GÜNDEM - 20 Ekim 2017 Cuma 09:10

Gümüşhane’de afet riski nedeniyle bir köy taşındı ama...

A
A
A
Gümüşhane’de afet riski nedeniyle bir köy taşındı ama...

Gümüşhane’nin Kelkit ilçesine bağlı Bindal köyü su taşkını ve sel riski nedeniyle afete maruz bölge ilan edilince köy, devletin desteğiyle 2 kilometre mesafede 27 bin metrekarelik alanda kurulan 60 hanelik yeni yerine taşındı. 15 hane ise maddi imkansızlıklar nedeniyle afet riski taşıyan eski köyde kaldı. Köyde herkes yeni durumdan memnunken, eski köyde kalan 15 kişi devletten yardım bekliyor.

Yeni köyde yapılan 2+1 ve 3+1 evlerin yanı sıra cadde düzenlemeleri, altyapı ve üstyapı çalışmaları, içme suyu, kanalizasyon, ibadethane gibi temel ihtiyaçlar tamamlanırken, hayvancılıkla uğraşan vatandaşların mağdur olmaması için ahır yapımı da hızla devam ediyor.

Yaklaşık 10 yıl önce afete maruz bölge ilan edilen köyün nakledilmesine karar verilerek yapılan kamulaştırma sonrası yeni Bindal köyünün Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından Evini Yapana Yardım Sistemi (EYY) ile kurulmasına karar verildi.

Yapılan bürokratik işlemlerden sonra 2 yıl içerisinde Bindal köyüne 2 kilometre uzaklıkta bulunan 27 bin metrekarelik alanda kamulaştırılan arsalar gerekli ifraz, tevhit ve parselasyon işlemleri yapılarak ayrı ayrı konut yapımına uygun hale getirildi. 60 konutun EYY sistemi ile yapımına başlanılarak tamamlandı.
Kelkit Kaymakamı Naif Yavuz, Bindal köyünün taşınma kararının ardından çok kısa süre içerisinde vatandaşlara faizsiz ve 18 yıl eşit taksitlerle 2 yıl ödemesiz kredi sağlanarak evlerin yapılıp teslim edildiğini ve 60 hanenin neredeyse tamamının taşındığını söyledi.

“3,5 milyon TL para harcanarak yeni yerleşim yeri dizayn edildi”
Sosyal donatıları, ibadethaneleri, altyapısı ve vatandaşların hayvancılıkla uğraşması nedeniyle ahırlarına varıncaya kadar devletin üzerine düşeni yerine getirdiğini kaydeden Yavuz, “Vatandaşlarımızın mağduriyetini bir nebze olsun bu şekilde gidererek yepyeni bir köy oluştu. Çok düzenli ve tertipli bir şekilde, tamamen projeli hazırlanarak vatandaşlarımıza teslim edildi. Bugüne kadar 3,5 milyon TL para harcanarak yeni yerleşim yeri dizayn edildi. Bunu 2-3 yıl gibi kısa bir sürede gerçekleştirdi” diye konuştu.

“15 hane eski köyde kaldı, yardım bekliyoruz”
Köy muhtarı Muhittin Kaya ise 60 hanenin yeni köye taşınmasına karşın 15 hanenin eski köyde kaldığını, oranın afet bölgesi ilan edilmiş olması nedeniyle kamu yatırımları da alamadığı için oradaki vatandaşların mağduriyetine dikkat çekerek, “Onların da bir yere gitme ve yapma şansları yok. Oradaki vatandaşlarımızın oradaki evleri yıkılıyor. Bizim en büyük sorunumuz eski köydeki vatandaşların biran evvel buraya alınması” dedi.

“Devletimizden Allah razı olsun”
Yeni köyden çok memnun olduklarını ifade eden Kaya, “Allah razı olsun devletimizden. Altyapısı yapıldı, parkesi yapıldı, içme suyu yapıldı, camimiz yapıldı. Hepsi tamam. Şuanda yeni köyde ahırlarımız da yapılıyor. Devletimizden Allah razı olsun. Kışın biraz zor olacak ama ahırların köyün içinde olmadığı da iyi oldu. Köyün içi daha temiz olacak hayvan gübresi olmadığından” diye konuştu.
Köy sakinlerinden Ahmet Dündar, yeni evine taşınalı bir yıl olduğunu, şimdilerle yaklaşan kış nedeniyle eski evdeki müştemilatların bazılarını yıkarak odun ihtiyacını karşıladığını belirterek, komşularının da yeni köyde olmalarını istedi.

Gümüşhane’de afet riski nedeniyle bir köy taşındı ama...

“15 hane olarak mağduruz”
Bir diğer köy sakini Müftü Eser ise 60 hane için ev yapıldığını ve taşındıklarını 15 ev olarak eski köyde kaldıklarını belirterek, “Evlerimiz yıkık durumda. Oturulacak bir durumu yok. Mağdur olduk. Biran evvel bizim de evlerin aşağıya taşınmasını istiyoruz. Bazı kişilere tapusu yok diye, bazıları da bankada sözleşme yapıldı kayboldu. Bu nedenlerle eski köyde kaldık biz. Bizim yapacak durumumuz yok. Gelmek istiyoruz ama devletimizin buna el atmasını istiyoruz” diyerek yardım çağrısında bulundu.

“Hak sahibi olamayanlar kendilerinden kaynaklı”
Gümüşhane İl Afet ve Acil Durum Müdürü (AFAD) Mesut Bayrak ise tespit edilen 71 konuttan 60’ının hak sahibi olabildiğini, diğerlerinin tapu sorunu ve borçlandırma sorunları nedeniyle hak sahibi olamadıklarını belirterek, “Hak sahibi olamayanlar tamamen kendilerinden kaynaklı. Vatandaşın sen hak sahibi olabilirsin dendikten sonra bu hakkını kullanması gerekir. Buradaki bazı vatandaşlarımız tapusu olmadığından dolayı 10 civarında vatandaşımız hak sahibi olamadı. Bunu biliyoruz” dedi.

“İskan kanunu mağdur vatandaşlara hak tanıyor”
Vatandaşların sorununun çözümü için İskan Kanunu'nun bir fırsat tanıdığını fakat köylülerin bu çözüme yanaşmadıklarını kaydeden Bayrak, “Afet Kanunu'nun telafisi olan İskan Kanunu vardır. İskan Kanunu'na göre de geri kalan ailelerin yeni yerleşim biriminde veya başka bir yerde yeniden iskana tabi tutulabilirler. Biz bu yolları kendilerine gösterdik. Devlet kimseyi açıkta bırakmıyor. Şimdi de müracaat etseler yapabilirler. İskan Kanunu'ndan yararlanabilirler. Diğerlerine sağlanan kolaylık kadar kolaylık sağlanmaz. Afet Kanunu'nda 20 yılda, İskan Kanunu'nda 10 yılda geri ödeniyor. Yine enflasyon oranında vade farkı koyuluyor” şeklinde konuştu.

Recep Ergin 

 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Büyükçekmece’de kontrolden çıkan araç tırın altına girdi: 1 ölü, 2 yaralı Büyükçekmece’de gece saatlerinde kontrolden çıkan otomobil, seyir halindeki tırın altına girdi. Kazada araç içerisinde sıkışan 1 kişi hayatını kaybederken tırın ve kaza yapan aracın sürücüleri ise yaralandı. Kaza, saat 01.45 sıralarında Büyükçekmece E5 Karayolu Edirne istikametinde gerçekleşti. İddiaya göre kontrolden çıkan E.M. (42) idaresindeki 35 KH 1721 plakalı otomobil, E5 üzerinde seyir halinde olan S.G. idaresindeki 76 DE 334 plakalı tıra arkadan çarparak tırın altına girdi. Kazayı görenlerin ihbarı üzerine olay yerine polis, itfaiye ve sağlık ekipleri intikal etti. Kazada tır sürücüsünün yaralandığı öğrenilirken tırın altına giren otomobilin sürücüsü E.M. ve yan koltukta bulunan Ahmet Andırın (58) araç içerisinde sıkıştı. İtfaiye ekiplerinin kurtarma çalışmaları sonucu sürücü E.M. bulunduğu yerden yaralı şekilde kurtarılarak ambulansla hastaneye kaldırıldı. Sağlık ekipleri yan koltuktaki Ahmet Andırın’ın ise olay yerinde hayatını kaybettiğini tespit etti. Olay yeri inceleme ekipleri ve nöbetçi savcının incelemelerini tamamlamalarının ardından Ahmet Andırın’ın cenazesi ceset torbasına koyularak ambulansla en yakındaki hastane morguna götürüldü. İtfaiye ekiplerinin çalışması sonucu tırın altına sıkışan araç bulunduğu yerden çıkarılırken polis ekipleri kazayla ilgili inceleme başlattı.
Ankara AJet’in Ankara-Erzincan seferi yapan uçağı bomba ihbarı nedeniyle Ankara’ya geri döndü AJet’in VF4150 numaralı Ankara-Erzincan seferini yapan uçağı bomba ihbarı nedeniyle Ankara Esenboğa Havalimanına geri döndü. Edinilen bilgilere göre AJet’in VF4150 numaralı Ankara-Erzincan seferini yapan Boeing 737 tipi uçakta bomba ihbarı yapıldı. Ankara Esenboğa Havalimanından saat 23.55’te kalkan uçak, ihbar nedeniyle yaklaşık 40 dakika sonra Ankara Esenboğa Havalimanına döndü. Yolcuları tahliye edilerek güvenli bölgeye alınan uçakta güvenlik güçleri tarafından arama yapıldı. Yarım saat süren incelemenin ardından ihbarın asılsız olduğu öğrenildi. Uçakta bulunan yolculardan Murat Bozdelen ise o anları, “AJet firmasından Erzincan için biletimizi aldık. Saat 23.55’te bindik. Biz 40 dakikada indiğimizi sandık. Bize bilgilendirme yapılmadı. İndikten sonra sadece, kadınlar ve çocuklar çıksın, dediler. Biz de internete girip öğrendik ki bomba ihbarı varmış. Sonra buraya geldik, mağdur olduk. Bana kalsa ben biletin parasını isterim ama öyle bir şey yapmıyorlar. 7 gün bekletiyorlarmış” şeklinde anlattı. Uçakta bulunan başka bir yolcu Ayhan Akkaya ise “Saat 12’ye beş kala bindik. Uçak Ankara’ya geri indi. Bize hiçbir şey söylenmedi. 2 saat uçağın içerisinde bekledik. Yetkililerden cevap alamadık. Biz neden beklediğimizi sorduk. Pilot bey bilgi verecek, dediler ama bilgi veren olmadı. Güvenlik güçleri silahları ile gelince biz tedirgin olduk zaten. İlk önce bayanları aldılar. Sonra bizi aldılar. Buraya getirdiler bizi ama burada da yetkili bulamıyoruz” dedi.
Bayburt Bayburt’ta basit yaralama suçunda taraflar TSK’ya bağış yapma şartıyla uzlaştılar Bayburt’ta ’Basit Yaralama’ suçunda taraflar Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK) 10 bin lira bağış yapılması noktasında anlaştılar, dosya mahkemeye intikal etmeden çözülerek kapatıldı. K.A ve B.N.K isimli iki arkadaş dışarıda vakit geçirdikleri sırada araçla yanlarına gelen H.A ve R.A isimli şahıslar tarafından darp edildiler. Darp edildikleri iddiasıyla emniyete başvuran iki arkadaş H.A ve R.A’dan şikayetçi oldular. Mağdurların şikayeti üzerine şüpheliler H.A ve R.A hakkında ’Basit Yaralama’ suçundan soruşturma başlatıldı. Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü çalışmalar sonucunda dosyadaki suçun uzlaştırmaya uygun bir suç olduğu belirlendi, dosya Bayburt Cumhuriyet Başsavcılığı Uzlaştırma Bürosuna gönderildi. Uzlaştırma bürosu ekipleri, mağdur taraflarla uzlaşma şartlarını görüşmek için bir araya geldiler. Mağdur K.A ve B.N.K, TSK’ya bağış yapılması şartıyla şüphelilerle uzlaşacağını uzlaştırma bürosu ekiplerine bildirdiler. K.A’nın ve B.N’K’nın uzlaşma talebini kabul eden şüpheliler, TSK’ya 10 bin lira bağışta bulundular. Uzlaştırma Bürosu görevlilerinin titizlikle yürüttüğü çalışmalar sonucunda dosya mahkemeye intikal etmeden, çözüme kavuşturularak kapatıldı. Bununla birlikte, Uzlaştırma Bürosunda görevli Cumhuriyet Savcısı Asya Büşra Alim, taraflarla görüşme sağlayan uzlaştırmacılara titiz çalışmalarından ötürü teşekkür ederek, kişi onarıcı adalet anlayışına hizmet etme gayreti içerisinde olduklarını, kamuya yararlı edimleri Uzlaştırma Bürosu ekipleriyle birlikte gerçekleştirdiklerini ve çalışmaların özenle yürütüldüğünü vurguladı.