SAĞLIK - 31 Mart 2009 Salı 10:59

Halsizliğe dikkat

A
A
A
Halsizliğe dikkat

Bazı belirtiler kan şekeri düşüklüğü yaşadığınıza işaret edebilir.

"Akşam vakitlerine doğru pilim bitiyor” diyenlerdenseniz… Yemeklerden sonra şiddetle tatlı ihtiyacı hissediyorsanız… Ve 2-3 saatte bir acıkıyorsanız… Bu durum “hipoglisemi” yani kan şekeri düşüklüğü yaşadığınıza işaret edebilir.

Suadiye Memorial Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Oya Yüksek “ kan şekeri düşüklüğü ve çözüm yolları “hakkında bilgi verdi.

Düzensiz beslenme ve fiziksel aktivite azlığı en önemli nedenleri

Hipoglisemi çok yaygın olan fakat çoğunlukla tansiyon düşüklüğü ile karıştırılan bir problemdir. Özellikle kan şekerlerini kontrol eden insülin hormonunun metabolizmasındaki bozulmalardan meydana gelmektedir. Ailede diyabet eğilimi görülen bireylerde ve insülin direncinde oluşan bir sorundur. Diğer tetikleyen nedenler ise düzensiz beslenme ve fiziksel aktivite azlığıdır.

Eğer yemeklerden sonra tatlıya istek, halsizlik, çabuk acıkma, sinirlilik hali, terleme gibi durumlar yaşanıyorsa mutlaka belirli testlerin sık aralıklarla yapılması gerekmektedir. Bu testler; açlık-tokluk şekerleri ile açlık-tokluk insülin düzeyleridir. Bu testlerle birlikte hipoglisemi teşhis edilebilir. İleride diyabet teşhisinin geciktirilebilmesi için koruyucu tedavi önemlidir.


Her besinin kan şekerini yükseltici ve dolayısıyla vücuttan salınan insülin düzeyini etkileyen bir mekanizması vardır. Glisemik indeksi 55'in altında olan besinler düşük, 55-70 arasında olanlar orta, 70'in üstünde olanlar yüksek olarak tanımlanır.

Öğünlerin mutlaka düzenli olması gerekirken öğünlerde ve ara öğünlerde alınan gıdaların orta veya düşük glisemik indekli olanları tercih edilmelidir. Ayrıca hipoglisemi derecesine göre krom minerali uzman kontrolünde destek ürün olarak verilebilir.

Öğün olarak kahvaltı ve ikindi öğünü kan şekerlerini dengede tutmak ve günü iyi geçirebilmek açısından önemli öğünlerdir. Kahvaltıda mısır gevreği tüketilecekse şekersiz olanları tercih edilmelidir ama çoğunlukla klasik bir kahvaltı daha yararlı olacaktır. Tatlı ihtiyacı ise kuru kayısı ve doğal reçellerle (şekersiz ve tatlandırıcı içermeyen) sağlanabilir. İkindi öğünü ise günün geri kalan bölümü açısından önemlidir. Burada ise alternatif olarak meyveli yoğurt, tost, meyve veya kolay taşınabilmesi açısından leblebi tercih edilebilir.

Ayrıca; gün içinde tüketilen çay-kahve miktarlarına ve içlerine eklenen şeker miktarına dikkat etmek gerekir. Eklenen şeker veya içilen çay-kahve sıklığı mutlaka azaltılmalıdır. Özellikle kahvenin kan şekerini düşürücü etkisinden dolayı aç karnına içilmemesi gerekir. Kahve gibi alkolünde aynı etkisi olduğundan alkol alımına da dikkat etmek gerekir.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Ülkemizde 2024 yılı Nisan ayında son 53 yılın sıcaklık rekoru kırıldı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, nisan ayı sıcaklık verilerini açıklayarak, "Ülkemizde 2024 yılı Nisan ayında son 53 yılın sıcaklık rekoru kırıldı" dedi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, nisan ayı sıcaklık verilerini açıklayarak, "Ülkemizde 2024 yılı Nisan ayında son 53 yılın sıcaklık rekoru kırıldı. Meteoroloji Genel Müdürlüğümüzün verilerine göre Nisan ayında sıcaklık ortalaması 16,6 derece oldu. Sıcaklıklar, ortalamaların 4,3 derece üzerinde seyretti" dedi. Bakan Özhaseki, en düşük sıcaklık değerinin eksi 9,4 santigrat derece olarak Kayseri’nin Sarız ilçesinde, en yüksek sıcaklık değerinin ise 38,9 santigrat derece ile Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ilçesinde ölçüldüğünü de belirtti. Bakan Özhaseki, Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan 6, 9 ve 12 aylık kuraklık analizlerinin sonuçlarını da paylaştı. Buna göre; Kasım 2023 ile Nisan 2024 tarihleri arasındaki 6 aylık dönemde Akdeniz ve İç Anadolu Bölgesi’nin tamamında, Güney ve İç Ege ile Orta Karadeniz’de değişen şiddette meteorolojik kuraklık izlendi. "Ülkemizde yer yer orta şiddetli kuraklık izlendi" Ağustos 2023 ile Nisan 2024 tarihleri arasındaki 9 aylık meteorolojik kuraklık değerlendirmesinde Akdeniz ve İç Anadolu Bölgesi’nin güney ve batı kesimlerinde, Güney ve İç Ege ile Orta Karadeniz’de değişen şiddette meteorolojik kuraklık yaşanırken; Mayıs 2023 ile Nisan 2024 tarihleri arasındaki 12 aylık dönemde de Antalya’nın Finike, Kaş, Elmalı ve Korkuteli ilçeleri ile Karaman, Kahramanmaraş ve çevrelerinde orta şiddetli; Kırıkkale, Yozgat, Sivas ve Ordu çevrelerinde ise hafif şiddette meteorolojik kuraklık izlendi. "Türkiye genelinde yağışlar yüzde 3,9 arttı" Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki açıklamasında, Meteoroloji Genel Müdürlüğünün Türkiye genelindeki 220 günlük yağış değerlendirmesine de yer vererek, "1 Ekim 2023 ile 8 Mayıs 2024 tarihleri arasında Türkiye genelinde yağışlar yüzde 3,9 arttı" dedi. Ege, Akdeniz ve İç Anadolu Bölgeleri hariç tüm bölgelerde, yağışlarda mevsim normallerine göre artış yaşandığını belirten Bakan Özhaseki, en fazla yağış artışının ise yüzde 27 ile Doğu Anadolu Bölgesi’nde gerçekleştiğini kaydetti. "İklim değişikliğine karşı mücadele etmek hepimizin görevidir" Bakan Özhaseki açıklamasında, "İklim değişikliğinin etkilerini azaltmak ve çocuklarımıza sürdürülebilir bir yaşam sağlayabilmek için iklim değişikliğine karşı, tüm dünyada hep birlikte, el ele vererek mücadele etmek hepimizin görevidir" dedi.
Gaziantep GAÜN öğrencileri tüketici hakları için sahaya indi Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Oğuzeli Meslek Yüksekokulu Hukuk Bölümü Ceza İnfaz ve Güvenlik Hizmetleri programı birinci sınıf öğrencileri Öğr. Gör. Dr. Ali Balkan tarafından yürütülen ‘Tüketici Hakları Bilincinin Geliştirilmesi’ temalı Toplumsal Duyarlılık Projesi (TDP) kapsamında, Gaziantep’te vatandaşlara dönük tüketici hakları ile ilgili bilgilendirme etkinliği düzenledi. Etkinliğe katılan öğrenciler proje sürecinde öncelikle tüketici haklarının hukuki boyutu hakkında eğitim çalışması yapıp konuyu teorik düzeyde öğrendi. Tüketicinin korunması hakkında kanunun ve ilgili mevzuatın tüketicilere sağladıkları haklar öğrenildikten sonra her bir öğrenci bir tüketici hakkı konusunda bir el broşürü hazırladı. Broşürler hazırlanırken tüketicilerin günlük yaşamlarında en çok ihtiyaç duydukları pratik bilgilerin açık ve anlaşılır bir şekilde hazırlanmasına özen gösterildi. Broşürlerde özellikle mesafeli sözleşmeler, yüz yüze satışlar, cayma hakkı, tüketicinin seçimlik hakları, tüketici hakem heyetine yazılı ve e-devlet üzerinden başvuru hakkı, tüketici mahkemesine başvuru hakkı gibi bilgilendirmelere ağrılık verildi. Hazırlanan broşürler daha sonra Gaziantep merkezde saha çalışması ile rastgele belirlenen vatandaşlara dağıtılarak anlatıldı. Ayrıca tüketici hakları ile ilgili olarak vatandaşlarca sorulan sorular cevaplandırıldı. Proje ile ilgili konuşan GAÜN Oğuzeli Meslek Yüksekokulu Öğr. Gör. Dr. Ali Balkan, “Tüketici hakları günlük yaşamda en çok ihtiyaç duyulan ancak sadece bir sorun yaşandığında araştırılan haklardır. Tüketici hakları konusunda asgari düzeyde bilgi sahibi olunması oldukça önemlidir. Bu etkinlikle ile amacımız hedef kitlemize en çok ihtiyaç duydukları tüketici haklarının kullanımı noktasında pratik bilgi vermektir. Öğrencilerimiz bu projede görev alarak öncelikle kendileri tüketici haklarını öğrendiler. Sonrasında ise bu bilgileri kullanıp bizzat hazırladıkları bilgi broşürlerini vatandaşlarla paylaştı ve toplumsal duyarlılık projemizi amacına ulaştırmaya çalıştılar” dedi. TDP etkinliği ile ilgili konuşan GAÜN Oğuzeli Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Memet Şahin, “Tüketici hakları gibi her zaman ihtiyaç duyulan bir alanda halkı bilgilendirmeye dönük yapılan proje etkinliğini yerine getiren katılımcı öğrencilerimizi tebrik ederim” diye konuştu.