DÜNYA - 09 Eylül 2025 Salı 13:33 | Son Güncelleme : 09 Eylül 2025 Salı 13:35

Gazze'de can kaybı 64 bin 605’e yükseldi

A
A
A
Gazze'de can kaybı 64 bin 605’e yükseldi

İsrail'in 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana yoğun saldırılar düzenlediği Gazze Şeridi'nde hayatını kaybedenlerin sayısı 64 bin 605’e, yaralı sayısı 163 bin 319’a yükseldi.

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne yönelik yoğun saldırıları aralıksız devam ediyor. Filistin Sağlık Bakanlığı 7 Ekim 2023'ten bu yana devam eden saldırıların bilançosuna ilişkin son rakamları açıkladı. Açıklamada, son 24 saat içinde Gazze Şeridi'ndeki hastanelere 83 cansız bedenin ve 223 yaralının getirildiği aktarıldı. İsrail'in Gazze Şeridi'nde ateşkesi tek taraflı bozduğu 18 Mart'tan bu yana ise 12 bin 59 Filistinlinin öldürüldüğü, 51 bin 278 Filistinlinin de yaralandığı açıklandı. Bakanlık, İsrail'in 7 Ekim 2023 tarihinde başlattığı saldırıların bilançosunu da açıklarken, hayatını kaybedenlerin sayısının 64 bin 605’e, yaralı sayısının da 163 bin 319’a yükseldiğini bildirdi.

Yardım dağıtım bölgelerinde can kaybı 2 bin 444’e yükseldi

Filistin Sağlık Bakanlığı’nın açıklamasında, İsrail'in yardım noktalarına saldırılar düzenlemeye devam ettiği de vurgulanarak, İsrail’in söz konusu bölgelerdeki saldırıları sonucu son 24 saatte 14 cansız bedenin hastanelere ulaştığı, 37 kişinin de yaralandığı duyuruldu. Açıklamada, "Yardım dağıtım noktalarında beklerken hayatını kaybedenlerin sayısı 2 bin 444’e, yaralananların sayısı ise 17 bin 831’e yükseldi" denildi.

Yetersiz beslenmeden kaynaklı can kaybı 399’a yükseldi

Bakanlığın açıklamasında, İsrail’in devam eden kuşatmasının büyük bir insani felakete dönüştüğü yinelendi. Açıklamada, son 24 saat içinde açlık ve yetersiz beslenme nedeniyle 6 Filistinlinin hayatını kaybettiği aktarıldı. Böylece son verilerle birlikte Gazze’de açlık nedeniyle hayatını kaybedenlerin toplam sayısı 140'ı çocuk 399’a yükseldi. Bakanlık, Birleşmiş Milletler Entegre Gıda Güvenliği Aşama Sınıflandırması’nın (IPC) Gazze Şeridi’nde kıtlık ilan ettiği 22 Ağustos 2025 tarihinden bu yana 25'i çocuk olmak üzere 121 kişinin açlık ve yetersiz beslenmeden hayatını kaybettiğini duyurdu. 

 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Denizli Küslerin barıştığı bayramlaşma halkası geleneği yaşatıldı Denizli’nin Tavas ilçesine bağlı Yeni Mahalle’de küslerin barışması ve herkesin birbirine sarılması için her bayram sabahı sürdürülen ‘bayramlaşma halkası’ geleneği bu yıl olumsuz hava koşuları nedeniyle caminin içerisinde oluşturuldu. Tavas’a bağlı Yeni Mahalle’de yılla önce köyün ileri gelenleri tarafından kırgınlıkların unutulması ve küslüklerin sona erdirilmesi için başlatılan ‘Bayramlaşma Halkası’ geleneği bu yılda yaşatıldı. Her yıl Taşbaşı Camisinin avlusunda yaşatılan gelenek, bu yıl soğuk ve yağışlı hava nedeniyle caminin içinde gerçekleştirildi. Caminin dışında bayramlaşmak için halka oluşturan cemaat, 7’den 77’ye tüm erkeklerin katıldığı bayramlaşma zincirini bu sene cami içinde kurdu. Yıllardır devam eden bayramlaşma geleneği sayesinde, herkes birbiriyle tokalaşıp sarıldığı için kimse küs veya kırgın kalmadı. Birlik ve beraberlik için bir fırsat olarak gördükleri geleneği yaşatmaya devam ettiklerini ifade eden Yeni Mahalle eski muhtarlarından Hacı Ahmet Şen, "Mahallemizde yıllardır yaşattığımız bir bayramlaşma halkası geleneğimiz var. Bayram namazını kıldıktan sonra hocalarımız sürekli ikazda bulunur ve caminin avlusunda oluşturduğumuz halkada mahallenin 7’den 77’ye tüm erkekleri hep birlikte bayramlaşırdı. Fakat bu yıl havanın çok soğuk olması nedeniyle bayramlaşma halkamızı camimizin içerisinde oluşturduk. Bu bizim yıllardır hem gelenek göreneğimiz hem de küslerin barışması için bir fırsatımız. Adam aynı safta namaz kılıyor ama küs. Bayramlaşmak için birbirlerine el uzattıklarında, bu sayede barışmalarına vesile olunuyor. Bu gelenek göreneği ayakta tutmak için biz bayramlaşma halkasını oluşturmaya devam ediyoruz" dedi. Bayramların toplumsal dayanışma içi önemli bir fırsat olduğunun altını çizen cam cemaatinden Mehmet İnce ise "Geleneksel olarak her bayramda caminin avlusunda hep birlikte bayramlaşıyoruz. Komşularımız ve cami cemaatimiz bayram sabahı burada buluşuyor. Hiçbir şekilde küskünlüklerin devam etmesini istemiyoruz. Herkes birbiriyle sarılsın, dostluk, kardeşlik ve beraberlik olsun diye bu geleneğimizi sürdürüyoruz" şeklinde konuştu.