SAĞLIK - 07 Kasım 2017 Salı 06:11

Gebelik döneminde yaptırılması gereken testler

A
A
A
Gebelik döneminde yaptırılması gereken testler

Kadın Hastalıkları ve Metabolic Balance Uzmanı Op. Dr. Funda Öztürk anne adayları üzerinde büyük stres oluşturan tarama testleri hakkında bilgi verdi.

Anne adayları üzerinde büyük stres oluşturan tarama testleri hakkında Kadın Hastalıkları ve Metabolic Balance Uzmanı Op. Dr. Funda Öztürk önemli bilgiler verdi.

Genetik tarama testlerinin anne adayları üzerinde büyük stres oluşturduğunu belirten Öztürk,”Bu konuda medya ve internetteki bilgi kirliliği, konunun karmaşıklığı ve anlaşılma güçlüğü, hastalar arasındaki farklı görüşler daha hamilelik sürecinin başında büyük bir problem olarak karşılarına çıkıyor. İnsan vücudundaki 46 kromozomun üzerinde 25-30 bin gen var. Bu genlerin yarısı anneden diğer yarısı da babadan gelmekte ve bebekte farklı bir kombinasyon ile ortaya çıkmaktadır. Bu genler beslenme, çevre, kullanılan ilaçlar, maruz kalınan radyasyon, enfeksiyon gibi nedenlerle hastalanabiliyor ve buna bağlı doğumsal defektler olabiliyor” dedi.

“Kesin tanı için kullandığımız testler birkaç yıldır gelişen FETAL DNA testleridir”

Tüm gebeliklerin yüzde 3-4’ ünde doğumsal kusurların saptanabildiğini ancak; 'anne yaşının 35 ve üzeri olduğu durumlar, ailede genetik hastalık öyküsü, anne -baba arasında akraba evliliği, annede şeker hastalığı öyküsü, ölü doğum hikayesi, tekrarlayan düşükler' gibi risk faktörlerinin olması durumunda bu sıklığın daha da arttığını söyleyen Öztürk, “Hamilelik süresince hem bu doğumsal genetik bozuklukların hem de yapısal anomalilerin büyük oranda teşhis edilmesi mümkün. Ultrasonografi cihazları ve tarama testlerindeki baş döndürücü gelişmeler; ailelerin bebeklerinin sağlığıyla ilgili beklentilerini arttırdı. Artık neredeyse yüzde 1 riskin varlığı bile kabul edilmek istenmiyor. Hamilelik sürecinde 11-14'üncü haftalar arasında 2’li tarama testi, 16-18'inci haftalar arasında 3’lü ve 4’lü tarama testleri yapıyoruz. 2’li tarama testiyle yüzde 90,3 lü tarama testiyle yüzde 60, 4’lü tarama testi ile de yüzde 70-80 oranında toplumda en sık görülen ''Down sendrom, trisomi 13 ve 18'' gibi zeka geriliği ile seyreden doğumsal hastalıkları teşhis etmek mümkündür. Ancak bu testler kesin tanı testleri değil,tüm toplumda kullanılan tarama testleridir. Amacı toplumdaki tüm gebelere tarama yaparak riskli gruba girenleri saptamak ve sonrasında bunları ileri incelemeye alarak kesin testleri uygulamaktır. Kesin tanı için kullandığımız testler Amnıosentez, kordosentez gibi invaziv işlemler ve son birkaç yıldır gelişen FETAL DNA testleridir” diye konuştu.

Tarama testleriyle ilgili bilinmesi gereken gerçeklerden birinin de yüzde 5 oranında yalancı pozitiflik oranı olduğuna dikkat çeken Öztürk, “Yani yüzde 3-5 oranında bu testler ile bebek sağlıklı olduğu halde fazladan hastalık tanısı konabilir. Son yıllarda aileler çoğu zaman bebeklerinin sağlıklarının daha da iyi değerlendirilmesi ve belkide psikolojik olarak kendilerini daha rahat ve güvenli hissettiklerinden dolayı bu tarama testlerinin hepsini yaptırmak istiyorlar. Burada bir testin yakalayamadığını diğer test yakalar gibi düşünülse de test sonuçlarının yorumlanmasında bir kaos ortaya çıkıyor. Bir test yapıldığında yüzde 5 olan yalancı pozitiflik oranı 2 test yapıldığında yüzde 10'a çıkıyor ve haliyle 'amnıosentez' oranlarında gereksiz bir artışla sonuçlanıyor. yüzde 100 sonuç veren Amnıosentez yani karından su alma işlemi de en iyi ellerde bile yüzde 1-3 oranında düşük ve gebelik kaybına neden olur. Eğer bir gebelik kaybı söz konusu olur ama genetik olarak da bebek sağlıklı ise 'fazla test' bir yıkıma yol açmış oluyor.Bu yüzden gebelik takip programlarında biz kadın doğum hekimleri 11-14. haftalar arasında 2’li testi, eğer bu testi kaçırmışlar ise de 4’lü testi yapmalarını öneriyoruz” şeklinde konuştu.

Amnıosentez ve Kordosentez’in hala yaygın olarak kullanılsa da son yıllarda anne karnına herhangi bir iğne batırılmadan, sadece anne kolundan alınan kandan çalışılarak fetal DNA’ya ulaşmanın mümkün olduğunu vurgulayan Öztürk, “Bu sayede bebeğe herhangi bir risk oluşturmadan genetik hastalıkları yüzde 97-99 oranında teşhis edebilmekteyiz” dedi. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Hentbol Kadınlar Süper Ligi’nde normal sezon sona erdi Hentbolda 2023-2024 sezonu Kadınlar Süper Ligi’nde 22 haftalık normal sezon sona erdi. Konyaaltı Belediyesi’nin birinci olarak tamamladığı Kadınlar Süper Ligi normal sezonunu 1, 2, 3 ve 4. sırada arasında tamamlayan takımlar Play-off Şampiyonluk Etabı oynarken, sezonu 5, 6, 7 ve 8. sırada tamamlayan takımlar “Play-Off Sıralama Etabı” oynayacak. Buna göre Şampiyonluk Etabı ilk tur müsabakaları; Konyaaltı Belediyesi ile Yenimahalle Belediyesi ve Yalıkavak ile Kastamonu Belediyesi arasında oynanacak. Şampiyonluk etabı ilk tur müsabakaları; üç müsabakalık serilerde, iki galibiyet üzerinden oynanacak. Bu serinin ilk iki maçı normal sezonu üst sırada tamamlayan takımın, üçüncü maçı normal sezonu daha alt sırada tamamlayan takımın sahasında oynanacak. Şampiyonluk etabı ilk tur müsabakalarında iki maç galip gelerek rakibini eleyen iki takım finale yükselecek. Play-Off Şampiyonluk Etabı final serisi ise beş müsabakalık seride üç galibiyet üzerinden oynanacak. Normal lig sezonunu beş ile sekizinci sıra arasında bitiren takımlar sıralama etabı oynayacak. Sıralama etabı ilk tur müsabakaları; Görele Belediyesi ve İzmir BBSK ile Üsküdar Belediyesi ve Bursa BBSK takımları arasında oynanacak. Kadınlar Süper Ligi 22. hafta sonuçları: Anadolu Üniversitesi - Üsküdar Belediyesi: 33-38 Konyaaltı Belediyesi - İzmir BBSK: 37-31 Görele Belediyesi - Tekirdağ Süleymanpaşa: 46-29 Yalıkavakspor - Kastamonu Belediyesi: 31-26 Yenimahalle Belediyesi - Bursa BBSK: 29-32
İstanbul Trendyol Süper Lig: Fatih Karagümrük: 1 - Antalyaspor: 0 (İlk yarı) Trendyol Süper Lig’de 34. haftanın kapanış maçında Fatih Karagümrük, Atatürk Olimpiyat Stadı’nda Antalyaspor ile karşı karşıya geliyor. Mücadelenin ilk yarısı Fatih Karagümrük’ün 1-0’lık üstünlüğüyle noktalandı. Maçtan dakikalar (İlk yarı) 10. dakikada Güray Vural’ın hatalı pası sonrası topu kapan Eysseric’in ceza yayından çektiği şutta kaleci Leite meşin yuvarlağı çeldi. Dönen topu önünde bulan Markao’nun ceza sahası içi sağ çaprazındaki vuruşunda savunma, meşin yuvarlağı çizgiden çıkardı. 36. dakikada sol kanattan topu taşıyan Markao, ceza sahasına girerek pasını Güven Yalçın’a aktardı. Penaltı noktası yakınlarında topla buluşan Güven Yalçın, düzgün bir vuruşla meşin yuvarlağı filelere yolladı. 1-0 45+1. dakikada Erdal Rakip’in pasında topla buluşan Güray Vural, ceza sahası içi sol çaprazından şutunu çekti. Kaleci Sirigu, meşin yuvarlağı çıkardı. Hakemler: Kadir Sağlam, Mustafa Sönmez, Erdem Bayık Fatih Karagümrük: Sirigu, Veseli, Biraschi, Ceccherini, Levent Mercan, Rohden, Feghouli, Can Keleş, Eysseric, Güven Yalçın, Markao Yedekler: Emre Bilgin, Lasagna, Kourbelis, Emir Tintiş, Nazım Sangare, Salih Dursun, Adnan Uğur, Paoletti, Tarık Tuğyan, Teklic Teknik Direktör: Tolunay Kafkas Antalyaspor: Leite, Gerxhaliu, Bahadır Öztürk (Naldo dk. 21), Ömer Toprak, Güray Vural, Kaluzinski, Van de Streek, Erdal Rakip, Emre Uzun, Larsson, Safuri Yedekler: Ataberk Dadakdeniz, Doğukan Özkan, Ufuk Akyol, Milosevic, Beytullah Tunç, Mert Yılmaz, Harun Toprak Teknik Direktör: Sergen Yalçın Gol: Güven Yalçın (dk. 36) (Fatih Karagümrük) Sarı kart: Safuri (Antalyaspor)