SAĞLIK - 06 Mart 2022 Pazar 10:12

Hamilelik döneminde öğün sayısını beşe çıkarın

A
A
A
Hamilelik döneminde öğün sayısını beşe çıkarın

Doğru bir beslenme şekli ile sağlıklı ve daha kolay bir hamilelik geçirmek mümkün. Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Uzmanı Doç. Dr. Özlen Emekçi Özay, hamilelik döneminde doğru beslenmenin nasıl planlanması gerektiği ile ilgili ipuçları verdi.

Ciddi beslenme bozukluğuna sahip olan kadınların çocuklarının sağlık problemleri yaşadığını belirten Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Uzmanı Doç. Dr. Özlen Emekçi Özay, hamilelik sürecinde temel besin kaynakları olan karbonhidrat, protein, yağ ve vitamin gereksinimlerinin vücutta arttığını, buna bağlı olarak kalori miktarında da artış görüldüğünü ifade ederek şunları söyledi:

“Gebe olan ile olmayan kadınlar arasındaki kalori gereksinim farkı sadece 300 kaloridir ve bu her öğünde 1-2 kaşık fazla yenilerek karşılanabilecek bir farktır. Önemli olan fazla miktarda yemek ve kilo almak değil, gerekli olan maddeleri dengeli ve yeterli miktarda almaktır. Anne adayı yeterli beslenerek ortalama 11-13 kilo almalıdır. Gebelikte kilo takibi yapılmalıdır. İlk üç ayda ortalama yarım kilo ile bir kilo, sonraki dönemlerde ise ayda ortalama 1,5 kilogram- 2 kilogram alınması normaldir.”

Öğün sayısını artırın

Hamilelik döneminde beslenme düzeninde değişiklik yapılması gerektiğini söylenen Doç. Dr. Özlen Emekçi Özay, normal zamanlarda uygulanan günde üç öğünün hamilelik döneminde artırılarak beşe çıkarılması gerektiğini belirtti. Özlen Emekçi Özay, bu dönemde anne adaylarının öğün sayısını artırarak erken dönemde yaşanabilecek bulantı ve kusmaların önüne geçebileceğini, midede yanma ve şişkinlik problemlerini de önleyebileceklerini söyledi.

Fast food tüketmeyin

Fast food yeme düzeninin genel olarak besin değerinden yoksun ve yüksek kalorili bir yeme şekli olduğunu söyleyen Özay, fast food yeme düzeninin yüksek oranda katkı maddesi içerdiğinden dolayı özellikle hamilelik döneminde önerilmediğini belirtti. Gebelikte kalorinin üç nedenden dolayı gerekli olduğunu söyleyen Özay, bu üç nedeni gebeliğe bağlı yeni dokuların yapımı, bu dokuların idame ettirilmesi ve vücudun hareketi olarak belirtti.

Özay şöyle devam etti:

“Gebe bir kadın gebe olmayana göre günde yaklaşık fazladan 300 kaloriye ihtiyaç duyar. Bu durum fazla beslenmenin değil dengeli beslenmenin önemini açıkça ortaya koymaktadır. Gebelikteki kalori tüketimi ilk 3 ayda en az düzeydeyken bu dönemden sonra hızlı bir artış gösterir. İkinci 3 ayda bu kaloriler başlıca plansenta ve embriyo gelişimini karşılarken, son 3 ayda ise temel olarak bebeğin büyümesine harcanır. Normal sağlıklı bir kadında tüm gebelik boyunca önerilen kalori artışı 11 - 13 kg’dir. Bu 11 kilonun 6 kilosu anneye, 5 kilosu ise bebeğe ve ona ait oluşumlara aittir.”

Hamilelik döneminde öğün sayısını beşe çıkarın

Aşırı karbonhidrat tüketimi annenin aşırı kilo almasına neden olur

Vücudun kalori ihtiyacını karşılayan üç temel enerji kaynağının protein, yağlar ve karbonhidratlar olduğunu söyleyen Özay şöyle devam etti: “Eğer karbonhidratlar yetersiz alınırsa vücudunuz enerji sağlamak için proteinler ve yağları yakmaya başlar. Böyle bir durumda iki sonuç ortaya çıkabilir. Birincisi bebeğinizin beyin ve sinir sistemi gelişimini sağlayacak yeterli protein olmaz, ikincisi ise ketonlar ortaya çıkar. Ketonlar yağ metabolizmasının ürünü olan asitlerdir ve bebeğin asit baz dengesini bozarak beyin gelişimini olumsuz yönde etkileyebilir. Bu nedenle hamilelikte karbonhidrattan fakir diyet önerilmez. Pirinç, un, bulgur gibi kompleks karbonhidrat kaynakları anne için enerji kaynağı olmanın yanı sıra, B grup vitaminleri ve çinko, selenyum, krom, magnezyum gibi eser elementleri bol miktarda içerir. Karbonhidratlar fazla miktarda ise bebek açısından ekstra bir yarar sağlamadıkları gibi sadece anne adayının aşırı kilo almasına neden olurlar.”

Günde 60-80 gram protein tüketin

Amino asit denilen yapılardan oluşan proteinlerin vücuttaki hücrelerin temel yapı taşını oluşturduğunu söyleyen Özay, doğada toplam 20 çeşit amino asit bulunduğunu, bir kısmının vücuttaki diğer maddelerden üretilebilirken, esansiyel amino asit denilen amino asitlerin ise vücutta üretilemediğini, bu yüzden mutlaka besin yolu ile dışarıdan alınması gerektiğini belirtti. Özay, proteinlerin saç telinden tırnağa kadar vücuttaki tüm hücrelerin yapı taşı olup, beyin ve sinir sisteminin gelişimi için de yaşamsal öneme sahip olduğunu vurgulayarak, hamile kadınların günde 60 -80 gram protein tüketmelerini önerdi.

Günde 1 veya 2 bardak süt için

Hamile bir kadının bebeğinin güçlü kemiklere, dişlere ve ihtiyaç duyduğu kalsiyum ve diğer elementlere sahip olabilmesi için günde en az bir veya iki bardak süt içmesi gerektiğini söyleyen Özay, gaz ve hazımsızlık nedeni ile süt içilemeyen durumlarda bunun yerine peynir ya da yoğurt tüketilebileceğini belirtirken, kalsiyum alımının yetersiz kalması durumunda dışarıdan verilecek ilaçlar ile destek sağlanabileceğini ifade etti.

Margarin ve ayçiçeği yağı yerine zeytinyağı tüketin

Et, balık, kümes hayvanları, yumurta ve kuru baklagillerin vitamin ve mineraller yanında protein de sağladığını söyleyen Özay, gebe kadında ve bebeğinde doku gelişimi ve yeni doku oluşumu için proteinin önemli olduğunu belirtti. Bu tür gıdalardan günde en az üç öğün alınması gerektiğini söyleyen Özay, baklagillerin protein değerini artırmak için peynir, süt ya da etle birlikte yenilebileceğini belirtti. Hamilelik durumunda vücudun yağ içeren besin ihtiyacında değişiklik olmadığını vurgulayan Özay, günlük alınan kalorilerin yüzde 30’unun yağlardan gelecek şekilde beslenilmesi gerektiğini sözlerine ekledi. Özay, aynı zamanda margarin, ayçiçeği yağı gibi satüre yağlardan uzak durularak zeytinyağının kullanılmasını önerdi.

Vitamin takviyeleri ne zaman kullanılmalı

Hamile kadınlara pek çok vitamin ve mineral içeren ilaçların verilmesinin rutin bir olay olduğunu söyleyen Özay, bu ilaçların gerekliliğinin de halen tartışılan bir durum olduğunu belirtti. Dengeli ve doğru beslenen hamile bir kadına dışarıdan vitamin desteğinin gerekmediğini, vitamin ve mineraller almanın en doğru yolunun doğal gıdalar tüketmekten geçtiğini belirten Özay, hamilelerin düzgün beslendiği takdirde medikal desteğe ihtiyaç duymayacağını ifade ederek şunları söyledi:

“Folik asit ve demir, medikal destekle ilgili istisna bir durumdadır. Folik asit bebeğin beyin ve sinir sistemi gelişimi için kilit öneme sahip olduğundan hamile kalmadan üç ay önce alınmaya başlaması gerekir. Gebelikte artmış demir gereksinimi doğal yollardan karşılanmaz. Bu nedenle özellikle gebeliğin ikinci yarısından sonra dışarıdan verilen demir ilaçları ile destek yapılır. Türk toplumunda demir eksikliği anemisi çok sık görüldüğünden, gebeliğin başında yapılan kan sayımında anemi saptanması durumunda gebeliğin en başından itibaren desteğe başlanabilir. Gebelikte demir kullanımının bir başka önemi de kansızlık olmasa dahi hem anne adayının hem de bebeğin demir depolarını yeterli şekilde doldurmak için gerekli olmasıdır.”

Hamilelik döneminin en önemli besin maddesi: Su

Suyun hamilelikte alınmasına özen gösterilmesi gereken en önemli besin maddesi olduğunu söyleyen Özay, geçmişte gebelik sırasında tuz tüketiminin kısıtlanmasının gerektiği savunulurken, günümüzde bunun gerekli olmadığı, normal miktarda gıdalar ile alınan tuzun yeterli olduğu ve kısıtlamaya gidilmemesi gerektiğini savunan düşünceler olduğunu belirtti. Hamile bir kadının günde 2 gram tuz alması gerektiğini söyleyen Özay, yetersiz ya da aşırı tuz alımının anne adayının sıvı elektrolit dengesini olumsuz şekilde etkilediğini ifade etti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çanakkale Vali İlhami Aktaş, Avustralya ve Yeni Zelanda’da bir dizi ziyaretlerde bulundu Vali İlhami Aktaş, Avustralya ve Yeni Zelanda’da bir dizi ziyaret ve temaslarda bulundu. Avustralya ziyaretleri kapsamında Vali İlhami Aktaş ve Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir ile birlikte ilk olarak Melbourne Başkonsolosu Doğan F. Işık’ı ziyaret etti. Ardından Viktorya Eyalet Parlamentosunu ziyaret eden Vali İlhami Aktaş ve Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Viktorya Eyaleti Gaziler, Küçük İşletmeler ve Gençlik Bakanı Nazlı Süleyman ile bir araya geldi. Avustralya Melbourne ziyaretleri kapsamında Çanakkale Muharebelerinin de anlatıldığı Shrine Anıtı ve Avustralya-Türkiye Dostluk Anıtını ziyaret eden Vali İlhami Aktaş, Avustralya-Türkiye Dostluk Anıtına çelenk sundu. Avusturalya Melbourne ziyaretinin ardından Yeni Zelanda’ya geçen Vali İlhami Aktaş ve Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Yeni Zelanda Türkiye Büyükelçisi Ömür Ünsay ile bir araya gelerek Türkiye-Yeni Zelanda ilişkilerine katkılarından ötürü Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir’e verilecek olan 2024 yılı Yeni Zelanda Liyakat Nişanı Onursal Üyeliği ödül törenine geçtiler. Törende, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir’e Liyakat Nişanı Yeni Zelanda Genel Valisi Cindy Kiro tarafından takdim edildi. Ödül törenin ardından Vali İlhami Aktaş ve Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Yeni Zelanda Genel Valisi Cindy Kiro’yu ziyaret ederek bir görüşme gerçekleştirdi. Yapılan görüşmelerin ardından Vali İlhami Aktaş ve Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Türkiye Yeni Zelanda Kültürel Topluluğunu ziyaret etti. Yeni Zelanda ziyaretlerinin ardından Avustralya Sidney’e geçen Vali İlhami Aktaş, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir ile birlikte Sidney Başkonsolos Muavini Mehmet Er’i ziyaret etti. Ziyaretin ardından Vali İlhami Aktaş ve Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir ile birlikte Avustralya Yeni Güney Galler Eyalet Valisi Margaret Beazley ile görüşme gerçekleştirdi. Vali İlhami Aktaş ve Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir; Opera sanatçısı Ayşe Göknur Şanal, Auburn Gelibolu Yaşlı Bakım evi, Gençlik Merkezi ve Camii, Türk Dayanışma Derneği ve Türk Evi yetkilileri ile bir araya gelerek sohbet ettiler. Başta turizm olmak üzere ticari ilişkileri geliştirmek üzere ortak hareket etmek için Avustralya ve Yeni Zelandalı temsilcilerle bir araya gelen Vali İlhami Aktaş, Avustralya ve Yeni Zelanda’da yaşayan Çanakkaleli vatandaşlarla da irtibat sağlayarak görüşmeler yaptı. Yapılan görüşme ve ziyaretlerde gösterilen misafirperverlikten duyduğu memnuniyeti dile getiren Vali İlhami Aktaş, bundan sonraki süreçte sektör temsilcileri ile bu tür görüşmelerin olumlu ve uygun olacağını belirterek teşekkürlerini iletti.
Bilecik Cumhurbaşkanı Erdoğan Osmaneli’nin yöresel ürünlerini tattı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, katıldığı bir programda Bilecik’in Osmaneli ilçesine ait yöresel ürünlerin tadına baktı. Osmaneli Kadın Girişimciler Kooperatifi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın katılımıyla Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen Ziraat Bankası Tarım Ekosistemi Buluşması’na katıldı. Kooperatif üyeleri, Osmaneli’nde üretilen ‘Osmaneli Ayva Lokumu’, ‘Nar Lokumu’, ‘Süt Reçeli’, ‘Salça’ ve kadın girişimciler tarafından üretilen ‘Tarhana’ ve ‘Lefke Bezi’ ürünlerini Cumhurbaşkanı Erdoğan’a birebir tanıttı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Osmaneli ürünlerinden övgüyle bahsederek, "Osmaneli’nin yöresel ürünlerinin lezzeti ve kalitesi beni her zaman etkilemiştir. Bu ürünlerin daha geniş kitlelere ulaşması için hep birlikte çalışmalıyız. Kadın girişimcilerimizin ürettiği ürünler de son derece özgün ve değerli. Bu tür girişimleri desteklemeye devam edeceğiz" dedi. "Cumhurbaşkanımızın Osmaneli ürünlerine gösterdiği ilgi bizi mutlu etti" Osmaneli Belediye Başkanı Bekir Torun ise yaptığı açıklamada, "Osmaneli’nin yöresel ürünlerinin tanıtımı ve pazarlanması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu etkinlikler, bu ürünlerin daha geniş kitlelere ulaşması için önemli bir fırsat sunuyor. Cumhurbaşkanımızın Osmaneli ürünlerine gösterdiği ilgi bizi mutlu etti. Bu ilgi, ürünlerimiz için büyük bir motivasyon kaynağı olacak" diye konuştu. Osmaneli Kadın Girişimciler Kooperatifi’nin katılımı, Osmaneli’nin yöresel ürünlerinin ve kadın girişimciliğinin tanıtımı açısından önemli bir başarı olarak değerlendirildi.
Samsun Lisede Gençlik Şenliği Samsun’un Vezirköprü ilçesinde, Köprülüler Anadolu Lisesi’nde 2024 Gençlik Şenliği yapıldı. Köprülüler Anadolu Lisesi Müdürü Uğur Karabulut koordinesinde, öğretmen ve öğrencilerin hazırladığı 2024 Gençlik Şenliği, davetlilerin beğenisi topladı. Etkinliğe İlçe Kaymakamı Özgür Kaya, Belediye Başkanı Av. Murat Gül, İlçe Jandarma Komutanı J.Bnb. Ümit Çetinkaya, İlçe Milli Eğitim Müdürü Resul Özata, Şube Müdürü Burak Akça, davetliler ve çok sayıda öğrenci velisi katıldı. Programda il bazında düzenlenen voleybol turnuvasında Vezirköprü’ye birinciliği getiren Vezirköprü Köprülü Anadolu Lisesi Kız Voleybol Takımı öğrencilerine ve öğretmenlerine Vezirköprü Kaymakamı Özgür Kaya tarafından başarı plaketi verildi. Şampiyon olan takımı tebrik eden Kaymakam Kaya, Türkiye çapında düzenlenecek olan müsabakalara Vezirköprü Köprülü Anadolu Lisesi öğrencilerini göndereceklerini ifade etti. Milli Eğitim Müdürlüğü’nün Erasmus Okul Eğitimi Akreditasyonu kapsamında yurt dışında Vezirköprü’yü temsil eden Köprülü Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencilerine teşekkür belgesi İlçe Jandarma Komutanı J.Bnb. Ümit Çetinkaya tarafından verildi. Çetinkaya, bu tarz organizasyonda Vezirköprü’yü temsil eden öğrencilere ve liderlik yapan öğretmenlere teşekkür ettiğini belirtti. Daha sonra şenlikte Köprülü Anadolu Lisesi öğretmenlerinin oluşturmuş olduğu koro sahneye çıktı. Koro şarkılarını çalıp söylerken, etkinliğe katılan davetliler de koroya alkış tutarak eşlik etti. Okul öğrencileri şarkılar eşliğinde dans ederek ders yılının stresini attı. Son olarak şenlik kapsamında kurulan "Anadolu Motifleri Resim Sergisi" ve serginin açılışı yapıldı. Protokol üyeleri tarafından açılış kurdelesi kesilen resim sergisi gezildi ve motifler hakkında bilgi alındı.