DÜNYA - 17 Kasım 2025 Pazartesi 20:34 | Son Güncelleme : 17 Kasım 2025 Pazartesi 20:38

Fransa ve Ukrayna arasında 10 yıllık savunma ortaklığı

A
A
A

Fransa ve Ukrayna arasında yaklaşık 100 adet Rafale savaş uçağının satın alımını da içeren 10 yıllık savunma ortaklığına dair niyet mektubu imzalandı.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, resmi ziyaret kapsamında Fransa'ya geldi. Zelenskiy, başkent Paris'teki Villacoublay Askeri Üssü'nde Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından askeri törenle karşılandı. Zelenskiy ve Macron, savunma sanayii temsilcileriyle bir araya geldi. Toplantının ardından Fransa ve Ukrayna arasında yaklaşık 100 adet Rafale savaş uçağı, yeni nesil SAMP/T hava savunma sistemleri, GMF 300 radarları ve insansız hava platformlarının satın alımını içeren 10 yıllık savunma ortaklığına dair niyet mektubu imzalandı. Daha sonra Zelenskiy ve Macron ortak basın toplantısı düzenledi.

"Rusya savaşmayı seçiyor, Ukrayna'nın caydırıcılığını artırmalıyız"

Cumhurbaşkanı Macron, yaptığı açıklamada Rusya'nın saldırılarını sürdürdüğünü belirterek, "Her şey barış için hazır ancak savaşı sürdürme kararını tek başına alan taraf Rusya'dır. Bizim hedefimiz Ukrayna'yı kendi hava sahasını koruyabilecek ve yeni saldırıları caydırabilecek bir kapasiteye ulaştırmaktır" ifadelerini kullandı. Macron, ayrıca önümüzdeki üç yıl içinde Ukrayna'ya dron önleme sistemleri ve güdümlü mühimmat sevkiyatlarının devam edeceğini belirtti.
Rusya-Ukrayna arasındaki barışın 2027'den önce sağlanmasını umduğunu söyleyen Macron, bu hedef için yaptırımların artırılması, Rusya'nın enerji gelirlerini destekleyen "gölge filo" faaliyetlerinin engellenmesi ve Avrupa'nın askeri desteğinin kararlı şekilde sürdürülmesi gerektiğini vurguladı.

"Bu, Ukrayna savunması için tarihi bir gün"

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ise, söz konusu anlaşmayı "Ukrayna savunması için tarihi bir gün" olarak nitelendirdi. Zelenskiy, 100 Rafale, yeni nesil SAMP/T hava savunma sistemi, uzun menzilli radarlar ve fırlatma sistemleriyle Ukrayna'nın hava savunma şemsiyesinin tamamen değişeceğini aktararak, bazı üretim süreçlerinin Ukrayna'da ortak tesislerle yapılması ihtimalinin değerlendirildiğini ifade etti. Zelenskiy, Ukrayna'nın yalnız olmadığını, Fransa'nın verdiği desteğin savaşın gidişatında belirleyici olduğunu ifade etti.
Zelenskiy ve Macron, törenin ardından Paris'teki Mont Valerien'e giderek çok uluslu karargahı ziyaret etti. Burada üst düzey Fransız askeri yetkililerle kapalı bir değerlendirme toplantısı yapıldı.

Ukrayna-Fransa dron forumu

Zelenskiy, daha sonra temaslarına Fransa tarafından düzenlenen Fransız-Ukrayna Dron ve Havacılık Forumu'yla devam etti. Forumda Rafale'in silah entegrasyon süreci, GMF 300 radarlarının sahadaki rolü, ortak dron üretimi ve Ukrayna'da yeni ortak tesislerin kurulması gibi başlıklar ele alındı. Taraflar, gelecekte İHA teknolojisinin iki ülke arasında ortak üretim ve teknoloji transferiyle daha da genişletilebileceğini bildirdi.

Fransa teslimatların 2035 yılına kadar aşamalı şekilde tamamlanacağını açıkladı

Fransa Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamada, anlaşmanın Rafale savaş uçaklarının tam mühimmat paketiyle birlikte Ukrayna'ya teslimini, yeni nesil SAMP/T hava savunma sistemlerinin Ukrayna'ya konuşlandırılmasını, Fransız üretimi GMF 300 yüksek menzilli radarlarının tedarik edilmesini ve yeni insansız hava araçları ile dron önleme sistemlerinin Ukrayna ordusuna verilmesini içerdiği ifade edildi. Açıklamada, ayrıca tüm ekipmanların yeni üretim olacağı ve Fransız ordusunun envaterinden karşılanmayacağı belirtilerek, teslimatların 2035 yılına kadar aşamalı şekilde tamamlanmasının planlandığı aktarıldı.

Ukrayna tarafı ise Fransa ile yapılan anlaşmanın ülkenin uzun vadeli hava kuvvetleri stratejisinin bir parçası olduğunu belirtti. Zelenskiy yönetimi, F-16, Gripen ve Rafale platformlarını içeren toplam 250 savaş uçaklık modern bir filoya ulaşmayı planlıyor.

Mehmet Gündüz

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Edirne 500 Büyükçekmeceli kadın Edirne’de iftar sofrasında buluştu Büyükçekmece Belediyesi tarafından düzenlenen "Edirne Ramazan Gezisi" kapsamında Edirne’yi ziyaret eden yaklaşık 500 kadın, tarihi gezi programının ardından iftar sofrasında bir araya geldi. Bu yıl 41’incisi gerçekleştirilen geleneksel gezi programı kapsamında Büyükçekmeceli kadınlar Serhat Şehri Edirne’yi ziyaret etti. Gün boyunca Selimiye Camii başta olmak üzere kentin tarihi mekanlarını, ibadethanelerini ve müzelerini gezen kadınlar, programın sonunda iftar sofrasında buluştu. "Köprüleri taştan iki kent buluşması" olarak anılan Edirne ve Büyükçekmece arasında yıllardır sürdürülen geleneksel Ramazan buluşması kapsamında düzenlenen programda katılımcılar hem tarihi mekanları gezdi hem de birlikte iftar yaptı. Selimiye Camii ve çevresindeki tarihi alanları ziyaret eden Büyükçekmeceli kadınlar, kentin kültürel ve tarihi zenginliklerini yakından görme fırsatı buldu. Gün boyu süren gezinin ardından kurulan iftar sofralarında bir araya gelen 500 kadın Ramazan’ın manevi atmosferini birlikte yaşadı. Her yıl Ramazan ayında düzenlenen geleneksel Edirne gezisinin iki kent arasındaki kültürel bağın güçlenmesine katkı sağladı. "Bu geleneği 41 yıldır sürdürüyoruz" Büyükçekmece Belediye Başkan Vekili Hakan Çebi, Ramazan ayının bereketini paylaşmak için Büyükçekmeceli kadınlarla birlikte Edirne’de buluştuklarını belirterek, "Aynı sofrada buluşmak ve dualarımızı paylaşmak için bu geleneği 41 yıldır sürdürüyoruz. Edirne’nin tarihini, kültürünü ve kadim dokusunu birlikte yaşıyoruz. Osmanlı’ya başkentlik yapmış bu şehirde bir arada olmak bizim için ayrı bir anlam taşıyor" dedi. "Büyükçekmeceli kadınları Edirne’de ağırlamaktan mutluyuz" Edirne Belediye Başkanı Filiz Gencan ise her Ramazan ayında Edirne’ye gelen Büyükçekmeceli kadınları ağırlamaktan memnuniyet duyduklarını belirterek, geleneksel hale gelen bu buluşmanın iki şehir arasındaki dostluğu ve dayanışmayı güçlendirdiğini ifade etti.