DÜNYA - 23 Haziran 2025 Pazartesi 15:32 | Son Güncelleme : 23 Haziran 2025 Pazartesi 15:35

Grossi: "(Fordow nükleer tesisine ilişkin) ciddi boyutta hasar bekleniyor"

A
A
A
Grossi: "(Fordow nükleer tesisine ilişkin) ciddi boyutta hasar bekleniyor"

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Rafael Grossi, ABD’nin hedef aldığı Fordow uranyum zenginleştirme tesisininde "ciddi boyutta" hasar beklendiğini ifade ederek "Kullanılan patlayıcı yükü ve santrifüjlerin titreşime aşırı duyarlı yapısı göz önüne alındığında ciddi boyutta bir hasar bekleniyor. Şu anda UAEA dahil hiç kimse Fordow'daki yeraltı hasarını tam olarak değerlendirebilecek durumda değil" dedi.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Yönetim Kurulu, ABD'nin İran'daki nükleer tesislere saldırması üzerine olağanüstü toplantı düzenledi. UAEA Başkanı Rafael Grossi, toplantıda yaptığı açıklamada ABD'nin son saldırısında vurulan İsfahan ve Natanz nükleer tesislerdeki hasar hakkında bilgi verdi. Grossi, ABD'nin İsfahan'a düzenlediği saldırılarda aralarında "uranyum dönüştürme süreciyle ilgili" binaların da bulunduğu çok sayıda binanın, zenginleştirilmiş malzemelerin depolandığı tünellerin girişlerinin de vurulduğunu kaydetti. Grossi, UAEA müfettişlerinin "İran ile mutabık kalındığında" hedef alınan tesisleri kontrol etmeye hazır olduklarını sözlerine ekledi.

"Ciddi boyutta bir hasar bekleniyor"

ABD’nin İran’ın nükleer tesislerine yönelik saldırısında hedef aldığı Fordow uranyum zenginleştirme tesisininde "ciddi boyutta" hasar beklendiğini ifade ederek "Kullanılan patlayıcı yükü ve santrifüjlerin titreşime aşırı duyarlı yapısı göz önüne alındığında ciddi boyutta bir hasar bekleniyor. Şu anda UAEA dahil hiç kimse Fordow'daki yeraltı hasarını tam olarak değerlendirebilecek durumda değil" dedi.

Grossi:

"Müzakerelere geri dönmeliyiz"

Grossi, nükleer tesislere silahlı saldırıların asla gerçekleşmemesi gerektiğini vurgulayarak, "Bu tür saldırılar, hedef alınan devletin sınırlarının ötesine uzanan bir radyasyona yol açabilir. Bu nedenle bir kez daha azami itidal çağrısında bulunuyorum. Askeri gerginlik sadece hayatları tehdit etmekle kalmaz, aynı zamanda diplomatik bir yol izlememizi de geciktirir" ifadelerini kullandı.

Grossi, "İran'ın nükleer silah edinmemesini sağlayacak uzun vadeli garanti elde etmek için müzakerelere geri dönmeliyiz. Diplomatik yolun başarısız olması halinde şiddet ve yıkım hayal bile edilemeyecek seviyelere ulaşabilir. Derhal İran'a gitmeye hazırım. Mevcut farklılıklara rağmen birlikte çalışmaya devam etmeliyiz" dedi.
Grossi, İran'ın Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması'nın öngördüğü gözetim altında bulunan nükleer malzeme ve ekipmanlarını korumak için "özel tedbirler" alacağını 13 Haziran'da UAEA'ya bildirdiğini ifade ederek, "Aynı gün verdiğim yanıtta, İran'da koruma altındaki bir tesisten başka bir yere yapılacak her türlü nükleer malzeme transferinin ajansa beyan edilmesi gerektiğini belirttim. İran'ın nükleer malzemelerini ve ekipmanlarını korumak için alacağı her türlü özel tedbir İran'ın koruma yükümlülüklerine uygun olarak yapılabilir. Bu mümkündür" ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Manisa’da aşırı yağışlar sebebiyle vatandaşlara kritik uyarılar Manisa genelinde etkili olan aşırı yağışlar nedeniyle bazı ilçelerde dere taşkınları, toprak kaymaları, alt geçit su baskınları ve ağaç devrilmeleri meydana geldi. Olumsuzluklar özellikle dere yatakları, taşkın riski taşıyan alanlar, alt geçitler, heyelan riski olan yamaçlar ve kırsal bağlantı yollarında yoğunlaşıyor. Manisa Valiliği, Kriz Merkezi koordinasyonunda yürüttüğü çalışmalarla vatandaşların güvenliğini sağlamak için sahada etkin bir şekilde görev yapıyor. AFAD, emniyet, jandarma, belediyeler, DSİ ve karayolları ekipleri, gelişmeleri anlık takip ederek meydana gelen olaylara hızlı müdahale sağlıyor. Manisa Valiliği’nin etkin koordinasyonu ve saha ekiplerinin hızlı müdahalesi sayesinde, riskli bölgelerde güvenlik önlemleri artırılırken, çalışmalar aralıksız devam ediyor. Yaşanan olaylar nedeniyle bazı yol kesimlerinde ulaşım kontrollü olarak sürdürülürken, bazı güzergahlar geçici olarak trafiğe kapatıldı. Yetkililer, özellikle dere yatakları, taşkın riski olan alanlar, alt geçitler, heyelan riski taşıyan yamaçlar ve kırsal yolların vatandaşlar için riskli olduğunu vurguladı. Vatandaşlara, riskli bölgelerden uzak durmaları, olumsuz hava şartlarına karşı tedbirli olmaları, sürücülerin ise trafik ekiplerinin uyarı ve yönlendirmelerine riayet etmeleri konusunda uyarılarda bulunan yetkililer, ani su baskınları veya heyelan gibi durumlarda ise 112 Acil Çağrı Merkezi, AFAD ve yerel birimlerle iletişime geçilmesini istedi.