DÜNYA - 30 Mayıs 2017 Salı 18:45

İlave THAAD siparişleri, Güne Kore Başkanını kızdırdı

A
A
A
İlave THAAD siparişleri, Güne Kore Başkanını kızdırdı

Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in öncekilere ilave olarak kendisinin haberi olmadan dört THAAD füze rampasının (Yüksek irtifa bölgesel savunma terminali) daha Güney Kore'ye getirilmesini şok edici olarak niteleyerek, konunun araştırılması emrini verdi.

Şu ana kadar önceki yönetim tarafından Kuzey Gyeongsang’daki Seongju mevkiine yerleştirilen 2 THAAD füze rampasının varlığı biliniyordu.

Başkanlık Baş Basın sekreteri Yoon Young-chan, Seongju’da konuşlandırılmış olan iki THAAD füze rampasına ilaveten dört tane daha THAAD rampasının getirilmesiyle ilgili başkana bilgi verildiğini söyledi. Başkanlık sekreteri Yoon, Başkan Moon’un bilgiyi Savunma Bakanı Min-koo’a doğrulattığını açıkladı.
Başkanın basın sekreteri, Başkan Moon’un halkla ilişkiler sekreterinden ve Milli Güvenlik Konseyi başkanından, bu bilginin yeni yönetime niçin bildirilmediği ve bundan kimin sorumlu olduğunun belirlenmesi için araştırma soruşturma yapılmasını istedi.

Dış Politika Güvenlik Alt Komitesi Başkanı Lee Su-hoon, Savunma Bakanlığının brifinginin ülkeye gelen iki THAAD füze rampasıyla ilgili olduğu diğer dört rampanın brifingden çıkartılmış olduğunun anlaşıldığını söyledi.
Bakanlık suçlamayı reddederek Chung’un Cuma günü ayrı brifingle bilgilendirildiğini söyledi.
ABD’nin THAAD savunma sisteminin Güney Kore’ye getirilmesi içeride ve dışarıda tenkide uğradı. Özellikle Çin füze sisteminin konuşlandırılmasına karşı çıkarak Güney Kore ile olan ticari ilişkileriyle misilleme yapabileceğini söyledi.

Tartışmalı füze savunma sistemi ABD Başkanı Donald Trump'ın iki füze rampasının 26 Nisan’da yerlerine yerleştirilmesinden sonra Güney daha önceden belirtmemesine rağmen Güney Kore'nin bu iş için 1 milyar dolar masrafı karşılaması gerektiğini açıklaması durumu daha da zora soktu.
Başkan, Moon eski başkan Park Geun-hye yönetiminden meselenin seçim sonrasına kadar bırakılmasını istemiş konuyu gözden geçireceğine söz vermişti. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Aksaray’da mandıra çöktü: 750 küçükbaş hayvan göçük altında kaldı Aksaray’da şiddetli yağış nedeniyle mandıra çöktü. 750 küçükbaş hayvanın göçük altında kaldığı mandıra enkazında kurtarma çalışması başlatıldı. Aksaray’da 3 gündür aralıklarla devam eden şiddetli yağış birçok olumsuzlukları da beraberinde getirirken, sel ve su baskınlarının ardından bugün de içerisinde 750 küçükbaş hayvanın bulunduğu bir mandıra çöktü. Aksaray’ın merkeze bağlı Yeşilova beldesinde yaşanan göçük nedeniyle vatandaşların 112 Acil Çağrı Merkezine haber vermesi üzerine olay yerine İl Afet Acil Durum (AFAD), Aksaray Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ve jandarma ekipleri sevk edildi. Kısa sürede olay yerine intikal eden ekipler iş makinelerinin de desteğiyle kurtarma çalışması başlattı. Mandıra enkazında kurtarma çalışmaları halen devam ederken İl Afet Acil Durum Müdürü Kadir Çelik, “Yeşilova beldemizde aşırı yağışlar sonucu bir ahırın çöktüğü ihbarı üzerine iki ekiple olay yerine geldik. Şu anda telef olan hayvanlar var. Toplam hayvan sayısının 750 olduğu söyleniyor. Kurtarma çalışmaları devam ediyor. Kurtarma operasyonumuz bittikten sonra net sayı belli olacak” dedi. Yeşilova Köseli Mahalle Muhtarı Kemal İlgün ise “Bölgede 3 gündür yağış devam etmekte. Bizim burada mandıramızın çökmesinden dolayı 750’ye yakın küçükbaş hayvanımız göçük altında kaldı. Ağıl altında kalan hayvanlardan ne kadar zayiat verdiğini bilmiyoruz. Zayiat sabah sayımında çıkacak. Allah izin verirse burayı kurtarmaya çalışıyoruz. Yağışlardan dolayı mandıra çöktü” diye konuştu.