ASAYİŞ - 14 Şubat 2022 Pazartesi 10:05

İbranice el yazması kitabı 300 bin TL’ye satarken yakalandılar

A
A
A
İbranice el yazması kitabı 300 bin TL’ye satarken yakalandılar

Diyarbakır’da İbranice el yazması tarihi kitabı 300 bin TL’ye satmak isteyen şüpheliler suçüstü yakalandı.

Edinilen bilgilere göre, İl Jandarma Komutanlığı tarafından yapılan çalışmalar neticesinde, Kayapınar ilçesinde ikamet eden şahısların ellerinde bulundurdukları çeşitli tarihi eserleri 300 bin TL karşılığında satmak için müşteri aradıkları yönünde bilgi elde edildi. Şüpheliler, Kayapınar ilçesi Peyas Mahallesinde tarihi eserleri satmaya çalıştıkları esnada suçüstü yakalandı. Şahısların üzerlerinde ve araçlarında yapılan aramada, 1 adet İbranice el yazması tarihi kitap ele geçirildi. Ele geçirilen tarihi eser muhafaza altına alınarak Müze Müdürlüğüne teslim edilirken, yakalanan 3 şüpheli hakkında soruşturma başlatıldığı belirtildi.

Murat Başal
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Denizli Başkan Arslan mahalle mahalle bayram mesaisine devam ediyor DENİZLİ (İHA) – Denizli’nin Çameli Belediye Başkanı Cengiz Arslan, Kurban Bayramında mahalleleri ziyaret ederek vatandaşlarla bir araya geldi. Çameli Belediye Başkanı Cengiz Arslan ve AK Parti Çameli İlçe Başkanı Cengiz Yılmaz, Kurban Bayramı ziyaretlerine hız kesmeden devam ediyor. Başkan Arslan ve Başkan Yılmaz, ilk olarak Belevi Mahallesi’nde vatandaşların Kurban Bayramı’nı kutladı ve mahalle halkıyla sohbet etti. Bir sonraki durağı İmamlar Mahallesi olan Başkan Arslan, burada da vatandaşlar tarafından karşılandı. Herkesin bayramını kutlayan Arslan, mahalle halkının istek ve taleplerini dinledi. İmamlar Mahallesi’nden sonra Çiğdemli Mahallesi’ne geçen Başkan Arslan, burada da vatandaşlarla bayramlaşıp sohbet etti. Kurban Bayramı ziyaretlerine Kınıkyeri Mahallesi’nde devam eden Başkan Arslan, burada da her bir vatandaşla bayramlaşarak sohbet etti. Ziyaretlerine Cumaalanı, Sofular, Arıkaya, Taşçılar ve Gürsu mahallelerinde devam eden Başkan Arslan, bu mahallelerde de vatandaşlarla bire bir sohbet ederek bayramlarını kutladı. Çameli Belediye Başkanı Cengiz Arslan, Elmalı Mahallesi sakinlerinin bayramlarını kutladıktan sonra Kirazlıyayla Mahallesi’nde vatandaşlarla buluştu. Burada da herkes ile bayramlaşan Arslan, Karabayır Mahallesi’nde düzenlenen toplu bayramlaşmada esnaf ve vatandaşlarla bir araya geldi. Ziyaretlerine Akpınar Mahallesi’nde devam eden Başkan Arslan, ardından Sarıkavak Mahallesi sakinleriyle bayramlaştı. Son olarak Emecik, Bıçakçı ve Kızılyaka mahallelerinde vatandaşlarla bir araya gelen Başkan Arslan, tüm mahalle sakinlerinin Kurban Bayramı’nı kutladı.
Kars Kars’ta toprak altındaki tarih gün yüzüne çıkarılıyor “Dünya Kenti”, “Medeniyetler Beşiği”, “Binbir Kilise” ve “40 Kapılı Şehir” olarak da adlandırılan Ani Ören Yeri’nde toprak altındaki tarih, 8 ayrı noktada yürütülen kazı çalışmalarıyla gün yüzüne çıkarılıyor. Kars’ta bulunan ve UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yerini alan Ani Ören Yeri’nde, tarihi eser ve kalıntıların gün yüzüne çıkartılması için aralarında sanat tarihçileri, arkeologlar, mimarlar ve öğrencilerinde bulunduğu 35 kişilik ekip, 8 ayrı noktada kazı çalışması yapıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile Kafkas Üniversitesi (KAÜ) işbirliğinde yürütülen kazı çalışmalarıyla toprak altında bulunan tarih, yürütülen kazı çalışmalarıyla ortaya çıkarılarak Kars turizmine kazandırılıyor. “Ani toprak altında kazılmayı bekleyen eserleriyle de önemli bir kent” Ani Ören Yeri’ndeki kazı çalışmalarına yeniden başladıklarını belirten Kazı Başkanı Doç. Dr. Muhammet Arslan, “Ani Ortaçağ’ın en önemli kentlerinden birisi, özellikle 10 ve 13’üncü yıllar arasında kentte çok aktif bir hayatın olduğunu söyleyebiliriz. Ani şu anda ayakta duran anıtsal eserleriyle değil, aynı zamanda toprak altında kazılmayı bekleyen eserleriyle de önemli bir kent, bizler de Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Kafkas Üniversitesi ortaklığında Cumhurbaşkanlığı kararlı kazı statüsünde çalışmalarımıza devam ediyoruz. 2024 yılı kazı ve koruma çalışmaları Haziran ayı itibarıyla başladı. 10 farklı üniversiteden, başta sanat tarihçileri olmak üzere içerisinde arkeologların, mimarların, restoretörlerinde dahil olduğu disiplinlerarası bir ekiple çalışmalarımıza devam ediyoruz” dedi. “8 farklı noktada kazı yapılıyor” Arslan, “8 farklı noktada kazı ve koruma çalışmalarımız devam ediyor. Selçuklu Çarşısı, Selçuklu konutları, Selçuklu mezarlığı, Selçuklu büyük hamamı geçen yıllardan devam eden çalışmalarımızdı. Bu yıl bunlara ek olarak Batı Aşot Surları dediğimiz alandaki kazı çalışmalarına bu yıl itibariyle başladık. Tabi burası Bagratlılar zamanında yapılan Ani’nin ilk dış surları ancak Selçukluların fethi ile birlikte bu dış surlar korunarak burası konut haline getirilmiş. Şimdi ekip arkadaşlarımızla birlikte bu mekanları da açığa çıkarmak için gayret sarf ediyoruz. Bunun haricinde bu yıl ilk kez girdiğimiz ve Divin Kapısı Kaya Mescidi adlandırdığımız mağaralar bölgesi bulunmakta, buradaki çalışmalarımız da yoğun bir şekilde devam ediyor” diye konuştu. Öte yandan Ani Ören Yeri’nde Kazı Başkanı Doç. Dr. Muhammet Arslan başkanlığındaki kazı çalışmaları 10 üniversiteden bilim insanları, sanat tarihçiler ile arkeologlar, mimarlar ve öğrencilerden oluşan 35 kişilik ekip tarafından yürütülüyor. Yürütülen kazı çalışmalarıyla Ani Ören Yeri’nde bulunan ve toprak altındaki tarihi eserler gün yüzüne çıkarılıyor.