EKONOMİ - 29 Kasım 2020 Pazar 10:37

Hobi olarak başladığı kivi üretiminde şimdi siparişlere yetişemiyor

A
A
A
Hobi olarak başladığı kivi üretiminde şimdi siparişlere yetişemiyor

Düzce’de hobi olarak evinin bahçesinde kivi yetiştirmeye başlayan Selçuk Eroğlu, siparişlere yetişemez duruma geldi.

Düzce merkeze bağlı Darıcı Mahallesi’nde ikamet eden Selçuk Eroğlu, hobi olarak başladığı kivi yetiştiriciliğini mesleğe çevirmeyi düşünüyor. Şimdiden birçok kişinin kendisinden kivi fidesi istediğini belirten Eroğlu, fındığın yanı sıra Düzce’nin kivi ile adının duyulmasını istediğini belirtti. Geçen seneye oranla verimin yüzde 50 arttığını belirten üretici Eroğlu, “Hobi olarak kivi yetiştirmeye başladım. Kivilerimizin verimi güzel. Bakım tabii ki de istiyor. 3 senedir hasat yapıyoruz. Bu sene güzel verim aldık. Geçen sene 50 kiloya yakın ürün toplamıştık. Bu sene budadık, hayvan gübresi verdik. Böylelikle verim yükselmeye başladı. Burada aslında üzüm bağı vardı. Hobi olarak başladığımız için çok özenmemiştik başlarda. Ama şu anda verim güzel oldu talep de çok güzel. Siparişler geliyor. Siparişler çok olduğu için ağaçları çoğaltmayı da düşünüyoruz. Hobi olarak değil de belki meslek olarak da yapabiliriz kivi yetiştiriciliğini. Bir de kivinin şöyle bir özelliği vardır; 7 meyvenin veremediği vitamini verir. Kivi ayrı bir vitamin kaynağı” dedi.

Hobi olarak başladığı kivi üretiminde şimdi siparişlere yetişemiyor

“Fındığa alternatif olacak”
Düzce’nin en önemli gelir kaynağı olan fındığa alternatif olacağını ifade eden Eroğlu, şimdiden birçok kişinin kendisinden kivi fidesi istediğini söyledi. Düzce’nin adı neden kiviyle duyulmasın diyen üretici Eroğlu son olarak şöyle konuştu: “Şu an da benden gören insanlar komşularımız olsun, duyanlar olsun benden fide istiyorlar. Kivi tüketiminin artık daha fazla olacağını düşünüyorum bu çevrede. Geçen sene 55-60 kiloya yakın kivi aldık ama bu sene 100-120 kilo civarında kivi aldık. İnsanların talebi çok olduğu için elimizden geldiği kadar siparişleri yetiştirmeye çalışıyoruz” diye konuştu.

Hobi olarak başladığı kivi üretiminde şimdi siparişlere yetişemiyor

“Talepleri görünce herkes kivi dikecek”
Düzce’de bir kişide üretimi gördükten sonra kendi bahçesinde de dikim yapan Eroğlu, talep sonrasında birçok kişinin kivi dikimi yapacağını belirterek, “Ben bu işi Ballıca köyünde bir ağabeyin bahçesinde gördüm. Oradan bir fide aldık. Ekip bakımını yapınca da bu kıvama geldik. Talepleri görünce herkes kivi dikmeye başlayacak diye düşünüyorum. Çünkü çevremdeki insanlar görüyorlar talep oranını. Şimdiden fide isteyenler oluyor. Eşimize dostumuza elimizden geldiği kadar yardımcı oluyoruz. Belki hobi olarak başlarlar, belki arazilerine de dikebilirler. Neden Düzce’nin adı kiviyle duyulmasın ki” şeklinde konuştu.

Enes Bektaş-Selçuk Akyol

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara 19 ilde düzenlenen "SİBERGÖZ-38" operasyonlarında 51 şüpheli yakalandı İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 19 ilde nitelikli dolandırıcılık suçuna yönelik jandarma tarafından düzenlenen "SİBERGÖZ-38" operasyonlarında 51 şüphelinin yakalandığını duyurdu. Bakan Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, 19 ilde nitelikli dolandırıcılık suçuna yönelik jandarma tarafından düzenlenen "SİBERGÖZ-38" operasyonlarında 51 şüphelinin yakalandığını açıkladı. Paylaşımında operasyonun, Jandarma Genel Komutanlığı Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı koordinesinde İl Jandarma Komutanlıklarınca Şırnak, Mersin, İstanbul, Ankara, Denizli, Adana, Muğla, Hatay, Batman, İzmir, Gaziantep, Niğde, Sakarya, Manisa, Diyarbakır, Kütahya, Trabzon, Siirt ve Malatya’da düzenlendiğini ifade eden Yerlikaya, il il şu bilgileri paylaştı: "Şırnak İl Jandarma Komutanlığı Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ve Cizre İlçe Emniyet Müdürlüğünce yapılan ortak çalışma sonucu, Şırnak merkezli Mersin, İstanbul, Ankara, Denizli, Adana, Muğla, Hatay, Batman, İzmir, Gaziantep, Niğde ve Sakarya’da düzenlenen operasyonlarda; internet siteleri üzerinden sahte araç ilanı, kiralık villa ve yüksek kazançlı yatırım vaadiyle vatandaşlarımızı dolandırarak haksız kazanç elde ettiği tespit edilen 32 şüpheli yakalandı. Manisa İl Jandarma Komutanlığı Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünce yapılan çalışmalar sonucu Manisa merkezli Adana, Mersin, Muğla, Gaziantep, Diyarbakır, Kütahya ve Trabzon’da düzenlenen operasyonlarda, yüksek kazançlı yatırım vaadiyle forex üzerinden vatandaşlarımızı dolandırarak haksız kazanç elde ettiği tespit edilen 13 şüpheli yakalandı. Siirt İl Jandarma Komutanlığı Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünce yapılan çalışmalar sonucunda Siirt merkezli Adana ve İstanbul’da düzenlenen operasyonlarda, sosyal medya platformları üzerinden vatandaşlarımızın kişisel verilerini elde edip ’FETÖ silahlı terör örgütüne adınız karıştı’ iddiası ile vatandaşlarımızı dolandırarak haksız kazanç elde ettiği tespit edilen 3 şüpheli yakalandı. Diyarbakır İl Jandarma Komutanlığı Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünce yapılan çalışmalar sonucu Diyarbakır merkezli Denizli, Malatya ve İstanbul’da düzenlenen operasyonlarda; internet sitesi üzerinden ’sahte araç ilanı’ ile vatandaşlarımızı dolandırarak haksız kazanç elde ettiği tespit edilen 3 şüpheli yakalandı." Bakan Yerlikaya, yapılan ilk belirlemelere göre şüphelilerin banka hesaplarında 62 milyon Türk Lirası tutarında para hareketliliği tespit ettiklerini kaydetti. Yapılan operasyon sonucu ise çok sayıda cep telefonu, bilgisayar ve kredi kartına el konuldu.