EKONOMİ - 11 Kasım 2017 Cumartesi 12:23

Hermetik kombi satışı yasaklanıyor

A
A
A
Hermetik kombi satışı yasaklanıyor

Avrupa Birliği uyum yasaları çerçevesinde enerji ile ilgili ürünlerin çevreye duyarlı tasarımına ilişkin yönetmelik kapsamında, ‘Hermetik kombi ithalat ve üretimi yasağı’nı içeren düzenleme 21 Nisan 2018’de yürürlüğe girecek. Düzenleme ile doğalgaz faturalarında tasarruf sağlanırken, hava kirliliğinin önlenmesi konusunda önemli kazanımlar olacak.

Türkiye’nin Avrupa Birliği uyum yasaları çerçevesinde ve 23/06/2010 tarih ve 2010/643 sayılı enerji ile ilgili ürünlerin çevreye duyarlı tasarımına ilişkin yönetmelik kapsamında 2015 yılında yürürlüğe girmesi beklenirken ertelenen, ‘Hermetik kombi ithalat ve üretimi yasağı’nı içeren düzenleme 21 Nisan 2018 tarihinde yürürlüğe girecek.

Düzenleme kapsamında; gaz, sıvı ve elektrikli ısıtma cihazları ile su ısıtıcıları verim, ses seviyesi ve atık gaz olarak Avrupa Birliği tarafından belirlenen standartlara uygun olarak üretilebilecek. Söz konusu düzenlemenin şuan kullanımda olan hermetik kombileri kapsamadığını fakat yeni kombi almak ya da kombisini değiştirmek isteyen kullanıcıların yoğuşmalı kombileri tercih etmek zorunda kalacaklarını belirten Makine Mühendisi Hakan Bengi, “Bu düzenleme günlük hayatımızda hermetik Kombi olarak bildiğimiz konvansiyonel ürünlerin artık ülkemizde üretim ve satışı olmayacak anlamına geliyor. Bu cihazlar yerine verimleri daha yüksek, atık gaz NOx oranları daha düşük olan piyasada yoğuşmalı kombi olarak bildiğimiz kombilerin üretilip satılacak olması anlamına geliyor. Ancak bu yasak mevcut hâlihazırda kullanılan hermetik konvansiyonel cihazları kapsamıyor. Mevcut kullanılan kombiler kullanılmaya devam edecek. Kombisini değiştirmek isteyen kullanıcılar yoğuşmalı kombi ile değiştirmek zorunda kalacaklar” diye konuştu.

“Enerjide dışa bağımlı olan ülkemiz ciddi tasarruf imkânı sağlayacak”
Yoğuşmalı kombilerin yüksek verimli olmasından dolayı doğalgaz faturalarında kullanıcıların tasarruf edeceğini ifade eden Hakan Bengi, “Enerjide dışa bağımlı olan ülkemiz ciddi tasarruf imkânı sağlayacak. Atık gaz NOx oranları düşük olduğu için çevre ve hava kirliliği konusunda kazanımlar olacak. Kullanıcılar daha güvenli ve yüksek teknoloji ürünü kombiler kullanmış olacak. Üretici ve satıcı firmaların satış fiyatı artacağı için kar oranları aynı kalsa da, rakamsal olarak kar artışı meydana gelecek” dedi.

“Tesisatçılar bir miktar montaj zorluğu yaşayacaklar”
Değişimin avantajları olduğu kadar bazı dezavantajları olabileceğini de kaydeden Bengi, şöyle konuştu: “Tesisatçılar bir miktar montaj zorluğu yaşayacaklar. Yoğuşmalı kombiler aynı klimada olduğu gibi yoğuşan suyunun bir gidere bağlanma ihtiyacı duyduğu için gider olmayan konutlarda değişim esansında sıkıntılar oluşacak. Montaj ve servis teknisyenlerinin yeni ürünler ile ilgili eğitim ve adaptasyon süreci ihtiyacı olması, üreticilerin ve tüketicilerin değişikliğe hazır olmamasından kaynaklanan sıkıntılar ortaya çıkacak olsa da bunlar zaman içerisinde aşılacaktır. Sonuç olarak 2018 yılı, dünyanın en büyük kombi üretici ve Avrupa’nın en büyük 3’üncü kombi pazarı olan ülkemizde kombi sektöründe önemli değişiklerin olduğu bir yıl olacak gibi gözüküyor”.
 

Rıfat Fırat
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kütahya Kütahya OSB’de yol yenileme çalışmaları başladı Kütahya Organize Sanayi Bölgesi’nde, altyapı ve ulaşım konusunda önemli adımlar atılmaya devam ediyor. Rıza Güral Caddesi’nde başlatılan yol yenileme çalışmaları kapsamında, kilit taşı söküm çalışmaları başladı. Kilit taşı sökümü çalışmalarının bitmesinin ardından zemin sıkıştırma ve tesviye işlemleri gerçekleştirilecek. Rıza GüralCaddesi’nin altyapı işlemlerinin bitmesinin ardından ise beton üzerine asfalt serimi yapılacak. Ortalama 1 aylık bir süreçte tamamlanması planlanan çalışmalar, bölgedeki ulaşımı olumlu yönde etkileyecek ve işletmelerin lojistik süreçlerini daha verimli bir şekilde yürütebilmelerine katkı sağlayacak. Kütahya Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Tolga Eskioğlu, yapmış olduğu açıklamalarında; “Bölgemizde gerçekleştirdiğimiz altyapı ve ulaşım projeleriyle, işletmelerimizin rekabet gücünü artırmayı ve bölgenin ekonomik gelişimine katkı sağlamayı amaçlıyoruz. Rıza Güral Caddesi’nde başlatılan yol yenileme çalışmaları da bu vizyonumuzun bir parçasıdır. Kilit taşı söküm çalışmalarıyla başlayan süreç, zeminin sıkıştırılması ve tesviye işlemleriyle devam edecek. Ardından beton üzerine asfalt serimi gerçekleştirilecek. Bu çalışmaların tamamlanmasıyla, bölgedeki ulaşım altyapısının sağlam ve modern bir görünüme kavuşacağını ve işletmelerin lojistik süreçlerini daha verimli bir şekilde yürütebileceğini düşünüyoruz. Yaklaşık bir aylık bir süre içinde tamamlanması planlanan bu çalışmalar, yatırımcı ve ziyaretçilerimizin geçici rahatsızlıklarını telafi edecek şekilde planlanmıştır. Kısa süreli zorluklara rağmen, uzun vadede bölgeye sağlanacak olan katma değerin önemli olduğunu düşünüyoruz. Kütahya Organize Sanayi Bölgesi Yönetimi olarak, bölgenin gelişimine katkı sağlayacak her türlü projeyi gerçekleştirmeye devam edeceğiz.” ifadelerine yer verdi.
Elazığ Elazığlılar uygulamalı hac hazırlık kursunda camileri doldurdu Elazığ İl Müftülüğünce, kutsal topraklara gidecek hacı adaylarına yönelik hac eğitim semineri düzenledi. İzzetpaşa Camisinde düzenlenen seminere yüzlerce Elazığlı katıldı. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından 2024 yılı hac organizasyonu dahilinde hacca gidecek hacı adayları için hac eğitim seminerleri gerçekleştiriliyor. Bu çerçevede il ve ilçe müftülükleri koordinesinde düzenlenen seminerlerde hacı adayları, kutsal topraklara gidecek olmanın heyecanını yaşıyor. Elazığ’da da İl Müftülüğü tarafından, kutsal topraklara gidecek hacı adaylarına yönelik hac eğitim semineri düzenlendi. İzzetpaşa Camisinde düzenlenen seminerde İl Müftüsü İrfan Üstündağ ve yardımcıları tarafından, katılımcılara hac ibadeti hakkında bilgilendirme ve tavsiyelerde bulunuldu. Öte yandan Elazığ’da, 11, 15 ve 28 Mayıs tarihlerinde toplamda bin 100 hacı adayının kutsal topraklara gönderilmesi planlanıyor. “15 yıldır sıra bekliyorum” Kutsal topraklara gideceği için heyecanlı olduğunu dile getiren hacı adaylarından Fikret Çelik, “Heyecanlıyım ve çok gururluyum. 15 yıldır sıra bekliyorum. Nihayet Allah, nasip etti. Asılda değil de yedekten çıktı. Bütün İslam aleminin, benim gibi oraya gitmesini temenni ediyorum. Gidiyoruz ama inşallah huzurlu olarak Allah bizi affeder. Elazığlı hemşehrilerime selamlarımı sunuyorum. Bilakis esnaflardan helallik dilerim. İnşallah, iyi olur” dedi. 72 yaşındaki Nurettin Bulut ise “Hacca ilk kez gideceğim. Allah, nasip ederse eşimle beraber gidiyoruz. Hayırlısıyla rabbim bütün ümmeti Muhammed’e nasip, hacımızı da kabul eder. Bugün de İzzetpaşa Camisinde müftülüğümüzdeki hocalarımızda bilgi alıyoruz. Allah, hepsinden razı olsun” diye konuştu.