DÜNYA - 04 Kasım 2024 Pazartesi 23:33 | Son Güncelleme : 04 Kasım 2024 Pazartesi 23:35

Gürcistan'da seçim sonuçlarını tanımayan muhalefetin protestoları sürüyor

A
A
A

Gürcistan'da 26 Ekim'de düzenlenen parlamento seçimlerinin sonuçlarını kabul etmeyen Batı yanlısı muhalefet partilerinin protestoları devam ediyor.

Gürcistan'da 26 Ekim'de gerçekleştirilen parlamento seçimlerine hile karıştırıldığı iddiası ile Batı yanlısı muhalefet partilerinin başlattığı protestolar devam ediyor. Başkent Tiflis'te akşam saatlerinde parlamento binası önünde toplanan göstericiler, Gürcü Hayali Partisi'nin kazandığı seçimleri tanımadıklarını belirterek, yeniden seçim yapılmasını talep ettiler. Değişim İçin Koalisyon bloğu lideri Nika Melia, yaptığı konuşmada geri adım atmayacaklarını vurgulayarak, her gün gösteri yapmaları gerektiğini belirtti. Melia, "Her gün Tiflis'te olacağız. Bazen çok kalabalık olacağız, bazen de bundan daha fazla. Ama yakın zamanda öyle bir gün gelecek ki burada kimse içeri giremeyecek. Her gün sokakta olacağız. Öyle kalabalık olmalıyız ki, kimse parlamentoya giremesin. Sadece Rustaveli'de toplanmak yetmez, tüm caddelerde bir araya gelmeliyiz. Yarın saat 14.00'te Spor Sarayı'nda buluşacağız ve bunu her gün yapmalıyız. Gururlu Gürcü halkına yakışan bir zafer elde edene kadar geri adım atmayacağız. Her gün gösteri yapmalıyız" dedi.

Muhalefetten 6 maddelik bildiri

Yüzde 5 barajını aşarak parlamentoda temsil hakkı kazanan Batı yanlısı Değişim İçin Koalisyon, Birleşik Ulusal Hareket ve Güçlü Gürcistan partileri, 6 maddelik bildiri yayınladı. Bildiride, “Yeni seçimlerin yapılmasını talep ediyoruz. Seçimleri tanımıyoruz ve parlamentonun meşruiyetini kabul etmiyoruz. Direniş hareketini başlattık ve önce Tiflis'te, ardından tüm Gürcistan'da bir direniş cephesi oluşturuyoruz. Her yeni protesto daha yoğun olacak ve daha somut hedeflere odaklanacak. Kanıt toplamaya ve uluslararası bir soruşturma için tüm belgeleri eksiksiz bir şekilde hazırlamaya devam ediyoruz ki, halkın iradesini çalan herkes cezalandırılsın. Her şeyi birlikte yapıyoruz; bu, hepimizin birlikte yapması gereken bir iştir. Son olarak nihai zafere ulaşana kadar devam edeceğiz” ifadeleri yer aldı.

Gürcistan'da muhalefet ve cumhurbaşkanı seçimleri tanımadı

Gürcistan'da 26 Ekim'de ilk kez nispi temsil ve elektronik oylama ile yapılan seçimleri, Merkezi Seçim Komisyonunun sonuçlarına göre iktidardaki Gürcü Hayali Partisi yüzde 53,93 ile kazandı. Yüzde 5'lik barajı aşarak parlamentoya 3 muhalefet bloğu ve bir muhalefet partisi daha girdi. Ancak muhalefet partileri seçim sonuçlarını tanımadıklarını, seçimlere hile karıştırıldığını ve parlamentoya girmeyeceklerini açıkladı. Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili de seçim sonuçlarını tanımadığını belirtti.

Seçim Tiflis ile Batı arasındaki gergin ilişkilerin gölgesinde geçti

NATO ve Avrupa Birliği (AB) ile entegrasyon süreci Gürcistan için öncelikli konular olmaya devam ederken, Tiflis yönetimi ile bazı Batılı ülkeler arasında son dönemde ilişkiler gerildi. Nisan ve mayıs aylarında uzun süreli gösterilere yol açan ve muhalifler tarafından "Rus yasası" olarak nitelendirilen "Yabancı Etkinin Şeffaflığı Hakkında" yasası nedeniyle Gürcistan'ın AB'ye katılım süreci askıya alındı. AB, Gürcistan ordusuna 2024 için planlanan 30 milyon euro tutarındaki yardımı durdurdu. ABD, Gürcistan'a yapacağı 95 milyon dolarlık yardımı ve bu yıl yapılması planlanan ortak askeri tatbikatı askıya aldı ve bazı Gürcistanlı yetkililere de vize yasağı getirdi. Muhalefet seçimi "Avrupa ile Rusya arasında bir tercih", hükümet ise "barış ya da savaş meselesi" olarak nitelendiriyordu.

"Yabancı Etkinin Şeffaflığı" yasası, yıllık finansmanlarının yüzde 20'sinden fazlasını yurt dışından alan Gürcistan'daki sivil toplum ve medya kuruluşlarının her yılın ocak ayında kendilerini "yabancı ajan" olarak kaydettirmelerini, aksi halde para cezalarıyla karşı karşıya kalmalarını içeriyor.

İlkin Hüseynov

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çorum Akar’dan Başkan Dere’ye övgü dolu sözler Milletvekillerinden oluşan heyetle birlikte Sungurlu Belediye Başkanı Muhsin Dere’yi ziyaret eden AK Parti Kayseri MilletvekiliHulusiAkar, "Muhsin Dere’nin tecrübesi, çevresi, kişiliği Sungurlu’nun çağ atlamasına yetecek inşallah" dedi. TBMM Savunma Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kayseri Milletvekili Hulusi Akar, AK Parti Bingöl Milletvekili Feyzi Berdibek, AK Parti İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi, AK Parti Yozgat Milletvekili Süleyman Şahan, AK Parti Yozgat Milletvekili Abdulkadir Akgül ve AK Parti Konya Milletvekili Mehmet Baykan, Çorum’un Sungurlu ilçesini ziyaret etti. Heyet, Sungurlu Belediye Başkanı Muhsin Dere tarafından ilçe girişinde karşılanan Akar, Sungurlu Belediyesi sosyal tesislerinde vatandaşlarla bir araya geldi. Buluşmaya, Sungurlu Kaymakamı Mutlu Köksal, MHP İlçe Başkanı Etem Alaf, AK Parti İlçe Başkanı Nuh Aluç, Ocak-Parti-KAÇEP teşkilatları, Belediye ve İl Genel Meclis üyeleri de katıldı. . Ziyarette konuşan Akar, Savunma Bakanlığı görevi süresince, bakan yardımcılığını yürüten Sungurlu Belediye Başkanı Muhsin Dere’yi ilçede yürüttüğü çalışmalar için tebrik ederek, "Muhsin Dere’nin tecrübesi, çevresi, kişiliği Sungurlu’nun çağ atlamasına yetecek inşallah. İlçede Cumhur İttifakı çerçevesinde yapılan çalışmaları da canı gönülden büyük bir gönülle izliyoruz, inşallah bunların devamını da bekliyoruz. Anadolu gerçekten her türlü övgüye, her türlü desteğe, her türlü konfora layık" dedi. Cumhur İttifakı olarak kararlılıkla çalışmaya devam etttiklerini vurgulayan Akar,"Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Genel Başkanımız Devlet Bahçeli, Cumhur İttifakı’nı tesis ettiler. Bu ittifak yerli ve mili. Bu ittifak azimle kararlılıkla mücadelesini sürdürüyor. Hepimizin birinci amacı terörsüz, büyük ve güçlü Türkiye. Bunun ihyası için çalışmalarımız başarılı bir şekilde sonuçlanacak ve önümüze emin olarak, güvenle, rahat bir şekilde bakmaya devam edeceğiz" diye konuştu. Açılışın ardından ziyaretten duydukları memnuniyeti dile getiren Başkan Dere ise yaptığı açıklamada, "Bakanımız, Cumhurbaşkanımızın ve Genel Başkanımız Devlet Bahçeli’nin ortaya koymuş oldukları Cumhur İttifakı ruhunu, yerli ve milli duruşu, binlerce yıllık köklü tarihimize de atıfta bulunarak ilçe protokolümüze ve çok kıymetli hemşehrilerimize veciz bir hitapta bulundular. Başta şahsım olmak üzere bizler için yeri ve anlamı çok farklı olan Bakanımıza ve beraberinde Milletvekillerimizden oluşan değerli heyete nazik teşrifleri için şükranlarımı arz ediyorum" ifadelerine yer verdi.
İstanbul İstanbul Valiliği: İzinsiz gösteri ve yürüyüş yapan 575 kişi gözaltına alındı İstanbul Valiliği, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nün Kadıköy Rıhtım Meydanı ve Kartal Meydanı’nda izinli mitinglerle kutlandığını duyurdu. Valilik, tedbir kararlarına uymayıp izinsiz gösteri yapan 575 kişinin gözaltına alındığını belirtti. İstanbul Valiliği, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutlanmasına ilişkin açıklama yaptı. İzinli mitinglerin Kadıköy Rıhtım Meydanı ve Kartal Meydanı’nda coşkuyla kutlandığını belirten Valilik, açıklamada şu ifadelere yer verdi: "1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, Valiliğimizce verilen izinle Kadıköy Rıhtım Meydanı ve Kartal Meydanı’nda düzenlenen mitinglerde coşkuyla kutlandı. Alınan kararlara uyarak bu özel günü hakkıyla - coşkuyla kutlayan tüm sendika, STK ve emekçilere; bununla birlikte, şehrimizin güvenliği, vatandaşlarımızın huzur ve refahı için gece gündüz görev yapan polisimize teşekkür ediyoruz. 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nün şehrimizde huzur içinde geçirilebilmesi için alınması gereken tedbirler de daha önce kamuoyuyla paylaşılmıştı. Bazı marjinal gruplar alınan tedbir kararlarını hiçe sayarak, her yıl olduğu gibi bu yılki 1 Mayıs’ta da, Emniyet birimlerimizle karşı karşıya gelmiştir. Bu gruplara İstanbul Emniyetimizin ilgili birimlerince gerekli müdahaleler yapılmıştır. Alınan tedbir kararlarına uymayan bu marjinal gruplara yapılan müdahalelerde saat 18.00 itibariyle 575 kişi gözaltına alınmıştır. Gözaltına alınan şahısların işlemleri, emniyet birimlerinde devam etmektedir."