GÜNDEM - 14 Şubat 2019 Perşembe 11:22

İki ayağı ve bir kolu kesildi yine sigaradan vazgeçmedi

A
A
A
İki ayağı ve bir kolu kesildi yine sigaradan vazgeçmedi

Sivas'ta sigaranın tetiklediği Buerger hastalığına yakalanan Ramazan Demir, iki ayağı bir eli kesilip sakat kalmasına rağmen sigaradan vazgeçemedi.

Sivas'ta yaşayan Ramazan Demir (54), 22 yıl önce sol ayağının baş parmağından çıkan sivilce için gittiği hastanede Buerger hastalığına yakalandığını öğrendi. Hastalığa günde içtiği bir paket sigaranın neden olduğu ileri sürüldü. Demir'in hastalık nedeniyle ilk olarak sağ ayağının parmaklarını kesildi.

Hastalığın ilerlemesiyle sağ ayağı kesilen Demir'in daha sonra sol bacağı da tamamen kesildi. Süreçte sağ elinin parmakları da kesildi. Demir'in ince bağırsağının da bir bölümü hastalık sonrası ameliyatla alındı. Tekerlekli sandalyeye mahkum olan ve sağ bacağına protez taktıran Demir, akıllı protez yaptırıp yeniden yürümek istiyor. Malulen emekli olduğu için aldığı bin 700 lira ile geçimini sağlamaya çalışan Demir, 49 bin lira olan akıllı protezler için yetkililerden yardım bekliyor.

"Sigaradan uzak durun"

Hayatını karartan sigaradan vazgeçemeyen 22 yıllık Buerger hastası Demir, "Buerger hastalığı günümüzde ciddi bir hastalık ve böyle genç yaşlarda nadir görülen bir hastalık. Ayak bileğim ve diz kapağımın arasında gerdirerek bağladığında hissedebileceğim şeklinde ağrılar olmaya başladı. Dinlendiğim zaman geçiyordu. Bir de küçük parmağımın arasında bir sivilce çıktı. Sivilce küçük bir sivilceydi ama bu sivilce belirtisiymiş. Doktorlar o yıllarda beni çok oyaladılar. Kimi doktor pişik, kimi doktor mantar ve 6 ay sonra gittiğimde yılancık dediler. Bu sivilce meğerse Buerger'in başlangıcıymış. Bu süreçte sigara kullanıyordum. Zaten sigara başlıca sebeplerinden. Eğer sigaraya heveslenenler varsa buradan özellikle söylüyorum, sigaradan uzak durun" dedi.

Dayanılmaz ağrıları var

Sigara içmeye 14 yaşında başladığını ve 40 yıldır aralıksız içtiğini söyleyen Demir, "Felaket bir ağrısı var ve hiç dinmiyor. Geceleri ağrı oldukça artık hırstan veya sinirden ister istemez içiyorum. 1997'den 1998 yılına kadar sağ ayak parmaklarımı kestiler, 2-3 ay aralıklarla. 1999 yılında sağ ayağımı aldılar. 2000 yılında sol ayağıma geçti ve sol ayağımı diz altından verdim. 2004 yılında düz üstüne çıktı. 2012 yılında karnımda ince bağırsakları kangren yapmış. 2014 yılında 70 santimetre ince bağırsağımı aldılar yine aynı hastalıktan dolayı. 2017'de sağ elimin işaret parmağını verdim, 6 ay öncede komple parmaklarımı aldılar" diye konuştu.

Akıllı protezle yürümek istiyor

Hayatını kullandığı akülü araba ile sürdüren Demir, "Ben şu anda böyle akülü araba ile gezmek istemiyorum. Ben akıllı protezimi yaptırıp, elimi yaptırıp, protez elimle ayağımla koltuk değneklerim ile yürümek istiyorum. Hayata tutunmak istiyorum, ben yaşamak istiyorum. Hayat devam ediyor. Bunun içinde yaklaşık 49 bin lira maliyet çıkardılar. 49 bin liraya bu ayak yapılacak ve ben yürüyeceğim. Duyarlı, yardım sever halkımıza buradan duyurmak istiyorum. Sigaradan ben vazgeçemedim, sigara bende olan her şeyimi aldı. Rica ediyorum, kimse bu sigarayı içmesin" şeklinde konuştu.  

Uğur Yiğit - Veysel Korkmaz

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Boğazından bıçaklanan kadının saldırıya uğradığı anlar kamerada Ankara’nın Sincan ilçesinde bir kadının ölümüne sebep olan bıçaklı saldırı an be an güvenlik kamerasına yansıdı.Sincan’da dün akşam saatlerinde meydana gelen olayda S.K. (34) isimli şahıs, bilinmeyen bir nedenden dolayı kavga ettiği Edanur K.’yi (28) boğazından ve vücudunun çeşitli yerlerinden bıçakladı. Çevredekilerin ihbarı üzerine olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Ağır yaralanan Edanur K., hastanedeki tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Saldırgan S.K. ise polis ekiplerince kısa sürede yakalanarak gözaltına alındı. Dün yaşanan olay ise çevredeki güvenlik kamerasına yansıdı. Görüntülerde S.K.’nin Edanur K.’ye saldırdığı anlar an be an kaydedildi.“Sadece sevgiye ihtiyacı olan bir kızdı”Öte yandan, Edanur K.’nin arkadaşı olan Kader Düzgün, olayın ardından açıklamalarda bulundu. Düzgün, Edanur’un psikolojik sıkıntıları olabilir fakat hiçbir insan bu şekilde öldürülmeyi hak etmiyor. Cinayete kurban giden birçok kadınlarımız, çocuklarımız var. lütfen kadınlarımıza ve çocuklarımıza sahip çıkalım. Edanur daha 27 yalındaydı. Arkadaşları tarafından sevilen, sayılan bir kızdı. Ailesi paramparça durumda, eşi de aynı şekilde. Tabi ki hepimiz hata yapabiliyoruz. Hepimizin psikolojik olarak sorunlarımız var. Kendisi de aynı şekilde psikolojik destek de alıyordu. Sadece sevgiye ihtiyacı olan bir kızdı” açıklamasında bulundu.
Erzurum ETÜ deprem felaketinde hayatını kaybeden Rabia’yı unutmadı Asrın felaketi olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybeden Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) öğrencisi Rabia Elmacı anısına futsal turnuvası düzenlendi. ETÜ Spor Bilimleri Fakültesi ile öğrenci topluluklarından Eğitim ve Kültür Kulübü iş birliğiyle yarı yıl tatili için memleketi Hatay’a giden ve 6 Şubat’ta yaşanan deprem felaketinde yaşamını yitiren ETÜ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü 1. sınıf öğrencisi Rabia Elmacı’nın hatırasını yaşatmak amacıyla futsal turnuvası düzenlendi. Turnuvanın final programına ETÜ Rektörü Prof. Dr. Bülent Çakmak, Dekanlar, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci ile Rabia Elmacı’nın yakınları katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda Rabia anısına hazırlanan video gösterimi ve Kur’an-ı Kerim tilaveti gerçekleştirildi. Açılışta konuşan Rektör Çakmak, yaşanan felaketin derin yaralar açtığını belirterek: “Böylesi zamanlarda konuşmak gerçekten zor. Her nefis ölümü tadacak. Ancak Rabia kızımız diğer depremzede kardeşlerimiz gibi şehadet mertebesine erişti. Ne mutlu siz yakınlarına ki şehit olan bir evladınız var. Rabia’mızın kıymetli hatırası her zaman bizlerle beraber olacak. Bu vesileyle afetlerde hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımıza Allahtan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum. Programın düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum” dedi. Rektör Çakmak’ın ardından konuşan Eğitim ve Kültür Kulübü Danışmanı, Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Elemanı Arş. Gör. Furkan Öget, yaşanan felakette hayatını kaybedenlerin üzüntüsünün hala çok taze olduğunu ifade ederek: Bizler şunu biliyoruz ki ölüm bedenin sonlanmasıyla değil, sevginin ve hatıraların son bulmasıyla başalar. Biz kardeşimizi her daim aramızda ve yakınımızda hissedeceğiz” diye konuştu. Son olarak söz alan Rabia’nın Dayısı Osman Köylü ise ETÜ’de olmaktan büyük mutluluk duyduklarını dile getirerek, Rabia’nın hatırasına sahip çıkan ve etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti. Konuşmaların ardından başlayan final müsabakasında Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü penaltı atışlarında İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü’nü 6-5 mağlup ederek şampiyonluğa ulaştı. Şampiyon takım kupasını Rektör Çakmak’ın elinden aldı.