dikkat çeken ERÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Altun, bu önemli başarıya katkı sağlayan tüm ERÜ mensuplarına teşekkür etti.