DÜNYA - 06 Nisan 2018 Cuma 12:02

Gazze'de yaralanan Filistinliler yaşadıklarını anlattı

A
A
A
Gazze'de yaralanan Filistinliler yaşadıklarını anlattı

Gazze şeridinde Toprak Günü'nün 42. yılını anma kapsamında düzenlenen Büyük Dönüş Yürüyüşü’nde İsrail kurşunuyla yaralanan Filistinliler, yaşadıklarını anlattı.

Abluka altındaki Gazze şeridinde 30 Mart Cuma gününden bu yana İsrail sınırında düzenlenen barışçıl gösterilerde İsrail askerlerinin gerçek mermilerle müdahalesinde yaralanan Filistinliler, İHA’ya konuştu. 

Gazze şeridinin güneyinde Han Yunus şehrinde yaşadığını söyleyen Ahmed, “21 yaşındayım. Dönüş yürüyüşünün ardından sabah evden çıktım. Beerşeba’daki memleketimize dönmek istedim. Arkadaşlarımla birlikte sınır bölgelerine gittim ve barışçıl yürüyüşlerine katıldık. Çalınmış haklarımız için ve Gazze'deki kuşatmayı kaldırmak için yüksek sesle bağırmaya başladık. O anda ayağımdaki bir kurşun yarasını görünce şaşkınlığa uğradım ve kendimi hastanede buldum” dedi.

"Haklarımızı barışçıl bir şekilde talep ediyorduk" 

Khuza'a kasabasında yaşayan Muhammed adlı Filistinli de gösteriye katılmadan önce dönmeme ihtimali olduğu için annesiyle vedalaştığını belirterek, “Bir grup arkadaşla görüştüm ve hep beraber barışçıl yürüyüşe katıldık. Hedefimiz Gazze'deki kuşatmayı kırmak ve işgal altındaki bölgelere ulaşmak. Haklarımızı barışçıl ve adil bir şekilde talep ediyorduk. Sınıra biraz yaklaştım sonra yaralandım, bağırmaya başladım arkadaşlarım beni kurtardı ve hastaneye götürdü” ifadelerini kullandı.

“Herkes acımasız bir düşmanla karşı karşıya olduğumuzu biliyor” 

İsminin Saleh al-Nams olduğunu ve 30 yaşında olduğunu belirten barış yürüyüşüne katılan Filistinli ise, “İşgal altındaki Sarafand al-Amar benim köyüm, oraya dönmek istedim. Ama maalesef kimse bize yardım etmiyor, o yüzden haklarımızı almak istedik. Bu amaca ulaşmak için barışçıl mücadeleye devam edeceğiz. Bu barışçıl yürüyüşe çocuklarımla katıldım. Herkes acımasız bir düşmanla karşı karşıya olduğumuzu biliyor. Bu yüzden yaralanmama şaşırmadım ve bu, vatan için ucuz bir fedakarlık. Umarım Gazze kuşatması kaldırılır” şeklinde konuştu.

“Tek silahımız vardı, o da Filistin bayrağı” 

Han Yunus'ta yaşayan 22 yaşındaki Ahmad Qudeih de, “Bütün gençler gibi hayallerim vardı ama İsrail işgali hayallerimizi yok etti. Bu gösteriye çalınan haklarımızı geri almak için katıldım. Tek silahımız vardı, o da Filistin bayrağı. İsrail Filistin bayrağını yükseltmekten korkuyor. Filistin bayrağını kaldırıyordum ve bu İsrail için çok kızdırıcı bir şey. Bu nedenle sağ ayağımdan vurdular. Bu suçlar için umarım İsrail’e karşı bir soruşturma açılır” dedi. 

Filistin halkı haklarını talep etmek, haklarını savunmak için 30 Mart Cuma gününden bu yana İsrail sınırında barışçıl gösteriler düzenliyor. Büyük Dönüş Yürüyüşü sırasında İsrail'in acımasız saldırıları nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 22’ye yükseldi.  

Hamad Alnajjar

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hatay Hataylı tır şoförü gerçek aşkı 2 bin 216 km uzaklıktaki Ukrayna’da buldu - Ukraynalı gelin Anastasia Kvasha, "Türkiye ve Hatay çok güzel evlendikten sonra da burada kalmak istiyorum ve burada yaşamak istiyorum" -Tır şoförü, "Kız ist.. Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde yaşayan tır şoförü Fevzi Kalkan, aradığı gerçek aşkı 2 bin 216 km ötedeki Ukraynalı Anastasia Kvasha’nda buldu. İlk görüşte aşık olan çift, depremin vurduğu Hatay’da dünya evine girdi. Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde yaşayan ve tır şoförü olan 29 yaşındaki Fevzi Kalkan, gerçek aşkı mesleği icabı sıklıkla gittiği ülke sınırları dışında buldu. Tır şoförü Kalkan, 2021 yılında Ukrayna’da tanıştığı 30 yaşındaki Anastasia Kvasha’ya ilk görüşte aşık oldu. Ukrayna’nın Odessa kentinde terzilik yapan Kvasha’da gönlünü Hataylı Kalkan’a kaptırdı. Aşkın sınır tanımadığına inanan Kalkan ve Ukraynalı Kvasha, 2 bin 216 km mesafeyi hiçe sayarak gönül ilişkisi yaşamaya başladı. Ailelerinde tanıştığı ilişkide çift, evlenme kararı aldı. Ukraynalı gelini ailesinden istemek için Ukrayna’ya giden Kalkan ailesi, tercüman ve resimler sayesinde kız isteme merasimini gerçekleştirdi. Türkiye ve Hatay’ı çok seven Anastasia, Müslüman oldu ve Hatay’a yerleşme kararı aldı. Ukraynalı gelin Kvasha ve Hataylı tır şoförü Kalkan, Antakya ilçesinde bulunan konteyner evlendirme dairesinde evlenerek resmi olarak hayatlarını birleştirdiler. “Kız isteme merasiminde tercüman sayesinde anlaştık” Aradığı aşkı 2 bin 216 kilometrede bulan Fevzi Kalkan, “Ukrayna’ya gitmiştim, gezmek için şehrin merkezine gittim. Alışveriş yapmak için markete gittim. Markette eşimi Anastasia gördüm. Aylar yıllar geçti. Aileler tanıştı. Bizde evlilik yoluna girdik. Kız isteme merasiminde tercüman sayesinde anlaştık. Kendi geleneklerimizi anlattım. Ben uzun zamandır orada çalıştığım için onların geleneklerini biliyorum” dedi. “Türkiye ve Hatay çok güzel evlendikten sonra da burada kalmak istiyorum ve burada yaşamak istiyorum” Ukraynalı gelin Anastasia Kvasha, Hatay’ın ve Türkiye’nin çok güzel olduğunu söyleyerek “Türkiye ve Hatay çok güzel evlendikten sonra da burada kalmak istiyorum ve burada yaşamak istiyorum. Onu markette gördüğümde etkilendim” şeklinde konuştu. Bir çok ülkeden Hatay’a gelen damat ve gelin adaylarının nikahlarını kıydığını belirten nikah memuru Niyazi Yalçın, “Biz Antakya’da olduğumuz için burası çok milleti barındıran bir kent. Farklı inşaları gördüğümüzde daha mutlu oluyoruz. Ben yabancı evliliklerine tamamen açığım ve daha çok olmasını isterim. Şuana kadar; Ukrayna, Rusya, Hırvatistan, Sırbistan, Almanya, Macaristan, Azerbaycan, Fas, Mısır ve birçok ülkeden bireylerin nikahlarını kıydım” ifadelerini kullandı. (RMZ-
Hatay Zorlu mesai, günde 12 saat çalışan tarım işçileri 900 TL yevmiye elde ediyor Şanlıurfa’dan Hatay’ın Kumlu ilçesine gelen mevsimlik işçiler, günde çift vardiya sisteminde 12 saat çalışarak ortalama 900 TL kazanç sağlıyorlar. Hatay’ın bereketli topraklarında bir çok tarım ürünü yetişiyor. Binlerce insana ekmek kapısı olan bereketli topraklara bir çok ilden tarım işçileri geliyor. Baharın gelmesiyle Amik Ovası’nda başlayan soğan hasadı için Şanlıurfa’dan Hatay’ın Kumlu ilçesine de tarım işçileri göç etti. Zorlu şartlarda çalışmasını sürdüren tarım işçileri günde tek vardiya çalışarak 450 TL, çift vardiya sisteminde 12 saat çalışarak 900 TL kazanç sağlıyorlar. Tarım işçilerini en çok zorlayansa Nisan ayı olmasına rağmen 35 dereceyi geçen hava sıcaklığı oluyor. Mevsimlik işçi olarak çalışmanın çok zor olduğunu dile getiren Süleyman Budak, "Biz mevsimlik işçi olarak Kumlu tarafında çalışmaya geliyoruz. Burada biz soğan hasadı yapıyoruz. Günün 12 saatini tarlada geçiriyoruz. Çok zor biz burada ailecek çalışıyoruz. Mevsimlik işçi olarak burada iş çok zor. Hava şimdi güzel serin esiyor ama gün sıcağının olduğu zamanlar çok kötü oluyor. Biz Kumlu’da 2 ay kadar kalıyoruz. Yevmiye soğanın kötü olmasından dolayı biraz düşük, ortalama 450 TL alıyoruz" dedi. Tarlada çalışmanın kadınlar için çok daha zor söyleyen Çiğdem Karaçil, günde 2 vardiya çalışarak 900 TL gelir elde ettiğini belirterek "Soğan zamanı olduğu için Şanlıurfa’dan Kumlu’ya soğan hasat etmeye geldik. Yaklaşık 2 ay burada kalıyoruz. Soğan hasat etmek zor, kadınlar için çok daha zor. Günlük 10 dönüm hasat ediyorum. Bu işi yapıyoruz evde de çamaşır, bulaşık ve evi temizliyoruz. Yani kadınlar için daha zor. Sabah 5’ten gelip akşam 7 gibi gidiyoruz. Günlük yaklaşık 900 TL alıyoruz. Buraya ailecek geliyoruz. Havalar biraz daha ısındığında daha zor oluyor" şeklinde konuştu. 20 yıldır bu işte çalıştığını dile getiren Nusret Karaçil, "Biz Şanlıurfa’dan Kumlu’ya soğan hasadını yapmaya geldik. Bizim için çok zor bir iş yaklaşık 20 yıldır bu işe geliyoruz. Havalar ısındığında baya zorlanıyoruz. 1 ay sonra buradan Bursa’ya gideceğiz. Bursa’dan sonra Eskişehir’e gideceğiz. Aralık ayına kadar dışarıdayız sonra memlekete gidiyoruz. Memlekette 5 ay kalıp bu işe tekrar geliyoruz. Hayatımız artık bu iş oldu. Günlük yevmiye değişiyor, bazen çok az bazen de idare oluyor. Sabit bir yevmiye yok. Soğan hasadı gerçekten meşakkatli bir iş, güneş doğmadan geliyoruz, güneş batana kadar tarlada çalışıyoruz. Kumlu’da en fazla 2 ay kalıyoruz" dedi.
Elazığ Elazığlı kadınların ürettiği çantalar dünyada sergileniyor Elazığ’da kadınların ürettiği el emeği göz nuru çantalar, başta Fransa, İtalya ve Avustralya olmak üzere dünyanın bir çok ülkesinde sergileniyor. Kırmızı Montlular İyilik ve Gönüllülük Hareketi Derneği tarafından hayata geçirilen ‘Birlikte Üretip Birlikte Kazanıyoruz’ projesi sürüyor. Proje çerçevesinde kadınlar Elazığ ve Harput motiflerini çantalara işliyor. Kadınlar tarafından üretilen el emeği göz nuru çantalar, başta Fransa, İtalya ve Avustralya olmak üzere dünyanın bir çok ülkesine gönderilerek hem sergileniyor hem de satılıyor. Bir yandan boş zamanlarını değerlendiren bir yanda da ekonomilerine katkı sağlayan kadınlar canla başla çalıyor. Birlikte üretip birlikte kazanan kadınlar, ürettikleri çantaların dünyadan talep görmesiyle büyük mutluluk yaşıyor. Dernek Başkanı Erhan Eğit, “Bir her zaman üretimde kadın eli ve gençlerin olmasını gerektiğini savunan bir misyonun bir parçasıyız. Burada dünyaca ünlü bir markanın alt yapısı olan bir çantayı, kadınların el işi ile Elazığ motifleriyle süslüyoruz. Dünyanın çeşitli yerlerinde sergilenmek üzere göndereceğiz. Elazığ kadim bir kültüre sahip ve medeniyetler beşiği. O geçmişteki var olan örgü, tarihi dokuyu bu çantalara işleyeceğiz. Başta Milano olmak üzere çeşitli ülkelere göndereceğiz. Geçmişten günümüze Elazığ’dan dünyaya gidecek olan bu çantalar için kadınlarımız büyük emekler veriyor” Hem boş zamanlarını değerlendirdiklerini hem de aile ekonomilerine katkı sağladıklarını dile getiren Neslihan Karlıdağ, “Burada örgü ve takı yapıyoruz. Bu çantalar kağıt ve hasır iple yapılan çantalar. Tamamı özenle el işidir. Dünyaya satma durumumuz var. Elazığ’da üretilen çantaların yurt dışında rehavet görmesi ve oralarda satılması bizi gururlandırıyor. Elazığ’ın ismini duyurmak adına çok güzel işler olduğunu düşünüyorum. Üreten Elazığ kadınları, iş başında” diye konuştu. Nesrin Kılınç ise “Biz burada kadınlar olarak çok mutluyuz. Yaptığımız ürünlerin yurtdışın çıkması ve satılması çok güzel. El becerilerimizin oralarda beğenilmesi bizi çok mutlu ediyor” şeklinde konuştu.
Kütahya Kütahya’da 2022, 2023 ve 2024 yılı yakalanan şahıs rakamları açıklandı Kütahya İl Emniyet Müdürlüğünden 2022, 2023 ve 2024 yılı ilk 4 aylık dönemde il geneli yakalanan şahıslar hakkında açıklamalarda bulunuldu. İl Emniyet Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, 2022 yılında Kütahya il genelinde, 0-5 yıl arası hapis cezası ile aranan 734 şahıs, 5-10 yıl arası hapis cezası ile aranan 96 şahıs, 10-20 yıl arası hapis cezası ile aranan 41 şahıs, 20 yıl üzeri hapis cezası ile aranan 14 şahıs olmak üzere 885 şahıs yakalanarak Kütahya Kapalı Ceza İnfaz Kurumuna teslim edildi. Ayrıca, ifadeye yönelik aranan 2 bin 71 şahıs yakalanarak adli mercilere intikal ettirilirken, toplam 2 bin 956 aranan şahıs yakalandı. “2023 Yılı” 2023 yılında 0-5 yıl arası hapis cezası ile aranan 728 şahıs, 5-10 yıl arası hapis cezası ile aranan 120 şahıs, 10-20 yıl arası hapis cezası ile aranan 45 şahıs, 20 yıl üzeri hapis cezası ile aranan 17 şahıs olmak üzere 910 şahıs yakalanarak Kütahya Kapalı Ceza İnfaz Kurumuna teslim edildi. Ayrıca, ifadeye yönelik aranan 2 bin 955 şahıs yakalanarak adli mercilere intikal ettirilirken, toplam 3 bin 865 aranan şahıs yakalandı. “2024 Yılı” 2024 yılı (26 Nisan 2024 Tarihine Kadar), 0-5 yıl arası hapis cezası ile aranan 324 şahıs, 5-10 yıl arası hapis cezası ile aranan 37 şahıs, 10-20 yıl arası hapis cezası ile aranan 25 şahıs, 20 yıl üzeri hapis cezası ile aranan 10 şahıs olmak üzere 396 şahıs yakalanarak Kütahya Kapalı Ceza İnfaz Kurumuna teslim edildi. Ayrıca, ifadeye yönelik aranan bin 305 şahıs yakalanarak adli mercilere intikal ettirilirken, toplam bin 701 aranan şahıs yakalandı. 2022 - 2023 yılı aranan şahıslar yakalamasında yüzde 30 oranında, 2023 yılı (26.04.2023 tarihine kadar)-2024 yılı (26.04.2024 tarihine kadar) aranan şahıslar yakalamasında, bir önceki yıla göre yüzde 31 oranında artış sağlandı.