KÜLTÜR SANAT - 13 Nisan 2013 Cumartesi 13:08

Hacettepe Senfoni Orkestrası Macaristan'ı fethetti

A
A
A
Hacettepe Senfoni Orkestrası Macaristan'ı fethetti

Avrupa turnesine çıkan Hacettepe Senfoni Orkestrası, bu ülkede verdiği konserlerle Macar seyircileri büyüleyerek Macaristan'ı adeta yeniden fethetti. Hacettepe Üniversitesi Senfoni Orkestrası Macaristan ve Polonya'yı kapsayan Avrupa turnesinin ilk durağı Macaristan'da dün gece İtalyan Enstitüsü Konser Salonu'nda verdiği muhteşem konserler Macar seyircilerden dakikalarca alkış aldı.

MEHMET BAŞARAN
BUDAPEŞTE

6 Nisan'da Eger, 8 Nisan'da Debrecen ve 10 Nisan'da da Miskolc şehirlerinde konser veren Hacettepe Senfoni Orkestrası, Macaristan'daki son konserini dün gece Budapeşte'de verdi.
İtalyan Enstitüsü Konser Salonu'nda 500 Macar seyirci önünde Prof. Erol Erdinç'in yönetiminde konser veren orkestra büyük beğeni kazandı.
Türkiye'nin Macaristan Büyükelçisi Kemal Gür'ün de hazır bulunduğu konserde opera sanatçısı Nihan Turnagöl, piyanist sanatçıları Metin Munzur ve Demet Akkılıç solo konser verdi. Ardından ise orkestra dünyaca ünlü Macar bestekar Franz Liszt ile Beethoven'in parçalarını seslendirdi.

Orkestra son olarak ise Brams'ın dünyaca ünlü ''Macar Dansları'' eserini seslendirirken salondaki seyirciler Türk müzisyenlerini alkış yağmuruna tuttular.
Orkestra şefi Prof. Erol Erdinç'i defalarca sahneye davet eden Macar seyirciler, Macar Dansları parçasını bir kez daha orkestraya alkış temposuyla eşlik etti.

Konserin ardından İHA muhabirine açıklama yapan Büyükelçi Kemal Gür, muhteşem bir konser turnesi gerçekleştirdikleri için Hacettepe Senfoni Orkestrası'nı tebrik ettiğini söyledi. Duygu yüklü olduğunu söyleyen Gür, konseri izleyen Macar seyircilerin kendisini kutladığını, başta Sayın Erdinç olmak üzere orkestranın tüm bireylerine teşekkür ettiğini belirtti.
Büyükelçi Gür ayrıca, "Burası çok tarihi bir binadır. Macaristan'ın ilk parlamentosudur. Macarlar bu binaya taparlar, çok severler. Ve Hacettepe'yi burada konuk etmek çok, çok olağanüstü bir duygudur. Orkestra çok profesyonelce çaldı. Ben bu topluluğun bir akademik öğrenci orkatstrası olduğunu zor izah ettim" diye konuştu.

Prof. Erol Erdinç ise, Macar seyircilerle buluşmaktan ötürü çok mutlu olduklarını, bu turnenin düzenlenmesinde en fazla emeği geçen Sayın Büyükelçi Kemal Gür'e teşekkür ettiğini açıkladı.
"Müpa'da Peçs'de, çok önemli yerlerde, çok güzel salonlarda konserler yapıp, övgüler aldık" diyen Erdinç ayrıca, "Biz görevimizi yaptık. Bunu umut ediyorum ve çok mutluyum" dedi.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Reyyan Başaran da, "Hacettepe Üniversitesi Senfoni Orkestrası 6-14 Nisan tarihleri arasında Macaristan ve Polonya'da önemli sanat merkezlerini kapsayan konser turnesinin ilk ayağını başarıyla gerçekleştirdiğini, yarından itibaren ise Polonya'nın başkenti Varşova'da konser vereceklerini kaydetti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Batman “Dur” ihtarına uymayarak tarlaya kaçan otomobilden 19 bin adet uyuşturucu hap çıktı Batman’da polisin “Dur” ihtarına uymayan otomobil sürücüsü kaçtığı tarlada kaza yaparak durabildi. Otomobil ve şüphelilerin ikametlerinde yapılan aramada 19 bin adet uyuşturucu hap ekstasy ile 1 kilo 32 gram bonzai maddesi ele geçirildi. Edinilen bilgilere göre, aldıkları ihbarı değerlendiren Batman İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri Emniyet Müdürlüğü İHA Büro Amirliği ekipleriyle birlikte çalışma başlattı. Polis ekipleri, uyuşturucu madde ticareti yapan şahıslara yönelik yürütülen çalışmalar kapsamında Petrolkent Mahallesi Bostan Caddesinde bir otomobili durdurmak istedi. Polisin “dur” ihtarına uymayan otomobil sürücü bir süre karayolunda polisten kaçtıktan sonra tarlaya girdi. Buğday başakları arasına gizlendiler Girdikleri tarlada kaza yapan otomobildeki şüpheliler buğday başaklarının arasına saklanmaya çalıştı. İHA Büro ekiplerinin dronlu çalışması sonucu buğday başakları arasına uzanarak saklanan 4 şüphelinin yerini belirledi. Polis etraflarını çevirdiği 4 şüpheliyi kıskıvrak yakaladı. Otomobilde ve gözaltına alınan 4 şüphelinin ikametlerine yapılan aramalarda farklı renklerde toplam 19 bin adet uyuşturucu hap ecstasy ile 1 kilo 32 gram bonzai uyuşturucu maddesi ele geçirildi. Yakalanarak emniyete götürülen şüpheliler, emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. Şüpheliler, çıkarıldıkları mahkemece “Uyuşturucu Madde Ticareti” yapmak suçundan tutuklanarak cezaevine gönderildi.