GÜNDEM - 25 Ocak 2012 Çarşamba 18:45

"Fransız sokağı olarak anılmak istemiyoruz"

A
A
A
"Fransız sokağı olarak anılmak istemiyoruz"

Beyoğlu'nda asıl adı "Cezayir Sokağı" olan ancak "Fransız Sokağı" olarak anılan sokaktaki esnaflar, Fransız Senatosu'nun aldığı karar sonrası işlerinin azaldığını belirterek, "Artık Fransız Sokağı olarak anılmak istemiyoruz" dedi.

ERHAN YILMAZ

Sözde Ermeni soykırımı iddialarının inkarına ceza öngören yasa teklifini onaylayan Fransa'ya bir tepki de, asıl adı Cezayir Sokağı olan ancak Fransız Sokağı diye anılan sokağın esnaflarından geldi. Fransız Senatosu'nun aldığı karar üzerine işlerinin azaldığını belirten esnaflar, sokağın girişine Türk bayrağı astı. Esnaflardan Sanlı Arslan, "Burası Cezayir Sokağı. Hepimiz Müslüman'ız ve Türk'üz. Burada da Türkler çalışıyor. Yaşanan senato olayının ardından buranın Fransız Sokağı diye anılması rahatsız ediyor. Ama burası gerçekte Cezayir Sokağı ve Cezayir söylenmesi daha uygun olabilir" dedi.

İşlerinin azaldığını belirten Necip Yiğit de, "Bu olayların ardından artık Fransız Sokağı diye anılmasından dolayı boykot yapılıyor ve işlerimiz azaldı. Buranın Fransız Sokağı diye anılması bizi çok rahatsız ediyor. Burada çalışanların, işyeri işletenlerin hepsi Türk. O yüzden de buranın Fransız Sokağı diye anılmasını istemiyoruz. Bunun için kampanya yapılırsa da destek veririz. Devletimiz bu konuda her türlü girişimi yapsın, biz de destekliyoruz" diye konuştu.

Sokağın Fransız Sokağı diye anılmasından rahatsız olan Erdem Çelikkaleli ise, "Buranın Fransız Sokağı diye anılması, beni aşırı derecede rahatsız ediyor. Burası Cezayir Sokağı. Durumdan çok rahatsız olduk. Öyle rahatsız olduk ki artık burada Fransız müşterileri bile ağırlamak istemiyoruz. Ben kendi adıma konuşuyorum, eğer Fransa bu yanlıştan bir an önce dönmezse Fransız müşterileri burada ağırlamak istemiyoruz ve ağırlamayacağız. Devletimizin arkasındayız. Buranın Cezayir Sokağı olması, bizi artık Fransız Sokağı diye anmasınlar" dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Zonguldak Alaplı’da fındık kavurma tesisleri taleplere yetişemiyor Zonguldak’ın Alaplı ilçesinde fındık üreticileri, sezonun kapanmasının ardından çerezlik fındıklarını evde kavurmak yerine modern kavurma tesislerine yöneldi. Topladıkları mahsulün büyük bölümünü satan üreticiler, ellerinde kalan yüzlerce kilo fındığı da profesyonel tesislere teslim ediyor. Eskiden soba üzerinde kavrulan fındıkların yerini bugün son teknoloji makinelerde yapılan hijyenik kavurma işlemleri aldı. Modern tesislerde kavrulan fındıklar, uzun süre bozulmadan saklanabilmesi için vakumlanarak üreticilere teslim ediliyor. Zonguldak’ın Alaplı ilçesindeki tesislerde ise yoğunluk adeta zirve yaptı. Alaplı’da yaklaşık bir yıldır fındık kavurma işiyle uğraşan işletmeci Murat Karahan, talebin her geçen gün arttığını belirterek, "Bu işe başlayalı bir yıl oldu. Vatandaş kendi fındığını getirip kavurtuyor. Talepleri yetiştirmeye uğraşıyoruz. Sezon yoğunluğu var; her gün kilolarca fındık geliyor. Bir gelen bir daha geliyor, dönüşler çok iyi" dedi. "Tesise bırakılan fındıklar hazır halde teslim ediliyor" Vatandaşların geçmişte evde fındık işlerken hem zaman hem ürün kaybı yaşadığını hatırlatan Karahan, teknolojiyle birlikte alışkanlıkların tamamen değiştiğini ifade etti. İşlerin yoğun olduğunu ve talebe yetişemediklerini söyleyen Karahan, "Eskiden insanlar akşam yiyecekleri kadar fındığı kırıp sobanın üstünde kavuruyordu ama çoğu zaman yaktıkları oluyordu. Artık o zahmet bitti. Fındığını bize getiriyor, tertemiz, istediği şekilde teslim alıyor. Yoğunluk o kadar arttı ki, tesise fındığını bırakan vatandaş en erken 3 gün sonra ürününü alabiliyor" şeklinde konuştu. Karahan, tesislerinde verilen hizmetleri ise şöyle anlattı: "Fındık kırma üzerine kurduğumuz iş yerimizde vatandaşların kendi ürettikleri fındıkları alıp kırma, kavurma, ezme ve vakumlama işlemlerini yapıyoruz. Önceden herkes evinde uğraşıyordu, artık buna gerek kalmadı. Burada daha hijyenik ortamda, son sistem teknoloji makinelerde fındıklarını istedikleri şekilde işleyerek teslim ediyoruz. Ayrıca isteyenlere ezme yapıyoruz, isteyen bir kiloluk, yarım kiloluk ya da 250 gramlık paketler şeklinde vakum yaptırarak fındıklarını uzun süre saklayabiliyor" dedi.