ASAYİŞ - 27 Mayıs 2016 Cuma 11:20

İki kişinin kopan parmağı ameliyatla geri dikildi

A
A
A
İki kişinin kopan parmağı ameliyatla geri dikildi

Konya’da iki kişinin iş makinelerinde kopan parmakları ameliyatla dikildi.

Konya’da pres makinesinde çalışan 38 yaşındaki Mehmet Buğdaycı, kalıp söktüğü esnada parmağının bir kısmı makineye kaptırması sonucu koptu. Bunun üzerine Mehmet Buğdaycı ilk müdahalenin ardından Medicana Konya Hastanesi’ne getirildi. Burada gerçekleştirilen başarılı bir operasyonla talihsiz adamın kopan parmağı yerine dikildi. 

Ameliyatın iyi geçtiğini söyleyen Mehmet Buğdaycı, “İş yerinde preste çalışıyorum. Kalıbı söküyordum. Kurtarırken elimin üzerine düştüm. Orta parmağımın ucu, tırnağın yarısı koptu. Ondan sonra hastaneye geldik. Sağ olsunlar başarılı bir operasyonla tedavi ettiler” dedi.
Öte yandan, 40 yaşındaki Barışhan Türköz de, yine iş yerinde parmağını dişli makineye kaptırması sonucu kopardı. Hemen Medicana Konya Hastanesi’ne kaldırılan Türköz, burada yapılan ameliyat sonrasında kopan sol el orta parmağı yerine dikildi. 

Barışan Türköz ameliyattan sonra sağlığının iyiye gittiğini söyleyerek, “Sol orta parmağımın ucunu dişli makineye kaptırdım. Sonrasında hastaneye geldik. Ameliyata alındım. Doktorum başarılı bir ameliyat geçirdiğimi söyledi. Şu an her şey güzel gidiyor” diye konuştu.

Ameliyatları gerçekleştiren Konya Medicana Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Harun Kütahya ve Yrd. Doç. Dr. Hamza Hakan Türk, Mehmet Buğdaycı ve Barışhan Türköz’ün kopan parmaklarını mikro cerrahi yöntemiyle başarılı bir şekilde geri diktiklerini söyledi.

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Harun Kütahya, Mehmet Buğdaycı’nın, “İş kazası sonrasında elin üçüncü parmakta uç kısımda tamamen kopma durumu ile hastamız başvurdu. Öncelikle hasta geldiğinde parmak ucu gelmemişti. Daha sonra parmak ucunu bulmaları sonrasında parmağın kopan kısmını tekrar yerine yerleştirme işlemi yapılmak üzere ameliyathanemize aldık. Yaklaşık bir buçuk saat süren işlemin sonrasında da parmağı kopan damar ve sinirleri yerine tamamen dikildi. İşlem sonrasında kontrollerini yaptığımızda parmak dolaşımının gayet iyi olduğu gördük. İki gündür takip etmekteyiz. Hastamızın parmak dolaşımı şu ana kadar iyi” ifadelerini kullandı.

Bu tür kopmalarda hastanın hastaneye başvuru süresinin çok önemli olduğunu anlatan Kütahya, “Parmak ucu kopmalarında kopan parmağın soğuk suyla ıslatılmış bir bezin içinde taşınması gerekiyor. Genellikle en büyük yapılan yanlışlardan bir tanesi parmağın buz kalıplarının arasında sıkıştırılıp getirilmesi. Bu hem parmaktaki dokuların donmasına sebep oluyor hem de ezilmenin daha fazla artmasına sebep oluyor. Erken başvurularda parmağı kurtarma şansımız biraz daha artıyor” açıklamasında bulundu.
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Hamza Hakan Türk ise Barışhan Türköz’ün hastaneye geldiğinde elinin ikinci parmağının tamamen kopmuş olduğunu anlatarak, “Hastamı iş kazası sonucu servisimize geldi. Hastamızın sıkıntısı elinin ikinci parmağının tamamen kopmuş olmasıydı. Tırnak üstü seviyeden çok alt bir seviye. Hastanemizin teknik ekipmanları ve hekim tecrübesi yeterli olduğu için bu tür rahatsızlıklarda yüksek oranda başarılı tekrar dikme işlemini yapabiliyoruz. Burada önemli olan parmağın ezilmeden bize geliş şekli. Kopan parmağı ıslak temiz bir beze tamamen suya batırmadan içine koyup ezmeden getirilmesi bizim için daha önemli. Kopan uzvun üzerine buz parçası konularak getirilmesi bizim işimizi zorlaştıran bir durum. Bize gelen hastamızı mikro cerrahi tekniğiyle olaydan sonra bir saat içerisinde müdahale ettiğimiz için başarı gayet güzel oldu. Ameliyat sonrası da iyileşme süresi tamamlandıktan sonra çok ciddi bir fonksiyon kaybı elinde beklemiyoruz. Yine mevcut ağır sanayide işine devam edecek durumda olacaktır” şeklinde konuştu. 

ÖMER SAYIN
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Niğde ’Sağlıklı yaşamın keyfini birlikte sürelim’ sloganı ile pedal çevirdiler Niğde’de ’Sağlıklı yaşamın keyfini birlikte sürelim’ sloganıyla 11. Geleneksel Yeşilay Bisiklet Turu gerçekleştirildi. Yeşilay’ın öncülüğünde Gençlik ve Spor Bakanlığı işbirliği ile düzenlenen bisiklet turunda Niğde Valisi Cahit Çelik ve bisikletçiler, Ömer Halisdemir Meydanı’nda toplandı. Vali Çelik, Belediye Başkanı Emrah Özdemir, Yeşilay Niğde Şube Başkanı Hayri Yıldız, Gençlik ve Spor İl Müdürü İlker Ötgünlü ve bisiklet tutkunları Şehit Ömer Halisdemir Meydanı’ndan Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’ne kadar yaklaşık 10 kilometrelik mesafede bisiklet sürdü. Niğde Valisi Çelik burada yaptığı açıklamada, amaçlarının sağlıklı yaşam bilinci oluşturmak olduğunu ifade ederek, "Türkiye’nin dört bir yanındaki bisiklet severleri bir araya getirerek sağlıklı yaşam bilincini artırmayı hedefleyen Geleneksel Yeşilay Bisiklet Turu’nun 11’incisine kıymetli vatandaşlarımızla birlikte katılmanın heyecanını yaşıyoruz. Bu yıl ’Sağlıklı yaşamın keyfini birlikte sürelim’ sloganıyla düzenlenen bisiklet turu bugün Türkiye genelindeki 81 ilde eş zamanlı olarak şehrimizde de gerçekleştirilmektedir. Yeşilay’ın öncülüğünde Gençlik ve Spor Bakanlığı işbirliğiyle düzenlenen etkinlik, bağımlılıkların zararlarına dikkat çekmek ve sağlıklı yaşam bilincini artırmak amacıyla icra edilmektedir. Yeşilay’ın yıl boyunca düzenlediği bisiklet turlarıyla spor yaparak bağımlılıklarla mücadeleyi ve sağlıklı yaşamı teşvik etme çabalarına katkı sağlayacak vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum. Dileğimiz ve isteğimiz tüm vatandaşlarımızın her türlü bağımlılıktan uzak keyifli bir şekilde spor yaptıkları, doğayla çevreyle uyumlu bir şekilde bir hayat sürmeleridir. Bisiklet turuna katılan tüm katılımcılara teşekkür ediyorum. Kazasız belasız bir bisiklet turu diliyorum" dedi. Bisiklet tutkunları ’Sağlıklı yaşamın keyfini birlikte sürelim’ ve ’Arabadan in, bisiklete bin’ sloganları ile pedal bastı.
Gümüşhane Gümüşhane’nin yüksekleri 5 Mayıs’ta beyaza büründü Gümüşhane il genelinde dün etkili olan yağmur yağışı yüksek kesimlerde gece yerini kar yağışına bıraktı ve günler sonra yüksek kesimler yeniden beyaza büründü. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerinde sarı uyarı verdiği Gümüşhane’de beklenen kar yağışı gerçekleşti. Kentin yüksek kesimleri beyaz gelinliğini yeniden giydi. Dün akşama kadar devam eden ve kent merkezinde metrekareye 26 kilogram yağışın düştüğü Gümüşhane’de sabaha karşı yağmur yağışı yerini kar yağışına bıraktı. Bazı noktalarda kar kalınlığı 5 santimetreyi geçerken, kar yağışının bu gece de devam etmesi bekleniyor. Merkeze bağlı Yağmurdere Vadisi’nde yer alan köylere ulaşımı sağlayan 2 bin 280 metre rakımlı Kostan Dağı geçidinde kar ve tipi etkili olurken denizden 2 bin 24 metre yükseklikte yer alan Limni Gölü Tabiat Parkı’nda ise kar kalınlığı 5 santimetreye ulaştı. Torul ilçesine bağlı Zigana köyü sınırlarındaki “Zigana’nın nazar boncuğu” olarak nitelendirilen Limni Gölü’nde yağışın ardından gölün etrafını sarmalayan çam ağaçları beyaz örtüyle kaplanırken eşsiz bir manzara oluştu. Tesis işletmecisi Mustafa Eroğlu, her yıl olduğu gibi Hıdırellez gününe denk gelen 5 Mayıs tarihinde yine kar yağışı gerçekleştiğini belirterek, “Akşamdan itibaren şiddetli yağışın ardından gerçekleşen kar yağışıyla beyaz örtüye büründü. Her yıl Gümüşhane’nin yüksek kesimleri ve Limni Gölü böyle bir kar yağışı gerçekleşiyor. Bu yıl da yine aynısı oldu. Kar yağışının ardından ortaya çıkan güzel görüntüyü gelen turistler görebiliyor” dedi.