ASAYİŞ - 13 Ekim 2015 Salı 15:43

Iğdır’da YDG-H operasyonu: 4 gözaltı

A
A
A
Iğdır’da YDG-H operasyonu: 4 gözaltı

Iğdır’da PKK'nın gençlik yapılanması Yurtsever Devrimci Gençlik Hareketi’ne (YDG-H) yönelik yapılan operasyonda 4 kişi gözaltına alındı.

Edinilen bilgilere göre, Iğdır Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele (TEM) Şube Müdürlüğü ekipleri, kent merkezinde YDG-H üyelerine yönelik birçok adrese bu sabah erken saatlerde eş zamanlı operasyon düzenlendi. Özel harekat ekiplerinin de yer aldığı operasyonda PKK’nın gençlik yapılanması YDG-H üyesi oldukları ileri sürülen İsa K., Volkan D., Hasan K. ve Murat S. gözaltına alınarak emniyete götürüldü.

BÜLENT MAVZER
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ordu Uzmanından bahar alerjisi uyarısı Bahar alerjisi hakkında uyarılarda bulunan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatma Beşiroğlu Çetin, “Alerji, genellikle polenler, toz akarları, hayvan tüyleri ve küf mantarları gibi alerjenlere karşı vücudun aşırı tepki vermesiyle ortaya çıkar. Bahar aylarında özellikle polenlerin havada yayılmasıyla alerjik reaksiyonlar artabilir” dedi. Çocuklarda alerjik reaksiyonlar, baharın gelmesiyle birlikte artış göstermektedir. Bahar aylarıyla birlikte artan çiçeklenme dönemi, çocuklarda alerjik reaksiyon riskini artırmaktadır. Medical Park Ordu Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatma Beşiroğlu Çetin, bu dönemde alerji belirtileri gösteren çocukların aileleri için önemli bilgilendirmelerde bulundu. “Bu belirtilere dikkat” Bahar alerjisinde görülebilecek belirtileri anlatan Uzm. Dr. Çetin, “Alerji, genellikle polenler, toz akarları, hayvan tüyleri ve küf mantarları gibi alerjenlere karşı vücudun aşırı tepki vermesiyle ortaya çıkar. Bahar aylarında özellikle polenlerin havada yayılmasıyla alerjik reaksiyonlar artabilir. Bu reaksiyonların hapşırma, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, gece ağız açık uyuma, kaşıntı, gözlerde sulanma, ciltte kızarıklık ve nefes darlığı gibi belirtilerle kendini gösterebilir” diye konuştu. “Teşhisi takiben uygun tedavi planı belirlenir” Ailelere düşen görevlere değinen Uzm. Dr. Çetin, “Alerji belirtileri gösteren çocukların ebeveynleri, çocuklarının semptomlarını dikkatle izlemeli ve bir uzmana danışmalıdır. Çocuklarda alerji teşhisi, genellikle bir çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı veya çocuk alerji uzmanı tarafından yapılır. Teşhisi takiben uygun tedavi planı belirlenir. Tedavi seçenekleri arasında antihistaminik ilaçlar, koruyucu tabletler, burun spreyleri, göz damlaları ve alerji aşıları bulunmaktadır. Ancak, tedaviye başlamadan önce mutlaka bir uzmana danışılmalı ve çocuğun ihtiyaçlarına uygun bir tedavi planı oluşturulmalıdır” ifadelerine yer verdi. “Çocuklar oyun oynarken gözlük takabilir” Uzm. Dr. Çetin, alerjenlerden korunmak için şu tavsiyelerde bulundu: “Polen sezonunda çocuklar dışarıda oynarken gözlük takabilir, dönüşte ellerini yüzlerini yıkayıp, kıyafetlerini değiştirebilirler. Mümkün olduğunca sabah saatlerinde evden çıkılmamalı, evler bu saatlerde havalandırılmamalıdır. Klima kullanılıyorsa polen filtreleri düzenli olarak değiştirilmelidir. Bu sezonda çamaşırlar dışarıda kurutulmamalıdır. Evde toz ve akarlara karşı önlem almak için yatak ve yastık kılıflarını düzenli olarak haftada bir kere en az 60 derecede yıkamak faydalı olabilir. Çocukların odasında toz tutabilecek halı, pelüş oyuncak, yün içerikli eşyalar kullanılmamalıdır. Evi nemlendirmek için ısı kaynaklarının üzerine ıslak havlu, su kapları koyulmamalı, buhar yapılmamalıdır. Unutmayın, çocuklarda alerji belirtileri ciddi olabilir ve uygun tedaviyle kontrol altına alınabilir. Çocuğunuzun sağlığı için alerjiye dair herhangi bir şüpheniz varsa, bir uzmana danışmaktan çekinmeyin.”
Balıkesir Bandırma’da orman yangınlarına karşı bir adım, "Orman Benim" Kampanyası Balıkesir’in Bandırma ilçesinde Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı önderliğinde 81 ilde başlayan olan "Benim Ormanım" kampanyası kapsamında "Orman Benim" kampanyası düzenlendi. Orman yangınlarının önlenmesi ve toplumda bu bilincin oluşturulması amacıyla gerçekleşen etkinlik, Orman İşletmenin belirlediği ormanlık alanda gerçekleşti. Katılımcılar arasında İlçe Kaymakamı Engin Aksakal, Bandırma Orman İşletme Müdürü Faruk Tuna Yüksek, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mutlu Aslan, İlçe Müftüsü Dr. Abdulhamid Pehlivan, Jandarma Komutanı Binbaşı Ahmet Tunç, daire müdürleri, sivil toplum kuruluşları ve öğrenciler yer aldı. Program, Bandırma Orman İşletme Müdürü Faruk Tuna Yüksek’in açılış konuşmasıyla başladı. Etkinlik kapsamında Bandırma Kemal Pireci Ortaokulu öğrencileri ve protokol mensupları fidan dikimi yaparak çevre temizliği çalışmalarına destek verdiler. Toplanan yaklaşık bir ton çöp, Bandırma Belediyesi Temizlik İşleri Birimi tarafından alındı. Faruk Tuna Yüksek, kampanya hakkında şunları söyledi: "Bakanlıkça belirlenen strateji doğrultusunda orman yangınlarıyla mücadelede önemli adımlar atıyoruz. Bu kampanya ile ormanların direncini artırarak toplumda yangın bilincini yükseltmeyi amaçlıyoruz. Amacımız, orman yangınlarının önlenmesi ve çevreye verilecek zararların en aza indirilmesidir. Bu kapsamda orman yangınlarının önlenmesi, yangın sayılarının ve şiddetinin düşürülerek çevreye olan zararların en aza indirilmesi, vatandaşlarda orman yangınlarının çıkmasını önleme bilincinin oluşturulması amacıyla tüm illerde olduğu gibi Bandırma’da da 3 Mayıs Cuma günü saat 10.00’da “Orman Benim” kampanyası gerçekleştirdik. Kampanya, ormanların yangınlara karşı direncinin artırılması ve toplumda yangına sebebiyet verecek davranışlara karşı bilinç oluşturulması amacını da taşıyor"şeklinde konuştu.
Bursa BTÜ-SEM’den minik dahilere eğitim Bursa Teknik Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (BTÜ-SEM), özel yetenekli çocukların potansiyellerini keşfetmelerine ve geliştirmelerine imkan sağlayacak yeni bir eğitim programı başlatıyor. BTÜ-SEM tarafından düzenlenen eğitim programında, özel yetenekli çocukların ilgi alanlarına yönelik tasarlanmış dersler ve etkinlikler yer alıyor. BTÜ-SEM’den yapılan açıklamada, eğitim programının Türkiye’deki 5-12 yaş arası özel yetenekli çocuklar için üstün yeteneklerini ve sahip oldukları potansiyeli kullanmalarına imkan sağlamak üzere hazırlandığı bildirildi. Program çerçevesinde, katılımcılara Fikirler Atölyesi, Fen Bilimleri Atölyesi, Bilgisayar Bilimleri - Robotik & Kodlama Atölyesi ve Sosyal Duygusal Öğrenme ve Karakter Gelişimi Atölyesi gibi çeşitli atölyeler sunulacak. Bu atölyelerde çocuklar, problem çözme, eleştirel düşünme, iletişim ve iş birliği gibi önemli becerilerini geliştirirken, aynı zamanda bilim, teknoloji, mühendislik, sanat ve matematik (STEAM) alanlarında da bilgi ve becerilerini zenginleştirecekler. Açıklamada programın amacının özel yetenekli çocukların potansiyellerini tam anlamıyla ortaya çıkarmalarına destek vermek olduğu vurgulanıyor. Minik dâhilerin ilgi alanlarında gelişmelerine imkan sağlayacağı ifade edilen bu eğitim programıyla, çocuklara nitelikli bir eğitim sunulacağı kaydedilirken, gelecekteki başarılarına katkı vermesi hedeflendiğinin altı çiziliyor. Özel Yetenekli Çocuklar İçin Hafta Sonu Zenginleştirilmiş Eğitim Programı, 5 Mayıs Pazar başlıyor. Programa kayıtlar BTÜ-SEM’in web sayfasında (https://sem.btu.edu.tr/) online olarak devam ediyor.
Yalova Yalova’da orman yangınlarının önlenmesi için doğada temizlik Yalova’da “Orman Benim” kampanyası çerçevesinde öğrenciler ve vatandaşlar, ormanlık alanda yangına sebebiyet verebilecek çöpleri topladı. Türkiye’nin 81 ilinde eş zamanlı düzenlenen “Orman Benim” kampanyası çerçevesinde Yalova’da da öğrenciler doğada çöp topladı. Kirazlı Mesire Alanı’nda Yalova Orman İşletme Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen programa sivil toplum kuruluşları da destek verdi. Kampanya ile orman içi ve bitişiğindeki yol kenarları, tarım arazileri, yerleşim yerleri ile tesislerin çevresinde bulunan yanıcı maddelerin azaltılması, çöplerin temizlenmesi neticesinde orman yangınlarının olumsuz etkilerinin azaltılması hedefleniyor. Etkinliğe katılan TEMA Vakfı Yalova Şube Başkanı Arzu Demir, “Tüm Türkiye’de bugün 81 ilde ‘Orman Benim’ adı altında orman yangınlarına farkındalık oluşturmak adına Yalova Orman İşletme Müdürlüğü’nün davetiyle alandayız. Biz sadece TEMA gönüllüleri olarak Yalova’daki bütün sivil vatandaşlar, okuldaki öğrenciler, her okul seviyesinde, ilkokul, ortaokul, lise öğrencilerimizle birlikte çok kalabalık coşkulu bir kalabalık var burada. Mevsim itibarıyla da orman yangınları başlıyor maalesef. Buradan vermek istediğimiz mesaj; toplumda ormandan çıkarken sadece ayak izlerimizin kalmasına dikkat edelim. Orman yangınlarına sebep olacak metal atıkları ve diğer atıkları alanda bırakmayalım. Ormanlar bizim nefes almamız için oksijen kaynağımız. Onlara gözümüz gibi bakalım” dedi. Etkinliğe Vali Yardımcısı Bahattin Atçı, Orman İşletme Müdürü Murat Koçluk, Kültür ve Turizm Müdürü Ziya Karatekin, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ümit Yılmaz da katıldı.