DÜNYA - 02 Nisan 2026 Perşembe 08:08 | Son Güncelleme : 02 Nisan 2026 Perşembe 08:12

İnsanlık 54 yıl sonra yeniden Ay yolunda: Artemis II görevi başladı

A
A
A

 NASA'nın 1972'den bu yana Ay'ın çevresine gerçekleştirdiği ilk insanlı yolculuk olan Artemis II görevi, 4 astronotun içinde bulunduğu Orion uzay aracını taşıyan SLS roketinin başarıyla fırlatılmasıyla resmen başladı.

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA), yeniden Ay’a dönüş hedefinde kritik bir eşik aşıldı. NASA'nın 1972'den bu yana Ay'ın çevresine gerçekleştirdiği ilk insanlı yolculuk olan Artemis II görevi resmen başladı. 4 astronotun içinde bulunduğu Orion uzay aracını taşıyan Uzay Fırlatma Sistemi (SLS) roketi, yerel saat ile 18:35’te ABD'nin Florida eyaletindeki Kennedy Uzay Merkezi’nden fırlatıldı. Roketin aşama ayrılmalarının planlanan şekilde tamamlandığı ve Orion uzay aracının yörüngeye yerleştiği bildirildi.

Tarihi görev 10 gün sürecek

Tarihi uçuşta yer alan NASA astronotları Reid Wiseman, Victor Glover, Christina Koch ve Kanada Uzay Ajansı (CSA) astronotu Jeremy Hansen, yaklaşık 10 gün sürecek görev boyunca Ay yüzeyine iniş yapmayacak. Dünya yörüngesinden ayrılarak Ay'ın daha önce görülmeyen kısımlarına geçecek olan ekip, "serbest dönüş" adı verilen bir rota izleyerek Ay'ın kütle çekim kuvvetiyle Dünya'ya doğru geri dönecek. Görev, uzay aracının Pasifik Okyanusu'na güvenli bir şekilde paraşütle inmesiyle sona erecek.

Gelecekteki görevler açısından kritik önem taşıyor

Görevin sorunsuz şekilde tamamlanması halinde, Artemis II mürettebatı 1972'deki Apollo 17 görevinden bu yana Dünya'nın alçak yörüngesinin ötesine seyahat eden ilk insanlar olarak tarihe geçecek. Artemis II görevi, ayrıca Orion uzay aracının yaşam destek ve iletişim sistemlerinin derin uzay ortamında mürettebatlı olarak test edildiği ilk görev olacak. Buradan elde edilecek veriler, gelecekte Ay yüzeyine insan indirmeyi hedefleyen Artemis III görevi ve uzun vadeli Mars projeleri için temel oluşturacak.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Arazi anlaşmazlığı cinayetine 3 tutuklama Adana’nın Kozan ilçesinde arazi anlaşmazlığı nedeniyle iki grup arasında çıkan ve 1 kişinin hayatını kaybettiği, 2 kişinin yaralandığı silahlı kavgaya ilişkin gözaltına alınan 6 şüpheliden 3’ü tutuklandı. Edinilen bilgilere göre olay, 26 Mayıs’ta Kurban Bayramı arifesinde ilçedeki kurban pazarında meydana geldi. İddiaya göre, yaklaşık 4 yıl önce arazi anlaşmazlığı nedeniyle aralarında husumet bulunan iki aile arasında tartışma çıktı. Pompalı tüfek ve silahların kullanıldığı kavgada başından vurulan Sinan Köten ağır yaralanırken M.K. ve K.K. ise vücutlarının çeşitli yerlerinden yaralandı. Çevredekilerin ihbarı üzerine bölgeye sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Sağlık ekipleri tarafından Adana Şehir Hastanesi’ne kaldırılan Sinan Köten kurtarılamayarak hayatını kaybetti. Kozan Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde, Kozan İlçe Emniyet Müdürlüğü Asayiş Büro Amirliği ekipleri tarafından yürütülen çalışmalarda olay yerinde 6 şüpheli gözaltına alındı. Olayda kullanıldığı değerlendirilen silahlar da ele geçirildi. Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen şüphelilerden İ.T., M.T. ve E.T. tutuklandı. Şüpheli E.G. adli kontrol şartıyla, F.T. ile Y.T. ise savcılık ifadelerinin ardından serbest bırakıldı. Yaralanan M.K. ile K.K.’nin hastanedeki tedavilerinin sürdüğü öğrenildi.