SAĞLIK - 15 Şubat 2023 Çarşamba 11:24

Gıdalar bu tehlikelerden korunmazsa hastalıklara yol açabilir

A
A
A
Gıdalar bu tehlikelerden korunmazsa hastalıklara yol açabilir

10 ilde büyük yıkıma sebep olan depremin ardından, afet bölgelerine yardım paketleri gönderilmeye başlandı. Özellikle temel gıda ürünlerinin de gönderildiği bu paketlerin hazırlanmasında dikkat edilmesi gereken en önemli konu gıda güvenliğinin sağlanması. Yüksek Gıda Mühendisi Aslı Muslu Can, “Eğer deprem bölgelerine gönderilen gıdalar fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik tehlikelerden korunmazsa gıda kaynaklı hastalıklar meydana gelebilir" dedi.

Deprem bölgelerinde arama kurtarma çalışmaları devam ederken bir yandan da afet bölgelerine acil ihtiyaç olan yardım paketleri gönderiliyor. Özellikle temel gıda ürünlerinin öncelik alınarak hazırlandığı bu paketlerde en önemli noktalardan biri de şüphesiz gıda güvenliğinin sağlanması. İstanbul Gelişim Üniversitesinden Öğr. Gör. Gıda Yüksek Mühendisi Aslı Muslu Can konuyla ilgili uyarıda bulundu. Eğer deprem bölgelerine gönderilen gıdalar fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik tehlikelerden korunmazsa gıda kaynaklı hastalıkların meydana gelebileceği belirtildi.

Gerekli tedbirler alınmadan yapılan yardımlar daha çok zarar verebilir

Gıda güvenliği; tarladan çatala gelene kadar gıdaların fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik tehlikelerden korunması olarak biliniyor. İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Gıda Teknolojisi Programı’ndan Öğr. Gör. Gıda Yüksek Mühendisi Aslı Muslu Can, “Deprem bölgesine gönderilecek olan gıda ürünlerinin güvenliği sağlanmazsa gıda kaynaklı hastalıklar meydana gelir. Gıda kaynaklı hastalıklardan en yaygın olanı gıda kaynaklı mikrobiyolojik hastalıklardır. Bu hastalıklar bazen ayakta atlatılacak hafif semptomlar olan; karın ağrısı, ishal, mide bulantısı şeklinde kendini gösterirken bazen de ciddi sağlık sorunlarına hatta ölümlere sebebiyet vermektedir.” şeklinde konuştu.
Deprem bölgelerine yapılan yardımlarda hassas davranılması gerektiğini belirten Gıda Yüksek Mühendisi Can, gerekli tedbirler alınmadan yapılan yardımların afet bölgelerindeki insanlara daha çok zarar verebileceğinin de altını çizdi.

Glisemik indeksi yüksek gıdalar gönderilmemeli

Öğr. Gör. Aslı Muslu Can, "Bölgede bulunan insanların kötü şartlardan dolayı bağışıklık sistemlerinin zayıflayabileceği için özellikle çocuklar, hamileler ve yaşlılar başta olmak üzere depremzedelerin glisemik indeksi yüksek gıdalar tüketmemeleri gerekiyor" diyerek şu uyarılarda bulundu:
"Bisküvi, şeker, çikolata gibi ürünler yerine kuru yemiş, kurutulmuş meyve (özellikle çekirdekli siyah üzüm, hurma, kayısı ve incir), prebiyotik özellikte olan lifli granola barlar, çikolata şeklinde hazırlanan şekersiz meyve püreleri, bisküvi gönderilecekse mutlaka besinsel olarak zenginleştirilmiş olanlar, bağışıklığı destekleyen propolisli ballı karışımlar, kara mürver-keçiboynuzu özü ve probiyotik ya da direkt probiyotiğin şase şeklinde gönderilmesi daha uygun olacaktır."

Deprem bölgesine gönderilen gıdaların güvenliği nasıl sağlanmalı?

Afetzedeler için bölgeye gönderilecek olan gıdaların nasıl güvenilir şekilde hazırlanması gerektiğini Aslı Muslu Can şunları kaydetti. "Ön işlem uygulanarak bir gıda gönderilecekse hazırlık aşamasında mutlaka maske, bone, eldiven takılıp önlük giyilmelidir. Hazırlığın yapıldığı alan hijyenik olmalıdır. Herhangi bir kontaminasyona sebebiyet verilmemelidir. Kullanılan hammaddelerin son tüketim tarihleri kontrol edilmelidir. Gıdaların hazırlanmasında içilebilir nitelikte su kullanılmalıdır. Özellikle gönderildikten sonra herhangi bir ısıl işlem uygulanmadan tüketilecek olan sandviç, kurabiye, börek, poğaça gibi ürünlerin hazırlandığı ortam çok temiz olmalıdır. Gıdalar hazırlandıktan sonra hava almayacak şekilde ambalajlanıp üzerine etiket yapıştırılmalıdır. Etiket bilgilerine SKT, içindekiler ve alerjen uyarısı yazılmalıdır.

Son tüketim tarihi geçmiş ya da yakın olan gıdalar gönderilmemelidir. Pişirme imkânı olmayan bölgelere et ve sebze gönderilmemelidir. Çünkü bu ürünler tüketilemediği takdirde kısa sürede mikrobiyal bozulmaya uğrar ve canlılara zarar verir. Bölgeye et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri gönderilecekse mutlaka soğuk zincir korunarak gönderilmelidir. Bombaj yapmış, kenarında çatlaklar ya da ezilmeler bulunan konserveler kesinlikle depremzedelere gönderilmemelidir. Özellikle evde hazırlanmış konserveler gıda güvenliği açısından oldukça tehlikelidir. Süt gönderilecekse raf ömrü uzun olduğu için UHT süt tercih edilmelidir. Çiğ süt gönderilmemelidir."

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Trendyol Süper Lig: Samsunspor: 3 - Trabzonspor: 1 (Maç sonucu) Trendyol Süper Lig’in 35. haftasında Samsunspor, sahasında Trabzonspor’u 3-1 mağlup etti. Maçtan dakikalar (İlk yarı) 46. dakikada Alim’in arkaya kaçırdığı topa iyi hareketlenen Trezeguet’in şutunda kaleci Okan topu kornere çeldi. 63. dakikada Eren’in sol çaprazdan şutunda kaleci Okan topu son anda kornere çeldi. 74. dakikada Bardhi’nin sol çaprazdan kullandığı serbest vuruşta kaleci Okan topu iki hamlede kurtardı. 88. dakikada Holse’nin ceza sahsı sağ çaprazından kullandığı serbest vuruşta kaleci Uğurcan gole izin vermedi. Hakemler: Abdulkadir Bitigen, Mustafa Savranlar, Anıl Usta Samsunspor: Okan Kocuk, Zeki Yavru (Yunus dk. 61), Alim Öztürk (Schindler dk. 61), Van Drongelen, Marc Bola, Ait Bennasser (Tait dk. 82), Taylan Antalyalı, Carlo Holse, Emre Kılınç (Osman dk. 82), Baba Raman (Muja dk. 67), Marius Mouandilmadji Yedekler: Szumski, Soner Gönül, Soner Aydoğdu, Muhammed, Ercan Teknik Direktör: Markus Gisdol Trabzonspor: Uğurcan Çakır, Thomas Mendy, Rayyan Baniya, Joaquin Fernandez (Berat dk. 46), Eren Elmalı, Batista Mendy, Umut Güneş (Fountas dk. 70), Nicolas Pepe (Orsic dk. 81), Enis Bardhi, Mahmoud Trezeguet (Visca dk. 61), Paul Onuachu (Enis dk. 70) Yedekler: Taha, Kerem, Denswil, Mehmet Can, Arif Teknik Direktör: Abdullah Avcı Goller: Taylan (dk. 14 pen.), Marius (dk. 28), Fernandez (dk. 36 k.k.) (Samsunspor), Bardhi (dk. 32) Sarı kartlar: Bennasser, Alim, Taylan, Schindler, Osman (Samsunspor), Eren, Berat (Trabzonspor)
Kayseri Trendyol Süper Lig: Kayserispor: 2 - Fatih Karagümrük: 2 (Maç sonucu) Trendyol Süper Lig’in 35. haftasında Kayserispor, sahasında karşılaştığı Fatih Karagümrük ile 2-2 berabere kaldı. Maçtan Dakikalar (İkinci yarı) 48. dakikada sağ çaprazdan ceza sahasına giren Boa Morte önünü boşaltarak yaptığı vuruşta kaleci Sirigu gole izin vermedi. 51. dakikada Nazım Sangare’nin sağ kanttan ceza sahasına ortasında Feghouli arka direkte kafayla topu ağlara gönderdi. 1-1 54. dakikada Ramazan’ın sol kanattan ortasında ceza sahasında Boa Morte’nin kafa vuruşunda top az farkla yandan auta çıktı. 59. dakikada Boa Morte’nin içeriye çevirdiği topta Cardoso’nun şutunu savunma son anda çizgiden çıkardı. 60. dakikada sol kanattan Emre Mor’un ceza sahasına ortasında savunmadan seken topu Markao kafayla filelere yolladı. 1-2 64. dakikada Cardoso’nun sağ kanttan ortasında ceza sahasında Boa Morte’nin kafa vuruşunda top ağlara gitti. 2-2 87. dakikada Fatih Karagümrük’ten Feghouli, Eray’a yaptığı hareket nedeniyle kırmızı kart görerek oyun dışı kaldı. 89. dakikada Mane’nin sağ kanattan ortasına ceza sahasında yükselen Arif’in kafa vuruşunda top üstten auta gitti. Hakemler: Atilla Karaoğlan, Ceyhun Sesigüzel, Bora Özkara Kayserispor: Bilal, Gökhan, Kolovetsios, Arif, Ramazan (Carole dk. 79), Kartal (Mehmet Eray dk. 81), Shukurov, Boa Morte, Cardoso, Mane, Nazon (Bahoken dk. 74) Yedekler: Onurcan, Attamah, Yiğit Emre, Baran, Batuhan, Ackah, Talha Teknik Direktör: Burak Yılmaz Fatih Karagümrük: Sirigu, Veseli (Nazım Sangare dk. 41), Koray Günter, Ceccherini, Levent (Salih dk. 74), Rohden (Feghouli dk. 46), Kourbelis, Can Keleş (Emre Mor dk. 46), Eysseric, Mendes, Markao (Paolettidk. 87) Yedekler: Emre Bilgin, Güven, Lasagna, Adnan, Teklic Teknik Direktör: Tolunay Kafkas Goller: Mane (dk. 3), Boa Morte (dk. 64) Kayserispor, Feghouli (dk. 51), Markao (dk. 60) (Fatih Karagümrük) Kırmızı kart: Feghouli (dk. 87) (Fatih Karagümrük) Sarı kartlar: Mane (Kayserispor), Kourbelis, Ceccherini, Eysseric (Fatih Karagümrük)