DÜNYA - 19 Kasım 2025 Çarşamba 16:08 | Son Güncelleme : 19 Kasım 2025 Çarşamba 16:10

Gustav Klimt'in "Elisabeth Lederer" portresi 236 milyon dolarlık satışla modern sanat rekoru kırdı

A
A
A

Avustralyalı ressam Gustav Klimt'in "Elisabeth Lederer" portresi, New York'ta Sotheby's Müzayede Evinin düzenlediği açık artırmada 236.4 milyon dolara satılarak modern sanat kategorisinin en pahalı eseri oldu.

Avusturyalı ressam Gustav Klimt'in "Elisabeth Lederer" portresi, ABD'nin New York kentindeki Sotheby's Müzayede Evinde açık artırmaya çıkarıldı. 1914-1916 arasında yapılan yaklaşık 1.8 metre uzunluğundaki tablo, 20 dakika süren açık artırmada 236.4 milyon dolara alıcı buldu. Bu, "modern sanat" kategorisinin en pahalı eseri ve bir müzayedede satılan en pahalı ikinci sanat eseri oldu. Sanat eserini satın alan kişinin ismi açıklanmadı.
"Müzayedede satılan en pahalı sanat eseri", 2017 yılında 450.3 milyon dolara satılan Leonardo da Vinci'nin Salvator Mundi adlı eseriydi. "Modern sanat kategorisinin en pahalı eseri" ise 2022'de 195 milyon dolara satılan Andy Warhol'un Marilyn Monroe portresiydi.

Elisabeth Lederer

Tabloda Viyana'nın en zengin ailelerinden, Avusturyalı sanat koleksiyoncuları August ve Serena Lederer'in kızı Elisabeth Lederer'i tasvir ediliyor. Renkli tablo, Lederer ailesinin Nazi Almanyası'nın 1938'de Avusturya'yı ilhak etmesinden önceki lüks yaşamını konu alıyor. Elisabeth Lederer portresi, Naziler tarafından yağmalanmış ve II. Dünya Savaşı sırasında çıkan bir yangında neredeyse yok olmanın eşiğinden dönmüş, 1948'de Lederer'in kardeşi Erich Lederer'e iade edilmişti. 1983'e kadar Erich Lederer'de kalan portre, 1985 yılında Estee Lauder'in varisi Leonard A. Lauder'in özel sanat koleksiyonunun bir parçası haline gelmişti. Tablo, Lauder'in bu yıl 92 yaşında hayatını kaybetmesinin ardından satışa çıkarılmıştı.

 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Edirne 500 Büyükçekmeceli kadın Edirne’de iftar sofrasında buluştu Büyükçekmece Belediyesi tarafından düzenlenen "Edirne Ramazan Gezisi" kapsamında Edirne’yi ziyaret eden yaklaşık 500 kadın, tarihi gezi programının ardından iftar sofrasında bir araya geldi. Bu yıl 41’incisi gerçekleştirilen geleneksel gezi programı kapsamında Büyükçekmeceli kadınlar Serhat Şehri Edirne’yi ziyaret etti. Gün boyunca Selimiye Camii başta olmak üzere kentin tarihi mekanlarını, ibadethanelerini ve müzelerini gezen kadınlar, programın sonunda iftar sofrasında buluştu. "Köprüleri taştan iki kent buluşması" olarak anılan Edirne ve Büyükçekmece arasında yıllardır sürdürülen geleneksel Ramazan buluşması kapsamında düzenlenen programda katılımcılar hem tarihi mekanları gezdi hem de birlikte iftar yaptı. Selimiye Camii ve çevresindeki tarihi alanları ziyaret eden Büyükçekmeceli kadınlar, kentin kültürel ve tarihi zenginliklerini yakından görme fırsatı buldu. Gün boyu süren gezinin ardından kurulan iftar sofralarında bir araya gelen 500 kadın Ramazan’ın manevi atmosferini birlikte yaşadı. Her yıl Ramazan ayında düzenlenen geleneksel Edirne gezisinin iki kent arasındaki kültürel bağın güçlenmesine katkı sağladı. "Bu geleneği 41 yıldır sürdürüyoruz" Büyükçekmece Belediye Başkan Vekili Hakan Çebi, Ramazan ayının bereketini paylaşmak için Büyükçekmeceli kadınlarla birlikte Edirne’de buluştuklarını belirterek, "Aynı sofrada buluşmak ve dualarımızı paylaşmak için bu geleneği 41 yıldır sürdürüyoruz. Edirne’nin tarihini, kültürünü ve kadim dokusunu birlikte yaşıyoruz. Osmanlı’ya başkentlik yapmış bu şehirde bir arada olmak bizim için ayrı bir anlam taşıyor" dedi. "Büyükçekmeceli kadınları Edirne’de ağırlamaktan mutluyuz" Edirne Belediye Başkanı Filiz Gencan ise her Ramazan ayında Edirne’ye gelen Büyükçekmeceli kadınları ağırlamaktan memnuniyet duyduklarını belirterek, geleneksel hale gelen bu buluşmanın iki şehir arasındaki dostluğu ve dayanışmayı güçlendirdiğini ifade etti.