SAĞLIK - 29 Eylül 2017 Cuma 17:01

Hamilelik döneminde diş tedavisi

A
A
A
Hamilelik döneminde diş tedavisi

Dentakademi Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi'nden Dt. Göker Taşkınsu, hamilelik döneminde diş tedavisi konusuna açıklık getirdi.

Hamilelik döneminde ağız dokularında yaşanan değişiklikler anne adayları için istenmeyen durumlar oluşturabiliyor. Dişlerde ve diş etlerindeki değişimlerin hamilelik döneminde en sık karşılaşılan durumlardan biri olduğunu belirten Dentakademi Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi'nden Dt. Göker Taşkınsu, özellikle bu dönemde dikkat edilmesi gereken noktaları açıkladı.

Anne adaylarının gebelikten önce mutlaka diş hekimlerine başvurarak optimal ağız ve diş sağlığına kavuşmaları gerektiğini vurgulayan Taşkınsu, "Anne adaylarının, gebelik sürecinde hormonal değişikliklerinin yanı sıra beslenme şekillerinde de yaşanan değişimlerin ağız ve diş sağlığına negatif etkileri olduğu bilinmelidir" dedi
Dişlerdeki çürümeler dolgu veya kanal tedavisi ile tedavi edilemeyecekse hamileliğin ikinci trimester diye adlandırılan 4-5 ve 6'ncı ayları arasında dişler çekilerek anne adayının tedavisi yapılabileceğini belirten Taşkınsu, bununla birlikte diş hekimi kadın doğum doktorundan konsültasyon isteyerek istenmeyen durumların önüne geçeceğini söyledi.

"Hamilelik sürecinde diş etleri hassaslaşır"

Dt. Göker Taşkınsu, gebelik sürecinde diş etlerinin hassaslaşması sonucunda, fırçalama esnasında kanamalar olabileceğinin altını çizerek, "Bu tip durumlarda anne adaylarının fırçalama esnasındaki kanamadan korkmayarak diş hekimlerine başvurması ve fırçalamayı kesinlikle bırakmamaları gerekmektedir. Anne adaylarının gebelik sürecinde A-D-C vitaminlerinin yanı sıra fosfor ve kalsiyum açısından zengin bir beslenme programı uygulamaları gerekmektedir. Gebelik sürecinde şekerli ve asiditesi yüksek yiyecek ve içeceklerden uzak durulması kilo kontrolünün yapılabilmesine ve diş ve diş eti hasarının minimalize edilerek kontrol edilebilmesine olanak sağlar" diye konuştu.

"İlk 3 aydan sonra sedasyonla tedavi yapılabilir"

Hamilelere günümüzde sedasyonla diş tedavileri yapılması mümkün olabildiğini söyleyen Taşkınsı, sözlerini şöyle tamamladı: "Gebelik sürecinde mümkünse birinci trimester diye adlandırılan ilk 3 aylık dönemden kaçınılarak sedasyon ile diş tedavileri yapılabilmektedir. Diş tedavilerinde sedasyona ihtiyaç duyan anne adaylarının başvurdukları kurumlarda genel anestezi uzmanlarına ve tedaviyi yapacak diş hekimlerine işlem öncesinde muayene olmaları önem arz etmektedir".

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Aksaray’da mandıra çöktü: 750 küçükbaş hayvan göçük altında kaldı Aksaray’da şiddetli yağış nedeniyle mandıra çöktü. 750 küçükbaş hayvanın göçük altında kaldığı mandıra enkazında kurtarma çalışması başlatıldı. Aksaray’da 3 gündür aralıklarla devam eden şiddetli yağış birçok olumsuzlukları da beraberinde getirirken, sel ve su baskınlarının ardından bugün de içerisinde 750 küçükbaş hayvanın bulunduğu bir mandıra çöktü. Aksaray’ın merkeze bağlı Yeşilova beldesinde yaşanan göçük nedeniyle vatandaşların 112 Acil Çağrı Merkezine haber vermesi üzerine olay yerine İl Afet Acil Durum (AFAD), Aksaray Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ve jandarma ekipleri sevk edildi. Kısa sürede olay yerine intikal eden ekipler iş makinelerinin de desteğiyle kurtarma çalışması başlattı. Mandıra enkazında kurtarma çalışmaları halen devam ederken İl Afet Acil Durum Müdürü Kadir Çelik, “Yeşilova beldemizde aşırı yağışlar sonucu bir ahırın çöktüğü ihbarı üzerine iki ekiple olay yerine geldik. Şu anda telef olan hayvanlar var. Toplam hayvan sayısının 750 olduğu söyleniyor. Kurtarma çalışmaları devam ediyor. Kurtarma operasyonumuz bittikten sonra net sayı belli olacak” dedi. Yeşilova Köseli Mahalle Muhtarı Kemal İlgün ise “Bölgede 3 gündür yağış devam etmekte. Bizim burada mandıramızın çökmesinden dolayı 750’ye yakın küçükbaş hayvanımız göçük altında kaldı. Ağıl altında kalan hayvanlardan ne kadar zayiat verdiğini bilmiyoruz. Zayiat sabah sayımında çıkacak. Allah izin verirse burayı kurtarmaya çalışıyoruz. Yağışlardan dolayı mandıra çöktü” diye konuştu.