SAĞLIK - 08 Kasım 2017 Çarşamba 09:34

GAÜ Smart Health Lıfe Center’dan diyabete vurgu

A
A
A
GAÜ Smart Health Lıfe Center’dan diyabete vurgu

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) bünyesinde dispanser hizmetleri veren “Smart Health Life Center”; İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Hüseyin Cenkler ve Diyetisyen Gamze Öztürk, Diyabet Günü etkinlikleri kapsamında, bir dizi sunum gerçekleştirdi.

14 Kasım Diyabet Günü etkinlikleri çerçevesinde, Kıbrıs Türk Diyetisyenler Birliği ve Lions Kulüpleri işbirliği ve GAÜ Smart Health Life Center desteği ile düzenlenen etkinliklerde ilk olarak Uzman Dr. Hüseyin Cenkler 300 kişinin katılım gösterdiği “Yaşam Tarzı Değişikliği ile Diyabet Önlenebilir mi?” Konulu konferansta, Diyabetin önemini vurgulayarak, çok büyük bir salgın hale geldiğini, şu anda en hızlı yayılan bir hastalık olduğunu ve önlem alınmazsa 2040 yılında her üç kişiden birinde diyabet görülme riski artacağını belirtti. Cenkler, diyabetin sınıflandırılması, nedenleri, insulin direnci ve belirtileri anlatılarak şeker hastalığı tam oluşmadan hangi safhada doktora gidilmesi gerektiğini bildirerek, şişmanlamayı ve Tip 2 diyabet olma riskini azaltmak için sağlıklı beslenme, su içmek ve hareketin şart olduğunu vurguladı. Hareketsiz yaşam süren, bel çevresini genişleten, şişmanlayan herkes diyabete yakalanabilir vurgusu yapan Cenkler, en yüksek risk grublarının ise; hipertansiyonlular, koroner kalp hastaları, hamilelikte aşırı kilo alanlar, doğum ağırlığı 4 kg’ın üstünde olanlar ve beden kütle indeksi 30’u geçenler olduğunu söyledi. Cenkler herkese, sağlıklı beslenerek, hareketsiz yaşamdan çıkarak, şeker ve şekerli mamülleri hayatımızdan çıkararak daha sağlıklı bir hayat sürmemizi temenni etti.
GAÜ Smart Health Life Center Diyetisyenlerinden Gamze Öztürk ise, Çatalköy İlkokul’unda “Diyabet ve Beslenme” konulu sunum gerçekleştirerek, çocuklara; “Daha sağlıklı bir gelecek için Kendini Diyabetten Koru” mesajı vererek, doğru beslenme konusunda ve diyabetten korunma yolları hakkında detaylı bilgi aktardı.
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Şırnak Şırnak Valisi Atay, selin vurduğu Cizre’de incelemelerde bulundu Selden zarar gören Şırnak’ın Cizre ilçesinde hasar tespit ve temizlik çalışmalarını yerinde inceleyen Şırnak Valisi Cevdet Atay, 1’i ağır hasarlı olmak üzere 70 ev, 7 iş yeri ve 6 aracın zarar gördüğünü söyledi. Şırnak Valisi Cevdet Atay, Cizre’de dün yaşanan sel felaketi sonrası yapılan hasar tespit ve temizlik çalışmalarını yerinde inceleyip, yaraların sarılması, zararların kısa sürede ödenmesi için gerekli talimatları verdi. Vali Cevdet Atay, Cizre Kaymakamı Nazlı Demir ile birlikte selden zarar gören mahallelerde incelemelerde bulunup vatandaşların sorun, talep ve dileklerini dinledi. Cizre’de dün öğleden sonra aniden bastıran sağanak yağış ilçeyi su altında bırakırken çok sayıda ev, iş yeri ve araç su altında kaldı. İlçe genelinde büyük çapta maddi hasar oluştu. Yaşanan sel felaketi sonrası Cizre’deki hasar tespit ve temizlik çalışmalarını yerinde inceleyen Şırnak Valisi Cevdet Atay, gazetecilere yaptığı açıklamada 70 ev, 7 iş yeri ve 6 aracın zarar gördüğünü söyledi. Vali Atay, "Sel nedeni ile mahsur kalan vatandaşlarımız kurtarıldı, evlerden su tahliyesi yapıldı ve kısmen de temizlik çalışmaları yapılıyor. Arkadaşlarımız sahada zarar tespit çalışmalarını yapıyorlar” dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da Cizre ile yakından ilgilendiğini vatandaşların yaralarının sarılması ve çalışmaların hızlandırılması hususunda gerekli çalışmaların yapılması hususunda gerekli talimatları kendisine verdiğini ifade eden Atay, "Sahadaki arkadaşlarımız ile her türlü gayreti gösteriyoruz. Devletin tüm kurumları ile Cizre’de seferber olmuş durumdayız. Kurumlarımız ve ekiplerimiz bu olayın atlatılması ve vatandaşlarımızın yaşamlarını tekrar rahat bir şekilde sürdürmesi konusunda elinden gelen tüm gayreti gösteriyor. Bugün itibari ile hasar tespit çalışmalarını bitireceğiz ve zararların giderilmesi, yaraların sarılması hususunda ödemelerimizi yapmaya başlayacağız” diye konuştu. "70 ev, 7 iş yeri ve 6 araç zarar gördü" Cizre’de yaşanan sel felaketinde 70 ev, 7 iş yeri ve 6 aracın zarar gördüğünü ifade eden Vali Atay, "1 ağır hasarlı olmak üzere 70 evi su bastı ve eşya zararları oldu. Bazı evlerde sıva boya bazılarında ise bahçe duvarları çöktü. Altyapısal anlamda bazı yerlerde sıkıntılar olduğu tespit edildi. Bununla ilgili planlarımızı yaptık ve hızlı bir şekilde ödemelerimizi alarak insanlarımızın bu yarasını saracağız” şeklinde konuştu.