EKONOMİ - 14 Aralık 2017 Perşembe 03:31

Hibe desteğiyle kendi işinin patronu oldu

A
A
A
Hibe desteğiyle kendi işinin patronu oldu

Malatya’da yaşayan 52 yaşındaki Şengül Berktaş, 5 yıl önce sadece KOSGEB’den aldığı hibe desteğiyle organizasyon şirketi kurarak kendi işinin patronu oldu.

Malatyalı Şengül Berktaş imkan verildiğinde Türk kadının neler yapabileceğini ve azmin elinden hiçbir şeyin kurtulamayacağını gösteren başarılı kadınlardan biri. Evli ve iki çocuk annesi Berktaş, 5 yıl önce kamudan emekli olduktan sonra boş durmak istemedi ve Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığından (KOSGEB) hibe desteği alarak bir organizasyon şirketi kurdu. KOSGEB’den aldığı 30 bin TL’lik destekle kurduğu şirketi gecesini gündüzüne katarak çok kısa bir süre içerisinde büyüten Berktaş, şirketine 10 tane bayan elaman alarak hem istihdama katkı sundu hem de kendi ayaklarının üzerinde durmak isteyen kadınlara umut oldu. Kendini geliştirmek ve işinde daha da başarılı olmak için birçok kurs da alan kadın girişimci önüne çıkan engeller karşısında asla pes etmediğini ifade ederek, işini aşkla yaptığını söyledi.

“Hayalimde organizasyon şirketi kurmak vardı”

İnönü Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü okuduğunu dile getiren Berktaş, “27 yıl kamuda çalıştım, İl Özel İdareden emekli oldum. Emekli olduktan sonra birkaç yıl evde kaldım. Bu süre zarfında evde oturmanın pek bana göre olmadığını düşündüm ve yeniden bir şeyler yapmak istedim. Hep hayalimde bir organizasyon şirketi kurmak vardı. Bu arada aşçılığım ve organizasyon yeteneğim iyi olduğu için arkadaşlarım bana restoran gibi bir şey açmamı önermişlerdi. Bir gün arkadaşımla sohbet ederken KOSGEB'in hibe kredisi verdiğini duydum, müracaat ettim ve girişimcilik kursuna katıldım. Sertifikamı aldıktan sonra KOSGEB bir mülakata çağırdı.

Oradaki uzmanlar ne yapacağımı sordular. Ben de organizasyon şirketi kuracağımı onlara söyledim, çok beğendiler, ‘Çok güzel bir fikir’ dediler. ‘İlk defa böyle bir fikirle birisi geldi’ dediler ve kredimi onayladılar. Kredimi alarak işe başladım sıfır sermaye tamamen KOSGEB desteği ile bu işe başladım. Şu anda bir hayli yol aldım işimi bayağı büyüttüm, her şey şu an çok güzel, müşterilerimiz bizden bizler de onlardan memnunuz, bir sıkıntımız yok” şeklinde konuştu.

"Her yaptığımı bir öncekinden daha iyi yapmak için özen gösterdim"

Şengül Berktaş, iş hayatına atılma sürecinde kimsenin kendisine karşı çıkmadığını ifade ederek, “Sadece eşim benden şikayetçi oldu. Evi ve onları ihmal ettiğimi bana söyledi. Burada biraz fazla mesai yaptığım için evi bayağı ihmal ettim ama yılmadım, benim çalışma hevesim her geçen gün arttı. Her yaptığımı bir öncekinden daha iyi yapmak için özen gösterdim, kendimi geliştirmek için birçok kursa katıldım, kendimi her geçen gün yenileyerek bu işe devam ediyorum” ifadelerini kullandı.

"Çalışanların hepsi kadın"

Berktaş, iş yerinde 10 kişinin çalıştığını ifade ederek, “Burada 2 tane sürekli personelimiz 8 tane de part time çalışan arkadaşımız var. Çalışanlarımızın hepsi kadın, bazen erkekler de katılıyorlar” dedi.

Berktaş, bütün insanların kendisine olumlu yaklaştığını ifade ederek, “Bütün insanlar ve özellikle kadınlar bana çok güzel yaklaşıyorlar. Ben herkese bu işe nasıl başladığımı ve nasıl başardığımı anlatıyorum. Hepsi hayretler içinde dinliyorlar, bazıları ‘Biz de böyle şeyler yaparsak başarabilir miyiz? Diyorlar onları motive ediyorum, onlara ‘Ne zaman isterseniz gelip benim yanımda iş öğrenebilirsiniz’ diyorum, onlara destek olabileceğimi söylüyorum” dedi.

"Herkes her şeyi başarabilir"

Şengül Berktaş, kadınlara da tavsiyelerde bulunarak, “Kadınlar öncelikle devletin onlara verdiği hakları bir araştırsınlar. Bunları araştırmaları bence çok önemli. Sonra eğer bir iş yapacaklarsa bir piyasa araştırmaları yapmaları lazım. Piyasada ne kadar ihtiyaç var? Bunu görmeleri lazım ve en önemlisi korkmamaları lazım. Herkes her şeyi başarabilir diye düşünüyorum, yeter ki kendilerine güvensinler, sağlam baksınlar, başkasına muhtaç olmaktansa, başkasından para istemekten kendi paralarını kazansınlar. Bu iş paradan öte aşk benim için, ben yapmak istediğim her şeyi başardım, bu bana inanılmaz keyif veriyor, beni mutlu ediyor. Buradaki arkadaşlara istihdam sağlamak ayrıca bir güzellik. Ben çok mutluyum, iyi ki KOSGEB'in kredisini kullanmışım” şeklinde konuştu.

Berktaş, işlerini her geçen gün büyüttüklerini de söyleyerek, “Biz bu işi yavaş yavaş büyütüyoruz. Binamız normalde 30-40 kişilikti şu anda 100 kişiye kadar çıkıyor. Artık işlere yetişemediğimiz zamanlar bile oluyor. Fazla iş olduğu zaman insanları başka yerlere yönlendirip organizasyonu yine kendimiz yapıyoruz, inşallah daha da büyüyeceğiz” diye konuştu.

Barış Türel
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bilecik Bilecik’te güneş enerjisiyle sulama sistemi kuruldu Bilecik’in Osmaneli ilçesine bağlı Avdan Köyü’nde güneş enerjisiyle sulama sistemi kuruldu. Bilecik’in Osmaneli ilçesine bağlı Avdan Köyü’nde, Osmaneli Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği (KHGB) ve Muhtarlık iş birliğiyle hayata geçirilen tarımsal sulama amaçlı "Güneş Enerji Sistemi"(GES) projesi yerinde incelendi. Osmaneli Kaymakamı Abdüssamed Kılıç, proje kapsamında kurulan sistemi sahada inceleyerek yetkililerden bilgi aldı. Proje kapsamında, kaynak sularının açık biriktirme havuzunda toplanarak Avdan Göleti’ne basılmasını sağlamak amacıyla araziye 30 adet güneş panelinden oluşan 15 kW Off-Grid Güneş Enerji Sistemi kuruldu. Kurulan sistemle 15 kW’lık su pompasının enerji ihtiyacı karşılanırken, toplanan suyun Avdan Göleti’ne kesintisiz şekilde deşarjı sağlandı. Uygulama sayesinde tarımsal sulamada enerji maliyetleri düşürülürken, suyun daha verimli kullanılmasıyla üretimde süreklilik hedeflendi. Projenin, bölgedeki çiftçilere önemli katkı sağlaması bekleniyor. Osmaneli Kaymakamı Abdüssamed Kılıç, "30 adet güneş panelinden oluşan 15 kW Off-Grid Güneş Enerji Sistemi ile su pompasının enerji ihtiyacı karşılanmış, toplanan suyun Avdan Göleti’ne kesintisiz şekilde aktarılması sağlanmıştır. Bu çalışma ile tarımsal sulamada verimlilik artırılmıştır. Bu vesileyle tüm çiftçilerimize bol ve bereketli kazançlar diliyoruz" dedi.
Mersin Tarsus Üniversitesi öğrencileri Mercan Bilim Merkezi’nde bilimle buluştu Mersin Büyükşehir Belediyesine bağlı Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi’ni ziyaret eden Tarsus Üniversitesi öğrencileri, seminerler ve planetaryum gösterimiyle iklim, çevre ve uzay temalı bilim dolu bir gün yaşadı. Mersin Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi, öğrenci gruplarını ağırlamaya devam ediyor. Tarsus Üniversitesi’nin değişik bölümlerinden 120 öğrenci Mercan Bilim Merkezi’ni ziyaret etti. Öğrenciler, merkezde yer alan deney düzeneklerini inceleyerek iklim, çevre ve bilim temalı uygulamalar hakkında bilgi aldı. Program kapsamında 2 farklı başlıkta seminer de düzenlendi. Mercan Bilim Merkezi Coğrafya Öğretmeni Sercan Tekin, ‘Isınan Dünya: Küresel İklim Değişikliğinin Nedenleri ve Sonuçları’ başlıklı sunumunda, küresel iklim değişikliğine dikkat çekmek amacıyla iklim değişikliğinin güncel etkileri ve çözüm yollarını ele aldı. Seminerde ayrıca, Büyükşehir Belediyesi’nin iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında yürüttüğü çalışmalar hakkında öğrencilere bilgi verildi. Düzenlenen bir diğer seminerde ise Astronom Merve Oylum, ‘Multidisipliner Bir Alan: Uzay’ başlıklı sunumuyla öğrencilerle buluştu. Oylum, uzay çalışmalarının birçok farklı disiplinin iş birliğiyle yürütüldüğüne dikkat çekerek, öğrencilerin kendi bölümleri ile astronomi arasında bağ kurmalarını sağladı. Seminerde uzay teknolojilerine yönelik farkındalık artırılırken, farklı disiplinlerin ortak çalışmasının önemi vurgulandı. Program kapsamında son olarak öğrenciler, planetaryum gösterimiyle uzay ve evren konularında görsel bir deneyim yaşadı. "Anaokulundan üniversiteye kadar her düzeydeki öğrenciyi bekliyoruz" Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi Şefi Duygu Ezici, tematik bir bilim merkezi olarak öğrencilere çeşitli deneyimler yaşattıklarını belirterek, "Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim merkezi olarak kendi bünyemizde ve öğretmenlerimizle yaptığımız ilk seminerimizdi. Öğrencilere hem iklim değişikliğinin nedenleri ve sonuçlarından hem de dünyaya etkilerinden bahsettik. Daha sonra astronominin aslında onların bölümüne uzak olmadığını, kendi bölümleriyle ilişkili olduğunu anlattık. Akabinde de planetaryumumuzda bir film gösterimine aldık" dedi. Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi’nin, anaokulundan üniversiteye kadar her düzeydeki öğrencilerin ziyaretleriyle çok yoğun bir programa sahip olduğunu sözlerine ekleyen Ezici, "Son zamanlarda lise ve üniversitelerden yoğun talep almaya başladık. Biz bu taleplerden oldukça memnunuz. Tüm öğrencilerimizi Mercan Bilim Merkezi’ne bekliyoruz" diye konuştu.
Mersin AYKOME’nin 2025 yılı 2. Genel Kurulu gerçekleştirildi Mersin Büyükşehir Belediyesi AYKOME’nin 2025 yılı 2. Genel Kurulu’nda, altyapı çalışmalarının değerlendirilmesi, 2026 yılı yatırım programları ve kent genelinde hayata geçirilmesi planlanan önemli ulaşım projeleri ele alındı. Mersin Büyükşehir Belediyesi Altyapı Koordinasyon Şube Müdürlüğü’nün (AYKOME), 2025 yılı 2. Genel Kurulu gerçekleşti. Büyükşehir Belediyesi Ana Hizmet Binası’nda Yol Yapım, Bakım ve Onarım Dairesi Başkanı Ahmet Serkan Ataman’ın başkanlığında gerçekleşen toplantıya, Büyükşehir Belediyesi bürokratları, ilgili şube müdürleri, ilçe belediyelerinin ilgili personeli ile altyapı kurum ve kuruluşların temsilcileri katılım sağladı. Yol Yapım Bakım ve Onarım Dairesi Başkanlığı’na bağlı AYKOME Şube Müdürü Gül Gök, toplantı maddelerini içeren bir sunum gerçekleştirdi. AYKOME’nin 2025 yılı 2. Genel Kurulu’nda; ‘2025 yılı altyapı çalışmalarının genel değerlendirilmesi, 2026 yılı yatırım programları, 2026 yılı ücret tarifesi, kazı yasağı, Mezitli Kuyuluk Katlı Kavşak Projesi ile ilgili gelişmeler ve yapılması planlanan Yenişehir Beşyol Kavşağı Tüp Geçit Projesi’ ile ilgili konular görüşüldü. "Vatandaşlarımızın ve şehrimizin konfor alanını artırmak üzere toplandık" Yol Yapım, Bakım ve Onarım Dairesi Başkanı Ahmet Serkan Ataman, gerek altyapı ile ilgili kurum ve kuruluşlar, gerekse de belediye iştirakleri ile bir araya gelerek kentin yararına kararlar alınması adına bir toplantı gerçekleştirdiklerini aktardı. Ataman, "Toplantıda aldığımız kararların, vatandaşlarımızın ve şehrimizin rahatlık alanını artıracağını düşünüyoruz. Bu anlamda 2026’nın, geçmiş yıllardan daha konforlu bir yıl olmasını diliyorum" dedi. Toplantının ana maddeleri üzerinden yapılan değerlendirme ve fikir alışverişlerinin ardından; 2026 yılı yatırımları noktasında, kurum ve kuruluşlarla iş birliğinin önemine vurgu yapıldı. Altyapı çalışmaları esnasında hem vatandaşlar, hem de kurumlar açısından iş ve işlemlerin daha hızlı ve güvenli yapılabilmesi hususunda fikir alışverişinde bulunuldu. Toplantı, önerilerin aktarılması ile sona erdi.
Erzincan Erzincan beyaza büründü: Geçitlerde karla mücadele seferberliği Erzincan’da gece saatlerinde başlayan ve etkisini artıran kar yağışı, kent merkezini ve yüksek kesimleri beyaza bürüdü. Şehirde kartpostallık görüntüler oluşurken, ulaşımda aksama yaşanmaması için ekipler teyakkuza geçti. Erzincan’da beklenen kar yağışı, şehir merkezi ve yüksek rakımlı bölgelerde etkili olmaya başladı. "Beyaz gelinliğini" giyen kentte kar kalınlığı yer yer yükselirken, güne karla uyanan vatandaşlar araçlarının üzerinde biriken karları fırçalarla temizleyerek mesailerine başladı. Çocukların neşesi, büyüklerin çilesi oldu Park ve bahçelerde biriken kar, görsel bir şölen sunarken çocukların eğlence kaynağı oldu. Karın tadını çıkaran çocukların aksine, sürücüler ve işe gitmeye çalışan vatandaşlar zor anlar yaşadı. Belediye ve Karayolları ekipleri, ulaşımın etkilenmemesi için ana arterlerde ve kaldırımlarda temizlik çalışmalarını yoğunlaştırdı. Kritik geçitlerde aralıksız çalışma Kar yağışının en yoğun hissedildiği noktalar ise Erzincan’ı komşu illere bağlayan yüksek rakımlı geçitler oldu. Sakaltutan Geçidi: Erzincan-Sivas kara yolundaki 2 bin 160 rakımlı geçitte kar ve tipi ulaşımı olumsuz etkiliyor. Ahmediye Geçidi: Erzincan-Gümüşhane kara yolundaki 2 bin 120 rakımlı bölgede ekipler küreme ve tuzlama çalışmalarını sürdürüyor. Karayolları 164. Şube Şefliğine bağlı iş makineleri, geçitleri ulaşıma açık tutmak için 24 saat esasına göre çalışırken, bölge trafik ekipleri de zincirsiz ve hazırlıksız araçların geçişine izin vermiyor. Meteorolojiden "dikkatli olun" uyarısı Meteoroloji yetkilileri, yağışların yüksek kesimlerde devam edeceğini bildirerek buzlanma ve don olaylarına karşı uyarılarda bulundu. Özellikle şehirlerarası yola çıkacak sürücülerin; kış lastiği, zincir ve çekme halatı gibi ekipmanlarını yanlarında bulundurmaları noktasında dikkatli olmaları istendi.