EKONOMİ - 26 Aralık 2018 Çarşamba 13:39

'İmar Barışında başvurular uzatılmalı'

A
A
A
'İmar Barışında başvurular uzatılmalı'

Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, İmar Barışının son başvuru tarihinin yaklaşması üzerine "Yapı kayıt belgesi bedelinin ödenmesi ve başvurular için son tarih 31 Aralık 2018 tarihi olarak belirlenmişti. Şimdi ise son günlere kalan başvurular da bedellerinin toplanmasında sıkıntılar yaşanıyor. Bakanlar kurulu kararı ile başvurunun en az üç ay daha ertelenmesini bekliyoruz" dedi.

Haziran ayında başlayan Yapı Kayıt Belgesi Verilmesine İlişkin Usul ve Esaslar sonrasında başvurular 9 milyonu geçti. Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "31.12.2017 tarihinden önce yapılmış yapılar İmar Barışından faydalanabiliyor. Yapı kayıt belgesi bedelinin ödenmesi ve başvurular için son tarih 31 Aralık 2018 tarihi olarak belirlenmişti. Şimdi ise son günlere kalan başvurular da bedellerinin toplanmasında sıkıntılar yaşanıyor. Bu nedenle süre uzatımına ihtiyaç duyuluyor. Bakanlar kurulu kararı ile başvurunun en az üç ay daha ertelenmesini bekliyoruz” dedi.

"Ödeyemeyenler zamlı öderler"

İmar barışı kapsamında ödemeyi yetiştiremeyenler için zamlı tutarın geçerli olacağını belirten Özelmacıklı, "Ocak ayında zaten arsa emlak vergisi birim değerinde artış gerçekleşmiş olacak. Cadde ve sokak rayiç değerleri, 2019 yılında yeniden değerleme oranın yarısı nispetinde yani yüzde 11 bin 865 artacak. İmar barışı başvurusunu yetiştiremeyenler için sürenin uzatılması ödemeyi bir miktar artıracaktır lakin hak kaybını ortadan kaldırır. 31 Aralık tarihine kadar zaten başvuru yapıp ödemesini yapanlar bu zamdan etkilenmeyeceklerdir" ifadelerini kullandı.

"Taksit hala bir ihtiyaç"

Ödemelerde taksitlendirmenin önemli bir ihtiyaç olduğunu belirten Özelmacıklı, "İmar Barışında Yapı Kayıt Belgesi bedeline her malik kendi bağımsız bölümünün kullanım durumuna göre eşit olarak katılmak zorunda. Çünkü iskansız yapılarda Yapı Kayıt Belgesi bedelinin tamamı ödenmeden Yapı Kayıt Belgesi düzenlenmiyor. Lakin sahada görüyoruz ki binadaki maliklerden bazıları ödeme yapmayınca işlemler yapılamıyor ve tıkanıyor. Her ne kadar ödemeyen maliklerden talep etme hakkı olsa da kimse başkası adına bu bedeli ödemek istemiyor. O zaman çözüm bunu taksitlendirmek ve ödenmesini kolaylaştırmak olmalı" dedi.  

 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bilecik Osmaneli Gençlerbilirliği Spor Kulübü ligden çekildi Bilecik 1. Amatör Lig şampiyonun belli olacağı Play-Off gruplarında mücadele eden Osmaneli Gençlerbilirliği Spor Kulübü ligden çekildiği duyurdu. Geçtiğimiz gün Söğüt İlçe Stadı’ndan oynana Söğütspor-1308 Osmaneli Belediyespor maç sonunda yaşanan olaylar sonrası 10’u biber gazından etkilenen 14 kişi hastanelik olmuştu. Ardından İl Spor Güvenlik Kurulu yarın Osmaneli İlçe Stadı’ndan oynanacak olan Osmaneli Gençlerbilirliği Spor Kulübü- Söğütspor maçını ’Güvenlik Tedbiri’ nedeniyle Pazaryeri İlçe Stadı’nda seyircisiz bir şekilde oynanmasına karar verdi. Tepki gösterip ligden çekildiler Yaşanan bu olaylardan sonra Osmaneli Gençlerbilirliği Spor Kulübü yönetimi yazılı bir açıklama yaparak ligden çekildiğini duyurarak, "Bilecik Valiliğini almış olduğu karar doğrultusunda Osmaneli Gençlerbilirliği Spor Kulübü-Söğütspor arasında yarın oynanacak olan maçın tarafsız saha olan Pazaryeri İlçe Stadına alınması kulübümüze sorulmaksızın karar verildiği tarafımıza bildirilmiştir. Oysa ki Osmaneli Gençlerbilirliği Spor Kulübü-Söğütspor ile yaptığımız ilk Play-Off karşılaşmasına tek bir seyirci bile götürmeden Söğütspor sahasında oynanıp gelinmişti. Bizim kulüp olarak beklentimiz Söğütspor Kulübü’nün de seyirci getirmeden buradaki müsabakanın Osmaneli İlçe Stadından oynanıp gitmesi yönünde. Ne var ki valiliğimiz böyle bir karar almışsa bizim de bu ligde mücadele eden bir kulüp olarak, bu karara uyma zorunluluğumuz var. Bundan kaynaklı olarak Osmaneli Gençlerbilirliği Spor Kulübü yönetimi olarak aldığımız karar doğrultusunda 2023-2024 Play-Off gruplarından çekildiğimiz belirtmek isteriz" dediler.