DÜNYA - 18 Kasım 2025 Salı 21:56 | Son Güncelleme : 18 Kasım 2025 Salı 22:08

Gazzeliler BM’nin Uluslararası İstikrar Gücü kararına temkinli

A
A
A

Gazzeliler, BM Güvenlik Konseyi’nin kabul ettiği Gazze Şeridi’ne konuşlandırılacak olan Uluslararası İstikrar Gücü’nün yetkilerini detaylandıran karar tasarısı konusunda temkinli oldukların ifade etti. Gazzeli Majed al-Hams, "Bu güçlerin Filistin halkı üzerinde bir tür vesayet haline gelmesinden korkuyoruz" dedi.

Gazzeliler, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin ABD Başkanı Donald Trump’ın Gazze’de ateşkes planında yer alan Uluslararası İstikrar Gücü’nün yetkilerini detaylandıran karar tasarısını kabul etmesi hakkında açıklamalarda bulundu.

"Karar tamamen İsrail'in bakış açısını yansıtıyor"

BM Güvenlik Konseyi kararını reddeden Mahmoud Al-Siqali, yaptığı açıklamada, "Filistinli bir vatandaş olarak, Güvenlik Konseyi kararını ve ABD Başkanı Donald Trump'ın Gazze Şeridi'ne ilişkin vizyonunu şiddetle reddediyorum. Çünkü karar tamamen İsrail'in bakış açısını yansıtıyor ve Gazze üzerinde uluslararası vesayet uyguluyor. Bu kararla ilgili birçok endişemiz var, çünkü dediğim gibi, İsrail'in bakış açısını yansıtıyor" dedi.

"Alınacak her kararın tamamen Filistin'e ait olması ve başka hiç kimse tarafından kontrol edilmemesi gerektiğini savunuyorum"

Filistinlilerin Güvenlik Konseyi kararını reddetmesinin doğal olduğunu ifade eden Ahmed Ayoub, Gazze Şeridi’ne Uluslararası İstikrar Gücü’nün konuşlandırılmasına dair belirsizlikle olduğunu aktararak, "Bu gücün operasyonlarının niteliği, İsrail işgalinin yerini alarak belirli şeyleri meşrulaştırabilir. Bu güçler Filistin halkı tarafından reddedilmelidir. Gazze vatandaşı olarak, Güvenlik Konseyi kararını reddediyorum ve alınacak her kararın tamamen Filistin'e ait olması ve başka hiç kimse tarafından kontrol edilmemesi gerektiğini savunuyorum" dedi.

"Bu güçlerin Filistin halkı üzerinde bir tür vesayet haline gelmesinden korkuyoruz"

Güvenlik Konseyi kararı konusunda Filistinlilerin endişeleri olduğunu aktaran Majed al-Hams, "Güvenlik Konseyi’nin Gazze Şeridi ve uluslararası güçlerin konuşlandırılmasına ilişkin kararı konusunda endişeler var. Bu güçlerin Filistin halkı üzerinde bir tür vesayet haline gelmesinden korkuyoruz" ifadelerini kullandı. Söz konusu gücün Gazze sınırları dışında konuşlanması gerektiğini belirten al-Hams, Filistin hükümetini Gazze’yi uluslararası vesayetten bağımsız olarak yönetmesi gerektiğini aktardı.

"Güvenlik Konseyi kararını destekliyorum"

Bazı Filistinliler ise BM Güvenlik Konseyi kararını desteklediklerini ifade etti. Kararı destekleyenlerden Lina Skeik, "Güvenlik Konseyi kararını destekliyorum, ancak bu kararın önemi sahada tam olarak uygulandığında anlaşılacaktır. Bu karara ihtiyacımız var. Yeniden inşaya ihtiyacımız var. Büyük bir yıkım var, binlerce yerinden edilmiş insan çadırlarda yaşıyor, yetimler ve uzuvları kesilmiş yaralılar Gazze dışındaki hastanelerde tedavi görebilmek için sınırların açılmasını bekliyor" dedi.

Karar 13 lehte oy ile kabul edildi

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, ABD Başkanı Donald Trump’ın Gazze’de ateşkes planında yer alan Uluslararası İstikrar Gücü’nün yetkilerini detaylandıran karar tasarısını kabul etti. ABD tarafından sunulan 2803 Nolu BM Güvenlik Konseyi karar tasarısı için yapılan oylamada 15 üyeden 13’ü lehte oy kullanırken, Rusya ve Çin temsilcileri çekimser oy kullandı.

Muhammed Rabah

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Edirne 500 Büyükçekmeceli kadın Edirne’de iftar sofrasında buluştu Büyükçekmece Belediyesi tarafından düzenlenen "Edirne Ramazan Gezisi" kapsamında Edirne’yi ziyaret eden yaklaşık 500 kadın, tarihi gezi programının ardından iftar sofrasında bir araya geldi. Bu yıl 41’incisi gerçekleştirilen geleneksel gezi programı kapsamında Büyükçekmeceli kadınlar Serhat Şehri Edirne’yi ziyaret etti. Gün boyunca Selimiye Camii başta olmak üzere kentin tarihi mekanlarını, ibadethanelerini ve müzelerini gezen kadınlar, programın sonunda iftar sofrasında buluştu. "Köprüleri taştan iki kent buluşması" olarak anılan Edirne ve Büyükçekmece arasında yıllardır sürdürülen geleneksel Ramazan buluşması kapsamında düzenlenen programda katılımcılar hem tarihi mekanları gezdi hem de birlikte iftar yaptı. Selimiye Camii ve çevresindeki tarihi alanları ziyaret eden Büyükçekmeceli kadınlar, kentin kültürel ve tarihi zenginliklerini yakından görme fırsatı buldu. Gün boyu süren gezinin ardından kurulan iftar sofralarında bir araya gelen 500 kadın Ramazan’ın manevi atmosferini birlikte yaşadı. Her yıl Ramazan ayında düzenlenen geleneksel Edirne gezisinin iki kent arasındaki kültürel bağın güçlenmesine katkı sağladı. "Bu geleneği 41 yıldır sürdürüyoruz" Büyükçekmece Belediye Başkan Vekili Hakan Çebi, Ramazan ayının bereketini paylaşmak için Büyükçekmeceli kadınlarla birlikte Edirne’de buluştuklarını belirterek, "Aynı sofrada buluşmak ve dualarımızı paylaşmak için bu geleneği 41 yıldır sürdürüyoruz. Edirne’nin tarihini, kültürünü ve kadim dokusunu birlikte yaşıyoruz. Osmanlı’ya başkentlik yapmış bu şehirde bir arada olmak bizim için ayrı bir anlam taşıyor" dedi. "Büyükçekmeceli kadınları Edirne’de ağırlamaktan mutluyuz" Edirne Belediye Başkanı Filiz Gencan ise her Ramazan ayında Edirne’ye gelen Büyükçekmeceli kadınları ağırlamaktan memnuniyet duyduklarını belirterek, geleneksel hale gelen bu buluşmanın iki şehir arasındaki dostluğu ve dayanışmayı güçlendirdiğini ifade etti.