GÜNDEM - 06 Temmuz 2022 Çarşamba 10:21

Harmanşah: 'Herkes bir gün 'tır'cı olacak'

A
A
A
Harmanşah: 'Herkes bir gün 'tır'cı olacak'

Can Harmanşah, Niğde’den Amerika’nın Ohio eyaletine uzanan hikâyesiyle sosyal medyada fenomen oldu. Amerika’da üniversite eğitimini tamamladıktan sonra tır şoförlüğü yapmaya başlayan Harmanşah, Amerika'da kurduğu tır okulunu hatırlatarak, ''Herkesi bir gün tırcı olacak'' dedi.

YouTube videolarıyla tanınan Can Harmanşah, etkileyici yaşam öyküsüyle sosyal medyadaki takipçi kitlesini her gün genişleten bir fenomen. 1992, Niğde doğumlu olan Harmanşah, memleketinde gündelikçi olarak çalışırken üniversite eğitimi için Eskişehir’e gitti. Okula uyum sağlayamayan Harmanşah, kız arkadaşından da ayrılınca geleceğine dair önemli bir karar alarak yurtdışının yolunu tuttu.

İflas edince tır şoförü oldu
Farklı ülkelerdeki iş denemelerinin ardından ABD’ye yerleşen Can Harmanşah, hem üniversite okudu hem de işletme alanında yüksek lisans yaptı. Ardından gezi turları düzenleyen bir şirket kuran genç girişimci, korona virüs pandemisi nedeniyle iflas edince tır şoförlüğü yapmaya karar verdi ve bu alanda eğitim aldı. Bir süre şoförlük yaptıktan sonra elde ettiği birikimle işlerini büyüten Can Harmanşah, önemli bir adım daha attı ve tır şoförlüğü eğitimleri veren bir okul açtı.

''Öğrencilerimin büyük bölümü Türk''
“Herkes bir gün tır’cı olacak” diyen Can Harmanşah, açtığı okula gelenlerin büyük bölümünün Amerika’ya yerleşen Türkler olduğunu söyledi: “Sağladığı maddi kazancın fazla olması nedeniyle tır şoförlüğü Amerika’daki göçmenler için gözde bir meslek. O nedenle okulumuza ilgi büyük. Öğrencilerimizin yüzde 90’ı da Türkler. Ben geçmişte çok zorluk çektiğim için elimden geldiğince herkese, özellikle de Türklere yardımcı olmaya çalışıyorum.”

Hayale giden yolda bir basamak''
Deneyimlerini sadece öğrencileriyle değil, hazırladığı videolarla sosyal medyadaki takipçileriyle de paylaşan Can Harmanşah, YouTube’dan elde ettiği gelirle de önemli bir girişimde bulundu. Harmanşah, Amerika’ya gitmek isteyen Türkler için Ankara’da bir danışmanlık şirketi kurdu. Öğretmen, mimar gibi iyi eğitimli birçok Türk’ün ABD’de tır şoförlüğü yapmak istediğini dile getiren Harmanşah, “Birçok kişi bu mesleği hayallerine ulaşmalarını sağlayacak parayı kazanmak için bir basamak olarak görüyor. Bu işin bir avantajı da Amerika’yı gezme imkânı sunması. Ayrıca tır şoförlüğü burada saygın bir meslek. Hayatında yeni bir sayfa açmak isteyenlere rahatlıkla önerebilirim” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Bursa’da geniş çaplı asayiş uygulaması Bursa’da polis ekiplerince gerçekleştirilen asayiş ve kumar uygulamalarında 1 aranan şahıs yakalanırken, kumar oynatılan iş yerine adli işlem yapıldı. Bursa İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü koordinesinde Nilüfer, Osmangazi ve Yıldırım ilçelerinde geniş çaplı asayiş uygulaması gerçekleştirildi. Yapılan sabit asayiş uygulamasında 182 araç kontrol edilirken, 254 şahsın sorgulaması yapıldı. Uygulamada 1 aranan şahıs yakalandı. Osmangazi ilçesi Emek bölgesinde 5 ayrı noktada yapılan sabit asayiş uygulamasında ise 78 araç kontrol edilirken, 214 şahıs sorgulandı. Ahlak Büro Amirliği koordinesinde Osmangazi, Nilüfer ve Yıldırım ilçelerinde yapılan kumar uygulamasında 10 iş yeri denetlendi. Denetimlerde 1 iş yerinde kumar oynandığı tespit edilerek iş yeri sorumlusu hakkında "Kumar Oynamak İçin Yer ve İmkan Sağlamak" suçundan adli işlem yapıldı. Kumar oynayan şahıslara idari yaptırım uygulandı. Ayrıca 1 iş yerinde 4207 Sayılı Kanuna muhalefet, 2 iş yerinin ruhsatsız olduğu tespit edildi. Ruhsatsız iş yerlerinden biri zabıta ekiplerince mühürlendi. Uygulamada 225 şahsın UYAP sorgulaması yapıldı. Ahlak Büro Amirliği koordinesinde Osmangazi ilçesinde yapılan umuma açık iş yeri uygulamasında ise 149 şahsın sorgulaması yapılırken, denetlenen 5 iş yerinden 2’sinde çalışan toplam 3 şahsın SGK kaydının olmadığı tespit edildi. Polis ekiplerinin kent genelindeki asayiş uygulamalarının kararlılıkla sürdürüleceği bildirildi.
Mersin Okul müdürünü vuran öğrenci ile babası tutuklandı Mersin’in Anamur ilçesinde okul müdürünü vuran 12 yaşındaki öğrenci ile azmettirme suçundan gözaltına alınan babası çıkarıldığı nöbetçi mahkemece tutuklandı. Olay, dün sabah saat: 08.30 sıralarında ilçeye bağlı Çarıklar Mahallesi’ndeki Çarıklar Rüştü Kazım Yücelen Ortaokulu’nun bahçesinde meydana geldi. İddiaya göre, M.K. (12), okulun önünde oturan okul müdürü Ender Kara’ya (39) doğru hızla gelerek tüfekle ateş etti. Haber verilmesi üzerine bölgeye sağlık ve jandarma ekipleri sevk edildi. Ağır yaralanan Kara, ambulansla hastaneye kaldırıldı. Jandarma ekipleri ise çocuğu okulda gözaltına aldı. Olayda kullanılan ruhsatsız tüfeğe el konulurken baba Y.K. de (55) Anamur Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla gözaltına alındı. Baba ve oğlunun savcılıkta ifadesi alınmasının ardından tasarlayarak, kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle öldürmeye teşebbüs ve azmettirme suçlarından nöbetçi mahkemeye sevk edildi. Şüpheli baba azmettirme, oğlu ise öldürmeye teşebbüs suçlarından çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı. Valilik olayla ilgili açıklama yapmıştı Mersin Valiliği olayla ilgili yaptığı açıklamada; "İlimiz Anamur İlçesi Çarıklar Mahallesinde bulunan Çarıklar Rüştü Kazım Yücelen Ortaokulunda, 22.12.2025 günü saat: 08.30 sıralarında M.K. isimli öğrenci, okul bahçesinde, Okul Müdürü E.K.’yı tüfek ile karın bölgesinden yaralamıştır. Yaralanan Okul Müdürü E.K. derhal hastaneye kaldırılmış olup, tedavisi devam etmektedir. Olayı gerçekleştiren öğrenci gözaltına alınmış, konuya ilişkin adli ve idari tahkikat başlatılmıştır" denilmişti. Öteyandan Mersin’deki bir hastaneye sevk edilen okul müdürünün tedavisinin yoğun bakım servisinde sürdüğü bildirildi.